Ιταλία Σιγά… ο Βεζούβιος κοιμάται (Πομπηία, Νάπολη, Σιένα, Ρώμη)

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.642
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Ρώμη (Μέρος 3ο)

Η τελευταία ημέρα μας στην Ρώμη είχε γεμάτο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε από το Βατικανό και τα άπειρα μουσεία του. Δώδεκα ξεχωριστά μουσεία, πέντε θεματικοί διάδρομοι με εκθέματα, τρία παρεκκλήσια (μαζί με την Cappella Sistina), εννιά αίθουσες, δεν ξέρω κι εγώ πόσα αίθρια και κήποι και φυσικά ως κερασάκι, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου με την αντίστοιχη πλατεία της.
Τα μουσεία

Η Βατικανή Πινακοθήκη (Pinacoteca vaticana),
Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής των Τζιότο, Ραφαήλ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Καραβάτζιο.

Συλλογή μοντέρνας θρησκευτικής τέχνης, Η συλλογή καταλαμβάνει 55 αίθουσες και αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως οι Αύγουστος Ροντέν, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πωλ Γκωγκέν, Εμίλ Μπερνάρ, Βασίλι Καντίνσκι, Μαρκ Σαγκάλ, Πάουλ Κλέε, Έρνστ Μπάρλαχ, Μαξ Μπέκμαν, Ότο Ντιξ, Μωρίς Ουτριλλό, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Τζιόρτζιο Μοράντι, Ζωρζ Ρουώ, Όσκαρ Κοκόσκα, Μπερνάρ Μπουφέ, Ρενάτο Γκουτούσο, Τζιάκομο Μπάλλα, Φράνσις Μπέικον, Εδουάρδο Τσιλλίδα, Σαλβαδόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο.

Μουσείο Πίου και Κλήμη (Museo Pio-Clementino), Η συλλογή περιλαμβάνει αναγεννησιακά και αρχαία έργα ενώ διαθέτει και αρχαία Ρωμαϊκά και Ελληνικά αγάλματα. Υπάρχουν συνολικά 54 γκαλερί, η τελευταία εκ των οποίων βρίσκεται εντός της Καπέλας Σιξτίνα και είναι διαχωρισμένο σε ενότητες. Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι αυτά των πορφυρών σαρκοφάγων της Κωνσταντίας και της Ελένης, αδερφής και μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή (στην Sala Rotonda, μικρογραφία του Πάνθεου).

Ιεραποστολικό-Εθνολογικό Μουσείο (Museo Missionario-Etnologico), Συγκεντρώνει έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κυρίως, προερχόμενα απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Πρόκειται, κατά πλειονότητα, για δώρα προς του πάπες.

Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo Gregoriano Egizio), Στεγάζει μεγάλη συλλογή αρχαίων Αιγυπτιακών εκθεμάτων όπως πάπυρους, μούμιες, το περίφημο «Βιβλίο των Νεκρών» καθώς και την Συλλογή Γκράσσι (Collezione Grassi).

Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο (Museo Gregoriano Etrusco), Διαθέτει οκτώ αίθουσες και φιλοξενεί ετρουσκικά εκθέματα προερχόμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μεταξύ αυτών αγγεία, σαρκοφάγοι, μπρούντζινα αντικείμενα και την ονομαστή Συλλογή Γκουλιέλμι (Collezione Guglielmi).

Χριστιανικό Μουσείο του (πάπα) Πίου (Museo Pio Cristiano), Διαιρείται σε δύο μεγάλα τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, μωσαϊκά και την σημαντικότατη συλλογή σαρκοφάγων. Το δεύτερο συγκεντρώνει επιγραφικό υλικό.

Γρηγοριανό Μουσείο κοσμικής τέχνης (Museo Gregoriano Profano), Περιλαμβάνει εκθέματα μη θρησκευτικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ευρήματα και ανασκαφές που έγιναν στα Παπικά κράτη.

Το Περίπτερο των Αμαξών (Padiglione delle Carrozze), Διατηρεί μερικά από το οχήματα με τα οποία μετακινούνταν οι πάπες στο παρελθόν.

Φιλοτελικό και Νομισματικό Μουσείο (Museo Filatelico e Numismatico), Περιλαμβάνει γραμματόσημα και άλλο ταχυδρομικό υλικό καθώς και τα νομίσματα του Βατικανού από το 1929.

Μουσεία της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης (Musei della Biblioteca Apostolica Vaticana), Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύνθετα και εκτεταμένα τμήματα των Μουσείων του Βατικανού. Δεκατρείς αίθουσες με περίτεχνη διακόσμηση στεγάζουν ισάριθμα τμήματα, που περιλαμβάνουν πλήθος εκθεμάτων εκτός από τα χειρόγραφα και τα τυπωμένα βιβλία.

Μουσείο Κιαραμόντι, Αποτελείται από μια μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διακοσμητικά διαζώματα. Είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο μετά από ειδική άδεια και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διάδρομοι

Των πέτρινων επιγραφών (Galleria Lapidaria), Της Νέας Πτέρυγας (la galleria detta Braccio Nuovo), Των Κηροπηγίων (Galleria dei Candelabri), Των Ταπισσερί (Galleria degli Arazzi), Των Γεωγραφικών Χαρτών (Galleria delle carte geografiche).

Τα παρεκκλήσια (le cappelle)

Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina), Καπέλα Νικκολίνα (Cappella Niccolina), Του Ουρβανού Η΄ (Cappella di Urbano VIII).

Οι αίθουσες (le stanze o sale)

Αίθουσα της Άμαξας (Sala della biga), Διαμέρισμα του Πίου Ε΄ (Appartamento di san Pio V), Αίθουσα αρμάτων, Αίθουσα Σομπιέσκι (Sala Sobieski), Αίθουσα της Αμώμου Συλλήψεως (Sala dell'Immacolata), Αίθουσες του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello), Στοά του Ραφαήλ (Loggia di Raffaello), Αίθουσα των Κιαροσκούρι (Sala dei Chiaroscuri), Διαμέρισμα Βοργία (Appartamento Borgia)

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου και έχει μήκος 187 μέτρα. Το μαρμάρινο εσωτερικό της περιλαμβάνει 11 παρεκκλήσια και 45 βωμούς, πέρα από τα αναρίθμητα έργα τέχνης. Μερικά σώζονται από την πρώτη βασιλική, άλλα φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, μεγάλο όμως μέρος της προσεγμένης διακόσμησης οφείλεται στη δουλειά του Μπερνίνι στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι δύο πλαϊνές πτέρυγες, μήκους 76 μέτρων, συγκλίνουν κάτω από τον τεράστιο θόλο του Μιχαήλ Αγγέλου. Το κεντρικό σημείο του οικοδομήματος είναι ο Παπικός Βωμός, κάτω από τον εκπληκτικό ουρανό του Μπερνίνι. Από τη Βασιλική μπορείς να επισκεφτείς τις Κρύπτες, το Θησαυροφυλάκιο και το Σκευοφυλάκιο του Αγίου Πέτρου ή να ανεβείς στην οροφή για να απολαύσεις την πανοραμική θέα στην πόλη. Υπάρχει και είσοδος από την Καπέλα Σιξτίνα.

Vatican.JPG

Vatican3.JPG


Καθώς είχαμε βγάλει εισιτήρια online δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ κατά την είσοδο μας. Μπήκαμε και πήραμε στην σειρά όλα αυτά τα θαύματα της τέχνης από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή. Αρχικά παρατηρούσαμε τα πάντα με προσοχή. Σταδιακά αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τον όγκο των εκθεμάτων, οπότε συνεχίσαμε πιο επιλεκτικά καθώς ο χρόνος που θα χρειαζόμασταν για να τα δούμε όλα με την προσοχή που τους αξίζει έτεινε στο άπειρο.

Vatican1.JPG

Vatican4.JPG


Παρόλο που ήταν αρκετά νωρίς, ο κόσμος είχε συρρεύσει κατά χιλιάδες στον χώρο κάνοντας ορισμένες φορές εκνευριστική φασαρία και χαλώντας σε γενικές γραμμές το κλίμα. Φτάνοντας δε στην Cappella Sistina τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα καθώς οι φύλακες μας έσπρωχναν κυριολεκτικά ώστε να μείνουμε όσο γίνεται λιγότερο. Ο χώρος που κανονικά επιβάλει την κατάνυξη προκαλούσε απίστευτη ένταση και θυμό. Ο εκνευρισμός μεγάλωσε διαπιστώνοντας πόσα από τα αρχαία ή νεότερα ελληνικά (και όχι μόνο) έργα είχαν «δωριστεί» στο Βατικανό ή είχαν «βρεθεί» σε ανασκαφές στην Ρώμη. Μέχρι και ένα ολόκληρο ξύλινο τέμπλο κεφαλλονίτικης εκκλησίας υπήρχε σε μια αίθουσα με άλλα βυζαντινά έργα.

Vatican2.JPG

Stairs.JPG


Βγήκαμε τελικά από τα μουσεία και σταθήκαμε για λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Βατικανό και την δυσαρέσκεια που μας είχε προκαλέσει. Έχοντας επισκεφτεί ξανά χειμώνα το Βατικανό (Φεβρουάριο μήνα) και έχοντας απολαύσει με την ησυχία μου όλους αυτούς τους θησαυρούς μπορώ να πω πως η εμπειρία της καλοκαιρινής επίσκεψης ήταν απογοητευτική.

Piazza.JPG

Piazza1.JPG


Στη συνέχεια περάσαμε από την άλλη πλευρά του Τίβερη για να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε πιο ήσυχες περιοχές. Πιάσαμε αρχικά την Via dei Coronari έναν συμπαθή πεζόδρομο πάνω από την Piazza Navona αγοράζοντας και κάποια σουβενίρ. Δοκιμάσαμε και μερικά γλυκά και παγωτά στα μικρά μαγαζάκια και συνεχίσαμε τον δρόμο μας.

Coronari.jpg

Alt.jpg


Περάσαμε από την Parrocchia di San Giovanni Battista dei Fiorentini για να χωθούμε στην Via Giulia έναν πολύ ήσυχο δρόμο γεμάτο ωραία κτίρια και μικρά παλάτια αλλά άδειο από τουρίστες.
Parrocchia .jpg


Giulia.jpg

Giulia1.jpg


Καταλήξαμε στον Campo de' Fiori μια πλατεία γεμάτη από πάγκους με όλων των ειδών τα τρόφιμα. Χαζολογήσαμε λιγάκι και αφού αγοράσαμε κάμποσα αποξηραμένα φρούτα όλων των ειδών επιστρέψαμε στο διαμέρισμα για λίγη ξεκούραση.

Fiori.jpg


Το απόγευμα, φρέσκοι - φρέσκοι, ξεκινήσαμε για τις κατακόμβες. Σχετικά κοντά αλλά έξω από τον αστικό ιστό, βρίσκονται αρκετές από αυτές. Εμείς είχαμε αποφασίσει να επισκεφτούμε τις πιο γνωστές Catacombe di San Callisto. Πήραμε το λεωφορείο δίπλα από το Κολοσσαίο και αφού περάσαμε έξω από τον Μεγάλο Ιππόδρομο (Circo Massimo) ακολουθήσαμε την Via Appia Antica, έναν αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο.

Circo.jpg


Ο οδηγός του λεωφορείου αγνόησε το γεγονός ότι ο δρόμος ήταν λιθόστρωτος και ανέπτυξε ταχύτητα. Το όχημα άρχισε να τρέμει υπερβολικά, να χοροπηδά ανεξέλεγκτα, και εμείς ακόμη περισσότερο. Σε λίγο κι αφού σκεφτόμασταν τις επιλογές που είχαμε για τρακάρισμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, κατάγματα σε όλα μας τα κόκκαλα ή πάρκινσον, μας έπιασε νευρικό γέλιο. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή φτάσαμε, μάλλον σώοι! Διασχίσαμε τους κήπους με τα κυπαρίσσια που υπήρχαν έξω από την κύρια περιοχή και βγάλαμε τα εισιτήριά μας για την ξενάγηση.

Kiparisia.jpg


Ο ξεναγός μας, ένας Ιταλός, ασιατικής καταγωγής ήταν γενικά καλός, εκτός απ’ όταν χρειαζόταν να προφέρει τις ελληνικές λέξεις που ήταν γραμμένες στους τοίχους (Επαΐσκοπος, ο Επίσκοπος κλπ). Μας πέρασε από μερικά σημεία σε 2 μόνο από τους 5 υπόγειους ορόφους της κατακόμβης εξηγώντας μας πολλά, αλλά και απαντώντας στις όποιες απορίες. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την εμπειρία αλλά ο χώρος έχει χαρακτήρα και σίγουρα δεν βαρέθηκα. Ένα ενοχλητικό στοιχείο ήταν ότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες οπότε αυτές που βάζω εδώ τις βρήκα από το διαδίκτυο. Αν είστε κλειστοφοβικοί ούτε να το σκεφτείτε.

Calisto.jpg

Calisto1.jpg


Η επιστροφή στην πόλη έγινε με κανονικό οδηγό και όχι τον Colin McRay και έτσι φτάσαμε αρτιμελείς στο διαμέρισμα. Την επόμενη ημέρα δεν είχαμε πολύ χρόνο. Κάναμε check out, και πεταχτήκαμε μια βόλτα έως την Piazza del Popolo. Είχαμε δει πως υπήρχε μια μικρή έκθεση αντιγράφων των έργων του Leonardo Da Vinci και ρίξαμε και εκεί μια γρήγορη ματιά. Κάναμε κάποια τελευταία ψώνια στην Via del Corso αποχαιρετώντας την πόλη μ’ ένα δροσερό όσο και «στυλάτο» καφεδάκι.

Kafes.jpg
 
Last edited:

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Ρώμη (Μέρος 3ο)

Η τελευταία ημέρα μας στην Ρώμη είχε γεμάτο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε από το Βατικανό και τα άπειρα μουσεία του. Δώδεκα ξεχωριστά μουσεία, πέντε θεματικοί διάδρομοι με εκθέματα, τρία παρεκκλήσια (μαζί με την Cappella Sistina), εννιά αίθουσες, δεν ξέρω κι εγώ πόσα αίθρια και κήποι και φυσικά ως κερασάκι, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου με την αντίστοιχη πλατεία της.
Τα μουσεία

Η Βατικανή Πινακοθήκη (Pinacoteca vaticana),
Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής των Τζιότο, Ραφαήλ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Καραβάτζιο.

Συλλογή μοντέρνας θρησκευτικής τέχνης, Η συλλογή καταλαμβάνει 55 αίθουσες και αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως οι Αύγουστος Ροντέν, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πωλ Γκωγκέν, Εμίλ Μπερνάρ, Βασίλι Καντίνσκι, Μαρκ Σαγκάλ, Πάουλ Κλέε, Έρνστ Μπάρλαχ, Μαξ Μπέκμαν, Ότο Ντιξ, Μωρίς Ουτριλλό, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Τζιόρτζιο Μοράντι, Ζωρζ Ρουώ, Όσκαρ Κοκόσκα, Μπερνάρ Μπουφέ, Ρενάτο Γκουτούσο, Τζιάκομο Μπάλλα, Φράνσις Μπέικον, Εδουάρδο Τσιλλίδα, Σαλβαδόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο.

Μουσείο Πίου και Κλήμη (Museo Pio-Clementino), Η συλλογή περιλαμβάνει αναγεννησιακά και αρχαία έργα ενώ διαθέτει και αρχαία Ρωμαϊκά και Ελληνικά αγάλματα. Υπάρχουν συνολικά 54 γκαλερί, η τελευταία εκ των οποίων βρίσκεται εντός της Καπέλας Σιξτίνα και είναι διαχωρισμένο σε ενότητες. Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι αυτά των πορφυρών σαρκοφάγων της Κωνσταντίας και της Ελένης, αδερφής και μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή (στην Sala Rotonda, μικρογραφία του Πάνθεου).

Ιεραποστολικό-Εθνολογικό Μουσείο (Museo Missionario-Etnologico), Συγκεντρώνει έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κυρίως, προερχόμενα απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Πρόκειται, κατά πλειονότητα, για δώρα προς του πάπες.

Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo Gregoriano Egizio), Στεγάζει μεγάλη συλλογή αρχαίων Αιγυπτιακών εκθεμάτων όπως πάπυρους, μούμιες, το περίφημο «Βιβλίο των Νεκρών» καθώς και την Συλλογή Γκράσσι (Collezione Grassi).

Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο (Museo Gregoriano Etrusco), Διαθέτει οκτώ αίθουσες και φιλοξενεί ετρουσκικά εκθέματα προερχόμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μεταξύ αυτών αγγεία, σαρκοφάγοι, μπρούντζινα αντικείμενα και την ονομαστή Συλλογή Γκουλιέλμι (Collezione Guglielmi).

Χριστιανικό Μουσείο του (πάπα) Πίου (Museo Pio Cristiano), Διαιρείται σε δύο μεγάλα τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, μωσαϊκά και την σημαντικότατη συλλογή σαρκοφάγων. Το δεύτερο συγκεντρώνει επιγραφικό υλικό.

Γρηγοριανό Μουσείο κοσμικής τέχνης (Museo Gregoriano Profano), Περιλαμβάνει εκθέματα μη θρησκευτικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ευρήματα και ανασκαφές που έγιναν στα Παπικά κράτη.

Το Περίπτερο των Αμαξών (Padiglione delle Carrozze), Διατηρεί μερικά από το οχήματα με τα οποία μετακινούνταν οι πάπες στο παρελθόν.

Φιλοτελικό και Νομισματικό Μουσείο (Museo Filatelico e Numismatico), Περιλαμβάνει γραμματόσημα και άλλο ταχυδρομικό υλικό καθώς και τα νομίσματα του Βατικανού από το 1929.

Μουσεία της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης (Musei della Biblioteca Apostolica Vaticana), Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύνθετα και εκτεταμένα τμήματα των Μουσείων του Βατικανού. Δεκατρείς αίθουσες με περίτεχνη διακόσμηση στεγάζουν ισάριθμα τμήματα, που περιλαμβάνουν πλήθος εκθεμάτων εκτός από τα χειρόγραφα και τα τυπωμένα βιβλία.

Μουσείο Κιαραμόντι, Αποτελείται από μια μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διακοσμητικά διαζώματα. Είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο μετά από ειδική άδεια και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διάδρομοι

Των πέτρινων επιγραφών (Galleria Lapidaria), Της Νέας Πτέρυγας (la galleria detta Braccio Nuovo), Των Κηροπηγίων (Galleria dei Candelabri), Των Ταπισσερί (Galleria degli Arazzi), Των Γεωγραφικών Χαρτών (Galleria delle carte geografiche).

Τα παρεκκλήσια (le cappelle)

Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina), Καπέλα Νικκολίνα (Cappella Niccolina), Του Ουρβανού Η΄ (Cappella di Urbano VIII).

Οι αίθουσες (le stanze o sale)

Αίθουσα της Άμαξας (Sala della biga), Διαμέρισμα του Πίου Ε΄ (Appartamento di san Pio V), Αίθουσα αρμάτων, Αίθουσα Σομπιέσκι (Sala Sobieski), Αίθουσα της Αμώμου Συλλήψεως (Sala dell'Immacolata), Αίθουσες του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello), Στοά του Ραφαήλ (Loggia di Raffaello), Αίθουσα των Κιαροσκούρι (Sala dei Chiaroscuri), Διαμέρισμα Βοργία (Appartamento Borgia)

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου και έχει μήκος 187 μέτρα. Το μαρμάρινο εσωτερικό της περιλαμβάνει 11 παρεκκλήσια και 45 βωμούς, πέρα από τα αναρίθμητα έργα τέχνης. Μερικά σώζονται από την πρώτη βασιλική, άλλα φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, μεγάλο όμως μέρος της προσεγμένης διακόσμησης οφείλεται στη δουλειά του Μπερνίνι στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι δύο πλαϊνές πτέρυγες, μήκους 76 μέτρων, συγκλίνουν κάτω από τον τεράστιο θόλο του Μιχαήλ Αγγέλου. Το κεντρικό σημείο του οικοδομήματος είναι ο Παπικός Βωμός, κάτω από τον εκπληκτικό ουρανό του Μπερνίνι. Από τη Βασιλική μπορείς να επισκεφτείς τις Κρύπτες, το Θησαυροφυλάκιο και το Σκευοφυλάκιο του Αγίου Πέτρου ή να ανεβείς στην οροφή για να απολαύσεις την πανοραμική θέα στην πόλη. Υπάρχει και είσοδος από την Καπέλα Σιξτίνα.

View attachment 336347
View attachment 336350

Καθώς είχαμε βγάλει εισιτήρια online δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ κατά την είσοδο μας. Μπήκαμε και πήραμε στην σειρά όλα αυτά τα θαύματα της τέχνης από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή. Αρχικά παρατηρούσαμε τα πάντα με προσοχή. Σταδιακά αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τον όγκο των εκθεμάτων, οπότε συνεχίσαμε πιο επιλεκτικά καθώς ο χρόνος που θα χρειαζόμασταν για να τα δούμε όλα με την προσοχή που τους αξίζει έτεινε στο άπειρο.

View attachment 336348
View attachment 336351

Παρόλο που ήταν αρκετά νωρίς, ο κόσμος είχε συρρεύσει κατά χιλιάδες στον χώρο κάνοντας ορισμένες φορές εκνευριστική φασαρία και χαλώντας σε γενικές γραμμές το κλίμα. Φτάνοντας δε στην Cappella Sistina τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα καθώς οι φύλακες μας έσπρωχναν κυριολεκτικά ώστε να μείνουμε όσο γίνεται λιγότερο. Ο χώρος που κανονικά επιβάλει την κατάνυξη προκαλούσε απίστευτη ένταση και θυμό. Ο εκνευρισμός μεγάλωσε διαπιστώνοντας πόσα από τα αρχαία ή νεότερα ελληνικά (και όχι μόνο) έργα είχαν «δωριστεί» στο Βατικανό ή είχαν «βρεθεί» σε ανασκαφές στην Ρώμη. Μέχρι και ένα ολόκληρο ξύλινο τέμπλο κεφαλλονίτικης εκκλησίας υπήρχε σε μια αίθουσα με άλλα βυζαντινά έργα.

View attachment 336349
View attachment 336346

Βγήκαμε τελικά από τα μουσεία και σταθήκαμε για λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Βατικανό και την δυσαρέσκεια που μας είχε προκαλέσει. Έχοντας επισκεφτεί ξανά χειμώνα το Βατικανό (Φεβρουάριο μήνα) και έχοντας απολαύσει με την ησυχία μου όλους αυτούς τους θησαυρούς μπορώ να πω πως η εμπειρία της καλοκαιρινής επίσκεψης ήταν απογοητευτική.

View attachment 336344
View attachment 336345

Στη συνέχεια περάσαμε από την άλλη πλευρά του Τίβερη για να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε πιο ήσυχες περιοχές. Πιάσαμε αρχικά την Via dei Coronari έναν συμπαθή πεζόδρομο πάνω από την Piazza Navona αγοράζοντας και κάποια σουβενίρ. Δοκιμάσαμε και μερικά γλυκά και παγωτά στα μικρά μαγαζάκια και συνεχίσαμε τον δρόμο μας.

View attachment 336337
View attachment 336333

Περάσαμε από την Parrocchia di San Giovanni Battista dei Fiorentini για να χωθούμε στην Via Giulia έναν πολύ ήσυχο δρόμο γεμάτο ωραία κτίρια και μικρά παλάτια αλλά άδειο από τουρίστες.
View attachment 336343

View attachment 336339
View attachment 336340

Καταλήξαμε στον Campo de' Fiori μια πλατεία γεμάτη από πάγκους με όλων των ειδών τα τρόφιμα. Χαζολογήσαμε λιγάκι και αφού αγοράσαμε κάμποσα αποξηραμένα φρούτα όλων των ειδών επιστρέψαμε στο διαμέρισμα για λίγη ξεκούραση.

View attachment 336338

Το απόγευμα, φρέσκοι, φρέσκοι ξεκινήσαμε για τις κατακόμβες. Σχετικά κοντά αλλά έξω από τον αστικό ιστό βρίσκονται αρκετές από αυτές. Εμείς είχαμε αποφασίσει να επισκεφτούμε τις πιο γνωστές Catacombe di San Callisto. Πήραμε το λεωφορείο δίπλα από το Κολοσσαίο και αφού περάσαμε έξω από τον Μεγάλο Ιππόδρομο (Circo Massimo) ακολουθήσαμε την Via Appia Antica, έναν αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο.

View attachment 336336

Ο οδηγός του λεωφορείου αγνόησε το γεγονός ότι ο δρόμος ήταν λιθόστρωτος και ανέπτυξε ταχύτητα. Το όχημα άρχισε να τρέμει υπερβολικά, να χοροπηδά ανεξέλεγκτα, και εμείς ακόμη περισσότερο. Σε λίγο κι αφού σκεφτόμασταν τις επιλογές που είχαμε για τρακάρισμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, κατάγματα σε όλα μας τα κόκκαλα ή πάρκινσον, μας έπιασε νευρικό γέλιο. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή φτάσαμε, μάλλον σώοι! Διασχίσαμε τους κήπους με τα κυπαρίσσια που υπήρχαν έξω από την κύρια περιοχή και βγάλαμε τα εισιτήριά μας για την ξενάγηση.

View attachment 336342

Ο ξεναγός μας, ένας Ιταλός, ασιατικής καταγωγής ήταν γενικά καλός, εκτός απ’ όταν χρειαζόταν να προφέρει τις ελληνικές λέξεις που ήταν γραμμένες στους τοίχους (Επαΐσκοπος, ο Επίσκοπος κλπ). Μας πέρασε από μερικά σημεία σε 2 μόνο από τους 5 υπόγειους ορόφους της κατακόμβης εξηγώντας μας πολλά, αλλά και απαντώντας στις όποιες απορίες. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την εμπειρία αλλά ο χώρος έχει χαρακτήρα και σίγουρα δεν βαρέθηκα. Ένα ενοχλητικό στοιχείο ήταν ότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες οπότε αυτές που βάζω εδώ τις βρήκα από το διαδίκτυο. Αν είστε κλειστοφοβικοί ούτε να το σκεφτείτε.

View attachment 336334
View attachment 336335

Η επιστροφή στην πόλη έγινε με κανονικό οδηγό και όχι τον Colin McRay και έτσι φτάσαμε αρτιμελείς στο διαμέρισμα. Την επόμενη ημέρα δεν είχαμε πολύ χρόνο. Κάναμε check out, και πεταχτήκαμε μια βόλτα έως την Piazza del Popolo. Είχαμε δει πως υπήρχε μια μικρή έκθεση αντιγράφων των έργων του Leonardo Da Vinci και ρίξαμε και εκεί μια γρήγορη ματιά. Κάναμε κάποια τελευταία ψώνια στην Via del Corso αποχαιρετώντας την πόλη μ’ ένα δροσερό όσο και «στυλάτο» καφεδάκι.

View attachment 336341
Ρώμη καλοκαίρι, δύσκολα τα πράγματα! Είχα πάει τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και για τα μουσεία στο Βατικανό περίμενα 2 ώρες στην ουρά. Σκέψου καλοκαίρι!
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.642
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Ρώμη καλοκαίρι, δύσκολα τα πράγματα! Είχα πάει τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και για τα μουσεία στο Βατικανό περίμενα 2 ώρες στην ουρά. Σκέψου καλοκαίρι!
Πράγματι, δύσκολος ο Αύγουστος στην Ρώμη. Ορδές τουριστών, ουρές σε κάθε αξιοθέατο και το χειρότερο, όλα τα καλά ταβερνάκια, τρατορίες κλπ, που απευθύνονται κυρίως στους ντόπιους, κλειστά λόγω διακοπών.
Φλεβάρη μήνα που είχα πάει παλιότερα, στην είσοδο του Βατικανό, βαράγαν μύγες οι υπάλληλοι. Να φανταστείς ότι στην Cappella Sistina σταθήκαμε πάνω από 20' λεπτά χωρίς να μας ενοχλήσει σχεδόν κανείς.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.642
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Επίλογος

Για μια ακόμη φορά η καλοκαιρινή μας εξόρμηση σε χώρα της Μεσογείου μας δυσκόλεψε, κυρίως λόγω της ζέστης και της πολυκοσμίας. Σε αντίθεση με το ταξίδι που είχαμε κάνει στην Ισπανία, με περίπου τις ίδιες συνθήκες, εδώ δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν και είχαμε προσπαθήσει αρκετά να έχουμε ώρες ή/και ημέρες στην φύση, δεν ήταν τέτοιες οι επιλογές μας που να μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε τελείως από τα προβλήματα που προκαλούσε η εποχή. Επιστρέφοντας, αποφάσισα να μην κάνω ξανά ταξίδι τέτοια εποχή. Να δούμε, θα το τηρήσω;

Παρόλα αυτά πάντως συνολικά το ταξίδι μας είχε πολύ ωραίες και αξιομνημόνευτες στιγμές. Την «καυτή» Πομπηία, τα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της Τοσκάνης με τα εύγεστα κρασιά της, την ωραία και ήμερη φύση, την «αιώνια πόλη» που όσες φορές κι αν έχεις πάει, πάντα θα έχει κάτι να σε εκπλήξει και φυσικά τον βρυχώμενο Βεζούβιο που ξέρει… να επιβάλλεται.

Μας άφησε και εκκρεμότητες βέβαια. Την Costa Amalfitana που δεν καταφέραμε να την δούμε σχεδόν καθόλου (ας όψονται τα έργα) , την Νάπολη που νομίζω ότι χρειάζονται 2-3 μέρες για να δεις τα βασικά (και να ξεχάσεις πως οδηγούν στην υπόλοιπη Ευρώπη), πάρα πολλά άλλα χωριά της Τοσκάνης που δεν προλάβαμε να δούμε (και πολλά ακόμη κρασιά να πιούμε) και φυσικά, εννοείται, ακόμη μια επίσκεψη στην Ρώμη γιατί η γοητεία και η φινέτσα ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν…

Τι μάθαμε τελικά από το ταξίδι μας;
  • Τα ταξίδια σε βοηθούν να αναγνωρίσεις κρυμμένες σου δεξιότητες. Π.χ. ότι μπορείς ακόμα και να οδηγείς "νταλίκα" σε στενοσόκακα.
  • Παραλία στην Ιταλία σημαίνει και «γούρνες» με θαλασσινό νερό περιτριγυρισμένες από ξύλινες εξέδρες με άπειρες ξαπλώστρες κολλητά η μια στην άλλη και ομπρέλες (Ε ρε να σας δω σε εποχή κορωνοϊού).
  • Ο Βεζούβιος μπορεί να δείχνει ότι κοιμάται, αλλά μην τον αγνοήσετε, μπορεί και να ξυπνήσει.
  • Στους πεζοδρόμους της Νάπολη προτεραιότητα έχουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Στους δρόμους πάλι, προτεραιότητα έχει το παλιότερο αυτοκίνητο.
  • Όσο πιο νότια κινείσαι στην Ιταλία τόσο βελτιώνεται το φαγητό και η φιλοξενία. Οι δρόμοι όμως χειροτερεύουν δραματικά.
  • Κάθε προϊόν είναι καλύτερο στον τόπο του. Λιμοντσέλο στο Sorrento, Πεκορίνο στην Pienza και πίτσα στη Ρώμη.
  • Τα χωριά της Τοσκάνης μπορεί να μοιάζουν το ένα με το άλλο αλλά πάντα θέλεις να δεις και το επόμενο.
  • Ένα άλογο τρέχει γρηγορότερα όταν απαλλάσσεται από τον αναβάτη του.
  • Στα Ιταλικά ο «προδότης» είναι συνήθως πολύ νόστιμος (Prodotti = Προϊόντα)
  • Οι Ιταλοί, πρώτα ανακάλυψαν τους χούλιγκαν και μετά το ποδόσφαιρο.
  • Τυρί τριμμένο σε μακαρονάδα θαλασσινών μπορεί να τέρψει τον δικό σου ουρανίσκο, αλλά σίγουρα θα στραβώσει τα μούτρα του σερβιτόρου.
  • Ναι, ναι, ναι, έχουν το καλύτερο παγωτό του κόσμου (gelato), χειμώνα, καλοκαίρι.
  • Μην πάρεις λεωφορείο αν η διαδρομή είναι πάνω σε λιθόστρωτο, εκτός κι αν έχεις λόξιγκα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ ακολουθούν την βασική διαδρομή όπως αυτή σχεδιάστηκε.

Πομπηία

Κατάλυμα


Διαμέρισμα Pompei Valentina Anfiteatro στην διεύθυνση Via Plinio 23
Διαμέρισμα Flat White Pompei στην διεύθυνση Via Nolana 173

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Αρχαιολογικός χώρος Πομπηίας
- Ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:30 (Τελευταία είσοδος 18:00). Εισιτήρια 15 €

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Na Pasta, Piazza Bartolo Longo 28, Φρέσκα ζυμαρικά σε μεγάλη ποικιλία. Λίγα τραπεζάκια και πάγκος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη έως Πέμπτη 11:00 – 18:00 και Παρασκευή έως Κυριακή 11:00 – 21:00, Οικονομικό.
  • Le Delizie, Via Roma 83, Πιτσαρία, Μικρός χώρος. Ώρες λειτουργίας 11:00 – 24:00, Οικονομικό.
  • Todisco, Piazza Schettini 19, Μαγειρευτά αλλά και πίτσες και ζυμαρικά. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 16:00 & 18:30 – 23:30, Δευτέρα κλειστό, Οικονομικό.
  • Alleria Pizzeria, Via Sacra 25/27, Κλασική πιτσαρία με ωραίο χώρο. Ώρες λειτουργίας 11:30 – 24:00, Μεσαίο.
  • Melius Salumeria Con Cucina, Via Lepanto 156/160 Μοντέρνα μπακαλοταβέρνα με ωραία χώρο αλλά και φαγητό. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:30 καθημερινά και 10:00 – 14:30 & 18:30 – 21:30 Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, Μεσαίο.
Νάπολη

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Castel Nuovo,
Via Vittorio Emanuele III, Ώρες λειτουργίας 08:30 – 18:30. Εισιτήρια 6 €

Palazzo Reale di Napoli, Piazza del Plebiscito 1, Ώρες λειτουργίας 09:00 – 20:00. Εισιτήρια 6 €

Museo Archeologico Nazionale di Napoli - Piazza Museo, 19, Ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:30. Εισιτήρια 15 €

Πάρκινγκ
  • Garage Schisa, Via Foria, 107 Kοντά στην Cattedrale di San Gennaro (700 μ.) και στο σταθμό μετρό Museo (850 μ.) με κόστος περίπου 15€ για 5 ώρες.
  • Garage Cavour, Piazza Cavour, 34 Kοντά στην Cattedrale di San Gennaro (800 μ.) και στο σταθμό μετρό Museo (350 μ.) με κόστος περίπου 17,5€ για 5 ώρες
Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • 400gradi Di Ciro & Salvio Rapuano, Via Concezione a Montecalvario 12 Πιτσαρία με μεγάλη ποικιλία σε πίτσες, στην Ισπανική γειτονιά με 3-4 τραπεζάκια έξω, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό Toledo. Ώρες λειτουργίας 9:00 – 24:00 & Κυριακές 12:00 – 24:00, Οικονομικό (Πίτσες από 4-6€)
  • Anonymous Trattoria Gourmet, Rua Catalana 117, Κλασική μικρή Ιταλική Τρατορία στα 400μ. από τον σταθμό μετρό Toledo. Μάλλον κλειστό τις Κυριακές. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 15:00 & 19:00 – 23:30, Οικονομικό
  • A' Cucina Ra Casa Mia, Via Carlo de Cesare 14, Εστιατόριο με κρεατικά, θαλλασινά αλλά και μαγειρευτά πολύ κοντά στην Piazza del Plebiscito. Οικονομικό προς μεσαίο.
Sorrento

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Museo Correale di Terranova
, Ώρες λειτουργίας 09:30-18:30. Κυρ. έως 13:30 κλειστό Τρίτες. Εισιτήρια 8 €

Πάρκινγκ
Parcheggio Vallone dei Mulini Chiomenzano, Via Fuorimura, 16. Μεγάλο κλειστό πάρκινγκ, κοντά στην Piazza Tasso (150μ.) με κόστος 2,5€ την ώρα.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • La Cantinaccia del Popolo, Vico Terzo Rota 3 Μπακαλοταβέρνα με ωραίο χώρο και από μεζέδες και ζυμαρικά μέχρι σπαλομπριζόλες και άλλα κρεατικά. Μπορεί να έχει αναμονή. Οικονομικό.
  • Angelo’s Bar, Via Cristoforo Colombo 90. Ταβερνάκι στην περιοχή Massa Lubrense (20 λεπτά δυτικά του Σορέντο) πάνω σ’ ένα ωραίο λιμανάκι. Καλές μερίδες, Οικονομικό
  • Master Hosts, Corso Italia 244, Κλασική ταβέρνα και πιτσαρία λίγο πιο έξω από το κέντρο του Σορέντο στο δρόμο για την Πομπηία. Οικονομικό.
  • Mi Ami Trattoria Pizzeria, Via Don Minzoni, 9 Κλασική πιτσαρία και ταβέρνα στην περιοχή Sant'Agnello, Οικονομικό.
Monte Faito

Πάρκινγκ


Garaje Giordano, Piazza Unità d'Italia, 13, Στο πλάι του σταθμού των τραίνων με κόστος άγνωστο.

Τελεφερίκ από Castellammare di Stabia προς Monte Faito, Δρομολόγια από 8:20 – 20:10 και κάθε 20 λεπτά. Διάρκεια διαδρομής 8 λεπτά. Κόστος 5,5€ για μονή διαδρομή και 8€ με επιστροφή.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Ristorante Sant'Angelo, Piazzale dei Capi, Εστιατόριο ξενοδοχείου με ωραία θέα στο 1 χμ. από το τελεφερίκ του Monte Faito. Ώρες λειτουργίας 07:30 – 23:00, Οικονομικό.
  • Rifugio Tre Pini Di Celentano Raffaela, Via delle Pendici, 17, Ξύλινο καταφύγιο – εστιατόριο στα 2χμ. από το τελεφερίκ του Monte Faito. Ώρες λειτουργίας 11:30 – 16:30 Σάββατα 11:30 – 24:00, Οικονομικό.
Lupompesi

Κατάλυμα


Διαμέρισμα Appartamenti le Ginestre στην διεύθυνση Via delle Ginestre 7.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Bosco della Spina, Via della Tinaia 13 - Lupompesi, Εστιατόριο ξενοδοχείου με ωραία θέα από το μπαλκόνι. Ώρες λειτουργίας Πέμπτη έως Κυριακή 12:30 – 14:00 & 19:30 – 22:00, Μεσαίο.
  • Ristorante di Murlo, Via Martiri di Rigosecco 1/3. Ταβέρνα σε ξενοδοχείο στο διπλανό χωριό (Vescovado). Ώρες λειτουργίας 12:00 – 15:00 & 19:00 – 22:00, Μεσαίο.
Monteriggioni

Πάρκινγκ

Υπαίθριο πάρκινγκ επί πληρωμή (σε μηχάνημα) στα 400 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Κόστος 2,5€ η πρώτη ώρα και 3,5€ για όλη την ημέρα. Υπάρχουν ακριβώς απ’ έξω και κάποιες θέσεις δωρεάν.

Colle di Val d'Elsa

Πάρκινγκ

2 υπαίθρια πάρκινγκ εκατέρωθεν της Porta Nuova στα 150 μ. περίπου. Δωρεάν.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • L'Oste di Borgo, Via Gracco del Secco 58, Κοντά στην Porta Nuova με τραπεζάκια έξω αλλά και πολύ συμπαθή χώρο μέσα. Μικρός κατάλογος με ζυμαρικά και κρεατικά. Ώρες λειτουργίας 12:45 – 14:00 & 19:45 – 22:00, Κυριακές 19:45 – 22:00 Τρίτη κλειστό. Οικονομικό.
  • Pizzeria Trattoria Artigiana, Piazza Sant'Agostino 9, Στη νέα πόλη στα 300μ. από την πλατεία Piazza Arnolfo di Cambio με τραπεζάκια έξω πάνω στην πλατεία. Πιτσαρία αλλά και μαγειρευτά, ψητά κλπ. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 15:00 & 19:30 – 22:30. Δευτέρα κλειστό. Οικονομικό.

San Gimignano

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Palazzo Pubblico
, Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:30. Εισιτήριο 9 € για όλα τα μουσεία και τον πύργο Torre Grossa.

Duomo di San Gimignano (Collegiata di Santa Maria Assunta), Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:30 - Σάββατα 10:00 – 17:30 - Κυριακές 12:30 – 19:30. Εισιτήριο 4 €.

Πάρκινγκ
  • Υπαίθριο πάρκινγκ επί πληρωμή έξω ακριβώς από το χωριό. Κόστος 2€ την ώρα. 450μ. από την κεντρική πλατεία σχετικά επίπεδη διαδρομή.
  • Υπαίθριο πάρκινγκ επί πληρωμή από την άλλη πλευρά της πόλης. Κόστος 2€ την ώρα 650μ. από την κεντρική πλατεία ανηφορική διαδρομή.
Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Gelateria Dondoli, Piazza della Cisterna 4, Βραβευμένο χειροποίητο παγωτό. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 23:00, Τιμές από 2 – 6 €.
  • RiccaPizza, Via San Matteo 94, Πίτσα στο χέρι. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 21:00. Οικονομικό
  • Ai Vecchi Tempi, Localita Ponte a Mattoni 29/D. Εστιατόριο σε αγροτουριστική μονάδα στα 2,2 χμ. από το χωριό με συμπαθητική αυλή και χώρο πάρκινγκ. Οικονομικό.
Montepulciano

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:

  • Azienda Agricola Ercolani, Via di Gracciano Nel Corso 82, Οινοποιείο σχετικά στην αρχή της πόλης κοντά στο μεγάλο πάρκινγκ. Φαίνεται να έχει κάποιες δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας 20 λεπτών στο τέλος των οποίων προσφέρονται για δοκιμή 1-2 κρασιά και κάποια συνοδευτικά. Φυσικά μπορείς στο τέλος να αγοράσεις και κρασί.
  • La Vineria di Montepulciano, Via di Gracciano Nel Corso 101, Στην βόρεια άκρη του χωριού, κοντά στο μεγάλο πάρκινγκ. Ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και άλλων με ντόπιο κόκκινο κρασί. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 24:00, Οικονομικό προς μεσαίο.
  • La Bottega Matta, Via delle Terme Sud 59, στο χωριό Sant'Albino (6,5 χμ., 10 λεπτά από το Montepulciano). Μικρή μπακαλοταβέρνα με ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και ζυμαρικά. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από μπύρες μικρών τοπικών παραγωγών. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 15:00 & 18:00 – 21:30, Κυριακή κλειστό, Οικονομικό.
Pienza

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Palazzo Piccolomini
, Ώρες λειτουργίας 10:00-18:30 – τελευταία είσοδος 18:00. Εισιτήρια 7 €.

Πάρκινγκ
Υπαίθριο πάρκινγκ επί πληρωμή (σε μηχάνημα) στα 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιες θέσεις για δωρεάν πάρκινγκ στο δρόμο που οδηγεί σ’ αυτό το πάρκινγκ.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Sette di Vino, Piazza di Spagna 1, Στο κέντρο του χωριού με τραπεζάκια έξω σε μια μικρή πλατεία. Μεζεδοπωλείο με καλό χύμα κρασί - Όχι πίτσες, ζυμαρικά και καφέ. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 14:00 & 19:30 – 21:00, Τετάρτη κλειστό, Οικονομικό.
Murlo

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Museo Etrusco di Murlo
, Ώρες λειτουργίας 10:30 – 13:30 και 15:00 – 19:30 Πέμπτη με Κυριακή. Εισιτήρια 5 €

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Il Libridinoso, Murlo, Εστιατόριο με ωραία θέα από το μπαλκόνι. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 14:00 & 19:30 – 22:00, Δευτέρα κλειστό, Μεσαίο.
Siena

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia
, Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00 - Τις ημέρες του Palio μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Εισιτήρια 10 € μόνο για το παλάτι - μουσείο ή μόνο για τον Torre del Mangia - 15 € για το παλάτι - μουσείο και τον Torre del Mangia. Τελευταία είσοδος 18:15

Duomo di Siena, Biblioteca Piccolomini, Battistero di San Giovanni Battista, Facciatone, Museo dell'Opera, Cripta del Duomo, Santa Maria della Scala, Ώρες λειτουργίας 10:30 – 19:00 - Κυριακές και γιορτές 13:30 – 18:00. Εισιτήρια 8 € μόνο για τον ναό - 15 € για τον ναό και τα μουσεία του - 20 € για τον ναό, τα μουσεία του και το καμπαναριό. Δεν φαίνεται να πωλούνται εισιτήρια για τις μέρες του Palio.

Πάρκινγκ
  1. Parcheggio Pubblico Gratuito Il Campino Υπαίθριο δωρεάν πάρκινγκ δίπλα στο στάδιο της πόλης στα 1,3 χμ. από την κεντρική πλατεία
  2. Parcheggio Santa Caterina, Υπαίθριο πάρκινγκ στα 500 μ. από τη κεντρική πλατεία με κόστος 2€ την ώρα.
Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Piripì Pizza Urban food, Via Dei Rossi 71/73, Κλασική πιτσαρία αλλά και ποικιλίες και σάντουιτς. Έχει και κάποια τραπεζάκια έξω. Κοντά στο Palazzo Salimbeni, 350μ. από την Piazza del Campo (Οικονομικό)
  • Osteria degli Svitati, Via della Galluzza 34, Ταβερνάκι πολύ κοντά στο Santuario di Santa Caterina με ωραίο χώρο στο εσωτερικό του. 250μ. από την Piazza del Campo (Οικονομικό)
  • Fischi per Fiaschi, Via San Marco 43. Μικρό ταβερνάκι με λίγα τραπέζια μέσα και έξω λίγο πιο μακριά από τοκέντρο προς την Porta San Marco. 650μ. από την Piazza del Campo (Οικονομικό)
  • Osteria Permalico, Costa Larga 4. Ταβέρνα με συμπαθή χώρο κοντά στην Duomo di Siena. 200μ. από την Piazza del Campo (Οικονομικό)

Spiaggia di Feniglia

Πάρκινγκ

Σε διάφορα σημεία στην παραλία με κόστος 6€ για μισή μέρα.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Rugantino, Via Palestro 12/14, Εστιατόριο μέσα στα στενά του χωριού Orbetello. Οικονομικό
  • Piranha's Home Made Restaurant, Via Scalo Colombo, 22. Ταβέρνα με θαλλασινά στο λιμανάκι του Porto Santo Stefano. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 15:00 & 19:30 – 22:00. Μάλλον οικονομικό
  • Trattoria del Pesce Povero, Via delle Saline, 7, Σχετικά απλό εστιατόριο στην Giannella με ψάρια (τηγανητά ή ψητά) και ζυμαρικά. Συμπαθητικός κήπος, Οικονομικό προς μεσαίο. Μενού στα 15 – 17 – 20 €. Μάλλον κλειστό Δευτέρες.
Tivoli

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Villa d'Este
, Ώρες λειτουργίας 08:30 – 18:45 – Δευτέρες 14:30 – 18:45. Τελευταία είσοδος 17:30. Εισιτήριο 13 €.
Rocca Pia, Ανοιχτό μόνο Σάββατα και Κυριακές με δωρεάν ξενάγηση ανά 30 λεπτά.
Parco Villa Gregoriana, Ώρες λειτουργίας 09:00 – 20:00. Τελευταία είσοδος 19:00. Εισιτήριο 8 €. Κήποι, ρυάκια και καταρράκτες στη μικρή χαράδρα στο πάνω μέρος της πόλης.
Villa Adriana, (Εκτός πόλης) Ώρες λειτουργίας 08:30 – 19:30. Τελευταία είσοδος 18:00. Εισιτήριο 10 €.

Πάρκινγκ

Park and Ride, Via Aldo Moro, 1, Υπαίθριο πάρκινγκ σε 2 επίπεδα στα 350 μ. – 4 λεπτά από την Villa d'Este.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:
  • Lucignolo Risto Wine Bar, Via della Missione 22, Μικρό ιταλικό εστιατόριο στα στενά κοντά στην Villa d'Este. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 15:30 & 20:00 – 02:00. Τετάρτες κλειστό. Οικονομικό. Ζυμαρικά 7-9 €, κυρίως 9,5 – 11 €
  • Trattoria da Gabriella, Vicolo Santa Croce 16, Κλασική τρατορία κοντά στο πάρκινγκ. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 15:00 & 16:30 – 21:30. Δευτέρες κλειστό. Οικονομικό.

Ρώμη

Κατάλυμα


Διαμέρισμα Galilei Apartment στην διεύθυνση Via Galilei 35.

Μουσεία – Επισκέψιμα αξιοθέατα

Galleria Nazionale d' Arte Moderna,
Viale delle Belle Arti, 131. Ώρες λειτουργίας 08:30 – 19:30. Τελευταία είσοδος 18:45 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 10 €.

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, Piazzale di Villa Giulia 9. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 20:00. Τελευταία είσοδος 19:00 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 10 €.

Museo e Galleria Borghese, Piazzale Scipione Borghese, 5. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:00. Τελευταία είσοδος 17:00 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 18 €. (Μάλλον χρειάζεται κλείσιμο εισιτηρίων on-line με έξτρα κόστος 2 €).

Castel Sant' Angelo, Piazzale Scipione Borghese, 5. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:30. Εισιτήριο 14 €.

Κολοσσαίο, Ρωμαϊκή Αγορά, Λόφος του Παλατίνο, Ώρες λειτουργίας 08:30 – 19:15. Τελευταία είσοδος 18:15. Εισιτήριο 12 € για όλα και ισχύει για 2 ημέρες με μία είσοδο σε κάθε σημείο. Διάρκεια επίσκεψης 3+ ώρες. Υπάρχουν 3 σημεία πώλησης εισιτηρίων και ταυτόχρονα εισόδου, μια στο Κολοσσαίο (με την μεγαλύτερη ουρά) μία στο Παλατίνο στα 400 μ. από το Κολοσσαίο και μια Τρίτη πλαϊνή για την Ρωμαϊκή Αγορά που πιθανά να έχει μικρότερη ουρά.

Βατικανό, Ώρες λειτουργίας 09:00 – 18:00. Τελευταία είσοδος 16:00. Κυριακές κλειστό. Εισιτήριο 17 €.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ώρες λειτουργίας 07:00 – 19:00. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν. Εισιτήριο 10 € για την οροφή με ασανσέρ (μέχρι ένα σημείο και μετά 320 σκαλιά) ή 8 € με τα πόδια όλη τη διαδρομή (551 σκαλιά).

Mercati di Traiano (Αγορά του Τραϊανού), Via IV Novembre 94. Ώρες λειτουργίας 09:30 – 19:30. Τελευταία είσοδος 18:30 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 16 €.

Μουσεία Καπιτωλίου, Piazza del Campidoglio, 1. Ώρες λειτουργίας 09:30 – 19:30. Τελευταία είσοδος 18:30. Εισιτήριο από 11,5 έως 17 € ανάλογα με τις έκτακτες εκθέσεις.

Palazzo Doria Pamphilj, Via del Corso 305. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:00. Τελευταία είσοδος 18:00. Εισιτήριο από 12 + 2 € για τα ιδιαίτερα διαμερίσματα και τις έξτρα πιθανές εκθέσεις.

Palazzo Barberini (Galleria Nazionale d' Arte Antica) - Εθνική Πινακοθήκη, Via delle Quattro Fontane, 13. Ώρες λειτουργίας 08:30 – 19:00. Τελευταία είσοδος 18:00 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 12 € (και για τη Galeria Corsini).

Galeria Corsini, Via della Lungara, 10. Ώρες λειτουργίας 08:30 – 19:00. Τελευταία είσοδος 18:00 - Δευτέρες κλειστό. Εισιτήριο 12 € (και για το Palazzo Barberini).

Catacombe di San Callisto, Via Appia Antica, 110, Ώρες λειτουργίας 09:00 – 12:00 και 14:00 – 17:00. Τετάρτες κλειστό. Εισιτήριο 8 € με ξενάγηση. (Υπάρχει και κασετοφωνάκι με ελληνική ξενάγηση)

Domus Aurea, Via della Domus Aurea, 1. Ώρες λειτουργίας 09:15 – 16:15. Τελευταία είσοδος 16:15 - Ανοιχτό μόνο Σάββατο και Κυριακή. Εισιτήριο 14 € με ξενάγηση και χρήση εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality). (Κλείσιμο εισιτηρίων on-line με έξτρα κόστος 2 €) Ξεναγήσεις στα αγγλικά κάθε μισή ώρα από τις 09:00.

Επιλογές φαγητού - γλυκού - ποτού:

Κέντρο

  • PizzaRé, Via di Ripetta, 14, Πιτσαρία κοντά στην Piazza del Popolo. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 23:30, Οικονομικό.
  • Enoteca Buccone, Via di Ripetta, 19, Κάβα κρασιών κ.α. που διαθέτει όμως και λίγα τραπεζάκια για φαγητό, κοντά στην Piazza del Popolo. Μεσαίο.
  • Porta Castello, Largo di Porta Castello 27, Κυρίως ζυμαρικά και πίτσες. Κοντά στο Castel Sant' Angelo. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 15:00 & 18:30 – 23:00 – Κυριακή 12:00 – 20:00 - Τρίτες κλειστό, Οικονομικό
  • Tratoria Ai Villini, Via Marcantonio Colonna, 48, Παραδοσιακό Ιταλικό εστιατόριο με μαγειρευτά και ζυμαρικά. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 15:00 & 19:30 – 23:00 – Τετάρτη κλειστό, Οικονομικό προς Μεσαίο.
  • Morrison's, Via Ennio Quirino Visconti 88, Ωραία Ιρλανδέζικη Pub για ποτό ή για μπύρα με συνοδεία μπέργκερς, τάκος και άλλα σχετικά. Ώρες λειτουργίας 16:00 – 02:00, Οικονομικό προς Μεσαίο.
  • La Botticella, Via di Tor Millina 32, Μπαρ με τραπεζάκια έξω, στα 100 μ. από την Piazza Navona. Ώρες λειτουργίας 16:00 – 02:00
  • Wine Art, Via Nino Bixio, 93. Δοκιμές κρασιού και φυσικά αγορά σε μια μικρή enoteca. Ώρες λειτουργίας 16:30 – 21:00 καθημερινά και επιπλέον Τρίτη, Παρασκευή 09:00 – 13:00 και Σάββατο 10:00 – 13:00.
Περιοχή Esquilino
  • Ristorante Birreria Pizzeria Galilei, Via Galilei, 12, Πίτσα, ζυμαρικά αλλά και κρεατικά με τραπεζάκια έξω και συμπαθή χώρο μέσα. Ώρες λειτουργίας Πέμπτη έως Κυριακή 12:00 – 15:00 & 18:30 – 23:30 – Δευτέρα κλειστό, Οικονομικό προς Μεσαίο.
  • Osteria La Sol Fa, Via Germano Sommeiller 19, Εστιατόριο με παραδοσιακά πιάτα της Ρώμης όπως Καρμπονάρα, Ματριτσιάνα κι Τρίπα (Πατσάς κοκκινιστός) με ωραίο χώρο και τραπεζάκια έξω. Ώρες λειτουργίας Πέμπτη έως Κυριακή 12:30 – 14:30 & 19:30 – 22:30 – Κυριακή κλειστό, Οικονομικό προς Μεσαίο.
  • Εστιατόριο με ωραίο χώρο μέσα και έξω. Ώρες λειτουργίας 10:30 – 24:00 καθημερινά και Σάββατο 12:00 – 24:00, Μεσαίο.
  • Palazzo del Freddo Giovanni Fassi, Via Principe Eugenio 65. Εξαιρετικό παγωτό, γλυκά καφεδάκι. Οικονομικό.
Trastevere
  • Bar La Licata, Via Dei Serpenti 165, Κυρίως για πρωϊνό αλλά και σάντουιτς, σαλάτες και άλλα μικρά πιάτα, κοντά στο Κολοσσαίο αλλά και στο Domus Aurea. Ώρες λειτουργίας 05:30 –21:00 – Κυριακές κλειστό, Οικονομικό.
  • Trattoria da Lucia, Vicolo del Mattonato 2, Εστιατόριο με μαγειρευτά και άλλα, μέσα στα στενά του Trastevere. Ώρες λειτουργίας 12:30 – 15:00 & 19:30 – 23:00 – Δευτέρες κλειστό, Οικονομικό προς Μεσαίο.
  • La Scala in Trastevere, Piazza Della Scala, 58-61, Κλασικό εστιατόριο με μεγάλο κατάλογο πάνω στην μικρή πλατεία Piazza della Scala του Trastevere. Ώρες λειτουργίας 11:30 –24:00, Μεσαίο.
  • Pizzeria La Boccaccia, Via di Santa Dorotea 2, Πίτσα στο χέρι, μια από τις καλύτερες στην περιοχή του Trastevere. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 23:30, Οικονομικό.
  • Pimm's Good, Via di Santa Dorotea, 8, Μπαράκι στο Trastevere (Σερβίρει και κάποια μικρά πιάτα). Ώρες λειτουργίας 10:00 –02:00.
Βατικανό
  • Osteria Padi, Via delle Fornaci 31a, Εστιατόριο με θαλασσινά, κρεατικά αλλά και ζυμαρικά. Πολύ κοντά στην Piazza San Pietro – 300 μ. Ώρες λειτουργίας 12:00 – 15:30 & 19:00 – 23:30 – Δευτέρες κλειστό, Οικονομικό.
  • El Maiz Roma, Via Tolemaide 16, Γεύση από Βενεζουέλα!!! Κοντά στην είσοδο του μουσείο του Βατικανό – 300 μ.. Ώρες λειτουργίας 12:00 –– 22:00. Δευτέρες κλειστό. Οικονομικό.
  • Vulio, Via Degli Scipioni 55, Μπρουσκέτες και σαντουιτσάκια πάσης φύσεως με επιρροές από την περιοχή της Απουλίας. Κοντά στην είσοδο του μουσείο του Βατικανό – 300 μ. και στο σταθμό μετρό Ottaviano 150 μ.. Ώρες λειτουργίας 11:00 –– 22:00. Κυριακές κλειστό. Οικονομικό
  • Maybu - Margaritas y Burritos, Via Candia 113, Μεξικάνικο φαστφουντάδικο κυρίως με μπουρίτος και νάτσος. Κοντά στην είσοδο του μουσείο του Βατικανό – 250 μ.. Ώρες λειτουργίας 11:00 –– 23:30. Δευτέρες κλειστό. Οικονομικό.
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Μπορώ να πω οτι απόλαυσα αυτήν τη βόλτα στην Ιταλία!!!! Να σαι καλά να μας ταξιδεύεις :)
Περιμένω την επόμενη ιστορία! (δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει και στη πλάτη!...κυριολεκτικά :haha: )
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.642
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Μπορώ να πω οτι απόλαυσα αυτήν τη βόλτα στην Ιταλία!!!! Να σαι καλά να μας ταξιδεύεις :)
Περιμένω την επόμενη ιστορία! (δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει και στη πλάτη!...κυριολεκτικά :haha: )
Όλοι οι καλοί χωράνε... (έστω και στην πλάτη)
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να σε βοήθησα στον σχεδιασμό του ταξιδιού στην Ιταλία που θα κάνεις σύντομα.
Όσον αφορά την επόμενη ιστορία, θα κάνω ένα διάλειμμα ολίγων ημερών γιατί έχω παρατήσει άλλα πράγματα και θα ξαναγράψω. Ίσως μια Ουγγαρία, ή μια Πολωνία θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.918
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Κατατοπιστικότατος όπως πάντα, έκλεισες μια ακόμα ιστορία φουλ στη πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς είναι ένα ταξίδι προσιτό, κοντινό και πάνω απ' όλα εφικτό όλες τις εποχές του χρόνου ίσως. Πολύ ωραία δουλειά! ;)
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.642
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Κατατοπιστικότατος όπως πάντα, έκλεισες μια ακόμα ιστορία φουλ στη πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς είναι ένα ταξίδι προσιτό, κοντινό και πάνω απ' όλα εφικτό όλες τις εποχές του χρόνου ίσως. Πολύ ωραία δουλειά! ;)
Να είσαι καλά για τα, πάντα καλά σου, λόγια.

Σε περιμένω ακόμα για το ουισκάκι και τα άπαντα του Rory...:)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Όλοι οι καλοί χωράνε... (έστω και στην πλάτη)
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να σε βοήθησα στον σχεδιασμό του ταξιδιού στην Ιταλία που θα κάνεις σύντομα.
Όσον αφορά την επόμενη ιστορία, θα κάνω ένα διάλειμμα ολίγων ημερών γιατί έχω παρατήσει άλλα πράγματα και θα ξαναγράψω. Ίσως μια Ουγγαρία, ή μια Πολωνία θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω.
Μόνο βοήθησες;;; Το μόνο που μένει είναι να καταφέρω να πάω....
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Τέλεια τα σχόλιά σου! Τέλεια! :clap: Ευχαριστούμε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.512
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom