Ιταλία Μάλτα Σικελία - Μάλτα 2022

chrminty

Member
Μηνύματα
5
Likes
36
Επόμενο Ταξίδι
ΕΛ ΓΚΟΥΝΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καλημέρα στην ομάδα!! Τελειώνοντας το ταξίδι μας στους προορισμούς Σικελία Μάλτα, θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που αφορούν στη δική μας εμπειρία... Δε θα μιλήσω για τα αξιοθέατα, γιατί αυτό που διαπίστωσα είναι ότι είναι εντελώς υποκειμενικό το τι θέλει ο καθένας να δει. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από αρχαιολογικούς χώρους επισκεφθήκαμε μόνο το Αγκριτζέντο (κοιλάδα των ναών) και μάλιστα βράδυ, που είναι πραγματικά πανέμορφα και ο φωτισμός τους κάνει ακόμη πιο επιβλητικούς.
Κατ΄αρχήν στην Σικελία η οδήγηση είναι εύκολη αρκεί να έχεις υπομονή. Η ενοικίαση αυτοκινήτου μας φάνηκε λίγο ακριβή (100€ την ημέρα), όμως επιλέξαμε μεγάλο αυτοκίνητο γιατί θέλαμε να έχει πορτ μπαγκαζ μεγάλο για την προστασία της βαλίτσας μας και όχι μόνο, καθώς μας τρόμαξαν λίγο με το θέμα των κλοπών. Η διαδρομή για το γύρο της Σικελίας γίνεται μέσα από μεγάλα τούνελ και ακόμη μεγαλύτερες γέφυρες, έχει όμως πάρα πολλή κίνηση ιδιαίτερα όταν πλησιάζεις σε αστικό κέντρο, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύαμε πως δε θα έχει τόση κίνηση, όμως πολύ κακώς κάναμε. Η οδήγηση γενικά, είναι άναρχη, δεν ανάβουν φλας όταν αλλάζουν λωρίδα κίνησης και οι σφήνες έρχονται από παντού. Μετά τη δεύτερη μέρα οδηγούσαμε και εμείς σαν τους σικελούς!!!! Διόδια πληρώνεις κατά την έξοδο από τους αυτοκινητόδρομους, υπάρχει άτομο σε γκισέ και αφού επιδείξεις την κάρτα που πήρες κατά την είσοδο, πληρώνεις με όποιο τρόπο επιθυμείς (μετρητά ή κάρτα). Το φαγητό μας φάνηκε αρκετά ακριβό, αλλά παντού ήταν πολύ νόστιμο και πολύ όμορφα σερβιρισμένο, βέβαια για όσους ζούνε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, οι τιμές είναι οι ίδιες περίπου, για εμάς όμως της επαρχίας ένα γεύμα για δύο στα 50-60 €, θεωρείται ακριβό. Όσον αφορά στη διαμονή, υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια. Το πάρκινγκ το πληρώσαμε παντού. Στο Παλέρμο επιλέξαμε ξενοδοχείο με δικό του πάρκινγκ το οποίο κόστιζε 20€ την ημέρα, όπου αλλού χρειάστηκε, το κόστος κυμαίνονταν από 0,50-1 € την ώρα και πάντα βρίσκαμε χώρο. Ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσθηκε με χιούμορ ήταν ότι δεν μιλούν αγγλικά, ούτε καν στα πολύ τουριστικά μέρη. Σε κάποια εστιατόρια υπήρχε ένας εργαζόμενος που ήξερε αγγλικά και περιμέναμε να έρθει για να συνεννοηθούμε, όμως είναι πολύ πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, μέχρι και φωνητικό μεταφραστή "κατέβασαν" για να επικοινωνήσουμε!! Επίσης, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι στα κέντρα των πόλεων δε βρήκαμε μάρκετ!! Υπάρχουν κάποια μικρά μαγαζάκια που πουλάνε κατά βάση αλκοόλ και εκεί βρήκαμε λίγο νεράκι....
Ενδεικτικά το πρόγραμμά μας είχε ως εξής:
1η μέρα: Αθήνα - Κατάνια : εκεί έγινε ένας χαμός μέχρι να βγούμε από το αεροδρόμιο καθόσον το gps χάθηκε!!! Κατ΄ευθείαν πήγαμε Ταορμίνα, αλλά παρκάραμε στο Mazzaro Bay (έχει σχετικά μεγάλο πάρκινγκ) και με 6€ το άτομο ανεβοκατεβήκαμε στην Ταορμίνα με το τελεφερίκ χωρίς το άγχος του παρκαρίσματος. Πανέμορφη η Ταορμίνα, πολύς κόσμος, ωραία μαγαζιά και πολύ νόστιμο φαγητό. Διαμονή στην Santa Teresa di Riva.
2η μέρα: Savoca, ένα χωριό ορεινό όπου γυρίστηκαν σκηνές από τον Νονό. Ανηφορικό περπάτημα μέχρι την εκκλησία, αλλά η θέα υπέροχη. Φεύγουμε από εκεί και αποφασίζουμε μπάνιο στην Κέφαλου (Cefalou), πολύ όμορφη πόλη με μια μεγάλη οργανωμένη παραλία, όπου όμως αν δεν έχεις δική σου ομπρέλα, πληρώνεις 25€ στην τελευταία σειρά για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα, επίσης πληρώνεις 0,20€ για να χρησιμοποιήσεις το ντους..... όμως σαν τα νερά και τις παραλίες της Ελλάδας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.... Μετά το μπάνιο κατ΄ευθείαν στο Παλέρμο, βόλτα , street food, κόσμος πολύς, όμορφες εικόνες.
3η μέρα: Τράπανι, παραθαλάσσια πόλη (δεν τολμώ να πω χωριό) όπου πήραμε και πάλι τελεφερίκ και ανεβήκαμε στο Έριτσε (σημείωση: η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο, απλά αν έχει πολύ κόσμο είναι δύσκολο το παρκινγκ). Βόλτα στο πανέμορφο Έριτσε και εκεί φάγαμε την πιο νόστιμη γρανίτα (δεν την πίνουν, την τρώνε). Και αφού είδαμε την Savoca, δε θα βλέπαμε το Corleone; Ένα κατσικοχώρι, που εκτός από το όνομα, δεν ξέρω τι άλλο είχε..... Κατέβασμα στο Αγκριτζέντο, το οποίο είναι πανέμορφο και καμία σχέση με αυτό που περιμέναμε. Σκαρφαλωμένο σε βράχο με υπέροχη θέα στην κοιλάδα των ναών και εξαιρετικό φαγητό.
4η μέρα: Νότο (είχαμε σκοπό, αλλά δεν μας έβγαινε το πρόγραμμα), οπότε Ορτυγία (την επιλέξαμε αντί των Συρακουσών), περπάτημα στα όμορφα σοκάκια της, καφέ και υπέροχη μακαρονάδα με θαλασσινά. Το απόγευμα έπρεπε να παραδώσουμε το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο και με το άγχος που μας προκάλεσε η άφιξη, φύγαμε άρον άρον, όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα καθόσον το αεροδρόμιο ήταν από την πλευρά της Κατάνιας προς τις Συρακούσες και ήταν ευκολότερη η πρόσβαση. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και με 35€ σε λίγη ώρα βρεθήκαμε στο κέντρο της Κατάνιας σε ένα υπέροχο κατάλυμα. Πανέμορφη και η Κατάνια, με τεράστιο πεζόδρομο για βόλτες, καφέ, φαγητό και υπέροχο παγωτό.
5η μέρα: Ξεκούραση το πρωί γιατί το απόγευμα είχαμε ανάβαση στην Αίτνα!! Δεν είμαστε αθλητικοί τύποι και δυστυχώς δεν επιλέξαμε βόλτα με το τελεφερίκ, αλλά ανάβαση!!΄Ηρθε βανάκι και μας παρέλαβε από το ξενοδοχείο, μας έδωσαν μποτάκια (τα είχαμε ζητήσει) , φακούς, κράνη και η περιπέτεια ξεκίνησε!!! Μετά από περίπου μια ώρα φτάσαμε σε μια σπηλιά από λάβα στην οποία κατεβήκαμε με σχοινιά (πανεύκολο) και μετά περπάτημα πάνω σε λάβα και σκύψαμε και σκύψαμε μέχρι που βγήκαμε σχεδόν έρποντας στο έδαφος!!! Μάλλον ξεπεράσαμε την κλειστοφοβία μας!! Όταν βγήκαμε, σκεφτήκαμε πως αν εκείνη την ώρα γινόταν σεισμός, δε θα έβρισκαν ούτε κοκαλάκι να θάψουν!!!... Μετά από περίπου μισή ώρα με το βαν, φτάσαμε σε ένα πάρκινγκ, φορέσαμε αντιανεμικά (τα χορηγούν σε όσους δεν έχουν) και άρχισε η ανάβαση .... Πολύ καλός ο ξεναγός, με ξενάγηση και στα αγγλικά. Πρόταση σε όσους θέλουν να κάνουν βόλτα στην Αίτνα , να προσέξετε πολύ την εκδρομή που θα επιλέξετε καθώς και το πρακτορείο που θα την κάνετε (διαβάστε τα σχόλια των πελατών). Αφού ιδρώσαμε , ξε-ιδρώσαμε και ανακτήσαμε δυνάμεις, μας πήγαν σε ένα σημείο να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα.... (τι να μας πουν και αυτοί για ηλιοβασιλέματα), ωστόσο ήταν όμορφα, με κρασάκι και ένα σνακ, μια χαρά για το τέλος της ημέρας!!
6η μέρα: πτήση για Μάλτα... Εκεί η οδήγηση, όπως όλοι ξέρουμε, γίνεται από αριστερά, οπότε, ταξί (25€) και κατ΄ευθείαν στο δωμάτιο στη Βαλέτα. Αφήνουμε βαλίτσα και πηγαίνουμε με γόνδολα στις 3 πόλεις. Βόλτα, πολύ περπάτημα, και εξαντλημένοι πίσω για φαγητό (ένα σνίτσελ, μια μερίδα παραδοσιακό κουνέλι και δύο ποτήρια κρασί=75€).
7η μέρα: αποφασίσαμε με καταμαράν να πάμε για μπάνιο (μπας και ξεκουραστούμε) στο Comino (blue lagoon) όμως είχε τόσα πολλά σκάφη, που αράξαμε πολύ μακριά και blue lagoon είδαμε μόνο από φωτογραφίες. Επίσκεψη δια θαλάσσης στο χωριό του ποπάυ και πραγματικά χαρήκαμε που δεν το βάλαμε στο πρόγραμμα για επίσκεψη, καθώς μας φάνηκε παραμελημένο και αδιάφορο, δεν ξέρω για τα παιδιά αν είναι καλύτερη εμπειρία. Επιστροφή νωρίς το μεσημέρι (επιλέξαμε μισής ημέρας βαρκάδα) και με λεωφορείο πήγαμε στην Mdina, φαγητό σε ένα εστιατόριο-καφέ με θέα και μετά επιστροφή για την τελευταία βραδινή βόλτα στη Βαλέτα.
Στην Μάλτα, λοιπόν, την Κυριακή, δεν τηρούνται ακριβώς τα ωράρια των λεωφορείων, όμως αν είσαι νωρίτερα στην στάση ή την αφετηρία, δε θα έχεις πρόβλημα.
Αγγλικά μιλάνε παντού, δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Την Κυριακή τα μαγαζιά (εμπορικά) δεν ανοίγουν, και πολλά καφέ κλείνουν στις 16:00, όπως και τα περισσότερα αξιοθέατα, οπότε όποιος θέλει να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να οργανώσει αλλιώς το χρόνο του.
Όσον αφορά στις πτήσεις, πετάξαμε με Ryanair από Αθήνα - Κατάνια και από Κατάνια - Μάλτα, και ενώ δεν είχαμε πρόβλημα με καθυστερήσεις, αποφάσισαν στην Κατάνια ότι η βαλίτσα μας είναι 25κιλά (με όριο δικό τους τα 20) και ενώ δεν είχαμε προσθέσει τίποτα σε αυτήν (ψώνια). Ευτυχώς είχαμε τον σάκο της θάλασσας γεμάτο πράγματα, τον βγάλαμε από την βαλίτσα και δεν τους πληρώσαμε το αντίτιμο που με το ζόρι ήθελαν!!
Καλό χειμώνα σε όλους με όμορφα χειμερινά ταξίδια!!!
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.355
Likes
9.276
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
ωραιο ταξιδι γεματο εικονες. αν μου επιτρεπεις ομως απιστευτο τρεξιμο. δεν ξεπερασατε καποιους αλλους φιλους (γκουχου γκουχου) που περασαν σε 2 μερες τη Σικελια αλλα πλησιασατε..5 μερες απο τη μια ακρη στη αλλη με μεγαλες αποστασεις. κουραστηκα μονο στην ιδεα. στις δε μεγαλες πολεις μεινατε μονο καποιες ωρες, σωστο γιατι εμεινε χρονος γι αλλου αλλα ισως επρεπε να τις αποφυγετε εντελως. σε λιγες ωρες δεν προλαβαινεις να δεις Παλερμο, πολη 800.000 που παρεπιπτοντως ειναι γεματη απο σουπερ μαρκετ. περιξ σταθμου πρεπει να ειναι 10 ολων των αλυσιδων.
 

chrminty

Member
Μηνύματα
5
Likes
36
Επόμενο Ταξίδι
ΕΛ ΓΚΟΥΝΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ωραιο ταξιδι γεματο εικονες. αν μου επιτρεπεις ομως απιστευτο τρεξιμο. δεν ξεπερασατε καποιους αλλους φιλους (γκουχου γκουχου) που περασαν σε 2 μερες τη Σικελια αλλα πλησιασατε..5 μερες απο τη μια ακρη στη αλλη με μεγαλες αποστασεις. κουραστηκα μονο στην ιδεα. στις δε μεγαλες πολεις μεινατε μονο καποιες ωρες, σωστο γιατι εμεινε χρονος γι αλλου αλλα ισως επρεπε να τις αποφυγετε εντελως. σε λιγες ωρες δεν προλαβαινεις να δεις Παλερμο, πολη 800.000 που παρεπιπτοντως ειναι γεματη απο σουπερ μαρκετ. περιξ σταθμου πρεπει να ειναι 10 ολων των αλυσιδων.
1.000 χιλιόμετρα σε τρεις ουσιαστικά μέρες είναι "σκότωμα", όμως δυστυχώς δεν μας έβγαινε αλλιώς το πρόγραμμα. Είμαστε υπέρ του να επισκεπτόμαστε την επαρχία ενός προορισμού, όμως και μια γρήγορη βόλτα στα αστικά κέντρα, μας αρέσει. Όσον αφορά στα μάρκετ, σίγουρα θα έχει, δε γίνεται αλλιώς, απλά στο ιστορικό κέντρο που κινούμασταν λόγω χρόνου, δυσκολευτήκαμε. Άλλωστε τα πρώτα ταξίδια είναι αναγνωριστικά, εάν κάποιο μέρος μας εξιτάρει, ξαναπηγαίνουμε!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.678
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom