Σκόρπιες σκέψεις για τη Δανία

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
174
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος των ΗΠΑ
Μετά από δέκα μήνες παραμονής στην Κοπεγχάγη για σπουδές, νομίζω ότι είμαι έτοιμος να βγάλω κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

Δανοί/Δανές: Οι Δανοί γεννιούνται με πέντε πράγματα: ένα ποδήλατο, ένα ξύλινο ποδοσφαιράκι, ένα iphone, ένα macbookκαι φυσικά μία μπύρα. Το ποδήλατο και η μπύρα είναι δεδομένα. Όσο για τα άλλα τρία δύσκολα, θα βρεθεί ντόπιος που να μην έχει σχέση με πάνω από ένα από αυτά. Σε γενικές γραμμές μου αρέσουν σαν άνθρωποι. Είναι ανοικτοί, κοινωνικοί, ευγενικοί και ήρεμοι. Βέβαια κάποιες φορές είναι τόσο ακομπλεξάριστοι που κάνουν εμάς να νιώθουμε άβολα. Η γυμναστική είναι κάτι δεδομένο για όλες τις ηλικίες. Λόγω των πολλών ανοικτών χώρων έχουν την ευκαιρία κυρίως για ποδόσφαιρο και τρέξιμο. Αποτέλεσμα είναι παρόλο που καταναλώνουν λιπαρές τροφές, σπάνια θα συναντήσω κάποιον παχύσαρκο. Τις γυναίκες πρέπει να τις βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Το μέσο ύψος των γυναικών είναι 1.7μ ενώ μία κοπέλα στην εστία μου είναι στο ύψος μου (1.87μ) χωρίς τακούνι (τι να το κάνει το τακούνι; ).
Κανείς χωρίς γαλάζια μάτια υπάρχει ρε παιδιά;

Αν κάτι δε μου αρέσει σ’ αυτούς είναι ο τρόπος διασκέδασής τους. Για να πουν ότι πέρασαν καλά θα πρέπει να πιουν μέχρι να μην μπορούν να πάνε σπίτι τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη νεολαία, έχω δει μεγαλύτερους ανθρώπους και καθώς πρέπει εμφανισιακά είτε άντρες είτε γυναίκες, αλλού πατάνε και αλλού να βρίσκονται, ενώ υπάρχουν και κάποιες εικόνες που φτάνουν στα όρια της παρακμής. Όταν βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση από ήρεμοι μετατρέπονται προφανώς σε τέρατα φασαρίας.

Κοπεγχάγη: Σε γενικές γραμμές είναι καθαρή πόλη. Έχει καλές συγκοινωνίες, αν και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων σε συνδυασμό με το μέγεθος της πόλης και την απουσία κλίσεων κάνουν το ποδήλατο 1η επιλογή. Η Strøget, oκεντρικός πεζόδρομος της πόλης με τους παράπλευρούς του, σου δίνουν την εντύπωση ότι δε δουλεύει άνθρωπος στην πόλη, καθώς είναι μονίμως γεμάτοι κόσμο. Τα πολλά πανεπιστήμια που εδρεύουν στην πόλη, πέντε στον αριθμό, την μετατρέπουν σε μία μεγάλη φοιτητούπολη. Γενικά η πόλη δε σε αφήνει να πλήξεις καθώς όλο το χρόνο διεξάγονται εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της πόλης, για όλα τα γούστα. Μερικά παραδείγματα είναι τον Οκτώβρη το Kulturnatten όπου μεταξύ όλων των άλλων εκδηλώσεων τα μουσεία και τα δημόσια κτίρια ήταν ανοικτά μέχρι το βράδυ για το κοινό, τέλος Μαΐου ήταν το μουσικό φεστιβάλ Distortionστους δρόμους της πόλης (το όνομα είναι αρκετό για να το περιγράψει) ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι το διάσημο φεστιβάλ ροκ μουσικής στο Roskilde.

Διασκέδαση: Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών σε συνδυασμό με την καλή οικονομική κατάσταση των κατοίκων δημιουργεί πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Η διασκέδαση περιλαμβάνει από undergroundεπιλογές στο Nørrebroκαι την Christiania, σε ποιο casualστο Meatpacking District και στο κέντρο γύρω από το Nørreport. Προφανώς υπάρχουν και τα άκρως τουριστικά πάνω στη Strøget. Για φαγητό λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης υπάρχουν πολύ καλά μαγαζιά για ανατολίτικες γεύσεις (durum, shawarmaκαι falafel), αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια, ινδικά ταϊλανδέζικα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης αρκετά δημοφιλής είναι και η επιλογή του μπουφέ με φιξ τιμή. Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι απολαμβάνουν τον καφέ τους, και δε θα τον πιουν και θα φύγουν όπως σε άλλες χώρες. Στο κέντρο υπάρχει ένα από τα πιο ωραία καφέ που έχω πάει (PaludanBogcafe). Είναι καφέ-βιβλιοπωλείο με πολύ ωραία διακόσμηση. Τα δυνατά του σημεία είναι η ζεστή σοκολάτα και το μπέργκερ. Επίσης στην Κοπεγχάγη βρίσκεται και το μέχρι πρότινος νούμερο 1 εστιατόριο στον κόσμο και νούμερο 2 πλέον, το noma. Πώς γίνεται να είναι τόσο ψηλά πάντως ενώ πριν μερικούς μήνες βγήκε η είδηση ότι δηλητηρίασαν 200 άτομα δε μπορώ να το καταλάβω.

Θα συμμαζέψω τις σκέψεις σχετικά με το κράτος, το πανεπιστήμιο, τον καιρό και ότι άλλο έχω ξεχάσει και θα επανέλθω :)
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Καλώς το παληκάρι μας! Ελπίζω όλα νάναι καλά (αν και οι πληροφορίες μου λένε για τα καλύτερα).
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Να περνάς καλά! :cool: Θα περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες!
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
174
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος των ΗΠΑ
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. :)

Κράτος: Δε γίνεται να περιγράφουμε χώρες όπως η Δανία με την ίδια λέξη που περιγράφουμε την Ελλάδα, δυστυχώς. Η οργάνωσή τους είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Όταν ήρθα, αφού πήρα την άδεια παραμονής (κάτι τυπικό ως κάτοικος Ε.Ε. που έγινε αποδεκτός από πανεπιστήμιο της χώρας και είχα βρει σπίτι), πήγα στο δήμο για να βγάλω αριθμό δημότη (CPR). Με τον αριθμό αυτό έχω ιατρική περίθαλψη χωρίς να έχω πληρώσει απολύτως τίποτα. Για οποιαδήποτε υπηρεσία (τράπεζα, κινητή τηλεφωνία, εφορία κτλ) δίνω απλά το ον/μό μου και το CPRκαι η υπηρεσία τραβάει τα υπόλοιπα στοιχεία από το δήμο. Αν αλλάξω διεύθυνση απλά θα πάρω τηλέφωνο στο δήμο για να δηλώσω την καινούρια διεύθυνση, και από θα ενημερωθούν όλες οι υπηρεσίες στις οποίες έχω δώσει τα στοιχεία μου. Οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά οπότε απαλείφεται η πιθανότητα ανθρωπίνου ‘λάθους’.

Όταν έγινε η πετρελαϊκή κρίση το 70κάτι η χώρα εξαρτιόταν σε τεράστιο βαθμό από εισαγωγές καυσίμων, οπότε έπαθε μεγάλη ζημιά. Γι αυτό το λόγο αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές. Το ποσοστό ενέργειας ΜΟΝΟ από ανεμογεννήτριες είναι γύρω στο 25-28% επομένως έχει ήδη υπερκαλύψει τις απαιτήσεις της συνθήκης της Ε.Ε. «20-20-20» !!! Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο έως το 2050 σύμφωνα με το οποίο θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από ορυκτά καύσιμα πλήρως, ακόμα και για τις μετακινήσεις.

Ο δήμος της Κοπεγχάγης φιλοδοξεί να κάνει την πόλη την 1η παγκοσμίως που θα είναι ουδέτερη ως προς την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, και γι αυτό αυξάνονται οι πράσινοι χώροι, επεκτείνεται το δίκτυο του μετρό και οι ποδηλατόδρομοι. Επίσης κάνουν μεγάλες παρεμβάσεις κατά μήκος του μεγάλου καναλιού ώστε να δημιουργήσουν καινούριους τεχνητούς χώρους αναψυχής.

Έχουν διαπιστώσει ότι ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται συστηματικά, και ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης, ειδικά για μας τους φοιτητές. Οπότε μία περιοχή (Nordhavn) που προς το παρόν είναι λιμάνι, θα μετατραπεί σε αστική περιοχή ικανή να φιλοξενήσει 40000 άτομα, με πρότυπα κτίρια από άποψη αρχιτεκτονικής και με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα, έχω το φυλλάδιο στα αγγλικά σε μορφή pdf.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ωραίος! :clap:

Αν θες να βάλουμε σε ξεχωριστό θέμα το δεύτερο μήνυμα περί κράτους πέσμου να το μεταφέρουμε σε νέο topic.
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
174
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος των ΗΠΑ
Το θέμα του κράτους αν αρχίσει να γίνεται σύγκριση με την Ελλάδα σηκώνει αρκετή συζήτηση, οπότε θα μπορούσε να σταθεί μόνο του. Από την άλλη όμως αποτελεί μέρος των σκέψεων-συμπερασμάτων μου από αυτούς τους 10 μήνες, επομένως ταιριάζει εδώ.
Οπότε, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου, ξά σου (ότι νομίζεις) :)
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. :)
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα, έχω το φυλλάδιο στα αγγλικά σε μορφή pdf.
Συγχαρητήρια! να περάσεις καλά και καλή επιτυχία!
Έμεινα στο Aarhus, 40 λεπτά πτήση βόρεια, ένα εξάμηνο το 2004 για επαγγελματική εκπαίδευση σε ένα από τα κορυφαία εργοστάσια του κόσμου. Άριστο εργασιακό περιβάλλον! Μη χάσεις ευκαιρία αν τύχει μετά τις σπουδές, εάν είσαι σε τεχνικό χώρο.
Οι άνθρωποι έχουν διαμορφώσει μια κοινωνία με βάση την παιδεία και προηγούνται απίστευτα σε τεχνολογικούς τομείς. Βέβαια τελευταία τους ψιλοτσάκισαν οι Αμερικανοί, εξαγοράζοντας εταιρείες- θρύλους. Επίσης και οι Δανοί πλέον παραπονούνται για την κρίση, τις τράπεζες κλπ.
Εκπληξη ήταν ο καιρός, δυο μέτρα χιόνι το Μάιο, όπως και η μεταμεσονύκτια κραιπάλη της Παρασκευής με τις κομψές τριαντάρες που εμφανίζονται νωρίς και κατα τις δύο γίνονται τόσο λυώμα που επιδίδονται σε απίστευτες δραστηριότητες.
Με ενδιαφέρει το pdf!
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
174
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος των ΗΠΑ
Vasileti σε ευχαριστώ πολύ. Όντως τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι.

Πανεπιστήμιο: Σπουδάζω στο DTU (DanmarksTekniskeUniversitet) εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια. Ουσιαστικά το μεταπτυχιακό έχει αρκετά στοιχεία μηχανολόγου μηχανικού καθώς ασχολούμαστε με σχεδιασμό συστημάτων θέρμανσης-κλιματισμού και το εσωτερικό κλίμα. Μετά από 7 χρόνια σε ελληνικό πανεπιστήμιο, τώρα καταλαβαίνω πώς είναι ένα πραγματικό πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν φοιτητικές (κομματικές) παρατάξεις, παρά μόνο φοιτητικές ενώσεις που πραγματικά νοιάζονται για το φοιτητή. Μία από αυτές διοργανώνει κάθε εξάμηνο μία εβδομαδιαία εκδήλωση στην οποία έρχονται μεγάλες εταιρίες από όλα τα πεδία. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους αντιπροσώπους τους, να μάθουν τις απαιτήσεις των εταιριών, αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και ίσως να δώσουν το βιογραφικό τους.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση και μου πήρε καιρό να συνηθίσω, είναι ότι στους καθηγητές απευθυνόμαστε με το μικρό τους όνομα. Αυτό δίνει έναν καλό τόνο οικειότητας και συνεργασίας, χωρίς όμως να χάνεται ο σεβασμός. Επίσης δεν έχουν άχρηστες τυπικότητες με την εμφάνισή τους. Έχω καθηγητή που έχει σκουλαρίκι, άλλον που ερχόταν στο μάθημα με σταράκια και ζακέτα ή τώρα που ‘έφτιαξε’ ο καιρός με βερμούδα και αθλητικό παπούτσι.
Το πανεπιστήμιο διαθέτει ‘γραφείο καριέρας’ στο οποίο δίνουν συμβουλές για τη σύνταξη ενός σωστού και ενδιαφέροντος βιογραφικού και διοργανώνει σεμινάρια με θέμα τη σωστή συμπεριφορά σε μία συνέντευξη. Επιπλέον διαθέτει ειδικό γραφείο για τους διεθνείς μαθητές, κάτι πολύ χρήσιμο αν σκεφτούμε ότι μόνο το Σεπτέμβρη ήρθαμε 750 καινούριοι διεθνείς φοιτητές. Τέλος έχει γραφείο στέγασης το οποίο αναλαμβάνει να λύσει το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που υπάρχει, και σε μεγάλο βαθμό είναι πολύ εξυπηρετικοί και βρίσκουν λύση.
Οι εγκαταστάσεις είναι απλά απίστευτες. Σ’ ένα από τα εργαστήρια των ηλεκτρολόγων υπάρχει ένας μεγάλος πίνακας ελέγχου σαν αυτόν που δείχνουν όταν κάνουν ρεπορτάζ για τη ΔΕΗ, με τον οποίο ελέγχουν το δίκτυο ενέργειας σε ένα νησί ανατολικά της Σουηδίας (Bornholm). Στο νησί αυτό ουσιαστικά εφαρμόζουν σε μικρή κλίμακα την ενεργειακή πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν μελλοντικά σε όλη τη χώρα, και αναφέρω παραπάνω. Δηλαδή εκεί η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες είναι ήδη πάνω από 33%!
Η πλειοψηφία των εργασιών που είχε αυτά τα δύο εξάμηνα δεν είχαν δεδομένη σωστή λύση, αλλά προκαλούσαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Επομένως το αποτέλεσμα της κάθε ομάδας αλλά και ο τρόπος που θα έφτανε σε αυτό ήταν τελείως διαφορετικό.
Ένας επιπλέον τρόπος με τον οποίο το πανεπιστήμιο ‘προκαλεί’ τους φοιτητές είναι οι διάφοροι διαγωνισμοί. Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει θεσπίσει ένα διαγωνισμό το όνομα του οποίου σημαίνει ‘πράσινη μάχη’ (Grøn Dyst) και μπορεί να δηλώσει συμμετοχή οποιοσδήποτε έκανε κάποια εργασία με θέμα την εξοικονόμηση σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο. Επίσης συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με ηλεκτρικά και ηλιακά οχήματα με αρκετές διακρίσεις και ρεκόρ. Ένας ακόμα διαγωνισμός είναι το ηλιακό δέκαθλο (SolarDecathlonEurope) στον οποίο συμμετέχω και ‘γω. Αποστολή μας είναι να σχεδιάσουμε ένα σπίτι μέχρι 70τ.μ. το οποίο θα παράγει την ενέργεια που καταναλώνει από φωτοβολταϊκά. Το σπίτι θα αξιολογηθεί σε 10 κατηγορίες (γι αυτό ονομάζεται και δέκαθλο). Ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου στις Βερσαλλίες, οπότε αν κάποιος είναι εκείνες τις μέρες στο Παρίσι ευχαρίστως να τον ξεναγήσω στο ηλιακό σπίτι μας :) Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι παραπάνω αυτή είναι η σελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού, της ομάδας μας και αυτό είναι το γκρουπ στο facebook.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν υπάρχουν φοιτητικές (κομματικές) παρατάξεις, παρά μόνο φοιτητικές ενώσεις που πραγματικά νοιάζονται για το φοιτητή.
Τι; Δεν έχει και α και ου και δαπ νου δου φου κου; Είναι προφανές, είναι χαζοί οι άνθρωποι...
Περίμενε, τώρα θα μπει κανένας Ελληνάρας να μας πει ότι αυτοκτονούν σαν τα λέμινγκ και δεν έχουν και ΛΛΛευκό Πύργο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.941
Likes
40.786
V

Πανεπιστήμιο: Σπουδάζω στο DTU (DanmarksTekniskeUniversitet) εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια. Ουσιαστικά το μεταπτυχιακό έχει αρκετά στοιχεία μηχανολόγου μηχανικού καθώς ασχολούμαστε με σχεδιασμό συστημάτων θέρμανσης-κλιματισμού και το εσωτερικό κλίμα. ουν λύση.

Αποστολή μας είναι να σχεδιάσουμε ένα σπίτι μέχρι 70τ.μ. το οποίο θα παράγει την ενέργεια που καταναλώνει από φωτοβολταϊκά. Το σπίτι θα αξιολογηθεί σε 10 κατηγορίες (γι αυτό ονομάζεται και δέκαθλο). Ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου στις Βερσαλλίες, οπότε αν κάποιος είναι εκείνες τις μέρες στο Παρίσι ευχαρίστως να τον ξεναγήσω στο ηλιακό σπίτι μας :) Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι παραπάνω αυτή είναι η σελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού, της ομάδας μας και αυτό είναι το γκρουπ στο facebook.
Είναι αυτό που λέμε "βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων";
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
174
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος των ΗΠΑ
Τι; Δεν έχει και α και ου και δαπ νου δου φου κου; Είναι προφανές, είναι χαζοί οι άνθρωποι...
Περίμενε, τώρα θα μπει κανένας Ελληνάρας να μας πει ότι αυτοκτονούν σαν τα λέμινγκ και δεν έχουν και ΛΛΛευκό Πύργο.
Είναι ένας τύπος στο πανεπιστήμιο που προσπαθεί χωρίς επιτυχία να δημιουργήσει τη νεολαία κόμματος στη Δανίας. Έφυγα από τις Ελλάδα για να γλιτώσω από τις παθογένειες τις χώρας μας και δυστυχώς κάποιοι ελάχιστοι τις κουβαλούν ακόμα μαζί τους.

Είναι αυτό που λέμε "βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων";
Σε γενικές γραμμές αυτό είναι. Δύο από τις κατηγορίες στις οποίες θα αξιολογηθούμε είναι η καινοτομία και η αειφορία του κτιρίου. Επομένως πρέπει να χρησιμοποίησουμε καινοτόμες τεχνολογίες (με μέτρο όμως γιατί θα αξιολογηθούμε και στο κόστος του σπιτιού ώστε να είναι προσιτό). Σχετικά με την αειφορία του κτιρίου πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την κατάληξη των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση/καύση), την αξιοποίηση βρόχινου νερού, τη χρήση παθητικών μεθόδων θέρμανσης και κλιματισμού και διάφορα άλλα.
 

filippia

Member
Μηνύματα
356
Likes
372
Επόμενο Ταξίδι
Μπρατισλάβα-Βιέννη-Τσεχία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου και οι πληροφορίες που μας δίνεις. Μακάρι να ήταν κι εδώ έτσι ή έστω να πλησίαζε λίγο. Εδώ τσακωνόμαστε ακόμα για το πού θα μπουν τα "τραπεζάκια" των λεγόμενων φοιτητικών παρατάξεων και ποιος θα σε βοηθήσει (χωρίς αντάλλαγμα φυσικά) να κάνεις εγγραφή, λες και είσαι καθυστερημένος.
Να σου πάνε όλα καλά λοιπόν και να περνάς όμορφα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.794
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom