Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα: Μια καταπράσινη σταγόνα στον Ινδικό Ωκεανό

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη

Προτού αρχίσω να συλλέγω πληροφορίες για τη Σρι Λάνκα, είχα ελάχιστες γνώσεις για αυτό το μέρος. Η διαφορετική κουλτούρα τους, η θρησκεία τους, η κουζίνα τους και ο πολιτισμός τους μου εξήψαν την περιέργεια. Κυρίως εντυπωσιάστηκα που φιλοξενεί 8 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Το ταξίδι διήρκεσε 9 μέρες όπου με τη συνοδεία του προσωπικού οδηγού-ξεναγού μας επισκεφτήκαμε το κεντροδυτικό τμήμα του νησιού.
Εναρκτήρια πόλη αποτέλεσε το Κολόμπο, η μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα. Κύρια στοιχεία του μέρους ήταν το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε συνάρτηση με τον ακατάπαυστο ήχο των κορνών των αυτοκινήτων, η συνύπαρξη των αποικιακών κτιρίων με τα σύγχρονα ''άοσμα" κτίρια και ο ενοχλητικός συνδυασμός υγρασίας-ζέστης.

Κατά την άποψη μου μια ολόκληρη μέρα είναι αρκετή στο Κολόμπο για να επισκεφτείτε τα μικρά διαμάντια της πόλης. Τα αποικιακά κτίρια της, κάνουν ευδιάκριτη την παρουσία των παλιών αποικιοκρατών (Άγγλοι, Ολλανδοί). Το παλιό ολλανδικό νοσοκομείο που μετατράπηκε σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο, η παλιά ολλανδική εκκλησία που λειτουργεί μέχρι σήμερα με δαπάνη του ολλανδικού κράτους, το παλιό ρολόι, το θρυλικό ξενοδοχείο Galle Face με θέα τον ωκεανό με ιστορία από το 1864.

Ενδιαφέρον μέρος αποτελεί και ο Gangaramaya βουδιστικός ναός, ένας από τους πιο σημαντικούς ναούς στην πόλη όπου διακρίνεται για το αμάλγαμα ταυλανδέζικης, ινδικής, κινέζικης και φυσικά τοπικής αρχιτεκτονικής. Ο χώρος έχει μια αξιοπρόσεχτη συλλογή 'ταμάτων' απ' όλον τον κόσμο.
Αφού λοιπόν εμπλουτίσαμε τον πνευματικό μας κόσμο, το απόγευμα αποφασίσαμε να περπατήσουμε το μέρος, να ζήσουμε, όσον αυτό ήταν εφικτό, την καθημερινότητα τους. Το συμπαθέστατο μικρό μας ξενοδοχείο ήταν σε αρκετά κεντρικό σημείο, The Ocean Front Hotel, και έτσι ήταν πιο εύκολο να πάμε εκεί που επιθυμούσαμε. Φτάσαμε λοιπόν περπατώντας ύστερα από 20' στο πάρκο Galle Face Green, ένας υπαίθριος χώρος μισού χιλιομέτρου που κατά την εποχή των Βρετανών χρησιμοποιούνταν για γκόλφ και ιπποδρομίες ενώ τώρα έναν χώρο όπου οι κάτοικοι κάνουν βόλτα ατενίζοντας τον ωκεανό, πετούν χαρταετό ενώ τσιμπάμε κάποια από τα πικάντικα λαχταριστά στάντ με πρόχειρο φαγητό. Αξίζει να δοκιμάσετε μια πιτούλα που φτιάχνουν με συνοδεία ενός κόκκινου κουρκουτιού με αποξηραμένες γαριδούλες, τσίλι, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι.

Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν η επίσκεψή μας στο εστιατόριο Gallery Cafe. Αποτελούσε το γραφείο του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της χώρας, Geoffrey Bawa, και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Κολόμπο. Ο χώρος είναι υπέροχος, το φαγητό εξίσου υπέροχο με αρκετά τοπικά πιάτα. Δοκίμασα την δροσιστική σπιτική τους τζιντζερομπίρα, το παγωτό με γεύση τζάγκερι, ένα είδος τοπικής ζάχαρης και εξαίσια σαλάτα αβοκάντο. Στο χώρο του εστιατορίου υπάρχει και ένα μικρό μαγαζάκι που πουλάει χειροποίητα αναμνηστικά. Από τα καλύτερα μέρη για να πάρετε κάτι. Τι πιο ωραίο να τελειώνεις τη μέρα σου σε ένα τέτοιο μέρος!

 

Attachments

Last edited by a moderator:

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
ευχαριστουμε πολυ για την αρχη της ιστορίας σου.
παρ ολιγον να ημουνα τώρα εκει-του χρονου σίγουρα.
νομίζω δεν έχομε πολλες πληροφορίες για το μερος αυτο γραψε μας οσα μπορεις και θυμασαι -κοστος οπωσδήποτε για οσον αφορά το γενικοτερο βιοτικο επίπεδο -ανθρώπους ιστορια φυση και αξιοθέατα-
αναμένομεν με ευχαριστηση!
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί μαζέψαμε τα πράγματά μας, πήραμε πακέτο το υπόλοιπο πρωινό μας (κάτι κρεπούλες με τριμμένη καρύδα και ένα είδος σιροπιού), μας ήταν λίγο βάναυσο να ξυπνήσουμε μιας και δεν είχαμε ακόμα συνηθίσει την αλλαγή ώρας - είναι 3 ώρες και 20 λεπτά μπροστά συν την υγρασία που τουλάχιστον εμάς μας επηρέασε – και συνεχίσαμε το ταξίδι μας προς το κέντρο της χώρας, την Ντάμπουλα 150 χλμ από το Κολόμπο.
Το οδικό σύστημα της χώρας δυστυχώς δεν είναι ότι καλύτερο. Ο εθνικός δρόμος έχει μια μόνο λωρίδα και η μέση ταχύτητά μας ήταν 40-60 χλμ ανά ώρα. Οι ντόπιοι έχουν ένα δικό τους κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Φανάρια δεν υπάρχουν, φρενάρουν τελευταία στιγμή, κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις και κορνάρουν ανελλιπώς. Ο άνδρας μου που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα, στη θέση του δικού μας οδηγού (εκεί οδηγούν από τα δεξιά), πατούσε ασυναίσθητα το πόδι στο υποτιθέμενο φρένο. Πρώτη φορά έβλεπε κάτι τέτοιο. Εγώ το είχα συνηθίσει από άλλες επισκέψεις μου σε αραβικές χώρες.
Κατά τη διαδρομή μας είχα εντυπωσιαστεί από το καταπράσινο τοπίο, τις τεράστιες εκτάσεις από φοινικόδεντρα, καλλιέργειες ρυζιού και πάγκους γεμάτους από ανανάδες, βασιλικές καρύδες , ένα είδος κίτρινης καρύδας που πίνουν μόνο τον χυμό της. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ανανά από έναν πάγκο. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες ανανά με τις ανάλογες τιμές. Ο καλύτερος κόστιζε 60 λεπτά ο ένας και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμος. Στην Ελλάδα δεν έχω φάει καλύτερο.
Μετά από 3 ώρες φτάσαμε στην Ντάμπουλα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο καλοδιατηρημένος ναός σε σπήλαιο στη Σρι Λάνκα και αποτέλεσε τόπο εξορίας για τον βασιλιά Walagambahu για 14 χρόνια. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύμπλεγμα 5 σπηλαίων με έκταση πάνω από 2000 τετραγωνικά, καλυμμένο από τοιχογραφίες. Τα σπήλαια κοσμούνται πάνω από 150 αγάλματα του Βούδα, από τα οποία ξεχωρίζει μια κολοσσιαία μορφή του σκαλισμένη σε βράχο, ύψους περίπου 14 μέτρων.
Όπως κάθε ναός-μοναστήρι διακρίνεται για τη μοναδική θέα του και την ηρεμία του τοπίου. Εμφανής ήταν και η παρουσία μιας παρέας από πίθηκους, κάτι που συναντάται πολύ συχνά στη χώρα.
 

nicole.g.<3

Member
Μηνύματα
398
Likes
455
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυν.-Καραϊβική!
Πολύ ωραία τα λες..ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας την εμπειρία σου :D! Ανυπομονώ για τη συνέχεια...Μ'ενδιαφέρει πολύ αυτό το ταξίδι! Το οργάνωσες μόνη σου?
Αν μπορείς βάλε να δούμε και μερικές φωτογραφίες από τα όμορφα τοπία που περιγράφεις...:clap:
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Την επιλογή των ξενοδοχείων και των πόλεων που θα επισκεφτόμασταν τα επέλεξα εγώ και το πρακτορείο μου έκλεισε τον οδηγό και τα ξενοδοχεία. Προσπάθησα να βάλω φωτογραφίες αλλά δε μου τις ανέβαζε...ίσως πρέπει να τις μικρύνω..
 

nicole.g.<3

Member
Μηνύματα
398
Likes
455
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυν.-Καραϊβική!
Την επιλογή των ξενοδοχείων και των πόλεων που θα επισκεφτόμασταν τα επέλεξα εγώ και το πρακτορείο μου έκλεισε τον οδηγό και τα ξενοδοχεία. Προσπάθησα να βάλω φωτογραφίες αλλά δε μου τις ανέβαζε...ίσως πρέπει να τις μικρύνω..
Ευχαριστώ πολύ! Αχ ναι το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ τώρα στην ιστορία που γράφω..:xmas_sad: ! Μπορείς να φτιάξεις ένα προσωπικό άλμπουμ στο προφίλ σου, εκεί ανεβαίνουν οι φωτογραφίες :D
Πολύ ωραία, άμα θέλεις πες μας στο τέλος το πρακτορείο που τα ανέλαβε και το κόστος του ταξιδιού σας!
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Αποχαιρετήσαμε την Ντάμπουλα την ώρα που άρχισε να ψιχαλίζει κατεβαίνοντας γρήγορα–γρήγορα τα σκαλιά με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μας στην πόλη Σιγκιρίγια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αναπτύξαμε μια συζήτηση γύρω από την Αγιουβέρδα. Για όσους δε γνωρίζουν, η Αγιουβέρδα είναι ένα ινδουιστικό σύστημα παραδοσιακής ιατρικής με ινδικές ρίζες και μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν τη χώρα για να μείνουν σε κάποιο από τα θεραπευτικά κέντρα που υπάρχουν σε διάφορα τμήματα της χώρας. Στο Κολόμπο εδρεύει και το πανεπιστημιακό ινστιτούτο Αγιουβέρδας ενώ υπάρχουν 20,000 πρακτικοί σε όλη τη χώρα. Κύρια συστατικά της είναι τα θεραπευτικά βότανα και τα έλαια.
Μετά λοιπόν από αυτή τη συζήτηση, ο οδηγός μας μάς πρότεινε να πάμε σε ένα τέτοιο κέντρο για ένα χαλαρωτικό μασάζ. Ιδίως εγώ ήθελα να ζήσω αυτήν την εμπειρία. Το μασάζ μας θα διαρκούσε 1 ώρα και θα κόστιζε 75$. Κάτι που θεώρησα υπερτιμημένο για τα στάνταρντ της χώρας. Τελικά πληρώσαμε 40 ευρώ. Όλος ο χώρος ήταν περιποιημένος, σε ένα δωμάτιο με σχισμές, οι οποίες ευνοούσαν την εισβολή των ύπουλων κουνουπιών όμως…Η ιεροτελεστία του μασάζ ξεκίνησε σε καθιστή θέση από το κεφάλι και στη συνέχεια σε ένα είδος κρεβατιού με κινήσεις σε όλο το σώμα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με έφερε σε αμηχανία αρχικά ήταν το μασάζ στο στήθος (γυναίκα μασέρ) κάτι που προσωπικά δε μου έχει ξανατύχει. Αφού τελειώσαμε το μασάζ μας οδήγησαν σε ένα είδος σάουνας καλυμμένη με φύλλα ενός βοτάνου ώστε να ανοίξουν τα πνευμόνια μας και να αναπνέουμε καλύτερα. Μετά από αυτό ντυθήκαμε και ήπιαμε τσάι τζίντζερ με τη συνοδεία ζάχαρης τζάγκερι, σκούρη ζάχαρη σε κύβους με τζίντζερ που τη γλύφεις, ιδιαίτερα νόστιμη.
Ποια η εμπειρία μου από το συγκεκριμένο κέντρο; Δε θα ξαναπήγαινα. Υπερτιμημένο και τουριστικό. Δε νομίζω ότι κάποιος ντόπιος θα διέθετε αυτό το ποσό για μασάζ και ας μας έλεγε ο οδηγός μας ότι έρχεται εδώ με τη σύζυγό του… Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να είμαι πολύ επιφυλακτική με τις προτάσεις του…Μας είχε δώσει και κάποια άλλα σημάδια πιο μπροστά.
Μετά το μασάζ φτάσαμε στο ξενοδοχείο, Sigiriya Hotel, το οποίο βρίσκεται σε εκπληκτική τοποθεσία στη ζούγκλα και θέα τον βράχο Σιγκιρίγια, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν και η τοποθεσία είναι απαράμιλλης ομορφιάς, τα δωμάτια, σε στυλ bungalows, ήταν αδιάφορα. Παλιά και όχι ιδιαίτερα καθαρά. Περίμενα κάτι παραπάνω!

DSC_1642.JPG
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
ριξε και καμμια τιμη για το ξενοδοχειο που περιμενες να ειναι κατι παραπάνω..
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Η φωτογραφία που επισύναψα είναι από το Sigiriya Hotel.Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη πόσο χρέωσε το πρακτορείο το δωμάτιο, απ΄όσα όμως βλέπω στο ίντερνετ μόνο με πρωινό είναι στα 95 ευρώ. Εμείς που είχαμε ημιδιατροφή θα ήταν κάτι παραπάνω. Ο Δεκέμβριος είναι και υψηλή περίοδος για την περιοχή
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Το βράδυ μετά το δείπνο που περιελάμβανε μία πληθώρα τοπικών εδεσμάτων με κύριο πιάτο το ρύζι με κάρυ, το εθνικό πιάτο της χώρας, -το οποίο είναι ένα χορταστικότατο πιάτο όπου το ρύζι είναι το βασικό συστατικό και συνοδεύεται με αρκετά πιατάκια λαχανικών, κρεάτων και ψαριών. Είχαμε πάρει λίγο απ’ όλα και είχαμε σκάσει!- άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς έως το πρωί. Ευτυχώς όταν επισκεφτήκαμε τον βράχο Σιγκιρίγια σταμάτησε.
Ο βράχος-φρούριο Σιγκιρίγια που χαρακτηρίζεται ως το 8ο θαύμα είναι και αυτό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν θα πρότεινα ένα μνημείο που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί οπωσδήποτε, αναντίρρητα είναι αυτό. Η είσοδος για τους ξένους τουρίστες κοστίζει 25$, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο ‘βράχος των λιονταριών’ όπως αποκαλείται χτίστηκε τον 5ο αιώνα από τον βασιλιά Kashyapa που υψώνεται 200 μέτρα πάνω από τη ζούγκλα. Στη βάση του βράχου, προτού κανείς τον ανεβεί διασχίζει μια τάφρο, εκτείνεις καταπράσινους αλλά και υδάτινους κήπους ενώ οι διάσημες νωπογραφίες ‘θεϊκών ημίγυμνων κοριτσιών’ προσεγγίζονται με ελικοειδείς σκάλες. Μετά τις νωπογραφίες πλησιάζει κανείς τα πόδια του λιονταριού ενώ οι σκάλες που ανεβαίνει κάποιος αποτελούν τη γλώσσα του. Ύστερα από αρκετά λεπτά αναρρίχησης, φτάνει κανείς στην κορυφή του βράχου, το μέρος που βρισκόταν το παλάτι. Δεν έχω λόγια για τη θέα, αχανείς εκτάσεις τροπικού δάσους, δεν έχω ξαναδεί τόσο πράσινο!

sigiriyia 1.JPG


sigiriyia 2.JPG


sigiriyia 3.JPG


sigiriyia 4.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.669
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom