Πορτογαλία Στην χώρα του "ευχαριστώ"

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
afarm8.staticflickr.com_7180_6814055922_1a929d1365.jpg

Κάθε μέρος που επισκεφτήκαμε μας έχει αφήσει διάφορες εντυπώσεις. Κάποιες από αυτές θα ξεχαστούν γρήγορα, κάποιες θα μείνουν για καιρό, ενώ κάποιες θα παραμείνουν αξέχαστες για πάντα. Συνήθως, αυτές οι εντυπώσεις διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα διάφορων εμπειριών που αποκτάμε μέσω εικόνων, γεύσεων, μυρωδιών και όλων εκείνων πραγμάτων που «δοκιμάζουμε» στα ταξίδιά μας. Όμως, υπάρχουν και πιο αφηρημένες εντυπώσεις, εκείνες πνευματικές και πιο προσωπικές θα έλεγα, αφού όλοι έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.
Το τελευταίο μου ταξίδι έγινε στην Πορτογαλία και ανεξάρτητα από την ομορφιά που έχουν τα μέρη αυτά και το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί παντού, εκείνο που μου άφησε την πιο δυνατή και αξέχαστη εντύπωση ήταν η ευγένεια την οποία και να ήθελες δεν μπoρούσες να την αποφύγεις.
Δεν ξέρω αν αυτό μου κάνει εντύπωση επειδή η αγένεια με φέρνει στο σημείο οργής ή επειδή στις σημερινές γρήγορες και ανταγωνιστικές κοινωνίες η ευγένεια είναι το στοιχείο που πλέον χάθηκε. Ο’τι και να είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων ήταν απίστευτη. Και μόνο που σκέφτομαι ότι παραξενεύομαι με κάτι τόσο αυτονόητο με κάνει να καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με «μας».
Κάποτε κάπου διάβασα μια γαλλική παροιμία που λέει «Η ευγένεια δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υποχρεώνει» . Όντως, όσο και να είσαι ευγενικός όταν ο άλλος ξεπερνά κάθε συνηθισμένο (επίτηδες δεν λέω λογικό) όριο της ευγένειας και εσύ δεν μπορείς να μην ανταποκρίνεσαι αντίστοιχα...
Λέμε τώρα....προϋποθέτει να είσαι και λίγο άνθρωπος..
Όπως και να έχει, από εδώ και τώρα, δηλαδή από την πραγματικότητα στην οποία γύρισα όλα αυτά μου φαίνονται σαν παραμύθι και μόνο που παρηγορεί είναι η γνώση ότι αυτές οι αξίες υπάρχουν ακόμα. Οπότε παρόλο που δεν απάντησα στο τόπικ που κυκλοφορούσε πρόσφατα, την κατατάσσω την Πορτογαλία στα μέρη στα οποία θα ήθελα να ξαναπάω για πολλές φορές ακόμα.
*************************************************


Η ιστορία αυτή θα είναι λιγότερο λεπτομερής ενώ θα προσπαθήσω να δωσω πληροφορίες ως προς τα πρακτικά πράγματα, επειδή δεν ξέρω αν θα μπορέσω να την τελειώσω αν αρχίσω να πολυλογώ. Αντίθετα θα προσθέσω πολλές φωτογραφίες επειδή δεν μπορώ να αποφασίσω πια είναι πιο περιγραφική από την άλλη..ελπίζω να μην σας κουράσω με αυτές.
Τέλος, επειδή το light motiv της ιστορίας αυτής είναι σαφές και κατανοητό, θα παρακαλέσω όλους όσους μπορεί να ενοχλήσει οτιδήποτε στην ιστορία αυτή (από την έκφρασή μου ως την ορθογραφία ή οποιαδήποτε λάθη που μπορώ να κάνω...) να τα κρατήσουν για τον ευατό τους.

Ευχαριστώ.... ή μάλλον obrigada!


afarm8.staticflickr.com_7070_6814080848_4444731dd7.jpg

afarm8.staticflickr.com_7194_6960135577_30a3d2a471.jpg

afarm8.staticflickr.com_7187_6960187739_c50ea7416d.jpg

Το ταξίδι ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με πτήση προς Μπέργκαμο το οποίο αξίζει αναφορά και θα το περιγράψω (όσες εντυπώσεις έχω μετά από λίγο χρόνο που πέρασα εκεί) στο τέλος τις ιστορίας. Από εκεί και στο εξής itinerary ήταν Μπέργκαμο-Πόρτο- Γκιμαράες-Λισσαβόνα-(Μαλπένσα)-Θεσσαλονίκη.

Το Πόρτο, η πόλη των γλάρων

Στο Πόρτο φτάσαμε το απόγευμα γύρω στις 7. Το αεροδρόμιο συμπαθητικό, μοντέρνο και εύκολο. Στην κεντρική αίθουσα στις αφίξεις πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, πληροφορίες, ίντερνετ καφέ, καφετέριες, ο τι χρειάζεσαι. Στο γραφείο τουρισμού δύο εξυπηρετικότατες κυρίες που μιλούσανε άπταιστα αγγλικά (όπως και όλοι όσοι τα μιλούσανε, θα έλεγα αρκετοί ως πολλοί). Μαζέψαμε το υλικό που μας άρεσε και αγοράσαμε εισιτήρια για μετρό. Η τιμή 2.30 ευρώ για απλό εισιτήριο. Το μετρό του Πόρτο έχει 6 γραμμές κια γενικά τα ΜΜΜ μοιάζουν πάρα πολύ καλά. Μείναμε στην περιοχή του Μπολχάο και το ταξίδι ως εκεί διέρκησε γύρω στα 15-20 λεπτά. Πετύχαμε (η μας πέτυχαν..) έλεγχο εισιτηρίων. J
Το Μπολχάο βρίσκεται στα 10 λεπτά με τα πόδια από τον ποταμό στην οδό παράλληλη με την αγορά. Αν εξαιρέσουμε μικρή κατηφόρα που για κάποιους θα μπορούσε να είναι λίγο δύσκολη, γενικά όλη η περιοχή μου φάνηκε καλή αν λάβουμε υπόψιν ότι το κατάλυμα ήταν οικονομικό όσο δεν πάει. Το ξενοδοχείο ικανοποιητικό και γλυκό, πεντακάθαρο με πολύ ωραίο πρωινό και με τιμή στα 28 ευρώ την βραδιά !!! Booking.com: ξενοδοχείο Resid

Από το πρώτο βράδυ η διαφορετική αρχιτεκτονική της πόλης μας έχει κερδίσει. Παλιά κτήρια, σχεδόν εγκαταλειμένα, διακοσμημένα με πλακάκια στους τοίχους σκόρπιζαν μια νοσταλγική αίσθηση καθώς περιπλανιόμασταν στα στενά. Το Πόρτο είναι εύκολη πόλη θα έλεγα, κατηφορικό προς τον ποταμό έτσι ώστε σχεδόν όλοι οι δρόμοι να καταλήγουν σε ένα σημείο, στην πλατεία-πεζόδρομο Cais de Ribeira. Μάλιστα, μιλάω για το κέντρο και για πορεία ενός τουρίστα.
Η πλατεία αυτή βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Ντούρο και η βόλτα εκεί είναι καταπληκτική. Δίπλα σε εκείνο το σημείο όπου φτάνεις από πάνω είναι η γνωστή γέφυρα που την βλέπουμε σε όλες τις φωτογραφίες του Πόρτο με όνομα Ponte Dom Luis. Στο κάτω τμήμα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα και πεζοί, ενώ στο πάνω τα τραμ/μετρό και πεζοί. Η θέα και από τα δύο είναι πολύ όμορφη. Είναι σημαντικό να σας πω ότι αν θέλετε να περάσετε με τα πόδια στην άλλη όχθη όπου είναι οι κάβες καλύτερα να πάτε από το κάτω τμήμα καθώς από πάνω είναι μακρυά. Αν όμως θέλετε να πάρετε το τελεφερίκ το οποίο κατεβαίνει από την γέφυρα προς τα κάτω δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, θα βρεθείται στο επίκεντρο του «δρόμου του πόρτο» στην περιοχή Gaia. Το εισιτήριο για τελεφερίκ κοστίζει 5 ευρώ OW/ 8.5 ευρώ RTN. Η βόλτα διαρκεί όχι περισσότερο από 5 λεπτά και η θέα επίσης είναι μοναδική. Καθώς κατεβαίνετε στα δεξιά κρέμεται στούς λόφους η παλιά πόλη του Πόρτο, ενώ στα αριστερά- πίσω, πάνω και κάτω από κόκκινες σκεπές και αμέτρητες μπουγάδες κρύβονται πολλές κάβες του γνωστού κρασιού. Από την αριστερή όχθη αναχωρούν και πολλές βάρκες η οποίες κάνουν βόλτα στον ποταμό την οποία την ονομάζουν «6 γέφυρες». Ανάλογα σε ποιο θα πάτε αυτή η βαρκάδα κοστίζει από 10 ως 15 ευρώ και συμπεριλαμβάνει και wine tasting με ξενάγηση σε μια από τις κάβες. Όσον αφορά τις κάβες , εκείνες στο δρόμο δίπλα στον ποταμό δείχνουν αρκετά τουριστικές και δεν με ενθουσίασαν ιδιαίτερα. Μπήκαμε σε τρείς από τις οποίες μόνο του Sandeman ήταν «κάπος» χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω «πως». Αφενός οργανωμένο, με ωραία κελάρια, κατάλληλους χώρους για degustation, αφετέρου φτιαγμένο για να εξυπηρετήσει τουρίστα χωρίς μια ιδιαίτερη επαφή με αυτόν, πολύ «αποστηρεμένο» με μόνο έναν σκοπό-να πουλήσει. Μπορεί να έχω λάθος προσδοκίες εγώ, αλλά δεν μ άρεσε και ιδιαίτερα. Η εικόνα καλυτερεύει όσο χάνεται κανείς στα στενά που ανηφορίζουν από τον ποταμό προς τα μέσα. Αλλάζει και η αρχιτεκτονική η οποία από δω και πέρα χαρακτηρίζεται από πέτρινα σπίτια, ψηλά τείχη και μια πόρτα που οδηγεί στην μέση της αυλής από όπου μπαίνεις στα κτήρια. Πληροφορίες για τα κελάρια και χάρτες της Gaia μπορείτε να βρείτε στο γραφείο τουρισμού στην οδό δίπλα στον ποταμό.


afarm8.staticflickr.com_7047_6814073184_aabab72742.jpg
Η πλατεία de Ribeira
afarm8.staticflickr.com_7048_6960186759_e4aa1e9fd0.jpg

Γενικά, τα απλωμένα ρούχα είναι το στοιχείο το οποίο είναι must και στις δύο μεγάλες πόλεις...και ώρες αναρωτιόμασταν αν τις βγάζουν επήτιδες :) να ελκούν τους τουρίστες.. (όχι ότι μας είναι παράξενο να πλένονται :shock:, αλλά δεν έχουν κάποιο μπαλκονάκι από μέσα/ πίσω;; :rolleyes:) ... Πάντος εμένα πολύ μου αρέσει, κάτι που θα καταλάβετε και από τις φωτογραφίες μου.

Η όψη του ποταμού από την πλατεία
afarm8.staticflickr.com_7198_6814073890_8181125a02.jpg

afarm8.staticflickr.com_7068_6814075520_71a96e6406.jpg

Η θέα προς την παλιά πόλη από την Γαϊα afarm8.staticflickr.com_7042_6960188973_34ab638ea3.jpg

Διαφημίσεις των κάβων
afarm8.staticflickr.com_7069_6814077950_d1256502c8.jpg

και μάλιστα το τελεφερίκ που "φιλάει" παλιές γραφικές σκεπές
afarm8.staticflickr.com_7179_6960189271_e7758a5c05.jpg

......

 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
με κάνει να καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με «μας».
σίγουρα. γι αυτό βρεθήκαμε εδώ...

προβλέπω εδώ πολύ υλικό για συζήτηση. προχώρα κοπελιά, τέτοια θέλουμε
 

mariagl

Member
Μηνύματα
844
Likes
648
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
Πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή! Και εγω περιμένω τη συνεχεια!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάποτε κάπου διάβασα μια γαλλική παροιμία που λέει «Η ευγένεια δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υποχρεώνει» . Όντως, όσο και να είσαι ευγενικός όταν ο άλλος ξεπερνά κάθε συνηθισμένο (επίτηδες δεν λέω λογικό) όριο της ευγένειας και εσύ δεν μπορείς να μην ανταποκρίνεσαι αντίστοιχα...
Λέμε τώρα....προϋποθέτει να είσαι και λίγο άνθρωπος..
Υπάρχει ευγένεια και ευγένεια.

Η σημερινή κοινωνία έχει μπλέξει στο μυαλό της κοινωνική με την αστική ευγένεια.Έτσι ας πούμε είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η παραχώρηση μιας θέσης σε έναν ηλικιωμένο από το άνοιγμα της πόρτας σε μια μαντάμ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύντομου χρονικού διαστήματος που μια κοινωνία είχε αποτινάξει την αστική έκφραση της ευγένειας ήταν η επαναστατημένη Βαρκελώνη του '36 όπου πελάτης και υπάλληλος -επί παραδείγματι- μιλούσαν στον ενικό χωρίς να παρεξηγείται κανείς.

Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον διαχωρισμό ευγένειας και δουλικότητας...


Κατά τ'άλλα συνέχισε την καλή δουλειά,σε παρακολουθούμε.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύντομου χρονικού διαστήματος που μια κοινωνία είχε αποτινάξει την αστική έκφραση της ευγένειας ήταν η επαναστατημένη Βαρκελώνη του '36 όπου πελάτης και υπάλληλος -επί παραδείγματι- μιλούσαν στον ενικό χωρίς να παρεξηγείται κανείς.
Αν δεν το έλεγες θα έσκαγες...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Έλα μη της το χαλάσουμε το θέμα της κοπέλας.Το ξέρεις όμως ότι έτσι ήταν....
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.420
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Μπράβο φιλενάδα, και θα σου ζητούσα κι εγώ να γράψεις ιστορία :)
Όσο για το θεμα της αγένειας, σε κατανοώ απόλυτα.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Υπάρχει ευγένεια και ευγένεια.

Η σημερινή κοινωνία έχει μπλέξει στο μυαλό της κοινωνική με την αστική ευγένεια.Έτσι ας πούμε είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η παραχώρηση μιας θέσης σε έναν ηλικιωμένο από το άνοιγμα της πόρτας σε μια μαντάμ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύντομου χρονικού διαστήματος που μια κοινωνία είχε αποτινάξει την αστική έκφραση της ευγένειας ήταν η επαναστατημένη Βαρκελώνη του '36 όπου πελάτης και υπάλληλος -επί παραδείγματι- μιλούσαν στον ενικό χωρίς να παρεξηγείται κανείς.

Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον διαχωρισμό ευγένειας και δουλικότητας...


Κατά τ'άλλα συνέχισε την καλή δουλειά,σε παρακολουθούμε.
συμφώνω απόλυτα μαζί σου, και για αυτόν τον λόγο εχω εντυπωσιαστεί...δεν αναφέρομαι καν σε αυτά που θα τα ονόμαζα "μαθημένοι" και "αναγκαστικοί" τρόποι, αλλά στην απλή αυθόρμητη, ανθρώπινη και καθημερινή ευγένεια, για αυτονόητα δηλαδή, τα οποία έχω καιρο να συναντήσω σε τέτοιο βαθμό γύρω μου. Τα καταλάβεις από την ιστορία αργότερα όπου θα αναφέρω και περιστάσεις.

μια από αυτές είναι καριβώς αυτό που λες- σε ένα αστικό είδαμε μια νέα μητέρα με μωρό αγκαλιά (στο σάκο) πως σηκώνεται να καθίσει μια μεγάλυ κυρία.
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Τα περισσότερα τα είπαν οι άλλοι, αλλά θέλω να επισημάνω ότι τραβάς πολύ ωραίες φωτογραφίες. Μου αρέσει που προσεγγίζεις την ιστορία σου με γνώμονα την ευγένεια
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Αγαπημένο Πόρτο. Ωραία η αρχή, περιμένουμε τη συνέχεια. :D

Πολύ σουξέ βλέπω τελευταία η Πορτογαλία στο forum.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Υπάρχει ευγένεια και ευγένεια.

Η σημερινή κοινωνία έχει μπλέξει στο μυαλό της κοινωνική με την αστική ευγένεια.Έτσι ας πούμε είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η παραχώρηση μιας θέσης σε έναν ηλικιωμένο από το άνοιγμα της πόρτας σε μια μαντάμ.

πάντως θα προτιμουσα να μου ανοιγε κάποιος τη πόρτα σε εμενα τη μαντάμ, πάρα το αισχος των ημερων μας που παντού πλεον στη χώρα μου (με ελαχιστες εξαιρεσεις ) ενώ βλέπουν ότι ειμαι ακριβώς πισω τους στη πόρτα δεν την κρατανε αλλά την κλεινουν στα μούτρα μου :mad:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.368
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom