Ρωσία Στη Σοβιετική Ναχότκα. (Ανατολική Σιβηρία)

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.313
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ

Στη Σοβιετική Ναχότκα. (Ανατολική Σιβηρία)

Πρόλογος.
Μόσχα, Ιούλιος του 1980. Οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες σε χώρα του ανατολικού μπλοκ έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Μίσα το αρκουδάκι είναι η μασκώτ των αγώνων, και στο Κρεμλίνο ο Μπρέζνιεφ έχει την προεδρία της ΕΣΣΔ. Οι αγώνες μποϋκοτάρονται από 65 χώρες του δυτικού κόσμου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα με πρωθυπουργό το Ράλλη συμμετέχει καθότι πρέπει να δώσει το πνεύμα της . Τα αντίποινα θα δοθούν μετά από τέσσερα χρόνια στους ολυμπιακούς του Λος Άντζελες με το μποϋκοτάζ των αγώνων από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο κόσμων είναι στο απόγειο του κι εσύ βρίσκεσαι στα ανατολικά πέρατα της Σιβηρίας στο σοβιετικό λιμάνι της Ναχότκας, στα Ρωσικά γράφεται Нахо́дка, 85 χιλιόμετρα ακόμη πιο ανατολικά από το γνωστό σου από τα μαθητικά θρανία Βλαδιβοστόκ που μέχρι τότε το νόμιζες την πιο απόμακρη πόλη της αχανούς αυτής χώρας, να ακούς από τα βραχέα κύματα του δέκτη σου, ότι ο Ρεθεμνιώτης Στέλιος Μυγιάκης πήρε το μοναδικό ελληνικό χρυσό μετάλλιο στους αγώνες, που είναι το πρώτο χρυσό που κερδίζει η Ελλάδα στην πάλη σε ολυμπιάδα.
Στην πόλη τούτη των συντρόφων και των προλετάριων υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για σένα απ’ ότι τα αθλητικά. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσεις κατά την τετράμηνη συνολικά παραμονή σου αυτό «το πολιτικό αντίπαλο δέος» με το οποίο σε τρομοκρατούσαν από τα παιδικά σου χρόνια ακόμη, κάποιοι άλλοι ανταγωνιστές του…

Πώς βρέθηκες εκεί.
Ένα Μαρτιάτικο βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα, πήρες το αεροσκάφος της Quantas από το ανατολικό αεροδρόμιο των Αθηνών. Έκανες μια ολιγόλεπτο στάση στην Σιγκαπούρη, άλλη μία στην Μελβούρνη όπου αποβιβάστηκες εντός του transit και ξεμούδιασες επιτέλους, κατόπιν συνέχισες για Σίδνευ, αντιμετώπισες ένα εξονυχιστικό έλεγχο της βαλίτσας, που όμοιο του ούτε στην πιο σκληρή κομμουνιστική χώρα δεν θα έκαναν, και μπήκες επίσημα στην Αυστραλία. Ο μαυρομάλλης λευκός τελωνειακός, ο οποίος σκάλιζε με υπομονή κάθε τι στη βαλίτσα. βρήκε δυο χάρτινα σακουλάκια με ξηρούς καρπούς. –Αυτά απαγορεύονται. είπε –Είναι ψημένοι δεν είναι για φύτεμα – Οκ, να τους πας αμέσως στον προορισμό σου χωρίς να κυκλοφορήσουν πολύ στην χώρα. Τούτο είναι κατανοητό καθότι πολλές χώρες προστατεύουν την χλωρίδα τους. Τι έψαχνε όμως και ξεφύλλιζε τα 3 βιβλία που λίγο πριν φύγεις από Αθήνα είχες αγοράσει από την Ιπποκράτους; Εικόνες δεν είχαν, πορνογραφικά δεν περιείχαν. Αλλά δεν ήταν μόνο τούτο. Ανοίγει το μεγάλο στη μέση κι αρχίζει να διαβάζει!! Ξέρει ελληνικά, διερωτήθηκες. Συμπέρανες ότι ήταν Έλληνας και στο κρατούσε κρυφό. Περίμενε ίσως να εξαντληθεί η υπομονή σου να του πετάξεις καμιά ελληνικούρα. Δεν θα του έκανες το χατίρι, δοκίμασε το διάβασμα, έχασε κι εδώ. Συνέχισες τα αγγλικά και προχώρησες για τις αναχωρήσεις προς Μπρισμπαίην. Σ’ αυτό το αεροσκάφος είχες πρώτη θέση. Σου συνέβη πρώτη και τελευταία φορά. . Η άφιξη στο αεροδρόμιο του Μπρισμπέιν έγινε μέσα σε μια ξαφνική τροπική μπόρα. Φυσούνα ή λεωφορείο δεν υπήρχε. Όμως εσένα όπως κι΄ όλους τους επιβάτες της πρώτης σε περίμενε ένας υπάλληλος του αεροδρομίου με μια τεράστια μπλε ομπρέλα και σε συνόδεψε μέχρι την αίθουσα των αφίξεων που ήταν μόλις πενήντα μέτρα από τη σκάλα του αεροσκάφους. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο αεροπορικό σου ταξίδι, που κράτησε συνολικά 23 ώρες. Πήγες με ταξί στο λιμάνι που το ήξερες από κάποια άλλη φορά, κι επιβιβάστηκες στο σαπιοκάραβο…που στην πλώρη του ήταν γραμμένο το όνομα Pegasos.
Ξεπέρασε το jet lag, έκανες μερικές βόλτες στη μοντέρνα πρωτεύουσα της Queensland, βούτηξες στην πισίνα του seamen club, είχες μια απρόσμενη συνάντηση με τον προξενικό λιμενάρχη που έτυχε να είναι πρώην καθηγητή σου, κι’ έμαθες πως το επόμενο ταξίδι θα είναι στο Βιετνάμ.
Ξαφνιάστηκες και σου ξίνισε. Ο πόλεμος βέβαια τέλειωσε πριν από πέντε χρόνια. Τα αίματα στέγνωσαν: οι νάρκες υπάρχουν ακόμη; τα αέρια από τις οβίδες; οι σκληροί Βιετγκόνγκ με τον κομμουνισμό τους; Η χώρα θα είναι διαλυμένη. Μαύρες μέρες σε περιμένουν. Όμως δεν μπορείς να διαλέξεις.

 

Attachments

Last edited:

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Γεια σου καπετανιο!!!
Εμεις γι`αλλου μπαρκαραμε κι`αλλου η ζωη μας παει.

Δωσε Σιβηρια στο λαο.
 

Spyros-007

Member
Μηνύματα
756
Likes
1.815
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
Περιμένω ... :reading::reading::reading:
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.729
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ταξίδι σ' άλλη γη και σ' άλλη εποχή! Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται!
 

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.817
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
Ταξιδεψε μας Καπετανιε με τον μοναδικο σου τροπο....;)
 

Aria_C

Member
Μηνύματα
318
Likes
112
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
Καπετάνιε... Μεγάλα κουράγια είχες!
Λόγω του δευτέρου προσώπου που χρησιμοποιείς, μπήκα στη θέση σου νοητά, αλλά τα παράτησα κατάκοπη.
Συνέχισε, συνέχισε...
καταπληκτική αρχή!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Καπετάνιε ευχαριστώ για το πρωινό δώρο. Σοβιετική Ένωση το καλύτερό μου να διαβάζω
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Επιτέλους!!!θα σαλπάρουμε:clap:
Καπετάνιο μας έλειψες.
Το πλήρωμα απ ότι βλέπω, στη θέση του:)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.313
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
EYX
σας την είχα τάξει, αλλά το -32C μόνο με χειμώνα ταιριάζει
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Καπετάνιε ευχαριστούμε για τις ιστορίες που μας διηγείσαι και που μας μεταφέρεις επιτυχημένα σε κάποια άλλη εποχή! Τις λατρεύουμε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.191
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom