Ρωσία Στη γη των Σοβιετικών,των τσάρων και της ματριόσκας

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.051

Βγαίνοντας από το νησάκι συνεχίσαμε το περπάτημα, το οποίο είναι από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσει κανείς την πόλη. Ρώσοι βολτάριζαν με τα πόδια ή με ποδήλατα δίπλα στο ποτάμι, κάθονταν στα παγκάκια και συζητούσαν…










Ένα πλοίο είχε μετατραπεί σε πολυχώρο που στέγαζε εστιατόριο, γυμναστήριο, σαλόνι ομορφιάς κλπ….






Φτάσαμε στις Ростральные колонны που αρχικά σχεδιάστηκαν ως φάροι από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Thomas de Thomon το 1810. Κατά μήκος προεξέχουν πλοία, ενώ στο κάτω μέρος οι φιγούρες αναπαριστούν 4 ποταμούς της Ρωσίας (Волга, Днепр, Нева, Волхов).






Γύρω τους 2 ζευγάρια είχαν βάλει μουσική και χόρευαν Αργεντίνικο τάνγκο. Δεν ξέρω αν ήταν Αργεντινοι, Ρώσοι ή κάτι άλλο. Γενικά πάντως συναντήσαμε πολλούς Αργεντίνους τουρίστες στη Ρωσία, εξάλλου πάνε και χωρίς βίζα, αντίθετα με τους Ευρωπαίους. (Ρωσία και Αργεντινή είχαν πάντα καλές σχέσεις και μάλιστα θυμάμαι όποτε μιλούσα με δασκάλους μου ρώσικων, πριν καν πάω στη Ρωσία, να μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους Αργεντίνους και να τους αποκαλούν «φίλους και συμμάχους»…Αν και τελευταία οι σχέσεις των 2 χωρών δεν περνούν την καλύτερη τους φάση επι κυβέρνησης Μάκρι...)




Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται το παλαιό χρηματιστήριο, σχεδιασμένο πάλι από τον Γάλλο Thomas de Thomon και με εμφανείς ελληνικές επιρροές. Αργότερα στέγασε το Ναυτικό Μουσείο της πόλης…




Και φυσικά τα γνωστά «μικρά και ταπεινά» αυτοκίνητα ήταν παρόντα και σε αυτό το σημείο της πόλης….




Ξαναπεράσαμε από την Дворцовая площадь και τα Χειμερινά Ανάκτορα. Εκεί άμαξες με άλογα περίμεναν για να σε κάνουν να αισθανθείς πως επέστρεφες στην τσαρική εποχή. Μάλιστα ένα από τα αγγλόφωνα περιοδικά Lonely Planet είχε φωτό την άμαξα που τελικά προτιμήσαμε εμείς, λέγοντας πως χρησιμοποιείται και σε ταινίες και είναι ότι πρέπει για να σε κάνει να βιώσεις τον –προ 20ου αιώνα- τρόπο μεταφοράς των ατόμων που ανήκαν στην μεσαία(και πάνω τάξη)…




Είδαμε άλλο ένα κομμάτι της πόλης, μέσα σε άμαξα αυτή τη φορά και πήγαμε για μίνι ξεκούραση, μπάνιο κλπ… Εξάλλου η νύχτα αναμενόταν η πιο ενδιαφέρουσα ως τότε.


Και ξαναρχίσαμε το περπάτημα στην πόλη…Είχε πια νυχτώσει….






Μας πλησίασε ένας από τους Ρώσους που πωλούν κρουαζιέρες στο ποτάμι. Αυτή την υπέροχη εμπειρία, υπό τη συνοδεία κλασσικής μουσικής τη νύχτα, όπου οι γέφυρες- φαντασμαγορικά φωτισμένες- ανοίγουν σε ένα ρομαντικό υπερθέαμα , που όλοι οι Ρώσοι πρότειναν να μην το χάσουμε.


Το θέμα είναι πως δεν ρωτήσαμε καν σε ποια γλώσσα θα είναι η (3ωρη περίπου!!!!!) ξενάγηση που θα γινόταν μέσα στην κρουαζιέρα. Ο συμπαθέστατος Ρώσος μας πλησίασε μιλώντας μας στα ρώσικα, εγώ του απάντησα επίσης στα ρώσικα, άρχισε μια ωραία συζήτηση για την ζωή στην Ρωσία και στην Ελλάδα και αγοράσαμε εισητήρια γύρω στην μία ώρα πριν την εκκίνηση….Μέχρι να έρθει η ώρα της κρουαζιέρας, πήγαμε για φαγητό σε μια κοντινή σταλόβαγια, πολύ οικονομική και με ποικιλία , όπως τα περισσότερα μαγαζιά του είδους της. Εκεί , στο γεμάτο με ρώσους εργάτες μαγαζί με τη Σοβιετική διακόσμηση, αισθανθήκαμε το Σοβιετικό παρελθόν της περιοχής και εξιλεωθήκαμε για την «τσαρική» βόλτα με την άμαξα.

Τελικά η ώρα της υπέροχης κρουαζιέρας ήρθε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μπήκαμε στο κατάμεστο από Ρώσους πλοιάριο. Φυσικά ο άντρας μου, μου θύμισε τα «καθήκοντα μου ως μεταφράστριας σε αυτό το ταξίδι».

Άλλωστε τελικά οι μόνοι μη Ρώσοι της κρουαζιέρας, ήμασταν εμείς....
Για μένα ήταν μια ευκαιρία να κάνω πρακτική σε μια δύσκολη ομολογουμένως μετάφραση ξενάγησης, που περιελάμβανε από περιγραφή αρχιτεκτονικών στοιχείων κτιρίων και στοιχεία της τσαρικής και της σοβιετικής περιόδου, μέχρι και πληροφορίες για την ζωή της ποιήτριας Άννα Αχμάτοβα και απαγγελία (!!!)ποιήματος της…Φυσικά δεν κατάφερα να μεταφράσω τα πάντα, αλλά οκ κάποια άκρη βγάλαμε…:haha:

Όταν ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι γέφυρες μας φώναξαν από τα μικρόφωνα, να βγούμε έξω. Ως τότε το κρύο ήταν αρκετό και οι περισσότεροι κάθονταν στο μέσα μέρος του πλοιαρίου. Το θέαμα δεν περιγράφεται και ακόμα και οι φωτο, το αδικούν…








Μπήκαμε μέσα στο πλοιάριο ξανά, ενώ η ξενάγηση συνεχίστηκε ενώ η ώρα κόντευε 3 τα ξημερώματα. Οι περισσότεροι είχαν πια κουρασμένα πρόσωπα και μισόκλειστα μάτια. Έτσι κι εμένα μου βγήκε η κούραση και είπα να κλείσω λίγο τα μάτια μου…Αμ , δε !!!!!!!Ο συνταξιδιώτης μου που τόση ώρα ήταν σιωπηλός(και νόμιζα πως είχε βαρεθεί, οπότε ήταν ευκαιρία να μην μεταφράσω άλλα),με σκούντηξε ρωτώντας: «Τι είπε τώρα από το μικρόφωνο; Είσαι η μεταφράστρια, λέγε» …:haha:
Ούτε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά τελικά δεν μπορεί κανείς σε τέτοια ταξίδια...

Φυσικά κόντευε 3.30 τα ξημερώματα όταν πια φτάσαμε στο ξενοδοχείο.Και η επόμενη μέρα ήταν η τελευταία μας στην Αγία Πετρούπολη , από όπου θα φεύγαμε για Μόσχα.


Το επόμενο πρωί ήταν χαλαρό αφιερωμένο σε βόλτες, αγορές αναμνηστικών και brunch.
Περπατήσαμε στην πασίγνωστη οδό Νιέφσκι, περάσαμε την Λουθηρανική εκκλησία και σταματήσαμε σε πολυκατάστημα με βιβλία και αναμνηστικά, στον επάνω όροφο του οποίου μπορείς να φας και να πιείς με θέα τον Καθεδρικό του Καζάν.






Μετά από μια τελευταία βόλτα στην πόλη κατευθυνθήκαμε στο αεροδρόμιο, όπου ξεκουραστήκαμε σε μια σταλόβαγια του αεροδρομίου, διακοσμημένη σε σοβιετικό στυλ με πίνακα του Λένιν και σοβιετική σημαία, πάνω από τους καναπέδες.



Η Μόσχα ήταν ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας….
 

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.051
ανοίγω κλιματιστικό και προσηλώνομαι...
Είναι τιμή μου να με παρακολουθεί ένας τόσο ταλαντούχος συγγραφέας ιστοριών και ταυτόχρονα ρωσολάτρης από όσο ξέρω;)

Σε λίγο η συνέχεια...Ελπίζω να σου αρέσει Παναγιώτη....
 

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.051
Ήμουν ενθουσιασμένη. Είχα βελτιώσει τα ρώσικα μου και ήταν ευκαιρία να τα εξασκήσω.

Μόλις πατήσαμε το πόδι μας έξω από το αεροδρόμιο και κατευθυνθήκαμε προς το λεωφορείο, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Ήμουν στη ρώσικη γη. Είχα ξεχάσει τις διάφορες διακυμάνσεις που είχε η διάθεση μου πριν το ταξίδι…Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορα μέρη μου είχαν προξενήσει ανησυχία και ερωτήματα αν έκανα καλά που προγραμμάτισα ταξίδι σε αυτή την περίοδο…Τελικά η Ρωσία αποδείχτηκε πως ήταν ένα από τα μέρη όπου αισθάνθηκα πάρα πολύ ασφαλής.


Μπαίνοντας στο λεωφορείο μια ρωσίδα με ρώτησε ενθουσιασμένη πως και μιλάω ρώσικα, ενώ προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει με τις βαλίτσες, να δώσει πληροφορίες για το πως θα φτάναμε στο κέντρο κλπ. Επίσης μιλούσε με τόσο ενθουσιασμό για την πόλη της που με συγκίνησε. Πραγματικά οι άνθρωποι λατρεύουν τον τόπο τους και τη χώρα τους.

Αφήνοντας τις βαλίτσες βγήκαμε για την πρώτη αναγνωριστική βόλτα.


DSC05884 (2).JPG

DSC05885 (2).JPG


DSC05888 (2).JPG




Ποιος δεν έχει ακούσει για τα περίφημα κανάλια του ποταμού Νέβα που κάνουν την πόλη ακόμα πιο όμορφη, για τις περίφημες εκκλησίες της πόλης, με κορυφαία για μένα τον «Ναό του Χυμένου Αίματος» (μάλλον αυτή η μετάφραση είναι δεν είναι και πάρα πολύ κοντά στην ρώσικη ονομασία ,που λέγεται “храм Спаса на Крови” και για όσους ξέρουν ρώσικα εμπεριέχει και τη λέξη «σωτηρία» μέσα, εκτός από τη λέξη «αίμα»)

DSC05894 (2).JPG


Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου το 1881 δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ και ενώ το εξωτερικό του είναι τόσο εντυπωσιακό που μπορείς να το κοιτάς και να μην το χορταίνεις, μόλις μπεις μέσα διαπιστώνεις πως και το εσωτερικό είναι εξίσου απίστευτο.


Στο δρόμο προς την εκκλησία έχουν στήσει πάγκους με συμπαθητικά αν και ακριβούτσικα ρώσικα σουβενίρ.


«Να δούμε λίγο τα σουβενίρ» επέμενε συνταξιδιώτης μου , διαψεύδοντας την θεωρία πως πάντα οι γυναίκες ξελογιαζόμαστε με τα ψώνια.Χα!

DSC05903 (2).JPG


DSC05904 (2).JPG



DSC05905 (2).JPG



Η φωνή της λογικής μου έλεγε πως φτάσαμε απόγευμα στην πόλη και δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο. Έπρεπε να προλάβουμε την εκκλησία ανοιχτή. Το ίδιο μου έλεγε και το συναίσθημα. Βρισκόμασταν δίπλα σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες που είχα δει ποτέ. Είχα διαβάσει σε βιβλία για αυτήν , είχα δει φωτό αλλά πραγματικά όλες την αδικούσαν…. Ο συνταξιδιώτης μου πείστηκε και τα σουβενίρ αφέθηκαν για να τα δούμε λεπτομερώς μετά….


храм Спаса на Крови

DSC05906 (2).JPG



DSC05907 (2).JPG


DSC05910 (2).JPG


DSC05913 (2).JPG


DSC05921 (2).JPG


DSC05914 (2).JPG



Μην σας ξεγελά το ντύσιμο του κόσμου.Βρισκόμαστε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όταν ξεκινούν και οι λευκές νύχτες. Απλώς είναι Ρωσία και ναι κάνει κρύο.

DSC05912 (2).JPG



Η βόλτα συνεχίστηκε σε διάφορα σημεία…Έξω από τον περίφημο Καθεδρικό ναός της Παναγίας του Καζάν(με εμφανείς τις επιρροές από τη Ρώμη)που πήρε μια δεκαετία να χτιστεί,



DSC05882 (2).JPG




σε διάφορες λεωφόρους της πόλης όπου μπορούσες να δεις κάποια «μικρά και ταπεινά αυτοκίνητα»

DSC05963 (2).JPG

DSC05967 (2).JPG



Στον Καθεδρικό του Αγίου Ισάακ, που είναι από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς του κόσμου…

DSC05935 (2).JPG


DSC05937 (2).JPG



Επιλέξαμε να ανέβουμε πάνω και να θαυμάσουμε το μεγαλείο της πόλης από ψηλά (πληρώνεις κι εκεί βέβαια)…Από ψηλά η Αγία Πετρούπολη είναι ακόμα πιο μαγευτική…Ειδικά την ώρα που πήγαμε.Ακόμα οι λευκές νύχτες δεν ήταν στο απόγειο τους και σκοτείνιαζε κάπως (αν και πολύ αργά). Τα διάφορα χρώματα του ουρανού σε ταξίδευαν.
DSC05940 (2).JPG


DSC05942 (2).JPG


DSC05943 (2).JPG



DSC05946 (2).JPG

DSC05948 (2).JPG

DSC05952 (2).JPG


DSC05957 (2).JPG
 

DRAKFIREMAN

Member
Μηνύματα
272
Likes
243
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη-Ιαπωνία
Πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για μια ομόδοξη χώρα που θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ (μάλλον με γκρουπ).επειδή όμως τα παιδάκια μας είναι ακόμη μικρά(1.5 και 3 χρονών) θα ταξιδέψω προς το παρόν νοερά μέσω της ιστορίας σου!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.051
Πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για μια ομόδοξη χώρα που θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ (μάλλον με γκρουπ).επειδή όμως τα παιδάκια μας είναι ακόμη μικρά(1.5 και 3 χρονών) θα ταξιδέψω προς το παρόν νοερά μέσω της ιστορίας σου!

Εύχομαι να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου μαζί με την οικογένεια σου.Κι εγώ είχα πολύ καιρό καημό να πάω Ρωσία,πριν τελικά καταφέρω να πραγματοποιήσω το ταξίδι.Σαν προορισμός ήταν ευκολότερος από ότι φανταζόμουν ειδικά αν κανείς μιλάει ρώσικα.
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.850
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Υπέροχος προορισμός, θαυμάσια ιστορία με πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Εδώ κι εγώ! Σιγά μην έχανα рассказ о России!
Για να μην μας κρατάς σε αγωνία, δεν μας λες επιγραμματικά το δρομολόγιο να ξέρουμε πού θα ταξιδέψουμε; :)
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.020
Likes
6.400
Εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε ακόμα για τον τυφώνα που σάρωνε τη Μόσχα εκείνες τις μέρες….
Ταξίδευες στις 29 μαιου; Απίστευτος αέρας που ευτυχώς δεν έπιασε αρκετά το Sheremetyevo (αν πετούσες με Aeroflot)

Για κάποιο περίεργο λόγο αρκετοί έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά το θέμα ασφάλεια στη Ρωσία. Δεν μπορώ να πείσω κανέναν να ταξιδέψουμε εκεί, εδώ με τα χίλια ζόρια πέταξαν με Aeroflot.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom