Καμπότζη Στη χώρα των Χμερ: αξιολάτρευτη ΚΑΜΠΟΤΖΗ !!!!

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Μια νέα ιστορία ξεκινά… στα βάθη της ΝΑ Ασίας… 3 τρελοί νέοι και 1 τρελή νεαρή, όλους τους με αστείρευτη ταξιδιωτική δίψα (και σχεδόν όλοι με πλούσια ταξιδιωτική εμπειρία) σε μια χώρα τροπική, εξωτική, παρθένα (ανεξερεύνητη ακόμη από τα μεγάλα πλήθη των Ευρωπαίων, όχι όμως βέβαια από αυτό το παγκόσμιο κακό που ακούει στο όνομα Κινεζόφατσα… συγχωρέστε με για το ρατσισμό !!!), μυστικιστική, πνευματική αλλά και τρομερά βασανισμένη από την πρόσφατη ιστορία της… Καλώς ήρθατε στη δική μου Καμπότζη !!!

Βήμα 1ο: εξεύρεση εισιτηρίου… φτηνού εισιτηρίου !! Δύσκολο πράγμα για την μακρινή Πνομ Πενχ όπου οι πτήσεις των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών είναι ελάχιστες και μόνο με ανταπόκριση. Ας όψεται η συμπαθέστατη όπως αποδείχτηκε Qatarairways που έχει αναδείξει το Qatar σε μείζονα αεροπορικό κόμβο τελευταία και το εισιτήριο ευρέθη !! Όχι φτηνό (δεδομένου και του σχετικά όψιμου booking) και σίγουρα όχι βολικό δεδομένου ότι απαιτεί πτήση Αθήνα – Ντόχα (σχεδόν 18 ώρες αναμονή εκεί… εντάξει μεταξύ μας οι 18 ώρες στην Ντόχα ήταν άκρως ελκυστική πρόταση για την πρώτη και ίσως και τελευταία γνωριμία με το Κατάρ !!!!) κι από εκεί Ντόχα-Χο Τσι Μινχ (ναι του Βιετνάμ !!…αλλά μόνο για έναν μίνι ανεφοδιασμό, να εφοδιάστουμε με μερικούς Χμερ μωρέ!! ) κι από εκεί μετά άλλα 40min πτήση προς Πνομ Πενχ.

Βήμα 2ο: ΠΕΤΑΜΕΕΕΕΕ !!!!!!

Κι εδώ να κάνω μια αναγκαστική μα χαλαρωτική προσγείωση - στάση στο Κατάρ (άλλωστε το αεροπλάνο μας σταμάτησε εκεί με το ζόρι, χωρίς να θέλουμε… τα είπαμε !!!) πριν πάμε στο κυρίως στορυ το οποίο περιλαμβάνει πολλά !! Και ναούς και μοναχούς και αρχαία και φοίνικες και μανγκρόβια και τροπικές καταιγίδες και κύματα και τυρκουάζ νερά… ουφ !!! Τελικά τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής!

Ντόχα λοιπόν…. μια πρωτεύουσα απίστευτα βαρετή, αδιάφορη και μονότονη… Μπορεί να έφταιγαν οι μόνο 18 ώρες επαφής – χωρίς δείγμα νυχτερινής διασκέδασης (αναρωτιέμαι αν έχει), η έλλειψη ουσιαστικής επαφής με ντόπιους (αναρωτιέμαι x 2 αν έχει) ή/και η σχετική αδιαφορία που μου βγάζει η Μέση Ανατολή (προσωπικό σχόλιο… δεν είναι και Μεξικάραααα !!!), πάντως αν δεν πήγαινα ποτέ ξανά στη Ντόχα ούτε θα μου έλειπε, ούτε θα της έλειπα !!! Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο λοιπόν, εξαιρετικά σύγχρονο και καινούριο (τόσο που το τρενάκι στο terminal έκανε ακόμη δοκιμαστικές διαδρομές), πανομοιότυπα τα terminal (στην αρχή μπορεί να χάσετε τον προσανατολισμό σας), σύγχρονα μαγαζιά, που και που κανένας χουρμάς για να ξεγελαστούμε με γεύσεις ανατολής, μερικές βολικές αίθουσες για να ξαπλώσεις (quiet rooms) και αυτό ήταν… βίζα 24ωρης παραμονής με συνοπτικές και εύκολες διαδικασίες και φύγαμε για Ντόχα !!!

WP_20151118_22_21_35_Pro.jpg
WP_20151118_22_33_33_Pro.jpg


Σύγχρονοι δρόμοι, μεγάλα αμάξια και φτάσαμε στο ξενοδοχείο για μια μικρή μα αναγκαία ξεκούραση 3 -4 ωρών !!! Και βγαίνουμε στην αραβική πρωτεύουσα… Εντύπωση Νο.1: Δεν κάνει ζέστη !! Μα φυσικά Νοέμβριο μήνα δεν είναι η hot season οπότε περπατάς ανετότατα στο δρόμο. Εντύπωση Νο.2: Παρακμιακά μαγαζιά παντού, αρκετά ετοιμόρροπα κτίρια αλλά πολύ μα πολύ περισσότερα εργοτάξια !! Οικοδομικός οργασμός με χιλιάδες ξενόφερτους εργαζόμενους…

IMG_1658.JPG


IMG_1661.JPG


Kαι πάμε στο πρώτο αξιοθέατο της πόλης (από τα ελάχιστα της πόλης και υποθέτω της χώρας) το Souq Wakif… μια περιοχή που θυμίζει παζάρι ανατολής (όχι κάτι θεαματικό), αρκετά μαγαζιά με σουβενίρ, μερικά δαιδαλώδη δρομάκια, ανατολίτικα κτίρια και εστιατόρια με φαγητά ανατολής. Για κάποιον με πρακτικά μηδαμινή εμπειρία σε Μέση Ανατολή είναι μια συμπαθητική πρώτη επαφή. Ωραίο φαγητό (ταμπουλέ και τα σχετικά), μερικά αδιάφορα σιροπιαστά (που να δοκιμάσουν αυτοί τα δικά μας !! και σε αυτό δεν δέχομαι αμφισβήτηση!!) και μέσα σε λίγη ώρα έχεις γυρίσει πρακτικά όλο το Souq, ο κεντρικός δρόμος του οποίου σε βγάζει στην παραλία !!!

IMG_1664.JPG


IMG_1667.JPG


IMG_1671.JPG


IMG_1759.JPG


IMG_1760.JPG


IMG_1765.JPG


IMG_1674.JPG


Φοίνικες, γκαζόν και μια παραλία (Corniche) σχεδόν 10km περιμένει τους αθλητικούς Καταριανούς όσο και ξένους επιχειρηματικούς τύπους να κάνουν το τρεξιματάκι τους τουλάχιστον τώρα που δεν βράζει ο τόπος (μεταξύ μας ζήτημα να έτρεχε ένας, δύο σε όλη την παραλία… τα πετροδόλλαρα είναι το ζήτημα… ποιος τρέχει τώρα μωρέ για βόλτες και γυμναστικές) !! Στη μία άκρη της παραλιακής το «στολίδι» της Ντόχα, το μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης. Αρκετά μοντέρνο, ενδιαφέροντα εκθέματα για τους ενδιαφερόμενους (προφανώς σχεδόν τίποτα από το Κατάρ), ωραία θέα (προς το επιχειρηματικό κέντρο με τους ουρανοξύστες) για να πιείς τον καφέ στην καφετέρια του μουσείου και φύγαμε για την παραλιακή.

IMG_1683.JPG


IMG_1684.JPG


IMG_1695.JPG


IMG_1691.JPG


IMG_1706.JPG


IMG_1703.JPG


IMG_1702.JPG


IMG_1708.JPG


Φωτογραφία στο άγαλμα – στρείδι με το μαργαριτάρι μέσα (για να θυμίζει την αραβική χλιδή) και ολίγα km πεζοπορίας παρά τη θάλασσα (είπαμε δεν θα γίνουμε και Καταριανοί να τρέξουμε όλα τα 10km). Συμπαθητική πεζοπορία, ευχάριστη ατμόσφαιρα… και απέναντι - στην άλλη άκρη της παραλιακής η θέα με τους ουρανοξύστες της Ντόχα !! Και πριν προλάβουμε να ξεθεωθούμε, ταξάκι αραβικό (με ινδό οδηγό παραπονούμενο πως το Ντουμπάι πληρώνει καλύτερα) και φτάνουμε στους ουρανοξύστες.

IMG_1710.JPG


IMG_1712.JPG


IMG_1715.JPG


IMG_1719.JPG


Κλασσικές φωτογραφίες κάτω και μπροστά από τους ουρανοξύστες μερικοί εκ των οποίων αρκετά φουτουριστικοί και….that’s all !!! Παρατηρητήρια δεν υπάρχουν γιατί είναι όλο επιχειρήσεις, θέα απ’ότι πληροφορηθήκαμε έχεις μόνο στο πολύ χαμηλότερο Sheraton (που δεν πήγαμε) αλλά μέχρι να κάνουμε όλα αυτά είχε ήδη νυχτώσει !!!

IMG_1743.JPG


IMG_1751.JPG


Πίσω λοιπόν στην αρχή της παραλιακής για το θέαμα με τους φωτισμένους ουρανοξύστες ! Ωραίες χρωματικές εναλλαγές (παρόμοιο θέαμα με αυτό της Σαγκάης…. είπαμε… μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία!) κι η ώρα της επιστροφής πλησιάζει.

IMG_1790.JPG


IMG_1798.JPG


IMG_1804.JPG


IMG_1809.JPG


Άλλη μια βολτούλα στο Souq για τις τελευταίες αραβικές λιχουδιές, ξενοδοχείο και πίσω στο αεροδρόμιο (μεταξύ μας χορτάτοι από Κατάρ γιατί δεν έμειναν και συγκλονιστικά πολλά πράγματα να δούμε την επόμενη φορά που θα έρθουμε αν μας αξιώσει πρώτα το πορτοφόλι μας και μετά η Qatar!!!). Το αεροπλάνο της Qatar γεμάτο με Ασιατόφατσες ετοιμάζεται λοιπόν να πετάξει ακόμη μακρύτερα…

IMG_1771.JPG


IMG_1780.JPG


IMG_1768.JPG


IMG_1778.JPG


IMG_1781.JPG


Άνετη πτήση, ελάχιστες αναταράξεις, εξοργιστικά λίγο φαγητό για τόσο μεγάλη πτήση (η μόνη άσχημη εντύπωση αλλά μόνο στον πηγαιμό) και αναγκαστική προσγείωση σε Χο Τσι Μινχ... Μια κλεφτή θέα από Βιετνάμ, νέα απογείωση και ξάφνου λασπουριά, ποτάμια και αγροχώραφα. Μόλις προσγειωθήκαμε στην Πνομ Πένχ και είναι ήδη βαθύ μεσημέρι !! Καλησπέρα Καμπότζη !!!

Προσγείωση λοιπόν στο αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ κι έκδοση βίζας on arrival (μπορείτε να βγάλετε και ηλεκτρονική βίζα από το αντίστοιχο site) με συνοπτικές διαδικασίες… καλό είναι να έχετε αμερικάνικα δολλάρια για τη βίζα (το ακριβές ποσό μου διαφεύγει) ειδάλλως οι αυστηροί Καμποτζιανοί υπάλληλοι των εκδοτηρίων βίζας θα σας ζητήσουν ευρώ που θα σας τα επιστρέψουν σε δολλάρια (όχι σε Καμποτζιανό ριέλ – το εθνικό νόμισμα) που θα σας τα ξαναπάρουν στο επόμενο γκισέ… μια αναστάτωση χωρίς λόγο (και χωρίς να σας συμφέρει καμία ισοτιμία-συναλλαγή) δηλαδή για να τελειώσετε και να βγείτε στην έξοδο και να βιώσετε το χαρακτηριστικό κλίμα των τροπικών… ΖΕΣΤΗ !!! ΥΓΡΑΣΙΑ !!! ΖΕΣΤΗ !!! ΥΓΡΑΣΙΑ !!!

Και ξεκινάμε για το κέντρο. Δύο οι λύσεις… το ταξί (εύκολο, γρήγορο, άνετο, με κλιματιστικό και σχετικά φτηνό) και για αυτούς που θέλουν να ζήσουν κατευθείαν την Καμποτζιανή εμπειρία το τουκ τουκ ! Ναι, αυτό το μηχανοκίνητο οχηματάκι που απαντάται παντού στην ΝΑ Ασία που είναι πολύ πιο φτηνό αλλά αν είστε πολλά άτομα με πολλές βαλίτσες και έχει και πολύ ζέστη ούτε κατά διάνοια ! Χώρια που θα πάρει πολύ ώρα να φτάσετε στο κέντρο της πόλης…

Άφιξη λοιπόν στο boutique hotel που είχαμε κλείσει (εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση και να δηλώσω ότι η Πνομ Πενχ είναι από τα μέρη με την καλύτερη "value for money accommodation" που έχω επισκεφτεί με πολύ καλά καταλύματα σε εξαιρετικά φτηνές τιμές). Γρήγορο ντουζάκι, λίγη ξεκούραση και κατευθείαν έξοδο καθότι ήδη είχε νυχτώσει και η κούραση είχε αγγίξει επικίνδυνα σημεία… Πρώτη στάση για φαγητό στο προτεινόμενο από το Ευαγγέλιο (ε χμ…lonely planet ήθελα να πω) εστιατόριο Romdeng. Σε έναν όμορφο χώρο με προσιτές τιμές και κατεξοχήν ευρωπαικό κοινό η πρώτη γνωριμία με την Καμποτζιανή κουζίνα στέφθηκε με επιτυχία καθώς όχι μόνο δοκιμάσαμε το εθνικό τους πιάτο amok (ψάρι μαγειρεμένο σε φύλλα μπανανιάς με καρύδα και άλλα μπαχαρικά) μαζί με άλλα ΝΑ ασιατικά καλούδια αλλά και ως πιο τολμηροί γευτήκαμε και τις διάσημες Καμποτζιανές ταραντούλες (deep fried tarantulas)!!! Εντάξει, για χόρταση δεν είναι, αισθητικά είναι αποκρουστικές αλλά παραδόξως γευστικά δεν ήταν και τόσο άσχημες! Bέβαια όταν το φαγητό συνδυάζεται με τη διάσημη Καμπoτζιανή μπύρα Angkor τότε μέχρι και οι ταραντούλες απογειώνονται !!!

IMG_1820.JPG


IMG_1824.JPG


Με τα στομάχια γεμάτα κι ενώ έχει νυχτώσει για τα καλά ήρθε η ώρα για την πρώτη βόλτα στη νυχτερινή Πνομ Πενχ… και πιο καλύτερο σημείο από την παραλιακή λεωφόρο, το κεντρικό δρόμο δηλαδή δίπλα στον παραπόταμο Tonle Sap, αυτόν που εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια καταλήγει στην ομόνυμη λίμνη Tonlse Sap, τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της χώρας αλλά και όλης της ΝΑ Ασίας, σπίτι για 90.000 Καμποτζιανές ψυχές που ζουν σε 170 υδάτινα χωριά, σημαντικότατο βιολογικό οικοσύστημα μα και ο κύριος προμηθευτής φρέσκου ψαριού για πάνω από το μισό Καμποτζιανό πληθυσμό (κλείνει το μικρό μάθημα, περισσότερες πληροφορίες στο lonely planet αλλά και στο διαδίκτυο).

IMG_1843.JPG


IMG_1850.JPG
 

Attachments

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Η «παραλιακή» λεωφόρος λοιπόν είναι ένας μακρύς πεζόδρομος με τις σημαίες πολλών εθνών να ανεμίζουν, παγκάκια για τους περαστικούς και τα Καμποτζιανά ζευγαράκια και θέα προς την απέναντι πλευρά του ποταμού όπου κυριαρχεί η εικόνα ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Ευχάριστη διαδρομή αν εξαιρέσεις την αναμενόμενη, τροπική, αποπνικτική ζέστη (ευχάριστη είπα;).

IMG_1832.JPG


Σύντομα καταλήξαμε στην κεντρική «πλατεία» της πρωτεύουσας, την πλατεία του παλατιού και μόνιμης κατοικίας του βασιλέως. Και μιας και αναφέρθηκα στο βασιλιά να τη ξάφνου μπροστά μας η φατσούλα του στο μεγαλοπρεπές κάδρο με τον περίτεχνο φωτισμό που λαμπυρίζει μέσα στο σκοτάδι !!

IMG_1831.JPG


Μία η φωτογραφία του υιού και τωρινού βασιλιά στο ένα μνημείο και μία η φωτό του πατήρ και διάσημου Καμποτζιανού στο ανάλογο μεγαλοπρεπές κάδρο στην είσοδο του ανακτόρου ! [ώρα για κουτσομπολιό: φήμες θέλουν τον υιό-βασιλιά ηλικίας περί τα 60 να διατηρεί σχέση (νόμιμη;παράνομη;) με αιθέρια, ξανθή ύπαρξη του πρώην ανατολικού μπλοκ !!! Όπως και να έχει πάντως, λόγος δεν μας πέφτει αλλά τα χρονάκια του τα έχει, απόγονος δεν έχει προκύψει και απ’ότι φαίνεται οι ελπίδες έχουν εξανεμιστεί και διάδοχος δεν υπάρχει πια και τι θα γίνει στο Καμποτζιανό θρόνο και τη βασιλική διαδοχή;;; ε δεν θα σκάσω και γι αυτό… έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ!!].

IMG_1838.JPG


Σύντομη βόλτα στην πλατεία όπου όλα τα ζευγαράκια κι οι οικογένειες έχουν αράξει στο γκαζόν και κάνουν κανονικά τσιμπούσια (πολύ αυγό όμως !!!)

IMG_1834.JPG


και σύντομο ποτάκι-κοκτέιλ εορτασμού της πρώτης νύχτας στην Πνομ Πενχ στο προτεινόμενο μπαρ FCC με θέα τον ποταμό. Ωραίο περιβάλλον (πάλι ευρωπαίοι θαμώνες στην πλειοψηφία) πνιγμένο στις…. σαύρες !!! Στους τροπικούς είμαστε… οι σαυρούλες – σαυράρες στους τοίχους και στα ταβάνια δικαιολογούνται !!!

IMG_1856.JPG


H ώρα πέρασε και πρέπει επιτέλους να ξεκουραστούμε...
Η 2η ημέρα στην Πνομ Πενχ είναι πια γεγονός !!! Μόλις κατέφθασε και το 4ο μέλος της παρέας, ο ήλιος είναι ψηλά και καίει κι όλοι μαζί φεύγουμε για τη βασική ξενάγηση. Πρώτος σταθμός το Εθνικό Μουσείο της Καμπότζης !! Όμορφο κτίριο με περίτεχνες κόκκινες σκεπές και μια πλούσια συλλογή μνημείων και αγαλμάτων από προ-Ανγκοριανή περίοδο αλλά και πολλά ευρήματα από τη χρυσή περίοδο της λάμψης της ιερής πόλης Ανκορ (Angkor Wat). Κατά τον οδηγό το μουσείο φιλοξενεί τη καλύτερη συλλογή γλυπτών Χμερ στον κόσμο (εμ βέβαια, στη γη των Χμερ δεν είμαστε;). Συμπαθητικά τα εκθέματα (υστερούν λίγο οι χώροι που εκτίθενται - τύφλα να έχει το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Κατάρ που από το τίποτα φτιάξανε παπάδες!!) και μία ευχάριστη αυλή στο κέντρο του μουσείου για να ξεκουραστεί λίγο το μυαλό από την εξουθενωτική αναγνωριστική πρώτη επαφή με το Βισνού, το Σίβα και όλες τις θεότητες του Ινδουισμού, του Βουδισμού και σε ότι άλλο πίστευε αυτός ο λαός !!!

IMG_1864.JPG


IMG_1867.JPG


IMG_1871.JPG


IMG_1897.JPG


IMG_1876.JPG


IMG_1878.JPG


IMG_1884.JPG


IMG_1892.JPG


Δεύτερος σταθμός το Βασιλικό Παλάτι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση...αμ δε!! Το μεσημέρι το παλάτι κλείνει για λίγες ώρες (πότε πρόλαβε να ανοίξει δεν ξέρω... μάλλον θέλει να κάνει τη σιέστα του ο βασιλεύς) κι αλλαγή σχεδίων. Προσλαμβάνουμε τουκ-τουκά (ο οδηγός του τουκ-τουκ στην κοινή ελληνική) και βουρ για ξενάγηση στα μέρη που μας προτείνει αυτός μέχρι να ανοίξει το παλάτι !! Επόμενη στάση λοιπόν το Golden Temple λίγο έξω από το κέντρο της πόλης...Εντάξει χρυσός δεν είναι, ούτε καν επιχρυσωμένος αλλά όμορφο τον λες... τοιχογραφίες ωραίες έχει... φωτογραφίες ωραίες βγήκαμε άρα τον επιτέλεσε το στόχο του ο ναός !!!

IMG_1944.JPG


IMG_1953.JPG


IMG_1956.JPG


IMG_1959.JPG


IMG_1961.JPG


IMG_1974.JPG


Να σου απέναντι κι άλλος ένας ναός,

IMG_1975.JPG


να σου παραδίπλα κι άλλο ένα νέο θρησκευτικό οίκημα...τόσο καινούριο που πετύχαμε τον αγιογράφο - Βουδογράφο επί το έργον και το ναό στα σκαριά !!!!

IMG_1980.JPG


IMG_1981.JPG


Κι αμέσως παραδίπλα... μα τι συγκίνηση !!! Βουρκώνουν τα μάτια στο θέαμα του ποταμού... μα ποιού ποταμού... του θρυλικού ΜΕΚΟΝΓΚ !!! Ναι σωστά καταλάβατε...ο Μεκόνγκ ενώνεται με τον παραπόταμο Τonle sap που αναφέραμε προηγουμένως !! Τέτοιο σταυροδρόμι είναι λοιπόν η Πνομ Πενχ, αυτή η μαγική πόλη !!! Φωτογραφία ωσάν τους παλιούς θρυλικούς εξερευνητές και πίσω στο τουκ τουκ γιατί ήρθε η ώρα για το Wat Phnom, το μοναδικό "λόφο" της πόλης με ιστορική σημασία για το ονομά της ...

IMG_1983.JPG
 
Last edited:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
ωραια περιγραφη,νασε καλα..
 

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Η «παραλιακή» λεωφόρος λοιπόν είναι ένας μακρύς πεζόδρομος με τις σημαίες πολλών εθνών να ανεμίζουν, παγκάκια για τους περαστικούς και τα Καμποτζιανά ζευγαράκια και θέα προς την απέναντι πλευρά του ποταμού όπου κυριαρχεί η εικόνα ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Ευχάριστη διαδρομή αν εξαιρέσεις την αναμενόμενη, τροπική, αποπνικτική ζέστη (ευχάριστη είπα;).

View attachment 140087

Σύντομα καταλήξαμε στην κεντρική «πλατεία» της πρωτεύουσας, την πλατεία του παλατιού και μόνιμης κατοικίας του βασιλέως. Και μιας και αναφέρθηκα στο βασιλιά να τη ξάφνου μπροστά μας η φατσούλα του στο μεγαλοπρεπές κάδρο με τον περίτεχνο φωτισμό που λαμπυρίζει μέσα στο σκοτάδι !!

View attachment 140086

Μία η φωτογραφία του υιού και τωρινού βασιλιά στο ένα μνημείο και μία η φωτό του πατήρ και διάσημου Καμποτζιανού στο ανάλογο μεγαλοπρεπές κάδρο στην είσοδο του ανακτόρου ! [ώρα για κουτσομπολιό: φήμες θέλουν τον υιό-βασιλιά ηλικίας περί τα 60 να διατηρεί σχέση (νόμιμη;παράνομη;) με αιθέρια, ξανθή ύπαρξη του πρώην ανατολικού μπλοκ !!! Όπως και να έχει πάντως, λόγος δεν μας πέφτει αλλά τα χρονάκια του τα έχει, απόγονος δεν έχει προκύψει και απ’ότι φαίνεται οι ελπίδες έχουν εξανεμιστεί και διάδοχος δεν υπάρχει πια και τι θα γίνει στο Καμποτζιανό θρόνο και τη βασιλική διαδοχή;;; ε δεν θα σκάσω και γι αυτό… έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ!!].

View attachment 140089

Σύντομη βόλτα στην πλατεία όπου όλα τα ζευγαράκια κι οι οικογένειες έχουν αράξει στο γκαζόν και κάνουν κανονικά τσιμπούσια (πολύ αυγό όμως !!!)

View attachment 140088

και σύντομο ποτάκι-κοκτέιλ εορτασμού της πρώτης νύχτας στην Πνομ Πενχ στο προτεινόμενο μπαρ FCC με θέα τον ποταμό. Ωραίο περιβάλλον (πάλι ευρωπαίοι θαμώνες στην πλειοψηφία) πνιγμένο στις…. σαύρες !!! Στους τροπικούς είμαστε… οι σαυρούλες – σαυράρες στους τοίχους και στα ταβάνια δικαιολογούνται !!!

View attachment 140090

H ώρα πέρασε και πρέπει επιτέλους να ξεκουραστούμε...
Η 2η ημέρα στην Πνομ Πενχ είναι πια γεγονός !!! Μόλις κατέφθασε και το 4ο μέλος της παρέας, ο ήλιος είναι ψηλά και καίει κι όλοι μαζί φεύγουμε για τη βασική ξενάγηση. Πρώτος σταθμός το Εθνικό Μουσείο της Καμπότζης !! Όμορφο κτίριο με περίτεχνες κόκκινες σκεπές και μια πλούσια συλλογή μνημείων και αγαλμάτων από προ-Ανγκοριανή περίοδο αλλά και πολλά ευρήματα από τη χρυσή περίοδο της λάμψης της ιερής πόλης Ανκορ (Angkor Wat). Κατά τον οδηγό το μουσείο φιλοξενεί τη καλύτερη συλλογή γλυπτών Χμερ στον κόσμο (εμ βέβαια, στη γη των Χμερ δεν είμαστε;). Συμπαθητικά τα εκθέματα (υστερούν λίγο οι χώροι που εκτίθενται - τύφλα να έχει το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Κατάρ που από το τίποτα φτιάξανε παπάδες!!) και μία ευχάριστη αυλή στο κέντρο του μουσείου για να ξεκουραστεί λίγο το μυαλό από την εξουθενωτική αναγνωριστική πρώτη επαφή με το Βισνού, το Σίβα και όλες τις θεότητες του Ινδουισμού, του Βουδισμού και σε ότι άλλο πίστευε αυτός ο λαός !!!

View attachment 140091

View attachment 140092

View attachment 140093

View attachment 140098

View attachment 140094

View attachment 140095

View attachment 140096

View attachment 140097

Δεύτερος σταθμός το Βασιλικό Παλάτι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση...αμ δε!! Το μεσημέρι το παλάτι κλείνει για λίγες ώρες (πότε πρόλαβε να ανοίξει δεν ξέρω... μάλλον θέλει να κάνει τη σιέστα του ο βασιλεύς) κι αλλαγή σχεδίων. Προσλαμβάνουμε τουκ-τουκά (ο οδηγός του τουκ-τουκ στην κοινή ελληνική) και βουρ για ξενάγηση στα μέρη που μας προτείνει αυτός μέχρι να ανοίξει το παλάτι !! Επόμενη στάση λοιπόν το Golden Temple λίγο έξω από το κέντρο της πόλης...Εντάξει χρυσός δεν είναι, ούτε καν επιχρυσωμένος αλλά όμορφο τον λες... τοιχογραφίες ωραίες έχει... φωτογραφίες ωραίες βγήκαμε άρα τον επιτέλεσε το στόχο του ο ναός !!!

View attachment 140099

View attachment 140100

View attachment 140101

View attachment 140102

View attachment 140103

View attachment 140104

Να σου απέναντι κι άλλος ένας ναός,

View attachment 140105

να σου παραδίπλα κι άλλο ένα νέο θρησκευτικό οίκημα...τόσο καινούριο που πετύχαμε τον αγιογράφο - Βουδογράφο επί το έργον και το ναό στα σκαριά !!!!

View attachment 140106

View attachment 140107

Κι αμέσως παραδίπλα... μα τι συγκίνηση !!! Βουρκώνουν τα μάτια στο θέαμα του ποταμού... μα ποιού ποταμού... του θρυλικού ΜΕΚΟΝΓΚ !!! Ναι σωστά καταλάβατε...ο Μεκόνγκ ενώνεται με τον παραπόταμο Τonle sap που αναφέραμε προηγουμένως !! Τέτοιο σταυροδρόμι είναι λοιπόν η Πνομ Πενχ, αυτή η μαγική πόλη !!! Φωτογραφία ωσάν τους παλιούς θρυλικούς εξερευνητές και πίσω στο τουκ τουκ γιατί ήρθε η ώρα για το Wat Phnom, το μοναδικό "λόφο" της πόλης με ιστορική σημασία για το ονομά της ...

View attachment 140108
Και καθοδόν προς το "λόφο" μια μικρή στάση στο ναό τον μαιμούδων ή "monkey temple"...Καλά καταλάβατε λοιπόν κι ο χρυσοκόκκινος ναός επάξια φέρει τον τίτλο του, αφού στο περιβόλι του τριγυρνούν χαριτωμένες μαιμούδες οι οποίες πεθαίνουν να αρπάξουν ένα κομμάτι καρύδα από τα χέρια σας (προσοχή γιατί μπορεί να γίνουν επιθετικές όμως) ....

IMG_1988.JPG


IMG_2001.JPG

IMG_2007.JPG

IMG_2011.JPG

IMG_1992.JPG

IMG_1998.JPG

IMG_2013.JPG

IMG_2025.JPG


Πίσω λοιπόν στο τουκ τουκ και τροχάδην για το Wat Phnom... έναν μικρό λόφο 27 μέτρων (το μοναδικό στην πρωτεύουσα) στην κορυφή του οποίου (σύμφωνα με το θρύλο) χτίστηκε η πρώτη παγόδα το 1373 προκειμένου να στεγάσει τα 4 αγάλματα του Βούδα που ξέβρασε ο ποταμός Μεκόνγκ και τα οποία ανακάλυψε η διάσημη κυρία Πεν (Penh) !!! Πολύ έξυπνη και πανούργα η κυρία Πεν καθότι κατάφερε να δώσει μέχρι και το όνομά της στην πρωτεύουσα και έτσι γεννήθηκε η Phnom Penh !!! Ο λόφος της Πεν !!! Συμπαθητικός ο ναός στον οποίο προσέρχονται πολλοί πιστοί προκειμένου να ζητήσουν καλή τύχη για τις σχολικές εξετάσεις και τις επαγγελματικές τους υποθέσεις κι όταν αυτές ευοδωθούν επιστρέφουν με την προσφορά τους - το κατιτίς τους όπως μπανάνες, γιρλάντες κτλ. (τάδε έφη ταξιδιωτικός οδηγός).
Ορίστε κι η Κυρία Πεν πίσω από το ναό με τη μορφή ενός ολίγον κιτς - μοντέρνου αγαλματίδιου αλλά και μια λευκή βουδιστική στούπα ακόμη πιο πίσω. Κατεβαίνουμε το λόφο, ξανά στο τουκ τουκ και ήρθε η ώρα για το βασιλικό παλάτι...

IMG_1913.JPG

IMG_1916.JPG

IMG_1918.JPG

IMG_1921.JPG

IMG_1925.JPG

IMG_1926.JPG

IMG_1928.JPG
 

Attachments

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Καλώς ήρθατε στο Royal Palace !!! Tο παλάτι του βασιλείου της Καμπότζης !!! Στον τόπο διαμονής του βασιλιά Sihamoni ! Ναι ναι, αυτού του κυρίου η φωτογραφία του οποίου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία με τα κίτρινα πλακάκια έξω από τα τείχη του ανακτόρου, με τη φιλενάδα στην Τσεχία ή Σλοβακία ή οπουδήποτε αλλού (τα είπαμε αυτά...!!!).

IMG_2031.JPG

IMG_2035.JPG

IMG_2052.JPG

IMG_2054.JPG


Το βασιλικό παλάτι λοιπόν είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων απο τα οποία μόνο λίγα είναι επισκέψιμα από τους κοινούς θνητούς καθ ότι τα υπόλοιπα αποτελούν την κατοικία του βασιλιά και λογικά και της αυλής του ! Τα κτίρια με τις περίτεχνες σκεπές σε στύλ Χμερ που λάμπουν στον ήλιο είναι μια ευχάριστη νότα δίπλα στην πολύβουη παραποτάμια ζώνη και το πρώτο από αυτά, μα και το πιο σημαντικό, είναι η αίθουσα της ασημένιας παγόδας. Όλο το μεγαλείο του πλούτου και της λαμπρότητας του πάλαι ποτέ βασιλείου της Καμπότζης (πριν τουλάχιστον την καταστροφή από τους Κόκκινους Χμερ και άλλους βανδαλιστές) βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα...Όχι ότι θα τυφλωθείτε από το χρυσό και το ασήμι, όχι ότι θα αναφωνήσετε ΩΩΩΩ θεέ, αλλά τουλάχιστον ο σμαραγδένιος Βούδας (φτιαγμένος σύμφωνα με τον οδηγό από κρύσταλλο bacarat) και πολύ περισσότερο ο χρυσός Βούδας (με τα 2086 διαμάντια βάρους 90kg συνολικά) είναι εντυπωσιακοί! Ακόμη περισσότερο ή το ίδιο εντυπωσιακό είναι το πάτωμα φτιαγμένο από 5000 ασημένια πλακάκια 1kg το καθένα...συνολικά 5 τόνοι απαστράπτοντος ασημιού που έδωσε και το όνομα στην αίθουσα !! Μην εντυπωσιάζεστε....για προφανείς λόγους το πάτωμα είναι καλυμμένο και μια ακρούλα του έχει μείνει εκτεθειμένο στο τουριστικό κοινό για να φαντάζετε με το μυαλουδάκι του το μεγαλείο της αίθουσας σε αλλοτινές εποχές!
Συνεχίζουμε με την αίθουσα του θρόνου που χρησιμοποιείται για στέψεις και υποδοχή διπλωματών άντε και κανέναν αρραβώνα λέω εγώ....Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται και πάλι και απογοητευμένοι που δεν αποθανατήσαμε ούτε τους βούδες ούτε το θρόνο συνεχίζουμε την εξερεύνηση του υπόλοιπου παλατιού με το ενδιαφέρον πια να φθίνει καθότι το υπόλοιπο σύμπλεγμα αφορά κλασσικούς ασιατικούς ναούς, μια στούπα σε έναν μικρό λόφο, έναν μεγάλο τοίχο με τοιχογραφίες και άλλα τέτοια πραγματάκια...απαραίτητες φωτογραφίες προς δημοσίευση στο τραβελστορικό κοινό και η επίσκεψη στο βασιλικό παλάτι έφτασε στο τέλος της !!

IMG_2056.JPG

IMG_2060.JPG

IMG_2061.JPG

IMG_2062.JPG

IMG_2076.JPG

IMG_2082.JPG

IMG_2084.JPG

IMG_2092.JPG

IMG_2093.JPG

IMG_2095.JPG

IMG_2107.JPG

IMG_2113.JPG

Η ώρα άρχισε να περνάει και ίσα που προλαβαίνουμε την αγορά Phsar Thmei...επιβίβαση στον τουκτουκά και φθάνουμε στη νότια αγορά της πόλης (που ομολογουμένως για να φτάσεις, με το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην πόλη, λίγη ωρίτσα τη θέλεις) την ώρα που κλείνουν τα καταστήματα...ίσα που προλάβαμε τα απαραίτητα, "πρώτα" σουβενίρ (ωραιότατες ξυλόγλυπτες ινδο-βουδο-χμερικές θεότητες σε καλή τιμή και πάντα μετά από παζάρι - ΝΟΜΟΣ στην Καμπότζη) και ώρα για μικρή βόλτα στα φαγάδικα γύρω από την αγορά...ναι αυτά τα κλασσικά ασιατικά φαγάδικα με τα χιλιάδες νουντλς και σούπες και αυγά και κοτόπουλα και θαλασσινά και ότι άλλο καλό έχουν...

IMG_2127.JPG

IMG_2128.JPG

IMG_2130.JPG

IMG_2131.JPG


επειδή όμως η πείνα δεν έχει αγγίξει ακόμη κόκκινο αρκούμαστε σε έναν δροσερό εξωτικό χυμό φρεσκότατων τροπικών φρούτων και μια δροσερή καρύδα κι επιστροφή στην παραποτάμια ζώνη για μια νυχτερινή βόλτα. Και μιας και η πείνα πια μας άγγιξε, η μέρα θα κλείσει σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο δίπλα στον ποταμό με πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ και κάτι ξενέρωτα (ο Θεός να τα κάνει) καμποτζιανά γλυκά (ναι, τσιμπημένο στις τιμές, ναι, τελείως αποστειρώμενο και δυτικοτροπίζον αλλά τι να κάνω την παρέα που σαν πρώτη ημέρα δεν ήθελε τις πολλές τολμηρές επαφές με το φαγητό του δρόμου....αχ που είσαι λατρεμένο μου Μεξικό !!! που δεν άφησα street food για street food !!!). Και κάπως έτσι έφτασε στο τέλος η δεύτερη ημέρα στο βασίλειο....ώρα για ύπνο γιατί την επομένη έχουμε μια ολόκηρη ημέρα αφιερεωμένη στην ιστορία, την πικρή και αιματοβαμμένη ιστορία αυτής της χώρας...επίσκεψη στα στρατόπεδα και τις φυλακές των ερυθρών Χμερ συνοδευόμενη από εξωφρενική νυχτερινή διασκέδαση στην Πνομ Πενχ by night ! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου...!!!

IMG_2132.JPG

IMG_2135.JPG

IMG_2141.JPG

IMG_2142.JPG
 

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.562
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Πολύ ωραία η περιγραφή σου και χρήσιμη για μελλοντικούς ταξιδιώτες όπως εγω.
Να ρωτήσω στο Κατάρ το ξενοδοχείο το πλήρωσε η αεροπορική? Εμάς η Gulf το είχε πληρώσει πριν λίγα χρόνια, όταν είχαμε 9 ώρες αναμονή.
 

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Πολύ ωραία η περιγραφή σου και χρήσιμη για μελλοντικούς ταξιδιώτες όπως εγω.
Να ρωτήσω στο Κατάρ το ξενοδοχείο το πλήρωσε η αεροπορική? Εμάς η Gulf το είχε πληρώσει πριν λίγα χρόνια, όταν είχαμε 9 ώρες αναμονή.
Mπα...ούτε ξενοδοχείο ούτε τίποτα δεν μας πλήρωσε η Qatar !! Ρωτήσαμε στις πληροφορίες και μας είπαν πως το εισιτήριο ήταν οικονομικό και δεν δικαιολογούσε καμία παροχή.
 

anlazar

Member
Μηνύματα
134
Likes
917
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού,Γαλλική Πολυνησία
Πες μου ότι κάνεις πλάκα... δεν έχω φάει αθλιότερο street food!
Kαθόλου !!!! Είχα βέβαια μαζί μου Μεξικανή και ήξερε τι διαλέγαμε αλλά ειλικρινά δεν έχω φάει ωραιότερο φαγητό...!!! Και ειδικά σε μια αλυσίδα φαγητού (Super tacos Qhupacabras - με τη συνταγή με τα 127 μυστικά συστατικά) έφαγα το ωραιότερο φαγητό της ζωής μου !!! Ποια πιτόγυρα και ποια σουβλάκια !!! Όποιος πάει στο Μεξικό παρακαλώ να ζητήσει τη συμβουλή μου !!

IMG_4909.JPG

IMG_4912.JPG

IMG_5052.JPG

IMG_5054.JPG
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Τι να πω. Εγώ έχω να λέω τα χειρότερα
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.701
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom