Γαλλία Στο Bordeaux για κρασιά. Μα είμ’ εγώ τέτοιος άνθρωπος;

paefstra

Member
Συγγραφέας
Ειναι φοβερό πως κάθε επαρχιακή γαλλική πολη ειναι τοσο ιδιαίτερη και ενώ μοιάζουν, δεν μοιάζουν κιόλας.
Θα πω την αμαρτία μου, 200 ευρω για εισιτήρια για 3ημερο μου φαίνονται παρα πολλα. Ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι φταίει η αφετηρία απο Θεσσαλονίκη.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ωραίο φαίνεται το Μπορντώ. Σαν τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις βέβαια. Τίμιο για τριήμερο.
Εξαιρετικό θα έλεγα, τίμιο και κάτι παραπάνω.
Τυχερός που έπεσες στο παράθυρο της ζέστης!
Καλά μη νομίζεις ότι έφαγα λίγη ζέστη με τόση υγρασία, απλά ευτυχώς ο καύσωνας ήταν σε ύφεση τις μέρες που πήγα!

Ειναι φοβερό πως κάθε επαρχιακή γαλλική πολη ειναι τοσο ιδιαίτερη και ενώ μοιάζουν, δεν μοιάζουν κιόλας.
Δε ξέρω, η εμπειρία μου στη Γαλλία είναι πολύ μικρή, ωστόσο ότι έχω δει είναι ιδιαίτερο και όπως το λες, μοιάζει/δε μοιάζει κάνει τη διαφορά!
Θα πω την αμαρτία μου, 200 ευρω για εισιτήρια για 3ημερο μου φαίνονται παρα πολλα
Μιλάμε για τριήμερο Πνεύματος και Aegean, οπότε το λες και λογικό. Αντικειμενικά είναι πολλά, στη νέα πραγματικότητα όμως που πρέπει να συνιθίσουμε απ' ότι φαίνεται δυστυχώς δε πρέπει να μας κάνει εντύπωση. :(
Ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι φταίει η αφετηρία απο Θεσσαλονίκη
Ναι και όχι.
Έχω δει περιπτώσεις που ίσως αρκετοί έχουν παρατηρήσει, όπου το εισιτήριο με μετεπιβίβαση είναι φθηνότερο από το απευθείας. Δε ξέρω πόσο κόστιζε το Αθήνα - Μπορντό στη προκειμένη, μπορεί όμως να ήταν και εφάμιλλο του Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Μπορντό, μη το αποκλείεις.
Δε γνωρίζω την τιμολογιακή λογική πίσω απ' αυτό το φαινόμενο.

Last edited:

Nikos86

Member
Ναι και όχι.
Έχω δει περιπτώσεις που ίσως αρκετοί έχουν παρατηρήσει, όπου το εισιτήριο με μετεπιβίβαση είναι φθηνότερο από το απευθείας. Δε ξέρω πόσο κόστιζε το Αθήνα - Μπορντό στη προκειμένη, μπορεί όμως να ήταν και εφάμιλλο του Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Μπορντό, μη το αποκλείεις.
Δε γνωρίζω την τιμολογιακή λογική πίσω απ' αυτό το φαινόμενο.
Νομίζω έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό. Από τον αρχικό σταθμό μπορεί να μην έχει να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες ή ανταποκρίσεις ενώ από τον ενδιάμεσο να έχει περισσότερο ανταγωνισμό. Και δεν σε αφήνουν μάλιστα να το κλείσεις από την αρχή (για πιο φθηνά) και να το χρησιμοποιήσεις από τον ενδιάμεσο σταθμό. Βέβαια στο Θεσσαλονίκη Μπορντώ χλωμό μου φαίνεται να είναι από Αθήνα πιο ακριβό. Δεν ξέρω βεβαια και τις συνδέσεις της κάθε πόλης οπότε με επιφύλαξη η τελευταία πρόταση.

Sanna1971

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη
οπότε το λες και λογικό
τζάμπα το λες. Για μεσα Σεπτεμβρη το flex το έχει πάει 400 σχεδόν. Μια φωτογραφίες με κρασιά, μια μπυρες.... ε πολύ θέλει ο άνθρωπος να λοξοδρομήσει... ?:haha: . Ξεκίνησα να ψάχνω κι εγώ σιγά σιγά!

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Για μεσα Σεπτεμβρη το flex το έχει πάει 400 σχεδόν
Εξαιρετική τιμή, με λίγα ακόμα πας υπερατλαντικό...:haha:
Μια φωτογραφίες με κρασιά, μια μπυρες.... ε πολύ θέλει ο άνθρωπος να λοξοδρομήσει... ?:haha: . Ξεκίνησα να ψάχνω κι εγώ σιγά σιγά!
Αυτά καλό είναι να γίνονται.:cool:
Απλά μη βασιστείς στις πτήσεις της Aegean.

Νομίζω έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό. Από τον αρχικό σταθμό μπορεί να μην έχει να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες ή ανταποκρίσεις
Ναι, είναι μια πολύ βάσιμη σκέψη αυτή που αναλύεις, ωστόσο μου φαίνεται και πάλι περίεργο καθώς μόνο και μόνο από πλευράς φόρων να το δεις κανονικά θα έπρεπε να 'ναι αυξημένο κι όχι μειωμένο.

paefstra

Member
Συγγραφέας
τζάμπα το λες. Για μεσα Σεπτεμβρη το flex το έχει πάει 400 σχεδόν. Μια φωτογραφίες με κρασιά, μια μπυρες.... ε πολύ θέλει ο άνθρωπος να λοξοδρομήσει... ?:haha: . Ξεκίνησα να ψάχνω κι εγώ σιγά σιγά!
Από Τουλουζ πολλοί πανε με τρένο. Άνοιξε λίγο την αναζήτηση κι εκεί μήπως είναι φθηνότερα.
Επίσης είναι πολυ value η εξαργυρωση δωρεάν εισιτηρίου γιατι οι φόροι είναι χαμηλοί σχετικά σε σύγκριση με Παρίσι πχ.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Από Τουλουζ πολλοί πανε με τρένο. Άνοιξε λίγο την αναζήτηση κι εκεί μήπως είναι φθηνότερα.
Επίσης είναι πολυ value η εξαργυρωση δωρεάν εισιτηρίου γιατι οι φόροι είναι χαμηλοί σχετικά.
Άρα να κοιτάξω το επόμενο προς Γαλλία μεριά να 'ναι Toulouse, αυτό μου λες τώρα. :cool:

paefstra

Member
Συγγραφέας
Βέβαια στο Θεσσαλονίκη Μπορντώ χλωμό μου φαίνεται να είναι από Αθήνα πιο ακριβό. Δεν ξέρω βεβαια και τις συνδέσεις της κάθε πόλης οπότε με επιφύλαξη η τελευταία πρόταση.
Το έχουμε συζητήσει παλιότερα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνονται εισιτήρια απο άλλον "κουβα" που δεν αθροιζει τα δύο εισιτήρια αλλα μπορεί να είναι χαμηλότερη η τιμή απο Θεσσαλονικη. Όποιος τα προλάβει, μετα αρχίζει το άθροισμα.

paefstra

Member
Συγγραφέας
Άρα να κοιτάξω το επόμενο προς Γαλλία μεριά να 'ναι Toulouse, αυτό μου λες τώρα. :cool:
Εννοείται! Γνήσια γαλλική εξοχή και σε νορμάλ ακόμη τιμές, πάμπολλα χωριουδάκια. Εγω θέλω να ξαναπάω, δεν φτάνουν τα 3ημερα δυστυχώς.

Nikos86

Member
Ναι, είναι μια πολύ βάσιμη σκέψη αυτή που αναλύεις, ωστόσο μου φαίνεται και πάλι περίεργο καθώς μόνο και μόνο από πλευράς φόρων να το δεις κανονικά θα έπρεπε να 'ναι αυξημένο κι όχι μειωμένο.
Μπορεί να μην έχει φόρους ή να έχει λιγότερους όταν απλά κάνει μετεπιβίβαση. Αλλιώς θα έπρεπε κι οι απευθείας πτήσεις να ήταν φθηνότερες από αυτές με ανταπόκριση. Υποθέτω δεν ξέρω.
Εγω το πιο παράξενο που έχω πετύχει και δεν μπορώ να βρω εξήγηση είναι πιο φθηνή business class από οικονομική θέση

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Εννοείται! Γνήσια γαλλική εξοχή και σε νορμάλ ακόμη τιμές, πάμπολλα χωριουδάκια. Εγω θέλω να ξαναπάω
Το πιστεύω, εξάλλου κι εγώ παραδόξως στο Bordeaux βρήκα φυσιολογικές για τα δεδομένα τιμές. Είναι νομίζω ανεξάντλητη η Γαλλία, όχι τυχαία η πιο τουριστική χώρα του κόσμου.
δεν φτάνουν τα 3ημερα δυστυχώς
Δε φτάνουν αλλά καλά που είναι κι αυτά!

Εγω το πιο παράξενο που έχω πετύχει και δεν μπορώ να βρω εξήγηση είναι πιο φθηνό business class από οικονομική θέση
Αυτό μου κάνει για ξεκάθαρο σφάλμα συστήματος, το έχουν παρατηρήσει κάποιοι.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Κυριακή πρωί στην πόλη

Το πρωινό στα Γαλλικά ξενοδοχεία το βρίσκω πάντα εξαιρετικό, οπότε ας μην αναλύω τ’ αυτονόητα. Με βαριά πόδια ξεχύθηκα στους δρόμους λίγο μετά τις δέκα το πρωί μέσω της «pay Berland» με σαφή κατεύθυνση τον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης:

DSC_0238.JPG
DSC_0246.JPG

Ένα μικρό παζάρι είχε στηθεί περιμετρικά αυτού, είτε για όσους ήθελαν να πιούν τον καφέ τους, είτε για όσους επιθυμούσαν να αγοράσουν φρέσκα φρούτα, μέλι, τυρί κτλ:

DSC_0247.JPG
DSC_0249.JPG

Το άγαλμα του «Jacques Chaban Delmas» ήρωα της Γαλλικής αντίστασης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, πρώην πρωθυπουργού αλλά και δήμαρχου της πόλης για 48 ολόκληρα χρόνια παρακαλώ, βρίσκεται σε περίοπτη θέση και σίγουρα ξεχωρίζει αμέσως μπαίνοντας στην πλατεία:

DSC_0252.JPG

Ζητούμενο της υπόθεσης όμως δεν ήταν άλλο από τον καθεδρικό «Saint-André» , το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του Μπορντώ και φυσικά μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που έμαθα ότι αποτελεί και μέρος της διαδρομής προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου (Santiago de Compostela) με τη μνήμη μου να γυρνάει αυθόρμητα μερικούς μήνες πίσω:

DSC_0253.JPG

Πέρασα την πύλη του χωρίς να το πολυσκεφτώ μαζί με αρκετό ακόμη κόσμο, με την είσοδο να είναι δωρεάν, κάτι περίεργο για Ευρώπη τους καιρούς που διανύουμε. Ο πανέμορφος ναός γοτθικού στυλ θεμελιώθηκε κατά τον 11ο αιώνα, αλλά ξαναχτίστηκε μεταξύ του 13ου και του 15ου, με το καμπαναριό του να κτίζεται λίγα μέτρα μακριά ως αυτόνομο κτήριο. Στο εντυπωσιακό εσωτερικό του είναι ακόμη πιο εμφανές το τεράστιο ύψος του αλλά και τα μοναδικής ομορφιάς γλυπτά και βιτρό του:

DSC_0260.JPG

Η πλατεία που έφερε το όνομα «Pey-Berland» και ξαναέβλεπα μετά από λίγα λεπτά, χαρακτηρίζεται από τα όμορφα καφέ και τα μπιστρό της αλλά και από ένα ακόμη μεγαλοπρεπές νεοκλασικό κτήριο που ονομάζεται «Hôtel de ville» και δεν αποτελεί ξενοδοχείο όπως ίσως φαντάζεστε, αλλά πρώην παλάτι από τον 18ο αιώνα και πλέον το δημαρχείο της πόλης το οποίο μάλιστα είναι επισκέψιμο:

DSC_0261.JPG
DSC_0265.JPG

Ακριβώς δίπλα απ’ αυτά που σας περιγράφω και δε χόρταινα να βλέπω, υπήρχε και μια άλλη δεντρόφυτη μικρή πλατεία όπου μικροπωλητές είχαν απλώσει μεταχειρισμένα βιβλία και βινύλια, δίπλα ακριβώς από την κλασσική σιδερένια μινιατούρα – μακέτα της παλιάς πόλης:

DSC_0268.JPG
DSC_0269.JPG

Κάπως έτσι, βλέποντας όλα αυτά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα προχώρησα κι εγώ μαζί με το τραμ σε κατεύθυνση ανατολική, με σκοπό να συνεχίσω την περιήγηση της ημέρας και να γνωρίσω επιπλέον γειτονιές του Bordeaux:

DSC_0272.JPG

Όμορφοι δρόμοι και πεζόδρομοι με κόσμο που είχε ξεκινήσει την βόλτα του ψωνίζοντας από τα όσα μαγαζάκια ήταν ανοικτά. Κάτι αντίστοιχο έκανα κι εγώ προκειμένου να προμηθευτώ το κλασσικό αναμνηστικό μαγνητάκι όπως σε κάθε νέο ταξίδι μου:

DSC_0275.JPG
DSC_0277.JPG

Σε πρώτη φάση είχα σκοπό να φτάσω ως την «Place de la Victoire» όπως το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να θαυμάσω την «Porte d'Aquitaine» μια ακόμα ιστορική πύλη του Μπορντώ σε στυλ Ρωμαϊκού θριάμβου, που βλακωδώς αγνόησα την προηγουμένη λόγω βιασύνης:

DSC_0288.JPG

Ουδεμία σχέση είχε η κινητικότητα και συγκεκριμένα το στενάκι με τις φωτιές και τα οδοφράγματα που σας περιέγραψα το περασμένο βράδυ. Η ζωή είχε επιστρέψει ήδη στην κανονικότητα και στο ράθυμο Κυριακάτικο πρωινό των κατοίκων:

DSC_0290.JPG

Φωτογράφισα για άλλη μια φορά την Grosse Cloche καθώς περνούσα κοντά της, αλλά έκανα αμέσως δεξιά μιας και ο στόχος μου ήταν διαφορετικός:

DSC_0292.JPG

Στο μυαλό μου είχα να επισκεφτώ τη βασιλική «Saint-Michel», ένα ακόμα ιστορικό ναό και μνημείο UNESCO, γοτθικό σύμβολο στην καρδιά μιας πολυπολιτισμικής γειτονιάς στην οποία μόλις είχα βρεθεί:

DSC_0299.JPG

Αυτό που δε γνώριζα ωστόσο ήταν πως στην πλατεία είχε στηθεί ένα μεγάλο Κυριακάτικο παζάρι με μεταχειρισμένα είδη. Ξαφνικά το μάτι μου έπεσε πάνω στο πολύ γνωστό και προσωπικά λατρεμένο μου λογότυπο που είχα και πολύ πρόσφατο λόγω της συναυλίας μόλις μια εβδομάδα πριν στην Αθήνα:

DSC_0303.JPG

Μετρητά δεν είχα πάνω μου, χρόνο για παζάρια επίσης, οπότε κλήθηκα να ελέγξω την παρόρμηση να διαπραγματευτώ για πολλά από τα διαμάντια που βρήκα, κάτι σαφώς δύσκολο, καθώς ως καλός Maidenας δε μπορούσα να αγνοήσω τα singles της δεκαετίας του ’80 αρκετά εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα σπάνια οφείλω να πω. Ευτυχώς, το πρώτο ποτήρι λευκού σ’ ένα από τα Wine bar της πλατείας με κράτησε σώφρων και με απέτρεψε απ’ το να ξοδέψω ένα μεγάλο ποσό…

DSC_0306.JPG

DSC_0308.JPG

Κάπου εκεί κατάλαβα πως η ώρα δε μου περισσεύει καθώς υπήρχε κάτι στο προσκήνιο, κόβοντας το γρήγορα από την δυτική πλευρά του ναού μέχρι την πόρτα της Βουργουνδίας. Η «Porte de Bourgogne» ολοκληρώθηκε το 1755 ως κύρια είσοδος της πόλης από την πλευρά του ποταμού, και σκοπός της ήταν να αποτελέσει μια μεγαλοπρεπή πύλη υποδοχής για όσους κατέφθαναν από την επίσημη βασιλική οδό που προερχόταν από την πρωτεύουσα:

DSC_0309.JPG
DSC_0310.JPG

Μα τι ωραίο που είναι τελικά το κέντρο του Bordeaux; Θα μπορούσα να περιπλανιέμαι σ’ αυτό για ώρες, αντί να κοντοστέκομαι για φωτογραφίες και να περνάω γρήγορα από σημεία όπως η «Place du Parlement» του 1760, που πήρε το όνομά της από το Κοινοβούλιο του Μπορντώ που στεγαζόταν εκεί:

DSC_0315.JPG
DSC_0328.JPG

Η βιασύνη μου τελικά με οδήγησε στην ώρα μου στο σημείο του ραντεβού λίγο μετά την όπερα. Δε φημίζομαι για την παρατηρητικότητα μου, αλλά απόρησα κυριολεκτικά πως μου ξέφυγε αυτό το θεόρατο σιδερένιο κεφάλι και πως γίνεται να μη το είδα καν την προηγούμενη ημέρα! Περίεργα πράγματα:

DSC_0332.JPG

Πολύ σύντομα θα άφηνα προς ώρας την όμορφη πόλη, με την τεράστια ουρά κάτω δεξιά για το Restaurant να μου προκαλεί τεράστια εντύπωση, καθώς αυτή σίγουρα την έβλεπα για δεύτερη σερί φορά:

DSC_0334.JPG

Ήμουν απολύτως έτοιμος για μια ιδιαίτερη περιήγηση… :cool:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.232
Μέλη
40.252
Νεότερο μέλος
Fetah Belaj

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα