Αλβανία Συμπέθεροι από τα Τίρανα! Αποστολή Shqipëria!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Αργυρόκαστρο: Η πέτρινη πόλη!

Το Αργυρόκαστρο είναι κτισμένο στην πλαγιά που περιβάλλει την ακρόπολη, σε υψόμετρο 300 μέτρα σε μια κοιλάδα και περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και λόφους και αυτό από μόνο του δίνει στην πόλη μια εξαιρετική αμφιθεατρική όψη. Το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων κτιρίων χρονολογείται από το 17ο και το 18ο αιώνα, πάνω από 200 κατοικίες, διατηρούμενες ως "πολιτιστικά μνημεία". Ο χαρακτηριστικός τύπος κατοικίας είναι κατασκευή από ογκόλιθους, ψηλή μέχρι πέντε πατώματα. Πολλά σπίτια στο Αργυρόκαστρο έχουν ένα ξεχωριστό τοπικό στυλ, που έχει χαρίσει στην πόλη το προσωνύμιο "Πόλη της Πέτρας", γιατί τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν στέγες καλυμμένες με πέτρινες λαξευτές πλάκες. Ενα σχεδόν ταυτόσημο στυλ έχουμε στην Ελλάδα στην περιοχή του Πηλίου και στα Ζαγοροχώρια. Η πόλη, μαζί με το Μπεράτ, ήταν από τις λίγες Αλβανικές πόλεις που διασώθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανοικοδόμησης.

Η παλιά πόλη του Αργυροκάστρου είναι εγγεγραμμένη από το 2005 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ''ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες''. Μετά την ένταξη του Αργυρόκαστρου στην UNESCO αρκετές κατοικίες έχουν αναστηλωθεί, όμως άλλες συνεχίζουν να ερειπώνονται. Δεν είχαμε σκοπό να πάρουμε σβάρνα να δούμε από κοντά όλα τα αρχοντικά που λειτουργούν ως μουσεία και έχουν ανακατασκευαστεί ούτε να λιωθούμε στις ανηφόρες ψάχνοντας τα. Άλλωστε την πόλη την απολαμβάνεις περπατώντας χαλαρά μέσα στα σοκάκια της και παρατηρώντας την πανοραμικά από αρκετά σημεία. Έτσι μπορείς να θαυμάσεις την εξαιρετική αρχιτεκτονική κι ας μη ξέρεις ποιανού είναι το κάθε σπίτι. Όμως πολύ κοντά στο κατάλυμά μας είχαμε δύο από τα πιο διάσημα διατηρημένα αρχοντικά της πόλης. Έτσι κατηφορίζοντας από το στενό μας, σε ελάχιστα μέτρα είδαμε και τα δύο.


Ερειπωμένο σπίτι σχεδόν δίπλα από το κατάλυμά μας


Το πρώτο σημαντικό σπίτι που συναντήσαμε ήταν η οικία Skenduli του 1700






Κοντά βρίσκεται και το Εθνογραφικό Μουσείο. Αργυροκάστρου, ένα 3οροφο κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν η οικία στην οποία γεννήθηκε ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα! Όταν ήταν 5 χρονών το 1913, το σπίτι αυτό κάηκε και για 54 χρόνια μέχρι το 1967 παρέμειναν τα ερείπια του. Το Αργυρόκαστρο ανακηρύχτηκε πόλη Μουσείο από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1961 σε μια προσπάθεια για τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Εξειδικευμένοι τεχνίτες και ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό, δούλεψαν για να διατηρήσουν την πόλη. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του σπιτιού το 1967, συγκεντρώθηκαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός τυπικού σπιτιού του Αργυρόκαστρο και χτίστηκε από την αρχή. Οπότε αυτό που βλέπουμε δεν είναι το αυθεντικό του 1913 αλλά μια επιτυχημένη ανακατασκευή.


Ένα ακόμα διάσημο σπίτι είναι η οικία που γεννήθηκε το 1936, ο εθνικός συγγραφέας της Αλβανίας, ο διεθνώς γνωστός Ismail Kadare. Το σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά, το 1997, αλλά πρόσφατα επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού, και λειτουργεί ως πολιτιστική κατοικία, ένα μουσείο με αρκετές εκθέσεις που σχετίζονται κυρίως με το έργο του συγγραφέα.


Επιστρέψαμε στην οδό Ismail Kadare για ξεκινήσουμε ουσιαστικά την περιήγηση μας στο ηλιόλουστο Αργυρόκαστρο. Σε σύγκριση με το Μπεράτ νομίζω πως το Αργυρόκαστρο μου άρεσε λίγο περισσότερο. Ίσως γιατί μου θύμισε το αγαπημένο μου Πήλιο, ίσως γιατί δεν στα προσφέρει όλα στο πιάτο! Θέλει να το εξερευνήσεις και δεν είναι τόσο εύκολο όσο το Μπεράτ όμως και η ίδια η ατμόσφαιρα της πόλης μου άρεσε περισσότερο. Είχε περισσότερη ζωή. Στο δρόμο μας το Γυμνάσιο της παλιάς πόλης.


Κατηφορίζοντας την Rruga Ismail Kadare. Στο βάθος ψηλά στο λόφο το κάστρο.


Το τζαμί Pazar , το μοναδικό απομένον τζαμί της πόλης, χτισμένο το 1757 δεσπόζει στην αγορά, ανάμεσα στην
Rruga Ismail Kadare και την Rruga Astrit Karagjozi.






Στο κέντρο της παλιάς πόλης οι πέντε κυριότεροι δρόμοι είναι οι, Rruga Ismail Kadare, Rruga Gjin Zenebisi, Rruga Gjin Bue Shpata, Rruga Alqi Kondi, Rruga Zejtareve και το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι αυτό!
Η παλιά αγορά της πόλης είναι η καρδιά του τουριστικού ενδιαφέροντος.




Αν και οι εργασίες σε ορισμένα ιστορικά κτίρια συνεχίζονται στο κέντρο, η πόλη σ’αυτό το σημείο με τα παλιά σπίτια, τους περιποιημένους πλακόστρωτους πεζόδρομους, τα παραδοσιακά μαγαζιά και το κάστρο στην ακρόπολη είναι ιδιαίτερα γραφικό και όμορφο.




Rruga Gjin Zenebisi








Στο τέλος του πεζόδρομου Rruga Gjin Zenebisi είναι η πλατεία Cerciz Topulli. Στο σημείο είχε στημένη εξέδρα και τραπέζια και από το στολισμό στο τέλος του πεζόδρομου και από αφίσες είδαμε πως τις μέρες αυτές γίνεται το Festa e Miqesise Gjirokaster (Birra ELBAR. Τέλεια. Βρήκαμε που θα βγούμε το βράδυ!




Πινακίδα που δείχνει το έργο της ανακατασκευής και αποκατάστασης του κέντρου της πόλης,
με προϋπολογισμό 1,650,000€!


Από την πλατεία Cerciz Topulli, γενική άποψη της πόλης


Το κέντρο του Αργυροκάστρου είναι μικρό και όπως ήταν φυσικό περάσαμε πολλές φορές τους ίδιους δρόμους. Την ανάβαση στο κάστρο την είχα στο πρόγραμμα για πιο μετά οπότε συνεχίσαμε στο κεντρικό κομμάτι στην οδό Rruga Alqi Kondi.






Σε ένα ωραίο σκιερό σημείο, ανάμεσα στις οδούς Zejtareve και Alqi Kondi πέσαμε πάνω στην ταβέρνα Rrapi. Απέναντι είναι και η γνωστή ταβέρνα Kujtim, αλλά προτιμήσαμε την Rrapi που είχε κόσμο και ωραία αυλή. Είχε έρθει η ώρα της χαλάρωσης και του φαγητού κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και το μέρος μου θύμισε 100% Πήλιο!






Πεντανόστιμα και φρέσκα τα κρέατα και πολύ φιλική εξυπηρέτηση και όπως πάντα εξαιρετικές τιμές.
Το γεύμα κόστισε 1350 lek δηλαδή 10€.


Απέναντι είναι το μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο του Αργυροκάστρου το Hotel Kodra






Λίγο πριν αποχωρήσουμε από την ταβέρνα δεν είδα τον Rose και στα καλύτερα του. Αισθάνόταν ατονία, φούσκωμα, μια απότομη κούραση και το ότι δεν έφαγε πολύ δεν ήταν καλό σημάδι. Βλέποντας τον έτσι του είπα να πάει στο δωμάτιο να ξεκουραστεί γιατί η συνέχεια έχει περπάτημα με ανηφόρες – κατηφόρες ειδικά στο κάστρο. Έτσι λοιπόν ο Rose αποχώρησε και πήγε να ξαπλώσει κι εγώ για το υπόλοιπο της ημέρας συνέχισα μόνος μου. Όπως έχω ξαναπεί αυτό έχει τα θετικά του γιατί πηγαίνω με τους ρυθμούς που θέλω εγώ, σταματάω όπου θέλω και όσες φορές θέλω για φωτογράφιση, έχω μια αίσθηση ελευθερίας και ομολογώ ναι μου άρεσε να τριγυρνώ μόνος!. Το τουρ λοιπόν συνεχίστηκε κατηφορίζοντας την Rruga Alqi Kondi, χωρίς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άλλωστε στην ''πέτρινη'' πόλη όπου και να είσαι απολαμβάνεις την γραφικότητα και την μοναδική της ατμόσφαιρα.

Σπίτια που μοιάζουν με μικρά φρούρια, δίνουν μια ιδέα της ζωής εκείνη την εποχή όταν το Αργυρόκαστρο ήταν σημαντικό διοικητικό κέντρο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, και κατοικούνταν από γαιοκτήμονες με την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν τα σπίτια τους σαν οχυρά. Μια παράξενη πόλη με δρόμους από κυβόλιθους και παμπάλαια σπίτια με σκεπές καλυμμένες με γκρι πλάκες από πέτρα!








Μητρόπολη


Εξαιρετικά γραφική η κάθε γωνιά της πόλης. Εδώ από τα ομορφότερα σημεία στις οδούς Rruga Alqi Kondi και Rruga Jonuz Cuci.


Κατηφορίζοντας την Rruga Jonuz Cuci, με θέα πάντα το κάστρο στην ακρόπολη


Αν και πήγαινα τυχαία, η διαδρομή ήταν ενδιαφέρουσα και όμορφη και μάλιστα έπεσα πάνω σε ένα ιστορικό αξιοθέατο, τα ερείπια του τζαμιού Mecite.


Εκτός από τους Αλβανούς, στην πόλη ζει σημαντική Ελληνική μειονότητα. Το Αργυρόκαστρο, μαζί με τους Άγιους Σαράντα, θεωρείται ένα από τα κέντρα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και στην πόλη υπάρχει Ελληνικό προξενείο. Η πόλη έχει 43.000 κατοίκους, και Έλληνες εκπρόσωποι έχουν υποστηρίξει ότι 34% της πόλης είναι Έλληνες. Αν και συνομιλήσαμε με αρκετούς δεν έπεσε στην αντίληψη μου κάποιος βορειοηπειρώτης Έλληνας. Συνέχισα στην Rruga Jonuz Cuci. Ωραία αίσθηση να περπατώ ολομόναχος με τη μηχανή στο χέρι χαμένος στα στενά του Αργυροκάστρου. Όπου κι αν περπατούσα, η πόλη ήταν υπερβολικά ήρεμη και συνάντησα λίγους κατοίκους.






Το τέλος του δρόμου με έβγαλε στην Rruga Gjin Zenebisi και στην μεγάλη ''πλατεία'' Cerciz Topulli που ήμασταν λίγες ώρες πριν. Από το σημείο αυτό η πανοραμική άποψη της πόλης είναι υπέροχη και η εικόνα των πέτρινων σπιτιών μοναδική.






Και πάλι ήμουν στην αρχή του πεζόδρομου Rruga Gjin Zenebisi


Είχε έρθει η ώρα να ανηφορίσω, να δω κι άλλους δρόμους λίγο πριν ανέβω στο κάστρο. Η Rruga Gjin Bue Shpata είναι ο δρόμος για το κάστρο. Αριστερά είναι ο δρόμος για τα αυτοκίνητα και δεξιά λίγα μέτρα μετά είναι οι σκάλες που οδηγούν στο φρούριο.






Άλλο ένα σημείο με καταπληκτική θέα






Πριν ανέβω στο κάστρο, συνέχισα ευθεία στην Rruga Shezai Como. Είναι από τους μεγάλους δρόμους της παλιάς πόλης αρκετά πιο ψηλά με εξαιρετική θέα και από δω. Ήμουν εντυπωσιασμένος για το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στα περισσότερα ιστορικά κτίρια, στο τζαμί, και στους πλακόστρωτους δρόμους. Μια προσεγμένη εικόνα της πόλης όπου τίποτα δεν θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν. Το 1997 το Αργυρόκαστρο επλήγη από την εκλογική νοθεία και την οικονομική κατάρρευση της χώρας όπου χιλιάδες κάτοικοι έχασαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Η πόλη υπέστη μια κατάσταση πολιορκίας, καθώς άτομα πάσχιζα να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον βίας και ανομίας. Η κρίση προκάλεσε ξανά μαζική μετανάστευση, εγκαταλείποντας πολλά ιστορικά κτήρια στην φθορά και την κατάρρευση. Οι μέρες της πόλης Μουσείο είχαν περάσει προ πολλού και το κράτος δεν ήταν πλέον σε θέση να ασκήσει τη νομική υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση και τη διατήρηση των ιστορικών κτιρίων του Αργυροκάστρου.

Σήμερα το μέλλον του Αργυροκάστρου μοιάζει λίγο πιο φωτεινό. Πολλές παραδοσιακές κατοικίες ανακατασκευάζονται και παρέχονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους να επιστρέψουν, αναζωογονώντας έτσι τον τουρισμό ως δυνητική πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία. Γιατί εκτός από τη γεωργία που αναπτύσσετε στην περιοχή, ο τουρισμός αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις καλύτερες ελπίδες για την οικονομική ανάπτυξη στο Αργυρόκαστρο.










Είχε έρθει η ώρα για την ανάβαση μου στο μεγαλύτερο κάστρο της Αλβανίας!
 
Last edited:

Eurotraveler

Member
Μηνύματα
464
Likes
1.767
Επόμενο Ταξίδι
Γκντανσκ
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Πολύ ενδιαφέρουσα αρχή! Χαίρομαι όταν κάποιος, ενώ και με λιγότερα ακόμα χρήματα θα μπορούσε να κλείσει αεροπορικά για κάποιον προορισμό της Δυτικής Ευρώπης, επιλέγει να δώσει 58 ευρώ για να μεταβεί στην Αλβανία, μόνο και μόνο επειδή θέλει να γνωρίσει μια παρεξηγημένη χώρα.

Εύχομαι και στο Κόσοβο (το οποίο θεωρώ ότι έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία)!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολύ ενδιαφέρουσα αρχή! Χαίρομαι όταν κάποιος, ενώ και με λιγότερα ακόμα χρήματα θα μπορούσε να κλείσει αεροπορικά για κάποιον προορισμό της Δυτικής Ευρώπης, επιλέγει να δώσει 58 ευρώ για να μεταβεί στην Αλβανία, μόνο και μόνο επειδή θέλει να γνωρίσει μια παρεξηγημένη χώρα.

Εύχομαι και στο Κόσοβο (το οποίο θεωρώ ότι έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία)!
Σ'ευχαριστώ:).

Αν κάποιου του αρέσουν τα Βαλκάνια, έχει επισκεφτεί τη Βουλγαρία, την Σερβία, τη Βοσνία και πέρασε καλά δεν βρίσκω τον λόγο να μην βάλει στο πρόγραμμα και ένα ταξίδι στην Αλβανία. Για μένα ήταν από τα πολύ όμορφα ταξίδια. Μέσα από την ιστορία θέλω να δημιουργήσω νέα μόδα:DΗ Αλβανία να μπει στα ταξιδιωτικά πλάνα σας!

Εννοείται πως το Κόσοβο το έχω βάλει στο μάτι και με ενδιαφέρει.
 

Eurotraveler

Member
Μηνύματα
464
Likes
1.767
Επόμενο Ταξίδι
Γκντανσκ
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Προσωπικά το σκεφτόμουν πολύ να επισκεφθώ την Αλβανία για μια μέρα τον περασμένο Αύγουστο. Ήμασταν στην Οχρίδα και στεφτόμουν να κάναμε μια παράκαμψη για να δούμε το Μπεράτ και το Αργυρόκαστρο με διανυκτέρευση στο τελευταίο και μετά να επιστρέφαμε στην Αθήνα. Αυτό τελικά δεν έγινε, αλλά, επειδή πολύ εύκολα θα ξαναπήγαινα στην Οχρίδα, ελπίζω να γίνει στο μέλλον. Ως τότε αναμένω τη συνέχεια της ιστορίας για να έχω και περισσότερο υλικό!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Μπράβο βρε Γιάννη, ξέρεις πόσο περίμενα αυτή την ιστορία! :):)
Πολύ ενδιαφέρουσα χώρα η Αλβανία, εγώ από τότε που πήγα την προτείνω σε όλους και κυρίως σε όσους λένε ότι θέλουν μεν να ταξιδέψουν εξωτερικό, αλλά δεν βγαίνουν οικονομικά. Τέτοιες τιμές και value for money καταλύματα και εστιατόρια δεν βρίσκεις εύκολα!
Επίσης χάρηκα πολύ με τα σχόλιά σου περί ανθρώπων. Κι εγώ τους βρήκα τόσο θετικούς, εξυπηρετικούς, καλόβολους! Να μη μιλήσω για τον ενθουσιασμό τους όταν μας άκουγαν να μιλάμε ελληνικά. Νομίζω πως ένιωθαν πολύ μεγάλη χαρά βλέποντας Ελληνίδες να επισκέπτονται τη χώρα τους και να "αντιστρέφονται" κάπως οι ρόλοι!
Περιμένω τη συνέχεια, καθώς πήγες και σε αρκετά μέρη όπου εγώ δεν κατάφερα να επισκεφτώ (αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι λογαριασμοί μου με τη χώρα δεν έχουν κλείσει!).
 

merkourios

Member
Μηνύματα
67
Likes
478
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία
Αγαπητέ giannismitts πρώτη φορά σου γράφω μήνυμα παρόλο που έχω διαβάσει και απολαύσει όλες σου τις ιστορίες! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, η Αλβανία μπορεί να μην έχει τα τρομερά αξιοθέατα αλλά και μόνο η πολύ ιδιαίτερη πρόσφατη ιστορία της την κάνει ενδιαφέρουσα! Την πρώτη φορά που πήγα, πριν αρκετά χρόνια, είχα τους ίδιους ενδοιασμούς με σένα αλλά μου άρεσε πολύ και ακολούθησε και δεύτερη! Μετά τις φωτογραφίες σου από το Μπεράτ, που δεν έχω πάει, μάλλον θα πάω και τρίτη! Ευχαριστώ πολύ!
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Εξαιρετική εισαγωγή, μου άρεσε πολύ που ανέλυσες με τόση ακρίβεια και αντικειμενικότητα την κατάσταση της χώρας και τον χαρακτήρα των κατοίκων της και των μεταναστών. Πολύ ωραία αρχή με φανταστικές εικόνες,κι ελπίζω να κάνατε βουτιά , γιατί χρωστάς μερικές στον Rose από τη Μάλτα και τη Σικελία.
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Πολυταξιδεμένε @giannismits διαβάζω την ιστορία σου με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο γαμπρός μου κατάγεται από το Fieri, ευκαιρία να τον εκμεταλευτώ λοιπόν!!!
Επίσης έχει κάποια παραθαλάσσια οικόπεδα (δεν ξερω που ακριβώς) που εδώ και τόσα χρόνια μας έχει πρίξει να τα εκματαλλευτεί ως καμπινγκ και οι υπόλοιποι τον κοροιδεύουμε!!Θα πω λοιπόν την αδερφή μου να διαβασει την ιστορία σου μπας και την εμπνεύσεις να εκμεταλευτεί την κατάσταση τουριστικά ..!!!χαχα
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
917
Likes
8.348
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Στον ετήσιο ταξιδιωτικό προγραμματισμό, που συνήθως κάνω αυτή την εποχή, είχα βάλει το ταξίδι που κάνατε - χωρίς τα Τίρανα - για την Άνοιξη του 2018.
Οπότε τώρα είμαι ήσυχος ότι δεν θα κουραστώ καθόλου για την προετοιμασία του. ;)
Σε ευχαριστώ.:clap:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μπράβο βρε Γιάννη, ξέρεις πόσο περίμενα αυτή την ιστορία! :):)
Πολύ ενδιαφέρουσα χώρα η Αλβανία, εγώ από τότε που πήγα την προτείνω σε όλους και κυρίως σε όσους λένε ότι θέλουν μεν να ταξιδέψουν εξωτερικό, αλλά δεν βγαίνουν οικονομικά. Τέτοιες τιμές και value for money καταλύματα και εστιατόρια δεν βρίσκεις εύκολα!
Επίσης χάρηκα πολύ με τα σχόλιά σου περί ανθρώπων. Κι εγώ τους βρήκα τόσο θετικούς, εξυπηρετικούς, καλόβολους! Να μη μιλήσω για τον ενθουσιασμό τους όταν μας άκουγαν να μιλάμε ελληνικά. Νομίζω πως ένιωθαν πολύ μεγάλη χαρά βλέποντας Ελληνίδες να επισκέπτονται τη χώρα τους και να "αντιστρέφονται" κάπως οι ρόλοι!
Περιμένω τη συνέχεια, καθώς πήγες και σε αρκετά μέρη όπου εγώ δεν κατάφερα να επισκεφτώ (αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι λογαριασμοί μου με τη χώρα δεν έχουν κλείσει!).
Ξέρεις πως εσύ μου έδωσες το έναυσμα γι'αυτό το ταξίδι. Με το που είπες θα πάτε Αλβανία ζήλεψα.
Ξέρω διαστροφή:D Οπότε με παρέσυρες άθελα σου κι ευτυχώς μου βγήκε σε καλό.

Δεν έχω κανένα αρνητικό να προσάψω στους Αλβανούς που πρώτη φορά τους γνώρισα εντός έδρας:) Μου έβγαζαν μια ποιότητα, μια φιλοξενία και μια ζεστασιά. Εξυπηρετικότατοι. Πραγματικά χαιρόντουσαν να μιλάνε ελληνικά μαζί μας. Μέσα στα κεφάλαια θα αναφέρω τις γνωριμίες και τα θετικά περιστατικά με όσους συναναστραφήκαμε.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Εξαιρετική εισαγωγή, μου άρεσε πολύ που ανέλυσες με τόση ακρίβεια και αντικειμενικότητα την κατάσταση της χώρας και τον χαρακτήρα των κατοίκων της και των μεταναστών. Πολύ ωραία αρχή με φανταστικές εικόνες,κι ελπίζω να κάνατε βουτιά , γιατί χρωστάς μερικές στον Rose από τη Μάλτα και τη Σικελία.
Σ'ευχαριστώ @vickokka
Η αλήθεια είναι πως τη μέρα που πήγαμε Αγιους Σαράντα είχε πάρα πολύ ζέστη και ήλιο. Ήταν σαν καλοκαίρι. Αλλά Οκτώβριο μήνα να κάνω μπάνιο στη θάλασσα δεν το έχω καν στο μυαλό μου οπότε δεν πήγαμε εξοπλισμένοι. Για να μη σχολιάσω που φορούσαμε μακρύ παντελόνι. Μετά τη Πορτογαλία που είχαμε πετύχει Οκτώβριο 33 βαθμούς, και στην Αλβανία για Οκτώβρη είχε ψηλές θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς και δεν προνοήσαμε να πάμε πιο καλοκαιρινοί.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολυταξιδεμένε @giannismits διαβάζω την ιστορία σου με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο γαμπρός μου κατάγεται από το Fieri, ευκαιρία να τον εκμεταλευτώ λοιπόν!!!
Επίσης έχει κάποια παραθαλάσσια οικόπεδα (δεν ξερω που ακριβώς) που εδώ και τόσα χρόνια μας έχει πρίξει να τα εκματαλλευτεί ως καμπινγκ και οι υπόλοιποι τον κοροιδεύουμε!!Θα πω λοιπόν την αδερφή μου να διαβασει την ιστορία σου μπας και την εμπνεύσεις να εκμεταλευτεί την κατάσταση τουριστικά ..!!!χαχα
Προσπερνάω το πολυταξιδεμένε και σου απαντώ:D
Το Fieri το περάσαμε πηγαίνοντας Αργυρόκαστρο. Ξέρω πως είναι λίγο πριν την Αυλώνα κοντά στην θάλασσα και σε εθνικό πάρκο. Η περιοχή προς τα κει μου άρεσε. Μάθε γρήγορα που έχει οικόπεδα. Μη τον κοροϊδεύετε καθόλου και πείστε τον να κάνει το εγχείρημα. Η Αλβανία ανεβαίνει!

Στον ετήσιο ταξιδιωτικό προγραμματισμό, που συνήθως κάνω αυτή την εποχή, είχα βάλει το ταξίδι που κάνατε - χωρίς τα Τίρανα - για την Άνοιξη του 2018.
Οπότε τώρα είμαι ήσυχος ότι δεν θα κουραστώ καθόλου για την προετοιμασία του. ;)
Σε ευχαριστώ.:clap:
Είσαι τυχερός λοιπόν:)
Μείνε ήσυχος. Όλα θα αναλυθούν όπως πάντα;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.726
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom