• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Ιούλιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!

Βουλγαρία Σόφια: Μία διαφορετική ματιά

kalove

Member
Μόλις γυρίσαμε από Σόφια.
Αφορμή γι’ αυτό το ταξιδάκι - αστραπή στάθηκε μία προσφορά της Ryanair στά 20 ευρώ καί έτσι βρεθήκαμε να ετοιμάζουμε μπαγάζια από τη μία στιγμή στην άλλη.
Γνώριμη πόλη η Σόφια, μιάς καί δεν ήταν η πρώτη φορά πού την επισκεπτόμασταν, είπαμε να κάνουμε μία εναλλακτική επιλογή.
Ετσι αποφασίσαμε διαμονή στο Ντραγκαλέφτσι (Dragalevtsi), ένα από τα χωριά στούς πρόποδες τού όρους Βίτοσα καί σε απόσταση αναπνοής από την Σόφια.
Η πρωϊνή πτήση μας έφερε στο παλιό αεροδρόμιο της Σόφιας (terminal 1) καί από εκεί με ταξί, πού μας στοίχησε 8-9 ευρώ, φτάσαμε στο ξενοδοχείο.
Η επιλογή τού ξενοδοχείου ( Hotel Bansko) αποδείχτηκε επιτυχής γιά τα λεφτά του . Ησυχο, καθαρό, με πολύ όμορφη θέα από το μπαλκόνι τού δωματίου (No 201), στο κέντρο τού χωριού, κοντά στη στάση λεωφορείου πού πάει στη Σόφια (Νο 64), κοντά σε πιάτσα ταξί, εστιατόρια κτλ. Πληρώσαμε 80 ευρώ γιά τρείς διανυκτερεύσεις, δίκλινο με (υποτυπώδες) πρωϊνό.
100_8362.JPG

100_8359.JPG
Αφού τακτοποιηθήκαμε, πήραμε ταξί (κόστος 4 ευρώ) καί ανεβήκαμε στη Βίτοσα, στο Μοναστήρι τού Ντραγκαλέφτσι, πνιγμένο μέσα στην οργιώδη βλάστηση της περιοχής. Μικρή επίσκεψη στην εκκλησία της μονής (το μόνο προσβάσιμο μέρος τού μοναστηριού γιά τούς επισκέπτες) με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες
100_8365.JPG

100_8370.JPG
καί επιστροφή στο χωριό μέσα από το δασικό πεζοπορικό μονοπάτι πού αρχίζει ακριβώς μπροστά στην είσοδο τού μοναστηριού.
Η απόσταση είναι περίπου 2 χλμ καί η πεζοπορία πολύ εύκολη, με καλές σημάνσεις. Η διαδρομή σκέτη απόλαυση, μέσα από τον Εθνικό Δρυμό, με τα ρυάκια ,τα ποταμάκια καί τα μαγευτικά χρώματα τού φθινοπώρου .
100_8372.JPG

100_8379.JPG

100_8380.JPG

100_8388.JPG
Αξίζει πραγματικά τον κόπο. Δεν θα το μετανιώσετε.

Την επόμενη μέρα, πάλι με ταξί (κόστος 5 ευρώ) επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Μπογιάνα, Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, με υπέροχες μοναδικές στο είδος τους τοιχογραφίες. Προτιμήσαμε να βγάλουμε ενιαίο εισιτήριο γιά την εκκλησία καί το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο, πού επισκεφθήκαμε αμέσως μετά, κόστος περίπου 5-6 ευρώ.
Η εκκλησία είναι μικρή, η επίσκεψη γίνεται με συνοδεία, η παραμονή επιτρέπεται γιά 10-15 λεπτά καί απαγορεύεται η φωτογράφιση (γι’ αυτό δεν έχω φωτογραφίες να σας δείξω από το εσωτερικό.
100_8406.JPG

100_8410.JPG

100_8413.JPG
Τόσο η απόδοση όσο καί η σπάνια θεματολογία των τοιχογραφιών, η οποία σημειωτέον είναι με τέμπερα, αξίζει καί με το παραπάνω τον ελάχιστο χρόνο πού επιτρέπεται η επίσκεψη.
Ρίξτε μιά ματιά εδώ:
www.boyanachurch.org

Στην συνέχεια, πάλι με ταξι (4 ευρώ) πήγαμε στο Ιστορικό Εθνικό Μουσείο, στην περιοχή της Μπογιάνα. Αυτό το Μουσείο είναι πραγματική αποκάλυψη καί στάθηκε η μεγάλη έκπληξη τού μικρού ταξιδιού μας.
Πρώτα σε εντυπωσιάζει η θέση του άνάμεσα στην οργιώδη βλάστηση της περιοχής καί η θέα της Βίτοσα. Ωστόσο, το σταλινικής τεχνοτροπίας ογκώδες κτήριο πού στεγάζεται, με τίποτα δεν σε προϊδεάζει γιά τον πλούτο πού θα δείς στα εκθέματά του. Η εσωτερική αρχιτεκτονική του απέχει πολύ από το αυστηρό εξωτερικό του, ιδίως η κεντρική αίθουσα με την τζαμαρία καί την εντυπωσιακή οροφή πού βλέπει στον κήπο.
100_8420.JPG
Είσοδος μουσείου

100_8436.JPG
Κήπος μουσείου

100_8438.JPG
Κήπος μουσείου

Εδώ έχει μεταφερθεί ο Θησαυρός των Θρακών, εντυπωσιακά χρυσά εκθέματα, μάσκες, στέμματα κτλ.
Ρίξτε μιά ματιά εδώ:

Συνιστώ ένθερμα καί τα δύο αξιοθέατα.

Τελειώνοντας την επίσκεψή μας εδώ, περάσαμε στην απέναντι μεριά τού δρόμου όπου είναι η αφετηρία τού τραμ 2, το οποίο σε πάει στο κέντρο της Σόφιας. Κατεβήκαμε στο Πανεπιστήμιο καί ακολουθήσαμε την διαδρομή γιά τα κλασσική αξιοθέατα της πόλης: Ναός Αλεξάνδρου Νέφσκι, Αγία Σοφία, Ρώσικη Εκκλησία Αγίου Νικολάου κτλ.
100_8448.JPG

100_8450.JPG

100_8458.JPG

100_8461.JPG

100_8464.JPG

100_8468.JPG
Το καινούργιο γιά μας καί πολύ ενδιαφέρον να το επισκεφθείτε ήταν η υπόγεια πόλη της Σέρντικα (Serdika) . Κάτω από τον ομώνυμο σταθμό μετρό (ναί, η Σόφια τώρα έχει καί μετρό) βρίσκεται ένας πολύ μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, πού μετά από 40 χρόνια ανασκαφών καί εργασιών προσφέρεται τώρα στο κοινό καί μάλιστα δωρεάν, αφού εκτείνεται κατά μήκος των υπόγειων διαβάσεων.
100_8482.JPG

100_8491.JPG

100_8502.JPG
Σε κάποιο σημείο δέ, κάτω από την πλατεία, υπάρχει ένα αίθριο πού δίνει εντυπωσιακές εικόνες των γύρω κτηρίων.
100_8486.JPG
Ανάμεσα στα ευρήματα στέκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Svetka Petka) τού 11ου αιώνα.
100_8497.JPG
Πολύ κοντά στο τέλος τού αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται το Τζαμί Μπάνια Μπάτσι καί δεξιά του τα παλιά δημοτικά ιαματικά Λουτρά, πού δημιουργούν ένα πολύ όμορφο σύνολο.
100_8506.JPG
Καταλήξαμε στην παλιά σκεπαστή Δημοτική Αγορά, πολύ γραφική καί με εντυπωσιακή πρόσοψη, όπου μπορείς να βρείς ότι τραβάει η όρεξή σου στα μικρά μαγαζάκια πού στεγάζει.
100_8510.JPG

Η τρίτη καί τελευταία μέρα τού ταξιδιού μας, μας έφερε στην πόλη Πέρνικ, 30 χλμ από Ντραγκαλέφτσι (ταξί 15 ευρώ) , χτισμένη στή νότια πλευρά της Βίτοσα καί στις όχθες τού ... Στρυμώνα!!! Ναί, καλά καταλάβατε, τού «δικού» μας ποταμού πού πηγάζει από την Βίτοσα.
Ο κύριος λόγος πού ήρθαμε εδώ, ήταν γιά να επισκεφθούμε το Ανθρακωρυχείο. Οχι, δεν είναι σε λειτουργία το συγκεκριμένο αλλά έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο. Στα εκθέματά του , πού εκτίθενται στις άνω στοές τού ορυχείου, θα δείτε καί θα μάθετε ότι αφορά την εξόρυξη τού «μαύρου χρυσού» όπως το αποκαλούν στην περιοχή.
Περισσότερες πλροφορίες εδώ.
Εισιτήρια θα βγάλετε στο Regional History Museum Pernik, πού βρίσκεται ακριβώς δίπλα, απ’ όπου ξεκινούν καί τα γκρούπ γιά την επίσκεψη με συνοδό (υποχρεωτικά).
Αν θέλετε, μπορείτε να βγάλετε ενιαίο εισιτήριο καί γιά το μουσείο, ένα μικρό επαρχιακό μουσείο περιορισμένου ενδιαφέροντος κατά τη γνώμη μου.
Εξω από το μουσείο θα δείτε τον μικρό ναό τού Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, (προστάτη της πόλης ) καί την Εθνική Τράπεζα με ενδιαφέρουσα σοβιετική αρχιτεκτονική.
100_8520.JPG
Στην απέναντι μεριά ξεκινά το εμπορικό κέντρο της πόλης, η οποία σημειωτέον είναι καταθλιπτική στο σύνολό της με κτήρια ετοιμόρροπα καί φθαρμένα.
100_8522.JPG
Ωστόσο τα μεγάλα καί όμορφα πάρκα καθώς καί οι πεζόδρομοι πού βγάζουν μέχρι τον Στρυμόνα, αξίζουν τον περίπατό σας. Εδώ θα δείτε καί το εντυπωσιακό πλην όμως παραμελημένο κτήριο τού Μεγάρου Πολιτισμού.
100_8514.JPG

100_8518.JPG

100_8523.JPG
Αν θέλετε να γευματίσετε, σας προτείνω το εστιατόριο San Marco, έναν πολύ όμορφο χώρο στις όχθες τού ποταμού καί με πολύ καλές τιμές.
Ενα άλλο αξιοθέατο πού θέλαμε να δούμε αλλά δεν μας επέτρεψε η πολλή βροχή, είναι το φρούριο Κράκρα τού 11ου αιώνα με μεγάλη ιστορία.
Για λεπτομέρειες εδώ:
http://www.panacomp.net/krakra-fortress-pernik/

Η περιοχή είναι αρκετά μακριά από το κέντρο καί σε ύψωμα οπότε θα χρειαστείτε αυτοκίνητο ή ταξί, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο .

Εδώ τελειώνει το μικρό ταξίδι μας στη Σόφια. Το επόμενο πρωί καί αχάραγα, πετάξαμε γιά τα πάτρια.
Μας κόστισε στο σύνολό του 140 ευρώ το άτομο.

ΤΕΛΟΣ
 

Attachments

Last edited:

chris7

Member
Γνώριμη πόλη η Σόφια, μιάς καί δεν ήταν η πρώτη φορά πού την επισκεπτόμασταν, είπαμε να κάνουμε μία εναλλακτική επιλογή.
Πολύ ενδιαφέρουσα η εναλλακτική επιλογή σας. Αν και πήγα τρεις φορές στη Σόφια δεν γνώριζα ότι υπήρχαν τα αξιοθέατα που αναφέρεις στη γύρω περιοχή.
 

_angie_

Member
@kalove σήμερα γυρίσαμε κ εμείς από τριήμερο στη Σόφια, όπου ήταν βέβαια η πρώτη φορά που την επισκεπτόμαστε. Τι κρίμα να μην έχεις ποστάρει νωρίτερα την ιστορία σου. Αν και μείναμε σε συγγενικό πρόσωπο που μένει αρκετά χρόνια εκεί, η ξενάγησή μας δεν ήταν τόσο ουσιώδης στην πόλη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έκανα κι εγώ ενδελεχή έρευνα νωρίτερα.Μιας και σίγουρα θα ξαναπάμε, ακριβώς επειδή έχουμε μέρος να μείνουμε, οι πληροφορίες σου θα φανούν αρκετά χρήσιμες την επόμενη φορά. Σκέψου δεν μπήκαμε σε κανένα μουσείο, που πάντα στα ταξίδια μας στο εξωτερικό τα τιμάω.. :( Την επόμενη φορά πολύ πιο οργανωμένα...Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τα πάρκα, τα άπειρα δέντρα και φυσικά με το φαγητό τους..:)
 

soula.sak

Member
@kalove σήμερα γυρίσαμε κ εμείς από τριήμερο στη Σόφια, όπου ήταν βέβαια η πρώτη φορά που την επισκεπτόμαστε. Τι κρίμα να μην έχεις ποστάρει νωρίτερα την ιστορία σου. Αν και μείναμε σε συγγενικό πρόσωπο που μένει αρκετά χρόνια εκεί, η ξενάγησή μας δεν ήταν τόσο ουσιώδης στην πόλη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έκανα κι εγώ ενδελεχή έρευνα νωρίτερα.Μιας και σίγουρα θα ξαναπάμε, ακριβώς επειδή έχουμε μέρος να μείνουμε, οι πληροφορίες σου θα φανούν αρκετά χρήσιμες την επόμενη φορά. Σκέψου δεν μπήκαμε σε κανένα μουσείο, που πάντα στα ταξίδια μας στο εξωτερικό τα τιμάω.. :( Την επόμενη φορά πολύ πιο οργανωμένα...Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τα πάρκα, τα άπειρα δέντρα και φυσικά με το φαγητό τους..:)
Εχεις να προτεινεις καποιο εστιατοριο στο κεντρο και σπεσιαλιτε τους?Οποιαδηποτε συμβουλη θα μας ηταν χρησιμη στο ταξιδι μας.
 

_angie_

Member
@soula.sak θα σου προτείνω τα 2 εστιατόρια σίγουρα που πήγαμε εμείς. Το ένα είναι στο κέντρο της πόλης, σε μια κάθετη του πολύ κεντρικού τους εμπορικού δρόμου Vitosha ( σαν τη δική μας Ερμού) και λέγεται dobro parchevich. Είναι πανέμορφο και πολύ οικονομικό και κυριώς ότι φάγαμε πεντανόστιμο. Δεν μπορώ να σου πω για δική τους σπεσιαλιτέ γιατί τουλάχιστον εμείς δεν δοκιμάσαμε κάτι αποκλειστικά δικό τους, αλλά ότι πήραμε ήταν πολύ νόστιμο. Σου παραθέτω κάποιες φωτός για να το δεις..
IMG_4023.JPG IMG_4390.JPG IMG_4405.JPG IMG_4406.JPG IMG_4407.JPG IMG_4409.JPG
Ήταν όλα πεντανόστιμα, το φουσκωτο ψωμάκι που βλέπεις αν βάλεις μαχαίρι ή πιρούνι ξεφουσκώνει αμέσως και ήταν κάτι σαν πίτα.Το γεμιστό με τυρί ψητό αβοκάντο που βλέπεις με μπέικον ψητό ψιλοκομμένο-όλα τα λεφτά!!!
Το δεύτερο που θα σου προτείνω είναι το pod lipite, το οποίο είναι πολύ γνωστό,παραδοσιακό, με πολύ ζεστο χώρο και πάρα πολλές επιλογές σε φαγητό. Εκεί θα βρεις σίγουρα και πιο παραδοσιακά πιάτα από σούπες μέχρι κυνήγια.
IMG_4457.JPG IMG_4458.JPG IMG_4040.JPG IMG_4043.JPG IMG_4460.JPG IMG_4463.JPG
Κολοκυθόσουπα με μανιτάρια(είμαι πολύ της σούπας προσωπικά) και η πιατέλα είναι με ψητά κρέατα και λαχανικά.Παντού στα εστιατόρια είχαν στη μέση πιατελίτσα με μπαχαρικά.Αυτό ήταν λίγο πιο ακριβό σε σχέση με το προηγούμενο αλλά και πάλι για τα δικά μας δεδομένα και για τα φαγητά που παραγγείλαμε για 4 άτομα πολύ οικονομικά.
Επίσης την τρίτη μερα που κάτσαμε για καφέ στο κέντρο μεσημεράκι(σε καφετέρια που σερβιρει και φαγητό και γλυκά κλπ., όπως τα δικά μας καφε-bar-restaurant) παρήγγειλα σούπα μιας και πεινούσα, και με 4 λέβα( 2€ ) έφαγα χορταστικότατη και πεντανόστιμη μανοταρόσουπα και πιάτο λες και είχε 2 σουπες μέσα. Επίσης ο άντρας μου δοκίμασε από κιόσκι - street food πολύ νόστιμο hot-dog με το οποίο ενθουσιάστηκε. Γενικά ότι δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμο.
Να σου προτείνω και ένα μαγαζί που μου πρότειναν κι εμένα αλλά δεν καταφέραμε να πάμε, το raketa rakia bar για φαγητό και ρακίες και επίσης πολύ γνωστό. Αυτό θα το τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας :)
 
Last edited:

soula.sak

Member
@soula.sak θα σου προτείνω τα 2 εστιατόρια σίγουρα που πήγαμε εμείς. Το ένα είναι στο κέντρο της πόλης, σε μια κάθετη του πολύ κεντρικού τους εμπορικού δρόμου Vitosha ( σαν τη δική μας Ερμού) και λέγεται dobro parchevich. Είναι πανέμορφο και πολύ οικονομικό και κυριώς ότι φάγαμε πεντανόστιμο. Δεν μπορώ να σου πω για δική τους σπεσιαλιτέ γιατί τουλάχιστον εμείς δεν δοκιμάσαμε κάτι αποκλειστικά δικό τους, αλλά ότι πήραμε ήταν πολύ νόστιμο. Σου παραθέτω κάποιες φωτός για να το δεις..
View attachment 159719 View attachment 159720 View attachment 159721 View attachment 159722 View attachment 159723 View attachment 159724
Ήταν όλα πεντανόστιμα, το φουσκωτο ψωμάκι που βλέπεις αν βάλεις μαχαίρι ή πιρούνι ξεφουσκώνει αμέσως και ήταν κάτι σαν πίτα.Το γεμιστό με τυρί ψητό αβοκάντο που βλέπεις με μπέικον ψητό ψιλοκομμένο-όλα τα λεφτά!!!
Το δεύτερο που θα σου προτείνω είναι το pod lipite, το οποίο είναι πολύ γνωστό,παραδοσιακό, με πολύ ζεστο χώρο και πάρα πολλές επιλογές σε φαγητό. Εκεί θα βρεις σίγουρα και πιο παραδοσιακά πιάτα από σούπες μέχρι κυνήγια.
View attachment 159725 View attachment 159726 View attachment 159728 View attachment 159729 View attachment 159730 View attachment 159731
Κολοκυθόσουπα με μανιτάρια(είμαι πολύ της σούπας προσωπικά) και η πιατέλα είναι με ψητά κρέατα και λαχανικά.Παντού στα εστιατόρια είχαν στη μέση πιατελίτσα με μπαχαρικά.Αυτό ήταν λίγο πιο ακριβό σε σχέση με το προηγούμενο αλλά και πάλι για τα δικά μας δεδομένα και για τα φαγητά που παραγγείλαμε για 4 άτομα πολύ οικονομικά.
Επίσης την τρίτη μερα που κάτσαμε για καφέ στο κέντρο μεσημεράκι(σε καφετέρια που σερβιρει και φαγητό και γλυκά κλπ., όπως τα δικά μας καφε-bar-restaurant) παρήγγειλα σούπα μιας και πεινούσα, και με 4 λέβα( 2€ ) έφαγα χορταστικότατη και πεντανόστιμη μανοταρόσουπα και πιάτο λες και είχε 2 σουπες μέσα. Επίσης ο άντρας μου δοκίμασε από κιόσκι - street food πολύ νόστιμο hot-dog με το οποίο ενθουσιάστηκε. Γενικά ότι δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμο.
Να σου προτείνω και ένα μαγαζί που μου πρότειναν κι εμένα αλλά δεν καταφέραμε να πάμε, το raketa rakia bar για φαγητό και ρακίες και επίσης πολύ γνωστό. Αυτό θα το τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας :)
Σ'ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες σου, είναι πολύ χρήσιμες . Υπέροχες φωτογραφίες! Καλά να περάσετε και στην επόμενη επίσκεψη σας!
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.173
Μηνύματα
702.543
Μέλη
34.725
Νεότερο μέλος
katerinaz89

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom