Λιθουανία Σύντομο ταξίδι στο Kaunas..

Alobar

Member
Μηνύματα
41
Likes
155
Περιεχόμενα

Ενότητα 1.



Η ώρα είναι σχεδόν δύο και τρέχω να συναντήσω τον Φ. Βγάζουμε γρήγορα τα εισιτήρια μας και επιβιβαζόμαστε στο τρένο που θα μας μεταφέρει στο Kaunas, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Το τρένο είναι καινούργιο, διώροφο, ενώ οι μωβ και ροζ κιτς θέσεις μας υπόσχονται ένα ευχάριστο ταξίδι. Η διαδρομή είναι μαγευτική. Κίτρινα, πράσινα, πορτοκαλί ψηλά δέντρα έχουν πετάξει κάτω τα φύλλα τους, δημιουργώντας μια φθινοπωρινή αίσθηση, που είναι δύσκολο να βιώσεις στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο ουρανός είναι καταγάλανος σήμερα, κατάσταση που είναι δύσκολο να βιώσεις στην Λιθουανία κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα συνηθισμένα πυκνά σύννεφα μας έκαναν την χάρη να εξαφανιστούν και οι λιγοστές ακτίνες ήλιου φωτίζουν τον τοπίο. Το ταξίδι περνάει χαζεύοντας αρκετές λίμνες και τεράστια δάση. Τελικά, δεν το μετανιώσαμε που δεν ήρθαμε με ωτοστόπ, οι εικόνες άξιζαν και με το παραπάνω τα δεκαέξι litas(οχτώ αν είσαι φοιτητής), που δώσαμε.
Από τον σταθμό, παίρνουμε το λεωφορείο εφτά για να φτάσουμε στο κέντρο, το οποίο δεν έχουμε ιδέα που είναι. Μετά από τέσσερις στάσεις βλέπουμε έναν μεγάλο πεζόδρομο και κατεβαίνουμε. Από το πλήθος του κόσμου καταλαβαίνουμε ότι πήραμε την σωστή απόφαση. Ο πεζόδρομος χωρίζεται στα δύο από μια αλληλουχία κίτρινων δέντρων. Αφού σουλατσάρουμε λίγο στο κέντρο φτάνουμε στη γέφυρα Vytautas (the great bridge), από την οποία ακολουθούμε ένα δρομάκι κατά μήκος του ποταμού. Μετά από είκοσι περίπου λεπτά πεζοπορίας φτάνουμε σε μια ακόμη γέφυρα και μπαίνουμε στην είσοδο της παλιάς πόλης.
Vilniaus Gatve ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους αν και βρισκόμαστε στο kaunas. Όμορφος πεζόδρομος, στον οποίο πετυχαίνουμε ένα ελληνικό εστιατόρια. Το τελευταίο μέρος που περίμενα να βρω ελληνικό εστιατόριο, φαντάσου ότι στο Vilnius δεν μένουν περισσότεροι από είκοσι Έλληνες. Ο υπάλληλος μας ενημερώνει ότι ανήκει σε μια Λιθουανή που ζούσε παλαιότερα στην Ελλάδα, της άρεσε η κουζίνα και όταν επέστρεψε άνοιξε το εστιατόριο. Έχει βραδιάσει όμως και κατευθυνόμαστε προς το σπίτι που θα μας φιλοξενήσει αυτό το βράδυ. Τα δύο κορίτσια η Ζ. και η A. είναι αρκετά ευγενικές και φιλόξενες, αλλά λόγω κούρασης μια μακαρονάδα και μια μπύρα αργότερα θα πέσουμε για ύπνο.







 
Last edited:

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.855
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Περιμένουμε κι άλλες.
 

Alobar

Member
Μηνύματα
41
Likes
155
Το πρωί ξυπνήσαμε σχετικά νωρίς για να δούμε ακόμα μια φορά την μικρή παλιά πόλη. Παρέα με την A. που δεν δουλεύει σήμερα κάνουμε περίπατους σε δύο πάρκα που το όνομα τους μου διαφεύγει. Το Kaunas έχει πανέμορφα πάρκα και εντυπωσιακές λίμνες. Η παλιά πόλη περπατιέται γρήγορα, οπότε συνιστώ να τα επισκεφτείτε αν βρεθείτε εκεί. Η A. είναι πρόθυμη να μας μιλήσει για την Λιθουανία και θα μας ενημερώσει για διάφορα θέματα, κάνοντας τις βόλτες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Κάποια πράγματα που κράτησα με κάθε επιφύλαξη.

-Στο Vilniusαπαγορεύεται να ζητιανεύεις στην παλιά πόλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστοι ζητιάνοι, ενώ στο Kaunas επιτρέπεται.

-Αν είσαι φτωχός το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει την θέρμανση. Με την προϋπόθεση να μπορείς να μπεις στο internet και να κάνεις την αίτηση. Η θέρμανση στην παγωμένη Λιθουανία είναι αρκετά ακριβή, αναλογικά με τον μέσο μισθό.

-Δεν υπάρχουν άστεγοι. Το κράτος τους παραχωρεί κάποια σπίτια και μένουν εκεί. Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί άστεγοι είναι αλκοολικοί (πολλοί λόγω του αλκοόλ έγιναν άστεγοι), κοιμούνται έξω και η αστυνομία τους μαζεύει και τους ξαναπάει στα σπίτια. Άλλωστε, με -20 κάποιες νύχτες δεν θα είχαν και πολλές ελπίδες να επιβιώσουν.

-Το τεράστιο πρόβλημα με το αλκοόλ δεν ισχύει μόνο στις μεγαλουπόλεις(Kaunas, Vilnius). Υπάρχουν ολόκληρα χωρία που οι κάτοικοι πίνουν από το πρωί ως το βράδυ.

Παίρνουμε σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής. Αυτή τη φορά θα επιστρέψουμε με λεωφορείο, όχι ακριβώς λεωφορείο δηλαδή, περισσότεροι μοιάζει με βανάκι. Χωράει γύρω στα είκοσι άτομα, πληρώνεις δύο litas παραπάνω και φτάνεις στο Vilnius, παρέα με υπερήλικους σκυθρωπούς Λιθουανούς, διαπιστώνοντας ότι πρέπει να είσαι διακριτικός, καθώς η μοναδική φωνή που ακούγεται τόσο δυνατά είναι η δικιά σου και του Φ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.809
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom