Τανζανία Τανζανία-Ζανζιβάρη:Ταξίδι εμπειρία ζωής!!

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Περιεχόμενα

Γειά σας φίλοι μου!!Μόλις χθες επιστρέψαμε από τη Τανζανία και όπως πάντα ανυπομονώ να σας μεταφέρω αυτό που ζήσαμε και με το τριήμερο Σαφάρι μας αλλά και στην μαγευτική Ζανζιβάρη.
:3486:
Για όσους δεν το γνωρίζουν να πω ότι πλέον διαθέτουμε σελίδα και στο Facebook https://www.facebook.com/TravelSIF/ όπου μπορείτε να ρωτάτε πληροφορίες αλλά και για προσφορές αεροπορικών εισιτηρίων που ανεβάζουμε.
20171009_122306.jpg

Αρχικά να πω ότι Visa για Τανζανία βγάλαμε στο αεροδρόμιο με κόστος 50$ τα οποία πρέπει να έχετε μαζί σας και να προσέξετε να έχουν τυπωθεί από το 2006 και μετά αλλιώς δεν τα δέχονται!!Είχαμε κάνει το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού (μας ζήτησαν την βεβαίωση μόλις φτάσαμε) με κόστος 26€ αλλά και για προληπτικούς λόγους της Ηπατίτιδας Α (δωρεάν) και πήραμε χάπια για την Ελονοσία(5€ το κουτί).Πηγαίνετε στη υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας για να το κανονίσετε πριν το ταξίδι σας.Φωτογραφίες δεν χρειάστηκαν όπως διάβασα στο διαδίκτυο καθώς έχουν κάμερα στον υπολογιστή και σας βγάζουν επιτόπου.
20171008_063935.jpg

Ξεκινήσαμε από τα Χανιά για Αθήνα παρότι μένουμε Ηράκλειο καθώς η Ryanair το είχε με 39€,ενώ από Ηράκλειο ήταν διπλάσιο το κόστος.
Από εκεί πετάξαμε με Egyptair με στάση στο Κάιρο με κόστος 480€ μετ'επιστροφής και στο πήγαινε είχαμε μεγάλη αναμονή 9 ώρες που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις πυραμίδες της Γκίζας.
:3476:
20171007_163453.jpg

Λόγω της μεγάλης αναμονής η εταιρεία μας πρόσφερε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Novotel κοντά στο αεροδρόμιο με φαγητό και δωρεάν είσοδο στη χώρα(visa)η οποία κοστίζει 25$ το άτομο.Μόλις φτάσαμε στο ξενοδοχείο αφήσαμε τα πράγματα και πήραμε ταξί για τις πυραμίδες με 25$ μετ'επιστροφής.
Ήταν 15:00 και ο οδηγός του ταξί έτρεχε σαν τρελός γιατί στις 16:00 θα έκλεινε η είσοδος.Αφού ζήσαμε σκηνές από το Fast and furious φτάσαμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και εκεί μας περίμενε ένας φίλος του οδηγού για να μας δώσει τις καμήλες που θα κάναμε την βόλτα μας.Αρχικά μας ζήτησε 40$ δολάρια το άτομο και με πολύ παζάρι του δώσαμε 25$ το άτομο.
20171007_165440.jpg

Εκείνο που μας απογοήτευσε στο Κάιρο είναι το χάος που επικρατεί γύρω από τις πυραμίδες με σκουπίδια παντού.:confused:Η εμπειρία με την βόλτα γύρω από τις πυραμίδες ήταν καλή όμως προσοχή μην ανεβείτε στις καμήλες πριν συμφωνήσετε την τιμή γιατί μετά δεν θα σας κατεβάσουν μέχρι να τους πληρώσετε.:mad:
Οι πυραμίδες είναι το μοναδικό διασωθέν μνημείο από τα 7 αρχαία θαύματα του κόσμου και χρησιμοποιήθηκαν για τον ενταφιασμό των Φαραώ.
20171007_170414.jpg

Στην νεκρόπολη της Γκίζας υπάρχουν η πυραμίδα του Χέοπα 'Μεγάλη Πυραμίδα', του Χεφρήνου,και τέλος η μικρότερη από τις τρεις του Μυκερίνου.Το μνημείο ακόμα και σήμερα προβληματίζει τους σύγχρονους ειδικούς για τον τρόπο κατασκευής τους.Θεωρείται ότι χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς και 100.000 δούλοι.Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την κατασκευή τους...μέχρι και ότι είναι έργο εξωγήινων,κάτι που δείχνει το μεγαλείο και την αρχιτεκτονική δυσκολία της κατασκευής τους.
Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερη καθώς ήμασταν οι τελευταίοι επισκέπτες και κυκλοφορούσαμε σχεδόν μόνοι!!:)
20171007_163143.jpg

Λοιπόν σύντομα θα έχετε και την συνέχεια του συναρπαστικού ταξιδιού μας που περιέχει υπέροχες φωτογραφίες από το Σαφάρι μας,την επίσκεψη μας σε χωριό Μασάι,τις υπέροχες παραλίες της Ζανζιβάρη και τις καλλιέργειες μπαχαρικών για τις οποίες φημίζεται το νησί.Θα γράψω όπως πάντα πολλές πληροφορίες για την οργάνωση του ταξιδιού.Εδώ να πω ότι το Σαφάρι μας το οργανώσαμε με τον Sariko Matari όπου είχα διαβάσει τα καλύτερα και όντως εξελίχθηκε εξαιρετική επιλογή.Το e'mail του για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του είναι [email protected] ,πείτε του ότι βρήκατε την πληροφορία από εμένα TravelSIF,για να σας κάνει καλύτερη τιμή!;)Είστε έτοιμοι για άλλη μια ταξιδιωτική περιπέτεια;;;:)
20171011_140542.jpg

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Dar es Salaam στις 05:30 όπως ανέφερα παραπάνω βγάλαμε την Visa μια διαδικασία που κράτησε περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια πήγαμε για την πτήση που είχαμε κλείσει με Fastjet.Αναζητώ την πτήση στην οθόνη των αναχωρήσεων όμως δεν την βλέπω και τότε απευθύνομαι στις πληροφορίες όπου ο υπεύθυνος της εταιρείας μου λέει ότι η πτήση ακυρώθηκε!:bash: Παθαίνω μερικά εγκεφαλικά όταν μου λέει ότι η επόμενη διαθέσιμη είναι για αύριο!!Αρχίζω να τρελαίνομαι ώσπου μου λέει ότι μπορεί να μας βάλει σε πτήση της Precision air στις 15:30 κάτι που σήμαινε ότι θα χάναμε την εκδρομή στους καταρράκτες που είχαμε σχεδιάσει,και αναμονή 8 ώρες!!
Δέχτηκα αφού δεν είχα άλλη επιλογή και μετά από 10 λεπτά βλέπω να ανοίγει το check in για μια πτήση προς Αρούσα!:shock:Εκεί για καλή μου τύχη, μου έρχεται η ιδέα να τους πω να μας βάλουν σε αυτή την πτήση που μας βόλευε κιόλας αφού το ξενοδοχείο μας ήταν εκεί.Έτσι και έγινε και όχι μόνο προσγειωθήκαμε πιο κοντά αλλά φύγαμε και νωρίτερα από την προκαθορισμένη πτήση το κόστος της οποίας ήταν 31 ευρώ και εννοείται δεν πληρώσαμε τίποτα παραπάνω!:xalara:Το αεροδρόμιο της Αρούσα είναι μικρό όπως και τα αεροπλάνο που κάναμε την πτήση.
20171008_112623.jpg

Είχα επικοινωνήσει με τον Sariko ότι θα φτάναμε Αρούσα όπου και μας περίμενε ο αδερφός του Seth για να πάμε την εκδρομή στους καταρράκτες στο βουνό Meru (κόστος 25$ άτομο) και μετά στο ξενοδοχείο.
20171009_085522.jpg

Το μέρος όπου βρίσκεται η είσοδος για την πεζοπορία προς τους καταρράκτες ήταν πανέμορφο με πυκνή βλάστηση και είχαμε ενθουσιαστεί.
20171008_133008.jpg

Την διαδρομή μας στους καταρράκτες ακολούθησαν 4 μικρά παιδιά που βρίσκονται καθημερινά εκεί βοηθώντας του επισκέπτες και ελπίζοντας σε ένα φιλοδώρημα.Η παρέα μαζί τους ήταν διασκεδαστική και συνάμα μας εντυπωσίασε η ευγένεια τους και τα άπταιστα αγγλικά τους.
20171008_123337.jpg

Η διαδρομή ήταν μέσα στο χαμόγελο με τα παιδιά και ενώ είχαμε κάνει μεγάλο ταξίδι ξεχάσαμε την κούραση στο λεπτό.Χρειάστηκε να περπατήσουμε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε στον καταρράκτη όμως το θέαμα αλλά και το μέρος μας αποζημίωσε.
20171008_130012.jpg

Φύγαμε από εκεί απόλυτα ευχαριστημένοι και πήγαμε για φαγητό μαζί τον Seth όπου ήταν μέσα στην τιμή.
Εκεί αλλάξαμε χρήματα σε ένα ανταλλακτήριο με ισοτιμία 1€=2.570 Σελίνια Τανζανίας.Έπειτα πήγαμε σε μια αγορά των Μασάι εκεί στην πόλη για να ψωνίσουμε αναμνηστικά.Οι τιμές που βρήκαμε εκεί αλλά και γενικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε...δηλαδή ακριβά για τα δεδομένα της χώρας.Για παράδειγμα ένα μαγνητάκι μαζί με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα πήραμε 15.000 σελίνια δηλαδή 6 ευρώ,και μάλιστα κάνοντας πολύ παζάρι!
20171008_150954.jpg

Τέλος πήγαμε στο ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει το Sinzia Villas,για ένα βράδυ με πρωινό με 27 δολάρια μέσω Booking.
Πέσαμε για ύπνο για να ξεκουραστούμε και το απόγευμα το περάσαμε χαλαρά έχοντας μεγάλη αγωνία για την αυριανή μέρα που θα ξεκινούσε το Σαφάρι.Εδώ να πω ότι τα χρήματα τα δώσαμε εκείνη τη μέρα στον αδερφό του Sariko χωρίς να έχουμε προπληρώσει τίποτα.
Το πρωί στις 07:30 σηκωθήκαμε για να φάμε πρωινό και στις 08:00 είχε έρθει το jeep μας για να ξεκινήσουμε.
20171009_074132.jpg

Πριν ξεκινήσετε φροντίστε να σταματήσετε σε κάποιο σούπερ μάρκετ για να πάρετε αναψυκτικά και καμιά μπύρα για τις επόμενες μέρες και βάλτε τα στο ψυγείο του τζιπ.
Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση προς τη λίμνη Manyara όπου θα περνούσαμε την πρώτη μέρα του Σαφάρι μας.Σε όλη την διαδρομή βλέπαμε κοπάδια από κατσίκες, πρόβατα,και αγελάδες και σε πολλές περιπτώσεις οι βοσκοί που τα συνόδευαν ήταν ηλικίας 4-5 χρόνων!!
IMG_0018.JPG

Περάσαμε και από μικρά χωριά που βρισκόταν πάνω στο δρόμο και κάθε φορά αρπάζαμε με λαχτάρα τις εικόνες που βλέπαμε καθώς όλα ήταν τόσο διαφορετικά.
20171009_084558.jpg

Φροντίστε να έχετε καπέλο,γυαλιά ηλίου και φορέστε ρούχα σε γήινα χρώματα για να μην φοβούνται τα ζώα.Αποφύγετε το κόκκινο που είναι το χρώμα των Μασάι αλλά κυρίως όχι μπλε χρώμα και μαύρο αφού είναι αυτά που τραβάνε τις μύγες Τσε-Τσε!!Βέβαια μερικά τσιμπίματα δεν θα τα γλιτώσετε όπως και εμείς!!Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι κυάλια,σε εμάς υπήρχαν μέσα στο τζιπ και τα χρησιμοποίησα πολύ καθώς ήταν περισσότερο απαραίτητα από ότι πίστευα.
Από την αρχή της βόλτας μας, φάνηκε πόσο τυχεροί ήμασταν αφού συναντήσαμε δύο αρσενικά λιοντάρια να κοιμούνται κάτω από ένα δέντρο.
IMG_0069.JPG

Εκει που κοιμόντουσαν ήρθε ενα τζιπ δίπλα μας το οποίο είχε κάποια βλάβη και έκανε ενοχλητικό θόρυβο και ενοχλημένος ο Βασιλιάς των ζώων σηκώθηκε κοιτάζοντας απειλητικά!!Το βάρος των ενήλικων λιονταριών φτάνει τα 150 με 250 κιλά,και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια σε αιχμαλωσία ενώ στη φύση σπάνια ξεπερνάει τα 10 χρόνια λόγω των τραυματισμών από τις συνεχόμενες μάχες με τα αντίπαλα αρσενικά.
IMG_0071.JPG

Εντυπωσιασμένοι από το θέαμα συνεχίσαμε βλέποντας στην συνέχεια ένα διαφορετικό είδος καμηλοπάρδαλης από αυτά που έχουμε δει στους ζωολογικούς κήπους,ονομάζεται καμηλοπάρδαλη Μασάι!Είναι το μεγαλύτερο είδος καμηλοπάρδαλης από την ανατολική Αφρική και το ψηλότερο χερσαίο θηλαστικό,έχει πιο σκούρο χρώμα και βρίσκονται μόνο στην Τανζανία και στην Κένυα.
IMG_0075.JPG

Το συγκεκριμένο πάρκο είναι το μικρότερο από τα 3 που επισκεφθήκαμε και το χαρακτηρίζει το φυσικό περιβάλλον που περιέχει από εκτάσεις σαβάνα μέχρι πυκνές δασικές εκτάσεις,11 διαφορετικά οικοσυστήματα συνολικά.
IMG_0083.JPG

Είναι διάσημο για τα λιοντάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, χωρίς ομως να συναντήσουμε κάποιο,αλλα και για τη λίμνη του ,που αυτή την εποχή που πήγαμε[Οκτώβριος] ήταν αρκετά ξερή.Εκεί είναι και το σημείο όπου επιτρέπεται να κατεβείτε και να περπατήσετε στην ξύλινη γέφυρα που έχει φτιαχτεί για να πλησιάσει κανείς την λίμνη.
20171009_145856.jpg

Καταλληλότερη εποχή για το συγκεκριμένο πάρκο ειναι η περίοδος των βροχοπτώσεων όπου η λίμνη γεμίζει με χιλιάδες φλαμίνγκο.Είχε βέβαια μερικά αλλά σίγουρα στην εποχή της θα είναι ακρως εντυπωσιακή.
IMG_0101.JPG

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει και χώρος για να πάτε τουαλέτα και εκεί καθίσαμε αφού υπάρχουν τραπέζια για να φάμε το κολατσιό μας,το οποίο μας έδιναν κάθε μέρα μαζί με ένα μπουκάλι νερό.Για κολατσιό ήταν καλό περιείχε ένα μπούτι κοτόπουλο,ένα τοστ,φρούτα,χυμό,τσιπς μπανάνας,μπισκότα και σοκολάτα.
20171009_134149.jpg

Αφού φάγαμε και συζητήσαμε αρκετά με τον οδηγό μας που μας είπε ότι το συγκεκριμένο πάρκο βγάζει 1 εκατομμύριο ευρώ από τις εισόδους κάθε χρόνο...και πραγματικά είναι τραγικό μια χώρα με τέτοιο φυσικό πλούτο και τέτοια έσοδα να έχει μεγάλο ποσοστό του λαού της να ζεί με 1$ δολάριο την ημέρα.:(
20171009_154304.jpg

Επίσης μας είπε ότι ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν μέρη στη χώρα όπου με την άδεια της κυβέρνησης και περίπου 70 με 100 χιλιάδες ευρώ μπορεί κάποιος να σκοτώσει κάποιο ζώο για να πάρει σαν τρόπαιο το κεφάλι και το δέρμα του, να το στολίσει σπίτι του και να καυχιέται στους καλεσμένους του!:mad:
Συνεχίζοντας συναντήσαμε μια οικογένεια από ελέφαντες όπου διάσχιζε το δρόμο και μόλις ο πατέρας της οικογενειας μας είδε να πλησιάζουμε πολύ...γύρισε απειλητικά προς το μέρος μας και έβγαλε μια μεγάλη κραυγή θέλοντας να προστατέψει την οικογένεια του.
20171009_171317.jpg

Είδαμε και μεγάλο αριθμό από βουβάλια που είναι από τα ζώα που θεωρούνται τα πιο δυνατά της φύσης και βρίσκονται μέσα στα πέντε μεγάλα ζώα (Βig five=Ρινόκερος,Λεοπάρδαλη,Λιοντάρι,Βουβάλι, Ελέφαντας) που είναι το ζητούμενο στο σαφάρι.Βέβαια είναι και αυτά που πέφτουν θύματα των άγριων ορέξεων των λιονταριών με τα κρανία τους που βρίσκονται διάσπαρτα να το αποδεικνύουν.
20171009_144739.jpg

Επίσης εδώ είδαμε μεγάλο αριθμό πτηνών από γεράκια μέχρι μικρά και χαριτωμένα με υπέροχα χρώματα,με πιο χαρακτηριστικό εκεινο με τα χρώματα της σημαίας της Τανζανίας.
IMG_0129.JPG

Επίσης υπέροχη ήταν και η λίμνη με τους ιπποπόταμους όπου ήταν απαρραίτητα τα κύαλια για την παρατήρησή τους.Ο ιπποπόταμος κατά την διάρκεια της ημέρας που έχει ζέστη βρίσκεται στο νερό και μόνο το βράδυ βγαίνει για να τραφεί.
20171009_172523.jpg

Έχει προσδόκιμο ζωής τα 40 με 50 έτη και μετά τον ελέφαντα θεωρείται το μεγαλύτερο ζώο της στεριάς.Μπορούν να φτάσουν σε βάρος τον 1,5 τόνο τα θηλυκά ενώ τα αρσενικά ακόμα και τους 3 τόνους,και παρόλο το βάρος του τρέχει γρηγορότερα από τον άνθρωπο με ταχύτητα που ποικίλει από 30 με 50 χλμ την ώρα!!:shock:Προς μεγάλη μας έκπληξη μάθαμε ότι ευθύνεται για πολύ περισσότερους θανάτους ανθρώπων απ'ότι αλλά ζώα της Αφρικής θέλοντας να υπερασπιστεί την περιοχή του.
IMG_0162.JPG

Σ'αυτήν την λίμνη είδαμε και κάποια όμορφα πτηνά και ο χώρος που βρισκόταν ήταν πανέμορφος,γενικά κάθε φορά που κατεβαίναμε από το τζιπ ένιωθα δέος ενώ οι περισσότεροι φοβόντουσαν καθώς κανείς δεν αποκλείει το γεγονός μιας απρόσμενης επίσκεψης.
IMG_0180.JPG

Συναντήσαμε μεγάλο αριθμό από ζέβρες,γκνού,μπαμπουίνους και για πρώτη μέρα μείναμε ικανοποιημένοι.Στις 18:00 τελείωσε το game drive όπως λένε την βόλτα μέσα στο πάρκο και κατευθυνθήκαμε προς το κάμπινγκ μας Havennature,το οποίο βρισκόταν κοντά στην λίμνη.Βέβαια να πω ότι όταν λέμε πάρκο δεν εννοούμε ότι ο χώρος είναι περιφραγμένος καθώς τα ζώα είναι ελεύθερα να πάνε παντού άλλωστε μιλάμε για το φυσικό τους περιβάλλον όπου ο άνθρωπος έχει εισβάλει.
20171009_182345.jpg

Επιλέξαμε να μείνουμε σε σκηνή αφενός για το κόστος και αφετέρου για την εμπειρία που ήταν μοναδική.Μιλάμε για οργανωμένο κάμπινγκ όπου διαθέτει κοινόχρηστη τουαλέτα και μπάνιο, ρεύμα με μια πρίζα έξω από την σκηνή και για φωτισμό μία λάμπα έξω από κάθε σκηνή και μέσα υπάρχουν κρεβάτια.Σημειώστε ότι θα χρειαστείτε αντάπτορα πρίζας, φακό,χαρτί υγείας( καθώς υπήρξε φορά που δεν είχε), σαμπουάν,τέλος κάποιο βιβλίο για να περάσετε το χρόνο σας το βράδυ.Αφού κάναμε το μπάνιο μας πήγαμε στο χώρο όπου ετοιμαζόταν το βραδινό μας.
20171009_192727.jpg

Είχαμε όπως και κάθε τζιπ το δικό μας μάγειρα που μαγείρευε καθημερινά και να πω εδω ότι θεωρείται απαραίτητο το φιλοδώρημα και στον μάγειρα αλλά και στον οδηγό μετά το τέλος του Σαφάρι.Δεν γνωρίζω το πόσο είναι το ιδανικό εμείς δώσαμε συνολικά 30 ευρώ.
Το γεύμα μας ήταν σε αρκετή ποσότητα και πεντανόστιμο περιείχε φιλέτο ψαριού,σαλάτα λαχανικών,λαχανικά, πατάτες και υπάρχει δυνατότητα να αγοράσετε μπύρες με 5.000 σελίνια (2€),καθώς το μόνο ποτό που περιλαμβάνει είναι ένα μπουκάλι ντόπιο ημίγλυκο κρασί που παράγεται μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας τη Dodoma.(Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι η πρωτεύουσα της χώρας δεν είναι το Dar es Salaam!!)
20171009_195355.jpg

Κοιμηθήκαμε υπό τους ήχους των πουλιών και ξυπνήσαμε με τους ήχους του κόκορα κάνοντας με να νιώσω σαν το χωριό μου!Προσωπικά ξύπνησα στις 05:00 για να απολαύσω την ανατολή του ήλιου και στη συνέχεια απόλαυσα την ηρεμία του μέρους.
Φάγαμε πρωινό το οποίο περιείχε pancakes ,μέλι,μαρμελάδα,ομελέτα,καφέ και πήραμε ενέργεια για το πολύωρο game drive που θα ακολουθούσε στο πάρκο Tarangire.
20171010_100915.jpg

Εκείνη τη μέρα αργήσαμε να ξεκινήσουμε καθώς έπρεπε να περιμένουμε 2 κοπέλες που θα έφταναν από το Moshi για να συμμετέχουν μαζί μας στο σαφάρι εκείνη την ημέρα.Έτσι ξεκινήσαμε το game drive στις 11:30 πράγμα που με δυσαρέστησε καθώς το πρωί υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα των ζώων,εννοείται ότι το είπα στον οδηγό μας ο οποίος προσπάθησε να με καθησυχάσει λέγοντας μου ότι τα ζώα κυνηγάνε όλη μέρα.Για να πω την αλήθεια δεν με ικανοποίησε η απάντηση όμως όπως θα δείτε στη συνέχεια δικαιώθηκε.
Στην αναμονή έξω από το πάρκο και ενώ περιμέναμε τις κοπέλες δεν χάσαμε το χρόνο μας και κάναμε επίσκεψη σε ένα μικρό χωριό.
20171010_102137.jpg

Πριν ξεκινήσουμε ήρθε κάποιος που ψέκασε τα λάστιχα με ένα υγρό που απωθεί τις μύγες Τσε-Τσε που την προηγούμενη μέρα ήταν πολλές.
20171010_110447.jpg

Το πάρκο Tarangire έχει έκταση 2.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το χαρακτηρίζει ο μεγάλος πληθυσμός ελεφάντων και τα δέντρα σύμβολο της Αφρικανικής σαβάνα τα Baobab digitata στα Ελληνικά ονομάζεται Ανδασονία δαχτυλωτή.Είναι από τα μακροβιότερα δέντρα καθώς έχουν βρει και χρονολογήσει Baobab ηλικίας 1275 ετών.
20171010_130308.jpg

Αυτή η ημέρα ήταν πιο συναρπαστική από την προηγούμενη και φάνηκε από την αρχή καθώς με το καλημέρα συναντήσαμε μια λεοπάρδαλη ξαπλωμένη κάτω απο ενα δέντρο.Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεις λεοπάρδαλη μας λεει ο οδηγός και στήνουμε καρτέρι καθως πολύ κοντά υπαρχουν αντιλόπες και μια ενδεχόμενη επίθεση θα ηταν το ιδανικό.Η λεοπάρδαλη εχει μήκος πάνω από 2 μετρα και η ουρά της που την βοηθάει στην γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης 90 εκατοστά!Ειναι ταχυτατο ζώο,αγγίζει τα 60 χλμ την ώρα και μπορεί να κάνει άλματα εως 5 μέτρα.
IMG_0054.JPG

Περιμέναμε αρκετή ώρα για κάποια αντίδραση,για να φανταστείτε η αντιλόπη έφτασε μέχρι και στα 2 μέτρα απόσταση όμως η λεοπάρδαλη όντας προφανώς χορτασμένη έδειχνε αδιάφορη,ωσπου κάποια στιγμή σηκώθηκε πέρασε δίπλα από τα τζιπ που είχαν στηθεί απεναντί της και στη συνέχεια ξαναξάπλωσε σε άλλο δέντρο.
IMG_0080.JPG

Χαρούμενοι συνεχίσαμε την βόλτα μας βλέποντας και εδώ πολλές ζέβρες που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι συγγενής με το άλογο και βόσκουν μαζί με αντιλόπες για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα σαρκοφάγα.
IMG_0094.JPG

Και από εδώ δεν έλειπαν τα πτηνά μερικά εκ των οποίων πολύ εντυπωσιακά.
IMG_0102.JPG

Είδαμε και πάρα πολλά Γκνού τα οποία από μικρός θυμάμαι στα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσα να πέφτουν θύματα των σαρκοφάγων.
20171010_112930.jpg

Έπειτα από 2 ώρες κάναμε στάση στο μέρος που θα τρώγαμε το κολατσιό μας με θέα από κάτω που έκοβε την ανάσα.
20171010_135130.jpg

Παντού στο χώρο παραμόνευαν μαϊμούδες για να κλέψουν ότι μπορούν από τα τραπέζια και τα κατάφερναν περίφημα,από εμένα άρπαξε μία μέσα από τα χέρια μου τα πατατάκια.
:klaps:
IMG_0107.JPG

Βέβαια όλο αυτό κάνει κακό στα ζώα αφού επηρεάζει τη φυσική ζωή τους γι'αυτό άλλωστε απαγορεύεται να ταΐσετε οποιοδήποτε ζώο.
20171010_132435.jpg

Εκεί κάποια στιγμή με πλησιάζει ο οδηγός μας για να μου δείξει ενα θηλυκό λιοντάρι που φαίνονταν από εκεί ψηλά να πλησιαζεί ένα κοπάδι ζέβρες με αργές κινήσεις για να μην το παρουν είδηση.Πλησιάσαμε βλέποντας με αγωνία περιμένοντας την επίθεση ομώς οι ζέβρες αντιλήφθηκαν την παρουσία του και το λιοντάρι χάνοντας το όπλο του αιφνιδιασμού δεν τα κυνηγησε.
IMG_0098.JPG

Αφού τελειώσαμε το κολατσιό μας συνεχίσαμε την βόλτα βλέποντας από πολύ κοντά Ελέφαντες!Το πάρκο Tarangire φημίζεται για τους πολλούς ελέφαντες που περιέχει και παρόλο που πλησιάζαμε πολύ κοντά τους, ο οδηγός μας έλεγε να μην ανησυχούμε καθώς δεν είναι επικίνδυνοι αφού έχουν συνηθίσει την παρουσία των τζιπ.
20171010_150523.jpg

Οι Ελέφαντες είναι ακόμα και στις μέρες μας από τα ζώα που οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν καθημερινά με στόχο βέβαια τους χαβλιόδοντες τους που είναι μεγάλης αξίας.
20171010_150053.jpg

Άλλος λόγος που τους σκοτώνουν είναι διότι οι άνθρωποι έχουν εισβάλει στο φυσικό τους περιβάλλον μειώνοντας τις εκτάσεις που έχουν για να τραφούν και κατά συνέπεια τα ζώα πηγαίνουν στις καλλιέργειες των ντόπιων οι οποίοι για να τις προστατεύουν τα σκοτώνουν.Διάβασα όμως σε ένα άρθρο στο αεροπλάνο ότι γίνεται προσπάθεια με πρωτοβουλία μιας κοπέλας που είχε την ιδέα μα βάλει στις καλλιέργειες μέλισσες τις οποίες φοβούνται οι ελέφαντες και να τοποθετήσει ηχεία μέσα στις κυψέλες ώστε ο ήχος τους να απλώνεται σε μεγάλη έκταση και να αποτρέπει τα ζώα να πλησιάζουν.;)
20171009_171326.jpg

Ένας αρσενικός ελέφαντας μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 6 τόνους και σε ύψος τα τέσσερα μέτρα!!Τα μεγάλα του αυτιά τον βοηθούν να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος του χρησιμοποιώντας τα σαν βεντάλιες!
IMG-67f8546a95aa12ae03f88e0456e294ad-V.jpg

Εκεί κάπου ήρθε μήνυμα στον ασύρματο από ένα φίλο του οδηγού μας ότι εντόπισε σε κάποιο σημείο Τσιτάχ και μας είπε να κρατηθούμε για να τρέξει γρήγορα καθώς το συγκεκριμένο ζώο είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστεί!!!
Φτάνοντας στο σημείο την είδαμε πολύ λίγο καθώς ήταν ξαπλωμένη,και οι οδηγοί μας αποφάσισαν βγούμε εκτός δρόμου κάτι που απαγορεύεται για να την δούμε και να φύγουμε γρήγορα πριν μας δούνε.Πλησιάζουμε και ξαφνικά σηκώθηκαν 4 Τσιτάχ οι οποίες δεν φαινόταν και έφυγαν για να βρουν αλλού την ησυχία τους!
20171010_154758-1.jpg

Πολλοί μπερδεύουν την λεοπάρδαλη με την Τσιτάχ ή στα ελληνικά γατόπαρδο καθώς έχουν παρόμοιο χρώμα όμως διαφέρουν πολύ στην σωματοδομή.Ο γατόπαρδος είναι το ταχύτερο ζώο και το χαραχτηρίζει ο ήρεμος χαραχτήρας του ,είναι ζώο που μπορεί να εξημερωθεί και δεν έχει καταγραφεί καμιά επίθεση σε άνθρωπο.
Έτσι ήμασταν ικανοποιημένοι και από την σημερινή ημέρα αφού όπως μας είπε ο οδηγός μας,κάποιοι κάνουν σαφάρι μια εβδομάδα και δεν εντοπίζουν ούτε τσιταχ ούτε λεοπάρδαλη που εμείς είδαμε σε μια μέρα!!Βέβαια να πω ότι και εδώ η ομορφιά του τοπίου ήταν συγκλονιστική...δηλαδή και μόνο αυτή αποζημιώνει τον επισκέπτη!
20171010_152724.jpg

Φεύγοντας τώρα ζητήσαμε από τον οδηγό μας να μας πάει σε ένα χωριό των Μασάι για να δούμε έστω και για λίγο από κοντά την πιο διάσημη φυλή του κόσμου.Του επισήμανα ότι θέλω ένα χωριό αυθεντικό και όχι εκείνα που έχουν ξεφυτρώσει μόνο για τους τουρίστες.
:3483:
Φτάνοντας μας υποδέχτηκε ο γιος του αρχηγού καθώς εκείνος ήταν με το κοπάδι και συμφωνήσαμε να πληρώσουμε 10$ ο καθένας μας για την επίσκεψη.Χρήματα που όπως μας είπε δίνουν για να αγοράζουν νερό αφού το νερό της λίμνης Manyara είναι αλμυρό και τους προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.
20171010_180213.jpg

Μας έντυσαν κιόλας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους κόκκινο χρώμα οι άντρες και μπλε οι γυναίκες και ξεκινήσαμε τον χορό της ενηλικίωσης.Μαζί τους συμμετείχα και εγώ βέβαια που δεν έχασα την ευκαιρία να βιώσω μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή ενός άντρα Μασάι.
20171010_180449.jpg

Η ενηλικίωση ενός Μασάι εκτός από τον χορό συνοδεύεται με την περιτομή η οποία γίνεται ασφαλώς χωρίς καμία αναισθησία και ο νεαρός δεν πρέπει να δείξει ίχνος πόνου ή ακόμα και έκφραση πόνου γιατί θα θεωρηθεί μεγάλη ντροπή για την οικογένεια του και θα στιγματίσει τον ίδιο για όλη του τη ζωή!!
20171010_180454.jpg

Τα βλέμματα μας από την αρχή έκλεψαν τα μικρά παιδιά που ήταν πολύ χαριτωμένα!Γενικότερα σε όλο το ταξίδι οι εικόνες των παιδιών έχουν μείνει πολύ δυνατές μέσα στο μυαλό μου και δεν πρόκειται να ξεχάσω πόσα παιδιά είδα να κυκλοφορούν ξυπόλητα και πολλά από αυτά σε ηλικία 3-5 ετών να κουβαλούν κουβάδες νερό για να το πάνε στα σπίτια τους.
20171010_182023.jpg

Παρακαλώ όσοι ταξιδέψετε ως εδώ φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά παιδικά ρουχαλάκια,παντοφλάκια και ότι άλλο μπορείτε γιατί πόνεσε η ψυχή μου βλέποντας μικρά παιδιά να ζουν σ'αυτές τις συνθήκες.
20171010_181805.jpg

Το χωριό είναι περιφραγμένο με κλαδιά για να μην πλησιάζουν τα ζώα και όπως μας είπε ο Τιμόν το βράδυ κάποιος μένει ξύπνιος για να φυλάει τα ζώα και το χωριό.
:3480:
Οι άντρες φροντίζουν τα ζώα(κατσίκες,αγελάδες,πρόβατα)και οι γυναίκες μαγειρεύουν,φροντίζουν τα παιδιά και χτίζουν και τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας μπαμπού,κλαδιά από ακακία και λάσπη.
20171010_181009.jpg

Τρέφονται αποκλειστικά όπως μας είπαν με γάλα μαζί με αίμα αγελάδας που τους δίνει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες:shock:,και κρέας!Υπάρχει δυνατότητα να μείνετε μαζί τους αν το επιθυμείτε και να βιώσετε καλύτερα την εμπειρία κάτι που μπορείτε να συνενοηθείτε με τον Sariko.
IMG-43e37b28693a60458dc727aa0316cd88-V.jpg

Μπήκαμε και στο σπίτι του Τιμόν που μιλούσε εξαιρετικά αγγλικά, το οποίο ήταν απίστευτα μικρό και είχε εσωτερικά σχήμα σαλιγκαριού για να μην εισχωρεί το κρύο;).Σε αυτό το μικρό χώρο μαγείρευαν κιόλας με τον καπνό να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
IMG-f005dc423eb62678084df34c6370efa2-V.jpg

Εκείνο που δεν μου άρεσε είναι ότι πολλές από τις γυναίκες της φυλής ακόμα και σήμερα της αναγκάζουν να κάνουν κλειτοριδεκτομή δηλαδή ακρωτηριασμό της κλειτορίδας:( ώστε να μην απολαμβάνουν τη σαρκική επαφή και να μειώνετε ο κίνδυνος να απατήσουν τους άντρες τους,οι οποίοι μπορούν να έχουν όσες γυναίκες επιθυμούν!Το ποσοστό των μελών της φυλής που νοσούν από Aids ακόμα και στις μέρες είναι υψηλό καθώς δεν παίρνουν καμιά προφύλαξη και η πολυγαμικότητα διαιωνίζει περισσότερο το πρόβλημα!Θύματα και πάλι τα παιδιά καθώς πολλά από αυτά γεννιούνται όντας φορέας και πολλά μένουν ορφανά χάνοντας τους γονείς τους από την ασθένεια.
20171010_182058.jpg

Στη συνέχεια οι γυναίκες μας έδειξαν τα κοσμήματα που φτιάχνουν για να τα πωλούν στους τουρίστες και θέλοντας να βοηθήσουμε πήραμε δύο αναμνηστικά.
Φύγαμε έχοντας όμορφες εικόνες και επιστρέψαμε στο κάμπινγκ για να χαλαρώσουμε μέχρι να ετοιμαστεί το βραδινό μας που και αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικό.Να πω ότι υπήρχε ίντερνετ στο κάμπινγκ όμως μην φανταστείτε τρελές ταχύτητες πάντως μπορούσες να επικοινωνήσεις.
Την επόμενη μέρα θα πηγαίναμε με ξεχωριστό τζιπ από τα κορίτσια που ήταν μαζί μας καθώς εκείνες θα συνέχιζαν για το πάρκο Serengeti και εμείς θα πηγαίναμε στον κρατήρα Ngorongoro που μας επιφύλαξε και τις πιο όμορφες συγκινήσεις!!
20171011_080946.jpg

Έτσι ξυπνήσαμε στις 06:00 το πρωί φάγαμε πρωινό και φύγαμε με ανυπομονησία καθώς είχα διαβάσει ότι πρόκειται για ένα μέρος με μεγάλο πληθυσμό ζώων που δεν μεταναστεύει και αφού ξεκινήσαμε νωρίς θα βλέπαμε αυτό που και όντως έγινε...τα λιοντάρια να κυνηγούν!!!:shock:
IMG-ff48a87c389e70be95fdebddb112c858-V.jpg

Ο κρατήρας του Ngorongoro πριν χιλιάδες χρόνια ήταν βουνό-ηφαίστειο και υπολογίζεται ότι έφθανε τα 5000 μέτρα δηλαδή σαν το Κιλιμάντζαρο,έπειτα εξερράγη και κυριολεκτικά ήταν σαν να κατεδαφίστηκε φτάνοντας πλέον στο ψηλότερο σημείο του τα 1800 μέτρα σχηματίζοντας μια τεράστια ηφαιστειακή καλντέρα.Σαν να μιλάμε δηλαδή για ένα τεράστιο μπολ όπου μέσα ζουν τα ζώα κάτι που το καθιστά το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσει κανείς την άγρια ζωή.Το πρωί στον κρατήρα στο υψόμετρο που θα ανεβείτε κάνει κρύο οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας ζακέτα,κατά τα άλλα ο καιρός σε όλη τη διάρκεια ήταν ιδανικός με δροσερό αεράκι που μας δρόσιζε και χωρίς βροχή.
20171011_091900.jpg

Εδώ θα δείτε και πολλές ύαινες οι οποίες είναι από τα πιο αιμοβόρα ζώα σκοτώνοντας ακόμα και λιοντάρι όντας σε ομάδες και ευθύνονται για περισσότερους θανάτους ζώων ακόμα και από τα λιοντάρια που κυνηγούν περίπου κάθε 3 μέρες.
IMG-dd85da46809d56baba177df45b7e1751-V.jpg

Αρχικά συναντήσαμε μια οικογένεια από λιοντάρια να κοιμάται κάτω από ένα δέντρο 3 θηλυκά μαζί με δύο μικρά και στη συνέχεια ένα θηλυκό που είχε πιάσει ένα μικρό γκνού και το έτρωγε.Η στιγμή που μας τρέλανε είναι όταν είδαμε ένα αρσενικό λιοντάρι να έχει αρπάξει ένα μικρό Βουβάλι από το κοπάδι που έκανε επίθεση και να το απομακρύνει καθώς τα υπόλοιπα βουβάλια τον πλησίαζαν για να πάρουν εκδίκηση!
IMG-7386c108ccc01962350bf60f564c705b-V.jpg

Εκείνος έβλεπε πίσω την απειλή να έρχεται και βιαζόταν να κρυφτεί όμως ήταν κουρασμένος και καθυστερούσε.Να σας πω εδω ότι το Βουβάλι είναι από τα πιο επικίνδυνα ζώα και όντας σε κοπάδι μπορεί εύκολα με τα κέρατα του να σκοτώσει ακόμα και τον βασιλιά της ζούγκλας!
20171011_105255.jpg

Κάποια στιγμή βλέποντας το λιοντάρι ότι δεν μπορεί να ξεφύγει έκατσε κάτω από ένα δέντρο που είχε κάποιο βάθος στη ρίζα του προσφέροντας του έτσι μια κάλυψη και έχοντας βοηθό ένα δεύτερο αρσενικό που σηκώθηκε από το πουθενά αφού έως τώρα δεν φαινόταν.
Τα βουβάλια και ενώ ήταν πολλά κάθε φορά που πλησίαζαν έκαναν πίσω αφού ακούγοντας το βρυχησμό των αρσενικών,που αποδείχτηκε δυνατό όπλο ,δίσταζαν να επιτεθούν.Έπειτα από δέκα λεπτά προσπάθειας έφυγαν άλλωστε το μικρό Βουβάλι ήταν νεκρό.
20171011_125053.jpg

Ακόμη μια φορά η ομορφιά του τοπίου ήταν απίστευτη και σε ορισμένα σημεία άλλαζε το σκηνικό από αφρικανική σαβάνα σε μια όαση από δέντρα με λίμνη και χορτάρι!!Υπάρχει και λίμνη με ιπποπόταμους και εδώ με την διαφορά ότι εδώ μπορούσαμε να τους παρακολουθήσουμε από πολύ μικρή απόσταση.
20171011_095526.jpg

Και εδώ δεν έβγαιναν στιγμή από το νερό και με την ουρά τους πετούσαν συνεχώς νερό στο σώμα τους και έκαναν περιστροφές για να κρατιούνται δροσεροί.
Ακόμα και ο χώρος που σταματήσαμε για το κολατσιό μας ήταν μαγικός δίπλα σε μία λίμνη με ιπποπόταμους και γύρω ζέβρες να περιφέρονται.Υπήρχε φρουρός με όπλο για προφύλαξη σε περίπτωση κινδύνου και έπρεπε να έχουμε το νου μας αυτή τη φορά στα γεράκια που έκαναν κύκλους από πάνω μας για να μας αρπάξουν φαγητό.:lol:
20171011_113313.jpg

Επίσης εδώ μας εντυπωσίασαν πολύ τα ιδιαίτερα πτηνά.
IMG-84cf8edd5f178ae5fe3f08ab3d7ef0f2-V.jpg


IMG-89e859554d317dfc71eb5e032e7aaf84-V.jpg

Πιο χαρακτηριστικό εκείνο που ονομάζουν γραμματέα για τα περίεργα φτερά στο κεφάλι που μοιάζουν με στυλό στο αυτί όπως μας εξήγησε ο οδηγός!:haha:
IMG-64f77f844ebc7222ab2914709cd076a6-V.jpg

Ξέχασα να αναφέρω ότι συναντήσαμε πολλές φορές και τον αγαπημένο αγριόχοιρο από την ταινία του Lion King τον Pumba.
20171011_094456.jpg

Εδώ οι πιθανότητες να δείτε λιοντάρια είναι πολλές αφού ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος καθώς πάντα υπάρχει τροφή στον κρατήρα.Κάποια στιγμή παρατηρούσαμε δύο θηλυκά να κάθονται στο χορτάρι μέχρι που εμφανίστηκε ένα τρίτο κυριολεκτικά μπροστά από το τζιπ μας το οποίο δεν βλέπαμε γιατί ήταν ξαπλωμένο κάτω από ένα μικρό γεφυράκι που βρισκόμασταν.
20171011_123856-1.jpg

Κατά τις 14:00 φύγαμε από τον κρατήρα όντας πολύ ευχαριστημένοι και με τον οδηγό μας να μην πιστεύει στην τύχη μας,εγώ βέβαια ήθελα να δω και ένα μαύρο Ρινόκερο που υπαρχουν εδώ και να συμπληρώσουμε το Big five ,όμως υπάρχουν μόνο 20 περίπου και εμφανίζονται κυρίως την περίοδο των βροχών.
Φεύγοντας τώρα μας περίμενε άλλη μία έκπληξη που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας,ένα ζευγάρι από λιοντάρια είχε κλείσει το δρόμο και ερωτοτροπούσαν με εμάς θεατές!!!:shock:
20171011_140427.jpg

Βέβαια να πω ότι ο βασιλιάς αποδείχτηκε πολύ γρήγορος όμως η κραυγή της ικανοποίησης στο τέλος ήταν όλα τα λεφτά με την λιονταρίνα να κυλιέται στο χώμα κάνοντας περιστροφές,προφανώς από ικανοποίηση!;)Έπειτα ανέβηκαν στο ύψωμα δίπλα στο δρόμο για να φύγουν μαζί σαν ερωτευμένο ζευγαράκι και μου χάρισαν την ευκαιρία να βγω μια selfie μαζί τους σε απόσταση αναπνοής!!
20171011_140542-1.jpg

Έπειτα από τόσο υπέροχη μέρα ακολούθησε η διαδρομή 5 ωρών προς το αεροδρόμιο του Κιλιμάντζαρο για την πτήση μας για Dar es Salaam στις 21:00 όπου θα διανυκτερεύαμε στο αεροδρόμιο και θα παίρναμε την πρώτη πρωινή πτήση στις 07:00 για Ζανζιβάρη.Εδώ να πω ότι αρχικά ότι η πρώτη πτήση είχε κλειστεί με Fastjet με κόστος 32€ αλλά μας έστειλαν μήνυμα ότι ακυρώθηκε και στη συνέχεια κλείσαμε με Precision air και κόστος που είχε φτάσει τα 88€!
:throw:
Ένα λάθος στην οργάνωση που έκανα και θέλω να το αναφέρω ώστε να το αποφύγετε, είναι να ρίξετε μια ματιά όταν κλείνετε τις εσωτερικές πτήσεις στη σελίδα της Air Tanzania που θα βρείτε απευθείας σύνδεση από Αρούσα για Ζανζιβάρη με καλές τιμές!
Σε όλη την διαδρομή είχαμε μια υπέροχη συζήτηση με τον οδηγό μας καθώς διψούσαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για την ζωή των ανθρώπων εδώ.Πληροφορίες που με εντυπωσίασαν είναι ότι η χώρα αποτελείται από 200 διαφορετικές φυλές με τους Μασάι να είναι το 1,5% απλά ξεχωρίζουν λόγω της παραδοσιακής ενδυμασίας,υπάρχουν διάφορες θρησκείες από Καθολικούς,Μουσουλμάνους,Ορθόδοξους,μέχρι Λουθηριανιστές και Αγγλικανιστές.Άνθρωποι σαν οδηγό μας που έχουν καλύτερο βιωτικό επίπεδο πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς το επίπεδο στα κρατικά είναι χαμηλό και ασφαλώς δεν μας ξάφνιασε το γεγονός που όλοι μας έλεγαν ότι η χώρα είναι πλούσια όμως η κυβέρνηση που υποτίθεται είναι δημοκρατική καταχράζεται τα χρήματα και νοθεύει τις εκλογές!!:mad:
Κάναμε και μια στάση σε ένα μαγαζί που πουλάει αναμνηστικά αλλά και για να δούμε τον περίφημο Τανζανιτή.Πρόκειται για ένα μπλε πετράδι που βγαίνει μόνο στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο και είναι εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό βέβαια.
20171011_151641.jpg

Έτσι κάνοντας όμορφες συζητήσεις πέρασαν ευχάριστα οι ώρες της διαδρομής και φτάσαμε στο αεροδρόμιο για την πτήση προς Dar es Salaam.Την συνέχεια της ιστορίας για την εξωτική Ζανζιβάρη θα την συνεχίσω σε νέο κεφάλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα!
image-0-02-04-851eae4eede0e9161a48a1501aadf114e1cb2b89b6a2291f5137046b38665655-V.jpg


 
Last edited:

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Περιμενουμε την συνεχεια με μεγαλη αγωνια...!!!
Επίσης οι μπλούζες με το λογότυπο σας τα σπάει!!
πολύ προτότυπο και καταπληκτική ιδέα μπράβο σας!!
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.048
:clap::clap::clap: Πολύ συμπαθητικό ζεύγος και πολύ ενδιαφέρον προορισμός.Πάντα τέτοια!!!!Περιμένουμε την συνέχεια.:trekker:
 

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.074
Likes
2.490
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Αντε ντε πως και πως την περιμένω αυτή την ιστορία !!! :clap::clap:


@sif..... είδα τις φωτο από το σαφάρι στο facebook κ έπεσα ξερή, μακάρι να μπορέσω κι εγώ κάποτε να το κάνω αυτό το ταξίδι :3486:
 
Last edited:

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!Σήμερα μετά την δουλειά θα γράψω όσο περισσότερο μπορώ για να μην σας κρατάω σε αγωνία!
Taxidiara οι φωτογραφίες που είδες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που έχουν τραβηχτεί με τη φωτογραφική....το κινητό δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.Στο εύχομαι ολόψυχα να το κάνεις αυτό το ταξίδι, αν το βάλεις στόχο θα το καταφέρεις.Η δική μου φιλοσοφία στη ζωή λέει:Να κυνηγάς το αδύνατο και να είσαι σίγουρος πως θα το φτάσεις!
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ταξίδι-Όνειρο
Warwick, NY
Παιδιά, περιμένουμε πώς και πώς την ιστορία σας!!! :clap::clap::clap:
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.683
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
εντυπωσιακοτατες εικονες!!! πανεμορφο ταξιδι,αναμενουμε την συνεχεια! :)
 

DRAKFIREMAN

Member
Μηνύματα
272
Likes
243
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη-Ιαπωνία
Νομίζω ότι το ταξίδι αυτό είναι η μεγαλύτερη στιγμή της "ταξιδιωτικής σου καριέρας"!!!(μέχρι το επόμενο)!!
 

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα ταξίδια μου,ιδιαίτερα αυτά που είναι εκτός Ευρώπης, όμως η Κούβα έχει μείνει στην κορυφή για μένα γιατί κάτι με άγγιξε περισσότερο εκεί!Όλα είναι εμπειρίες ζωής όπως το πρόσφατο στο Βιετνάμ αλλά και αυτό στην Τανζανία καθώς από μικρός ονειρευόμουν να δω τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον!
 

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Η Ζανζιβάρη είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας και αποτελείται από τα νησιά Ουνγκούτζα(το κύριο νησί που βρισκόμασταν το οποίο ανεπίσημα αποκαλούν όλοι Ζανζιβάρη)και το νησί Bemba.Υπήρξε ανεξάρτητο κράτος και το 1964 ενώθηκε με την Τανγκανίκα δημιουργόντας έτσι το κράτος της Τανζανίας.
IMG-bf2ade9910c27154f7096b746c5d7167-V.jpg

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη με πτήση της Flight link που είχαμε κλείσει διαδικτυακά μέσω του Air Viva με κόστος 40€ και ήταν εμπειρία ζωής αφού η πτήση έγινε με ένα αεροσκάφος που χωρούσε μόλις 12 άτομα και καθόμασταν ακριβώς πίσω από το πιλοτήριο!!
20171012_064239.jpg

Να αναφέρω ότι μας έκανε τρομερή εντύπωση ότι στο αεροδρόμιο του Dar es Salaam υπάρχουν δύο Terminal τα οποία δεν συνδέονται με κάποιο λεωφορείο.Θα σας πλησιάσουν πολλοί οδηγοί ταξί που θα σας πουν ότι είναι πολύ μακριά 3 χλμ και είναι επικίνδυνα να περπατήσετε ως εκεί και θέλουν για αυτή την απόσταση 10.000 Σελίνια δηλαδή 4 ευρώ.
Η απόσταση μεταξύ τους είναι μόλις 1,5 χλμ και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος όπως μας είπαν.
20171012_063950-1.jpg

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη σε μόλις 25 λεπτά και εκεί μας περίμενε ο άνθρωπος από την εταιρεία που είχαμε κάνει κράτηση για αυτοκίνητο.
Η κράτηση έγινε από την http://www.zanzibarexpresscarhire.com
και το κόστος για δύο μέρες ήταν 60$.Αλλάξαμε χρήματα στο αεροδρόμιο σε πολύ καλή ισοτιμία χωρίς καμία διαφορά από τα ανταλλακτήρια της πόλης όπως πάντα συμβαίνει στα αεροδρόμια.
20171012_120959.jpg

Να πω ότι στην Τανζανία οδηγούν ανάποδα από εμάς και για να οδηγήσετε χρειάζεται να έχετε ένα χαρτί σαν δίπλωμα το οποίο θα σας βγάλει ο άνθρωπος που κάνετε την ενοικίαση με μόλις 10$ και στέλνοντας του σε e'mail το δίπλωμα οδήγησης σας Ευρωπαϊκού τύπου.Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν ημιαυτόματο και έκανε πιο εύκολη την οδήγηση όπου πρέπει να προσέχετε μην φύγετε στην άλλη μεριά του δρόμου από συνήθεια.Να πω ότι μας σταμάτησε η αστυνομία που βρίσκεται σε πολλά σημεία του δρόμου και ευτυχώς δείχνοντας το χαρτί δεν είχαμε πρόβλημα,καθώς είχα διαβάσει ότι μπορεί να ζητήσει χρήματα για να μας αφήσει να φύγουμε λέγοντας ότι το χαρτί αυτό είναι παράνομο.
20171012_121030.jpg

Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μας που βρισκόταν πάνω στην καλύτερη παραλία του νησιού την Nungwi στα βόρεια.Για να παίρναμε ταξί ως εκεί ήθελε 50$ κάθε φορά και έτσι πήρα την απόφαση να τολμήσω να οδηγήσω για να βιώσω και την εμπειρία,άλλωστε αν μπορεί κάποιος να οδηγεί στην Κρήτη που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια βγαίνει πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Φτάσαμε στην παραλία μας έπειτα από 1 ώρα γιατί στην αρχή συναντήσαμε πολύ κίνηση λόγω μιας γιορτής που γίνονταν.Η βενζίνη κοστίζει περίπου 0,90€ το λίτρο και θα πρέπει να βάλετε στην αρχή μέσα στην πόλη αφού μετά υπάρχουν ελάχιστα πρατήρια.
Το ξενοδοχείο μας Kajibange bar and guest house ήταν πανέμορφο και για τα δεδομένα της παραλίας που όλα εκεί γύρω ήταν πανάκριβα τα 100$ για τις 2 νύχτες ήταν καλή τιμή.
20171012_121312.jpg

Ήταν σαν να βρισκόμαστε στον παράδεισο!!Άσπρη άμμος, υπέροχα τυρκουάζ νερά,εξωτική βλάστηση και απόλυτη ησυχία!
20171012_131609.jpg

Ο ιδιοκτήτης είναι τύπος με ράστα μαλλί, λάτρης του Bob Marley και της Regge μουσικής που έπαιζε συνέχεια και αν και δεν έχω τέτοια ακούσματα στην συγκεκριμένη περίσταση την απόλαυσα.
20171012_173512.jpg

Βέβαια για να φτάσει κανείς στο ξενοδοχείο θα πρέπει να περάσει μέσα από το χωριό Nungwi όπου για ακόμη μια φορά αντιλαμβάνει τη φτώχεια που επικρατεί.Οι άνθρωποι όμως είναι πολύ φιλικοί και σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε κίνδυνο.
20171013_125157.jpg

Θέλοντας να δω την καθημερινότητα τους έκανα κάποιες βόλτες στο χωριό βλέποντας αυθεντικές εικόνες.Κυρίως τρέφονται με ψάρια και εκεί υπάρχει και η τοπική ψαραγορά όπου πουλάνε το εμπόρευμα τους.
20171013_125227.jpg

Χάρηκα ιδιαίτερα που έβλεπα παντού μικρά παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα ποδόσφαιρο στην παραλία αλλά και μέσα στο χωριό θυμίζοντας μου τα παιδικά μου χρόνια.
20171012_121830.jpg

Τη πρώτη μέρα την περάσαμε ξαπλωμένοι στις αιώρες,απολαμβάνοντας την θάλασσα που πραγματικά ήταν υπέροχη.
IMG-3c4bd9a40d705947a5a8371ef8589d87-V.jpg

Έκανα μεγάλη αναζήτηση μέχρι να αποφασίσω σε ποια παραλία του νησιού θα μέναμε και νομίζω ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου αφού πήγαμε και στην παραλία Kendwa που βρίσκεται κοντά και δεν μας άρεσε το ίδιο, πρώτον για τα πολλά καβούρια που υπήρχαν,αν και δεν μας πείραξαν καθόλου,αλλά και για το φαινόμενο της παλίρροιας.Συμβαίνει και στην παραλία Nungwi και είναι εντυπωσιακό να βλέπεις την θάλασσα να τραβιέται προς τα μέσα για περίπου 20 μέτρα, κάποιες ώρες της ημέρας, όμως όπως διάβασα εδώ είναι λιγότερο αισθητό το πρόβλημα.
20171012_182511.jpg

Η θερμοκρασία του νερού κατά την γνώμη μου ήταν ιδανική,ούτε ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο όπως στις δικές μας παραλίες.
20171012_183325.jpg

Το ηλιοβασίλεμα ήταν πανέμορφο και δεν λέγαμε να φύγουμε,πραγματικά η χώρα της Τανζανίας θεωρώ ότι αποτελεί το τέλειο συνδυασμό για ταξίδι,από την μία η φύση και το Σαφάρι που είναι εμπειρία ζωής και από την άλλη χαλάρωση στις υπέροχες παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλους εξωτικούς προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί.
20171012_181230.jpg

Το ξενοδοχείο μας εκτός από τα ωραία δωμάτια που διαθέτει είχε και εστιατόριο που το τιμήσαμε και δεν το μετανιώσαμε καθόλου.Οι τιμές ήταν λογικές αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή,δηλαδή 6€ για κυρίως πιάτο και 2€ για μπύρα(δοκιμάσαμε αρκετές ντόπιες μπύρες,προτείνω την Serengeti).
20171012_125242.jpg

Στην παραλία θα δείτε και πολλά beach boy που θα σας πλησιάσουν με ωραίο τρόπο χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί για να σας πουλήσουν εκδρομές, οπως κοντά στο νησί Bemba που βρίσκεται απέναντι για snokerling ή για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.Το κόστος για αυτές τις εκδρομές ποικίλει και εγώ αν και δεν ενδιαφερόμουν φρόντισα να κάνω μία έρευνα για να μπορώ να σας ενημερώσω,έτσι η καλύτερη τιμή που βρήκα ήταν τα 15$ δολάρια.
Βέβαια εκτός από εκδρομές με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι για καλή Μαριχουάνα παραγωγής τους!!:haha::haha:Εδώ συγνώμη για όσους ενδιαφέρονται δεν έκανα έρευνα αγοράς καθότι είμαι κατά των ναρκωτικών οποιασδήποτε μορφής!
20171012_121632.jpg

Μέσα σε μια μέρα είχαμε ξεχάσει την όποια κούραση είχαμε και πραγματικά πολύ θα ήθελα να έχω και άλλες μέρες στην διάθεση μου ώστε να μείνουμε παραπάνω.Να πω βέβαια ότι και στην Κρήτη έχουμε τέτοια νερά(Ελαφονήσι,Μπάλος) και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά αν το ζητούμενο σας είναι μόνο η παραλία.
20171012_184045.jpg

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε ανανεωμένοι και κατεβήκαμε για το πρωινό που ξέχασα να αναφέρω ότι περιελάμβανε η κράτηση μας.
20171013_073253.jpg

Αίσθηση μας προκάλεσε που είδαμε αγελάδες να έχουν αράξει χαλαρές στην παραλία, ακόμα και αυτές φαίνεται να ακολουθούν το σύνθημα της χώρας "Hakuna Matata" που στα Σουαχίλι σημαίνει:Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά!!
20171012_122052.jpg

Είδαμε να πουλάνε στην παραλία όμορφα κοχύλια από μικρά και συνηθισμένα έως κάποια πολύ μεγάλα τα οποία ήταν πανέμορφα.
20171012_122310.jpg

Είχα ανακαλύψει ένα ενυδρείο κοντά στην παραλία μας το Baraka natural aquarium όπου υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσετε μαζί με χελώνες και να τις ταΐσετε και ασφαλώς δεν θα έχανα τέτοια εμπειρία!
20171013_103238.jpg

Για να τις ταΐσετε απλώς κοστίζει 7$ ενώ για να κολυμπήσετε 10$ και νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα.
Είναι πολύ φιλικές και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς αν και η επαφή μαζί τους λόγω του σκληρού κέλυφους είναι κάπως περίεργη.
20171013_103342.jpg

Στην διαδρομή προς το ενυδρείο συναντήσαμε και το συνεργείο αν μπορώ να το πω έτσι για τις ξύλινες βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.
20171012_182437.jpg

Επιστρέφοντας στην παραλία μας περάσαμε από το χωριό βλέποντας παιδάκια να μας χαιρετάνε φωνάζοντας Jambo και συναντήσαμε γυναίκες που έπλεκαν υπέροχες τσάντες.
20171013_105445.jpg

Και αυτή την μέρα την περάσαμε στην παραλία μας ενώ κάναμε και μια εξόρμηση στην διπλανή παραλία Kendwa όπως ανέφερα παραπάνω χωρίς να κάτσουμε γιατί δεν μας άρεσε.
20171012_102245.jpg

Το βράδυ και για να κλείσει υπέροχα η μέρα μας καθίσαμε σε ένα εστιατόριο με τραπέζια δίπλα στο κύμα για να απολαύσουμε αστακό με κόστος μόλις 10€!!
20171013_185917.jpg

Να πω ότι παντού υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνετε με δολάρια ή ευρώ όμως σας συμφέρει καλύτερα σε Σελίνια γιατί η ισοτιμία που χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν τον λογαριασμό δεν είναι καλή.
20171013_183256.jpg

Έπειτα καθίσαμε στην παραλία μας αραγμένοι δίπλα στην φωτιά που άναβε κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο μας απολαμβάνοντας τον έναστρο ουρανό.
20171012_185733.jpg

Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς φάγαμε πρωινό κάναμε check out και φύγαμε με κατεύθυνση την πόλη όπου θα επιστρέφαμε το αυτοκίνητο αφού πρώτα θα σταματούσαμε σε μία από τις πολλές καλλιέργειες μπαχαρικών που προσφέρουν ξενάγηση για να μάθετε τα μυστικά των αγαπημένων μπαχαρικών.
Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται η επίσκεψη καθότι η Ζανζιβάρη φημίζεται για την παραγωγή μπαχαρικών και οι πληροφορίες που μάθαμε ήταν εντυπωσιακές.
20171014_094257.jpg

Να πω ότι πληρώσαμε μόλις 5$ το άτομο ενώ μας ζητούσαν 10$ και η ξενάγηση κράτησε περίπου 1 ώρα.
Προσωπικά με εντυπωσίασε το φυτό της βανίλιας που για να παραχθεί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση από το αρσενικό άνθος του φυτού στο θηλυκό για να παραχθεί το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό μετά το σαφράν.
20171014_090626.jpg

Επίσης με εντυπωσίασε το φυτό του κουρκουμά που βγαίνει από την ρίζα του,εκείνο της κανέλας ,που είναι η βασίλισσα των μπαχαρικών, που από το φλοιό του δέντρου βγαίνει το ξύλο κανέλας,εκείνοι όμως χρησιμοποιούν και τα φύλλα τα οποία αποξηραίνουν και τα κάνουν ρόφημα,αλλά τέλος με εντυπωσίασε ότι από την ρίζα του φυτού φτιάχνουν το γνωστό σε όλους μας βίξ!!
20171014_091159.jpg

Στη Ζανζιβάρη το μπαχαρικό που θεωρείται ο βασιλιάς όπως μας είπαν είναι το γαρύφαλλο.Η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο,δηλαδή ο παραγωγός πουλάει την ποσότητα που παράγει σε συγκεκριμένη τιμή και εκείνοι την εξάγουν σε πολλαπλάσια τιμή.
20171014_090759.jpg

Ένα δέντρο που μας έδειξαν και δεν γνώριζα ήταν το Bread fruit το οποίο κόβουν σε φέτες το τηγανίζουν σε ηλιέλαιο και φτιάχνουν τραγανά τσιπς τα οποία δοκιμάσαμε και ήταν υπέροχα.Το δέντρο προέρχεται από τις γειτονικές Σεϋχέλλες και εκείνοι το αποκαλούν με αυτό το όνομα.
20171014_091627.jpg

Για να μας ευχαριστήσουν τα παιδιά που μας έκαναν την ξενάγηση μας έφτιαξαν καπέλα πλεκτά
20171014_093623.jpg

και σκαρφάλωσαν σε ένα ψηλό κοκοφοίνικα για να μας κεράσουν φρέσκια καρύδα χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα σκοινί για προστασία και όντας ξυπόλητος!
20171014_092550.jpg

Στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να αγοράσετε μπαχαρικά,αρώματα τα οποία παράγουν από τα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο,αλλά και πολλές ποικιλίες καφέ με πιο ασυνήθιστο τον καφέ μπανάνας.Να πω ότι η Τανζανία παράγει 66 διαφορετικά είδη μπανάνας τα οποία διαφέρουν σε σχήμα,χρώμα,μέγεθος αλλά στην γεύση!!:shock:
20171014_093932.jpg

Φύγαμε ενθουσιασμένοι από εκεί και κατευθυνθήκαμε στην πόλη όπου αφήσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε πρώτα στο λιμάνι για να βγάλουμε τα εισιτήρια για το καράβι που θα παίρναμε για να περάσουμε απέναντι στο Dar es Salaam.Το κόστος του εισιτηρίου ήταν 35$ δολάρια όμως δυστυχώς το καράβι των 16:00 είχε πληρότητα οπότε κλείσαμε για τις 14:00 κάτι που σήμαινε ότι είχαμε μόλις 3 ώρες για την εξευρένηση της Stone town του ιστορικού κέντρου της πόλης.
20171014_112057.jpg

Η Stone town είναι μνημείο της Unesco και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι πόρτες των σπιτιών που έχουν απάνω κάποια εξογκώματα που μοιάζουν με καρφιά τα οποία έμειναν σαν παράδοση από τα παλιά χρόνια όπου είχαν τέτοιες πόρτες για να αποτρέπουν την επίθεση από ελέφαντες!!
20171014_113202.jpg

Υπάρχει έντονο το αραβικό στοιχείο και από αρχιτεκτονικής άποψης με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια,αλλά και οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι μας έδωσαν την αίσθηση ανατολής.
20171014_114131.jpg

Κάναμε πολλές βόλτες στα στενάκια που είναι γεμάτα από μαγαζιά με αναμνηστικά,και κάπου εκεί συναντήσαμε και μια Αγγλικανική εκκλησία που έμοιαζε να έχει ξεχαστεί εδώ.
20171014_114026.jpg

Η Ζανζιβάρη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική, στην Αραβία, στην Περσία και στην Ινδία, για περισσότερα από 2.000 χρόνια.Μόνο που εκτός από μπαχαρικά και ελεφαντόδοντο εδώ γινόταν εμπόριο δούλων.:(Υπάρχει και ένα υπέροχο μνημείο για να θυμίζει το πόσο υπέφεραν άνθρωποι με μόνο λόγο το διαφορετικό χρώμα στο δέρμα.
victims-transatlantic-slave-trade_23313.jpg

Έτσι ολοκληρώθηκε η περιπλάνηση μας στην πόλη και πήραμε το καράβι(Pride of Tanzania) το οποίο ήταν υπερσύγχρονο σε αντίθεση με αυτό που περίμενα και σε δύο ώρες ήμασταν στο λιμάνι του Dar es Salaam.
20171014_135245-1.jpg

Φτάνοντας στο λιμάνι πήραμε ταξί για το αεροδρόμιο με κόστος 30.000 σελίνια(12€) με αρκετό παζάρι αφού μας ζητούσαν 25$.
Η επιστροφή ήταν δύσκολη αφού περιλάμβανε 3 πτήσεις με αρκετές ώρες αναμονής και στη συνέχεια δύο ώρες οδήγηση από τα Χανιά στο Ηράκλειο όμως ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι και πανευτυχής για όσα ζήσαμε σε αυτό το ταξίδι!!Πλέον αρχίζει ο σχεδιασμός του επόμενου ταξιδιού στην Ινδία αφού πρώτα αφήσω να περάσει λίγος καιρός για να καταλαγιάσουν μέσα μου οι εικόνες.
:airplane:
Καλά ταξίδια σε όλους φίλοι μου!!!
image-0-02-04-851eae4eede0e9161a48a1501aadf114e1cb2b89b6a2291f5137046b38665655-V.jpg
 
Last edited:

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Όπως είχα υποσχεθεί η ιστορία μας είναι έτοιμη πολύ γρήγορα!!Ελπίζω να βοήθησα όσους σχεδιάζουν ταξίδι στην Τανζανία αλλά και για όσους δεν γνώριζαν αυτή την χώρα,ελπίζω μέσα από τις εικόνες μας να έβαλαν την χώρα στην ταξιδιωτική τους λίστα!!
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.683
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
για ακομη μια φορα,μια υπεροχη ιστορια σε χρονο ρεκορ!!! κ στο επομενο με το καλο! :clap:;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.632
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom