Τουρκία Ταξίδι στην Πόλη

copytech

Member
Μηνύματα
6
Likes
24
11-12-13-14/5/2006

Ρωτώντας και στην Πόλη πας λέει η παροιμία
Εγώ όμως σας λέω ότι καλύτερα πας «διαβασμένος»
Μετά από μελέτη και καλή προετοιμασία τέσσερις γυναίκες ξεκινήσαμε για την Πόλη
Αποφασίσαμε να πάμε όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά από την Ασιατική Τουρκία μια και είχαμε δικό μας αυτοκίνητο.
Αγνοήσαμε όλους τους φίλους και γνωστούς που μας φόβιζαν ‘’που θα πάτε μόνες γυναίκες στην Τουρκία’’
Ξεκινήσαμε στις 6.15 το πρωί…..σε δύο ώρες ήμασταν στα σύνορα
Από σύνορα στην Κεσάνη σε μισή ώρα περίπου 40 χιλιόμετρα και άλλα 120 χιλιόμετρα από Κεσάνη στην Καλλίπολη. Είναι η περιοχή γνωστή σαν Δαρδανέλια .
Ένα φέρρυ σαν πλατφόρμα μας περνάει απέναντι στην Λάμψακο σε είκοσι λεπτά .(δρομολόγια γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο)
Από την Λάμψακο στην Πάντερμο είναι άλλα 120 χιλιόμετρα περίπου.
Ο δρόμος είναι βατός –επαρχιακός – αλλά η διαδρομή είναι ωραία καταπράσινη και σε κάποια κομμάτια θυμίζει έντονα Χαλκιδική .Στο μεγαλύτερο κομμάτι ο δρόμος είναι παραθαλάσσιος και η θάλασσα του ΜΑΡΜΑΡΑ ένα εξαίσιο θαλάσσιο πάρκο.
Στις μία το μεσημέρι φθάνουμε στο λιμάνι .Η Πάντερμος είναι μια πόλη που μοιάζει με την Καβάλα γι αυτό και ο παππούς μου ο Γιάννης που έφυγε από εκεί το ’22 στην μικρασιατική καταστροφή διάλεξε την Καβάλα σαν δεύτερη πατρίδα του.
Τρώμε στον Βoby-Dick σε μια ψαροταβέρνα στο λιμάνι και στις 3.30 αναχωρούμε . Σε δύο ώρες ακριβώς φθάνουμε στην περιοχή Γενικαπί.
Τίποτα δεν συγκρίνεται με την θέα της Κωνσταντινούπολης όταν φτάνει το πλοίο και ξεμυτίζουν στον ορίζοντα οι τρούλοι των τζαμιών.
Sultanahmet είναι η περιοχή της παλιάς πόλης. Εδώ πολλά παλιά κτίρια και αναπαλαιωμένα οθωμανικά μέγαρα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία. Σ ένα τέτοιο σπίτι θα μείνουμε κι εμείς. Hotel Ararat απέναντι ακριβώς από το μπλε τζαμί .
Από την μπροστά βεράντα έχουμε θέα το Μπλε τζαμί και την Αγ. Σοφία και από την πίσω βεράντα την θάλασσα του Μαρμαρά.
Το ξενοδοχείο δεν έχει ανέσεις αλλά είναι πεντακάθαρο και με πολύ χρώμα, να φανταστείτε ότι τα παράθυρα ήταν συρταρωτά με καϊτια
Το βράδυ βγαίνουμε για φαγητό στο HAMDI(HAMD? RESTAURANT) ένα εστιατόριο κοντά στην Αιγυπτιακή αγορά γνωστό για τα κεμπαπ του. Γυρίζουμε στην γειτονιά μας και ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο μας είναι το café mesale .Εδώ παίρνοντας ένα καφέ ή ένα τσάι βλέπετε τον χορό των δερβίσηδων(που με τον χορό τους μιμούνται την κίνηση των πλανητών) ή παίζετε τάβλι με ένα γνωστό ή με ένα άγνωστο ,πράγμα που έκανε η Βιβή.
Έτσι πέρασε η πρώτη μέρα
Ξυπνάμε πρωί και παίρνουμε το πρωινό μας στην ταράτσα μας και στις 9,00 ξεκινάει η περιπέτεια της δεύτερης μέρας. Ξεκινάμε από το Χαμάμ της Κυράς Χιουρέμ .Είναι το χαμάμ της Αγίας Σοφίας ,έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν από το 1556. Αρχικά ήταν διπλό χαμάμ με δύο ολόιδια αλλά ξεχωριστά λουτρά για άνδρες και γυναίκες. Σήμερα στον κεντρικό διαχωριστικό τοίχο έχει ανοιχτεί μια μικρή πόρτα
Σήμερα το χαμάμ στεγάζει το κρατικό Τουρκικό Κέντρο Πώλησης Χειροποίητων Ταπήτων .Αν δείτε κάτι που σας αρέσει -εμάς μας άρεσαν όλα τα χαλιά-εδώ μπορείτε να εμπιστευθείτε την ποιότητα και τις τιμές.
Στην συνέχεια πηγαίνουμε στο Υδραγωγείο- στην Βασιλική Κιστέρνα –
Κατασκευάστηκε το 532 από τον Ιουστινιανό .΄Έχει πλάτος 70 μ. και μήκος 140 μ. και η οροφή στηρίζεται σε 336 κολώνες. Οι δύο κολώνες στην άκρη υποστηρίζονται από σκαλιστές πέτρες που απεικονίζουν κεφάλια Μέδουσας .Είναι ανάποδα γιατί θεωρούνται απλώς πέτρες και όχι έργο τέχνης. Για να καταλάβετε το μέγεθος σας λέω ότι η κιστέρνα χωρούσε 80.000 κυβικά μέτρα νερό, ποσότητα αρκετή για τις ανάγκες της πόλης στην διάρκεια πολιορκιών. Μπορείτε να δείτε ψάρια να κολυμπούν στο σκοτάδι ,και καθώς περιπλανιέστε το νερό στάζει από το ταβάνι και συγχρόνως ακούτε έργα του Μότσαρτ και Βιβάλντι.
Στην συνέχεια πηγαίνουμε στο Μουσείο Μωσαϊκών. Τα τελευταία ψηφιδωτά πλακόστρωτα του Μεγάλου Παλατιού του Βυζαντινού αυτοκράτορα στην ίδια θέση που ήταν. Ποιμενικές σκηνές ,φανταστικά ζώα κι ένας συγκινητικός Διόνυσος με γενειάδα από φύλλα.
Επόμενη στάση στην Αιγυπτιακή αγορά .Είναι σκεπαστή αγορά που κατασκευάσθηκε μεταξύ του 1597 και του 1664 και πήρε την ονομασία του επειδή ο κόσμος αγόραζε βότανα και μπαχαρικά. Σήμερα εκτός από μπαχαρικά τα πιο δημοφιλή εμπορεύματα είναι η γύρη μέλισσας ξηρoί καρποί ,αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες και άλλες λιχουδιές .

Από την Αιγυπτιακή αγορά με ταξί στο Οrtakoy (μεσοχώρι) που από παλιό ψαροχώρι έχει γίνει ένα από τα πιο μοδάτα μέρη της πόλης. Έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με εκκλησίες ,συναγωγές και τζαμιά να συνυπάρχουν ειρηνικά. Είναι επίσης αποβάθρα για αρκετούς προορισμούς.
Εμείς από εδώ πήραμε το καραβάκι για τον ’’ πύργο της κόρης’’ που είναι πάνω σ ένα νησάκι στην καρδιά του Βόσπορου
Από ψηλά έχει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη και εμείς πήραμε τα καφεδάκια μας και την απολαύσαμε. Χαμηλά όταν είσαι, τα τάνκερ περνούν τόσο κοντά που νομίζεις ότι μπορείς να τα αγγίξεις. Αν θέλετε να κρατήσει περισσότερο η μαγεία μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο του πύργου, πράγμα που θα το κάνουμε σε επόμενο ταξίδι. (http://www.kizkulesi.com.tr/)
Γυρίζουμε με το καραβάκι και τρώμε ψαρικά σε ένα εστιατόριο στο ortakoy ακριβώς κάτω από την Μεγάλη Γέφυρα.( Banyan Restaurant - Food for the soul) Το περιβάλλον είναι υπέροχο.( εδώ είναι ωραία το βράδυ-το καλοκαίρι από εδώ μπορεί κανείς να κάνει νυχτερινή κρουαζιέρα στον Βόσπορο)

Στις 18.00 γυρίζουμε στο ξενοδοχείο να ξαποστάσουμε λιγάκι και να ετοιμαστούμε για την βραδινή έξοδο που σήμερα είναι στον Πύργο του Γαλατά που τον έφτιαξαν Γενοβέζοι το 1348.
1. Εδώ είναι Τουρκία και το γλέντι αρχίζει νωρίς. Στις 20.00 αρχίζει το πρόγραμμα. Αξίζει όμως να έρθει κανείς νωρίς , γιατί ο Πύργος του Γαλατά με τα 69 μ. ύψος προσφέρει πανοραμική θέα - μπορείτε με μια ματιά να κατανοήσετε όλο το τοπογραφικό σύμπλεγμα της πόλης. Galata Tower Night Show,GALATA TOWER NIGHT SHOW,Galata Tower,alata Tower Night Show,New Year Programme 2010,New Year Eve 2010,Galata Tower Night Show 2010 New Year,Galata Tower Dinner,GALATA TOWER NIGHT SHOW,Galata Tower, Oriental night show, orieant

Όπως καταλαβαίνετε η δεύτερη μέρα ήταν μια πολύ γεμάτη
Τρίτη μέρα αφιερωμένη στην αγορά –Μεγάλο Παζάρι- ή στα τούρκικα καπαλί τσαρσί
Μία μεσαιωνική κλειστή αγορά η μεγαλύτερη στον κόσμο .Για όσους δεν έχουν πάει αναφέρω ότι έχει 4500 καταστήματα ,καθώς και τζαμιά ,τράπεζες εστιατόρια, καφέ εργαστήρια.. Στα χιλιάδες μαγαζιά μπορείς να βρεις ότι βάζει ο νους .Ότι αξίζει όμως εδώ είναι τα παζάρια που γίνονται. Η Βιβή λέει σε ένα μικροπωλητή πες την τελική τιμή να τελειώνουμε και αυτός έκπληκτος απαντά –μπαζάρ μαντάμ, μπαζάρ!!!!. Το Παζάρι είναι τρόπος συναλλαγής
Εδώ συναντούμε και τον μόνο Έλληνα σε όλο τον Ταξίδι τον κ .Τάκη που έχει εστιατόριο μέσα στο καπαλί τσαρσί ,είναι από τους λίγους έλληνες που έχουν απομείνει στην Πόλη.
Μας καλεί για φαγητό στο μαγαζί του αλλά εμείς έχουμε άλλα σχέδια.
Μετά από τόση φασαρία ένα χαμάμ είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσουμε..
Πηγαίνουμε στο cemberlitas hamam. (Γ‡emberlitaş HamamΔ± | Historical Turkish Bath) Είναι διπλό χαμάμ (χωριστά άνδρες -γυναίκες )και το έφτιαξε ο Σινάν για την σύζυγο του σουλτάνου Σελίμ Β΄ το 1584.Το κτίριο είναι ακριβώς όπως όταν χτίστηκε .Έχουν γίνει μόνον μερικές μικροεπεμβάσεις όπως για παράδειγμα έβαλαν κλιματισμό στο χώρο του μασάζ. Σε γενικές γραμμές όμως το περιβάλλον είναι το ίδιο .Απολαμβάνουμε το χαμάμ με τον ίδιο τρόπο που το απολάμβανε και η σύζυγος του Σουλτάνου.
Με 30 ευρώ που πληρώσαμε είχαμε την σπέσιαλ περιποίηση. Τρίψιμο ,λούσιμο και μασάζ.
Μέσα σε δύο περίπου ώρες αισθάνεστε άλλος άνθρωπος. Υπέροχη εμπειρία !!! Αξίζει να πάτε στην Πόλη μόνο γι αυτήν .
Όπως βγαίνουμε συναντούμε ένα μαγαζί που δύο γυναίκες έφτιαχναν παραδοσιακές πίτες και λαϊκοί οργανοπαίχτες έπαιζαν λαϊκά όργανα και τραγουδούσαν αμανέδες για όλους αλλά και για την κάθε παρέα χωριστά.
Πώς να αντισταθείς σε τέτοιο πειρασμό!!! Δυστυχώς δεν κράτησα το όνομα του μαγαζιού.
Ξεκουραζόμαστε μια –δυο ώρες και μας μένει η τελευταία νύχτα στην Πόλη.
Δεν έχουμε κατέβει καθόλου στην περιοχή ταξίμ αλλά ομόφωνα αποφασίζουμε να μην φύγουμε από την παλιά Πόλη.
Ακόμη και βόλτα να κάνεις στην παλιά πόλη είναι υπέροχα γι αυτό και το κομμάτι αυτό ονομάστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco
Στην Divanyolu πηγαίνουμε στο εστιατόριο του Pasha. Ωραίο περιβάλλον προσεγμένο φαγητό και ένας νεαρός που παίζει κλασική κιθάρα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τα γνωρίζουν οι θαμώνες από όλο τον κόσμο.-Beatles κλπ
. Όταν όμως μαθαίνει ότι είμαστε Έλληνες μας τραγουδάει σε τούρκικο στοίχο ελληνικές επιτυχίες.- Η τελευταία μας βραδιά ήταν και η ωραιότερη.
Τέλος της τρίτης μέρας

Μέρα επιστροφής .Κάνουμε μόνοι μας πρωινό .Οι υπόλοιποι ένοικοι κοιμούνται, εμείς όμως είμαστε σαν στο σπίτι μας .Γύρω στις 9.00 αναχωρούμε παίρνοντας την παραλιακή οδό. Επειδή είναι Κυριακή η κίνηση είναι σχετικά μικρή .Σε μια ώρα περίπου είμαστε στην Σηλύβρια για καφέ .Έχω χρόνια να περάσω από εδώ έχει αλλάξει .
Στις 12.30 είμαστε στην Ραιδεστό για να τσιμπήσουμε κάτι και γραμμή για τα σύνορα.
Η τελευταία στάση στον Παράδεισο και στις 6,30 περίπου είμαστε στην ΚΑΒΑΛΑ.
Δίνουμε ραντεβού και υπόσχεση να επιτρέψουμε στην ωραιότερη πόλη του κόσμου.

To ταξίδι μας δεν είναι οδηγός για ‘’πρωτάρηδες’’. Αν κάνετε το παρθενικό σας ταξίδι στην Πόλη πρέπει οποσδήποτε να δείτε τα παρακάτω μουσεία –Τοπ Καπί με τα υπέροχα ρουμπίνια και διαμάντια της συλλογής του, που για τέσσερις αιώνες ήταν κατοικία Οθωμανών Σουλτάνων, Αγια Σοφία με τα μεγαλειώδη ψηφιδωτά, Μπλε Τζαμί με τα χιλιάδες κεραμικά πλακάκια .
Επισκεφθείτε τον Ιππόδρομο όπου στο Βυζάντιο έκαναν αρματοδρομίες οι «πράσινοι »και οι «βένετοι» ,το ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ που έγινε γνωστό επειδή εδώ πέθανε ο Ατατούρκ και να κάνετε την κλασική βόλτα με πλοίο στον Βόσπορο. Ακόμη να περπατήσετε στο Φανάρι ,που είναι μια περιοχή που φιλοξενεί μερικούς από τους τελευταίους δρόμους με παραδοσιακές κατοικίες που σώζονται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. .
Θα ενθουσιαστείτε τόσο που σίγουρα θα θελήσετε να ξαναπάτε
Δεν είναι δυνατόν με μια ή δύο επισκέψεις να γνωρίσετε μια πόλη 15.000.000 κατοίκων και με ιστορία χιλιάδων χρόνων.


Στο δικό μας ταξίδι η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ= 1,80 λίρες τούρκικες
 

copytech

Member
Μηνύματα
6
Likes
24
κλεοπάτρα γεια και χαρα
εσύ που είσαι εμπειρος χρήστης μπορείς να με βοηθήσεις?
για την συμμετοχη στον διαγωνισμό για την πράγμα ...γράφει στις οδηγίες πατήστε το κουμπί"απαντηση" που είναι αυτο ???
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
κλεοπάτρα γεια και χαρα
εσύ που είσαι εμπειρος χρήστης μπορείς να με βοηθήσεις?
για την συμμετοχη στον διαγωνισμό για την πράγμα ...γράφει στις οδηγίες πατήστε το κουμπί"απαντηση" που είναι αυτο ???
Συγνωμη αλλα δεν καταλαβα καλα .
Εννοεις Πραγα ?
Δε βλεπω να γινεται αυτη τη στιγμη καπου στο φορουμ διαγωνισμος για Πραγα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.733
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom