- Ταξίδι-Όνειρο
- Στα φεγγάρια μου!
Ημέρα -1: Σκόρπιες σκέψεις
Μέχρι τώρα για διάφορους λόγους δεν είχα σκοπό να αφηγηθώ μια ιστορία ή να περιγράψω το ταξίδι μου στο Ιράν. Πρώτα από όλα δεν πρόκειται για κάποιο από τα τελευταία μου ταξίδια. Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τον Απρίλιο του 2023 που επισκέφτηκα αυτήν τη χώρα. Κάποιες λεπτομέρειες του ταξιδιού ίσως να έχουν περάσει στη σφαίρα της λήθης ή έστω της μη ακριβούς ενθύμησης. Ο κύριος λόγος όμως που δεν σχεδίαζα να γράψω κάτι για αυτό, ήταν πως το είχα πραγματοποιήσει με οργανωμένο γκρουπ και έτσι ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την ικανοποίηση της οργάνωσης μαζί με την όμορφη ανησυχία για την υλοποίησή του, απουσίαζε.
Επίσης μια άλλη σημαντική διαφορά αυτού του ταξιδιού σε σχέση με δύο άλλα που έχω μερικώς περιγράψει είναι πως σε αυτό δεν ταξίδευα μόνος μου. Ήμουν μαζί με την κόρη μου, στο τελευταίο μάλιστα από μια σειρά όμορφων ταξιδιών που είχαμε κάνει μαζί σε Ασία, Β. Αφρική και Αμερική στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων.
Παρόλα αυτά μπαίνω τώρα στον πειρασμό να περιγράψω τη διαδρομή μου στο Ιράν, έστω και αν αυτή η εξιστόρηση οδηγηθεί σε μια φωτογραφική απλώς αποτύπωση του ταξιδιού, χωρίς άλλη χρηστική αξία. Αφορμή για την απόφασή μου στάθηκε σίγουρα μια άλλη σχετική ταξιδιωτική ιστορία, που ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο του φόρουμ, η οποία ταυτόχρονα με έκανε να συνειδητοποιήσω πως η τελευταία εξιστόρηση για αυτήν τη χώρα μετρά ήδη οκτώ χρόνια. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η επικαιρότητα με την πολεμική σύρραξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στο Ιράν, με άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα ή το κόστος της σε ανθρώπινες ζωές, όπως και των συνεπειών της στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα, που βρίσκονται καθημερινά στην ειδησεογραφία, με έκαναν να ανατρέξω στο ψηφιακό άλμπουμ των φωτογραφιών μου και να αναπολήσω το ταξίδι μου στο Ιράν. Ταυτόχρονα όμως, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γράψω για αυτές τις εικόνες, έστω κι αν οι αναμνήσεις μου δεν είναι πια πρόσφατες.
Το σύμβολο που αντιπροσώπευε τη μοναρχία, με τον χρυσό λέοντα, το σπαθί και τον ανατέλλοντα ήλιο, δέσποζε σε διάφορες εκδοχές στο κέντρο της λευκής λωρίδας της ιρανικής σημαίας πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το καθεστώς των Αγιατολάχ.
Μετά την επανάσταση του 1979 το κεντρικό σύμβολο της σημαίας αντικαταστάθηκε από ένα κόκκινο ισλαμικό έμβλημα, που παραπέμπει σε τουλίπα για τη μνήμη όσων πέθαναν για το Ιράν. Αποτελείται από τέσσερις ημισελήνους και ένα σπαθί που σχηματίζουν τη λέξη “Αλλάχ”, ενώ στην πράσινη και στην κόκκινη λωρίδα της σημαίας υπάρχει από 11 φορές στην καθεμία η επιγραφή στα κουφικά "Allahu Akbar" (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Last edited: