Ιράν Ταξιδεύοντας στο Ιράν σε περίοδο πριν από τον πόλεμο

erodios

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Ημέρα 8η: Στον δρόμο από τη Γιαζντ για το Σιράζ

Πασαργάδες, Περσέπολη, Νεκρόπολη

Όπως είχα γράψει στην αρχή της εξιστόρησής μου, αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους με έλκυε το Ιράν ως προορισμός, ήταν εκτός από το θεοκρατικό του καθεστώς: “Η καταστραμμένη από τον Μ. Αλέξανδρο μεγαλοπρεπής Περσέπολη, οι τάφοι των βασιλιάδων μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας, τα ίχνη του ζωροαστρισμού, καθώς και τόσα άλλα μνημεία από τη μετέπειτα ισλαμική ιστορία του Ιράν βρίσκονταν εκεί.”

Μέχρι τώρα είχα ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό πολλά από τα παραπάνω εκτός από το βασικότερο ή τουλάχιστον το ένα από τα δύο πιο βασικά που είχα στο μυαλό μου μαζί με το ιδιαίτερο καθεστώς του Ιράν. Δεν είχα εντρυφήσει ακόμα στην αρχαία Περσία, που πήρε την ονομασία της από την περιοχή Παρς, σημερινό Φαρς στο νότιο Ιράν, πριν το σημερινό κράτος ονομαστεί επίσημα ως Ιράν, που σημαίνει ”η χώρα των Αρίων”. Δεν είχα δει ακόμα τους αρχαιολογικούς τόπους με τα σημάδια αυτής της ισχυρής και σπουδαίας αυτοκρατορίας της αρχαιότητας, που ιδρύθηκε από τον Κύρο Β΄ τον Μέγα της δυναστείας των Αχαιμενιδών (περ. 550-330 π.Χ.) και με την οποία είχε συνδεθεί η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, αρχικά με την Ιωνική Επανάσταση και στη συνέχεια με τους περσικούς πολέμους, την περσική παρέμβαση κατά τη διάρκεια των συρράξεων των ελληνικών πόλεων και τέλος με την κατάκτησή της από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν ήταν αυτή που περίμενα σε όλο το ταξίδι. Οι Πασαργάδες, η Περσέπολη και η Νεκρόπολη θα ήταν οι στάσεις και τα σημεία περιήγησής μας στην 460 χλμ. διαδρομή από τη Γιαζντ έως το Σιράζ. Έτσι, μετά από μια μακρόσυρτη πορεία μέσα σε ένα άνυδρο περιβάλλον, το οποίο διακοπτόταν από κάποιες πράσινες κατοικημένες περιοχές όπως ήταν η μικρή πόλη Ταφτ, φτάσαμε στις Πασαργάδες.

480.jpg

481.jpg

482.jpg

Οι Πασαργάδες, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι χτισμένες στην κοιτίδα των Περσών στην επαρχία Φαρς του Ιράν. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. από τον Κύρο τον Μέγα και αποτέλεσε την πρωτεύουσα της αχαιμενιδικής περσικής αυτοκρατορίας. Στην τοποθεσία υπάρχουν τα κατάλοιπα του βασιλικού ανακτόρου, ενώ εκεί επίσης δημιουργήθηκε το πρότυπο για τους περσικούς κήπους των τεσσάρων τεταρτημορίων, γνωστοί ως οι “Τέσσερις Κήποι”. Ωστόσο, το πιο εμβληματικό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι ένα λιτό βαθμιδωτό μαυσωλείο έξι επιπέδων από λευκό λίθο, το οποίο θεωρείται πως είναι ο τάφος του Κύρου. Ο τετράπλευρος ταφικός θάλαμος που βρίσκεται πάνω στην ύψους 5,5 μ. εξέδρα έχει και αυτός το ίδιο ύψος και μορφολογικά θυμίζει δικό μας εξωκκλήσι.

483.jpg

484.jpg

485.jpg

487.jpg

Σε απόσταση 80 χλμ. από τις Πασαργάδες βρίσκεται η Περσέπολη ή Πάρσα, δηλαδή η πόλη των Περσών. Αποτέλεσε την “τελετουργική πρωτεύουσα” της αυτοκρατορίας, που αναδείκνυε το μεγαλείο της, παρόλο που η κύρια διοικητική πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί από τις Πασαργάδες στα Σούσα από τον Δαρείο Α΄ τον Μέγα. Η Περσέπολη ιδρύθηκε από τον ίδιο και αναπτύχθηκε από τους διαδόχους του Ξέρξη Α΄ και Αρταξέρξη Α΄ (518-460 π.Χ.), αν και λέγεται πως η επιλογή τής περιοχής είχε γίνει από τον Κύρο. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Ζάγκρος και χαρακτηρίζεται από μια τεράστια υπερυψωμένη πλατφόρμα έκτασης 130 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν παλάτια, θησαυροφυλάκια και μνημειώδη οικοδομήματα όπως είναι η Πύλη των Εθνών, η Αίθουσα των Ακροάσεων και η Αίθουσα του Θρόνου. Συνιστά μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Plan_of_Persepolis.jpg

Persepolise_map_main.jpg

Πηγή σχεδιαγραμμάτων: Wikimedia Commons

Μόλις φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο μάς έκανε εντύπωση η διπλή μεγαλοπρεπής κλίμακα ανάβασης στο επίπεδο των ανακτόρων. Ο καυτός ήλιος δυσκόλευε τις συνθήκες της περιήγησης, αλλά υπερίσχυε η ευφορία από την αίσθηση που ανακλούσε ο χώρος με τον πολλών αιώνων παλμό του. Τα περισσότερα άτομα του γκρουπ ακολουθήσαμε τις οδηγίες του αρχηγού και κρατούσαμε ομπρέλες για τη σχετική προστασία μας. Επιπλέον εγώ διαμόρφωσα ένα σαρίκι, μικρότερο από το χτεσινό μου τουρμπάνι, αλλά αδιαπραγμάτευτα άσπρο για να ταιριάζει με την υπόλοιπη αμφίεσή μου.

488a.jpg

488.jpg

489.jpg

490.jpg

491.jpg

Φορώντας το, πόζαρα με καμάρι μπροστά στην Πύλη των Εθνών, δηλαδή όλων των υποτελών εθνών της αυτοκρατορίας, η οποία χτίστηκε από τον Ξέρξη και υποδεχόταν τους επισκέπτες της αρχαίας Περσέπολης. Στην Πύλη του Ξέρξη, όπως αλλιώς ονομάζεται, υπάρχει χαραγμένο το όνομά του σε μια τρίγλωσση επιγραφή στα αρχαία περσικά, ελαμιτικά και βαβυλωνιακά. Σε αυτήν την επίσημη μεγαλοπρεπή είσοδο ξεχωρίζουν τέσσερις μεγάλες κολόνες, με δυο επιβλητικούς πέτρινους ταύρους με κεφάλι γενειοφόρου άνδρα (lamassu) στο δυτικό κατώφλι της και δυο παρόμοιους φτερωτούς στο ανατολικό, καθώς και οι πάνω από 16 μ. κίονες, με τα κιονόκρανά τους να αποτελούνται από δύο ταύρους, που υποβάσταζαν τα δοκάρια της στέγης.

492.jpg

493.jpg
495.jpg
494.jpg
496.jpg

Τέτοια κιονόκρανα με διπλές μορφές ζώων, όπως του πουλιού huma που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, υπήρχαν και άλλα στον χώρο τριγύρω, κάποια πιθανώς ανακατασκευασμένα. Μια συλλογή από πέτρινους όγκους, που παρέπεμπαν σε μορφές ζώων και προορίζονταν για τη δημιουργία μιας πύλης που είχε μείνει ημιτελής, με έκανε να καταλάβω ότι όλες αυτές οι τεράστιες πέτρινες κατασκευές δεν γίνονταν από έναν μονόλιθο, αλλά από τη λάξευση πολλών άλλων μικρότερων λίθων κατάλληλα τοποθετημένων.

497.jpg

498.jpg

499.jpg

Μετά την κεντρική πύλη οδηγηθήκαμε στην Apadana, το μεγαλύτερο παλάτι της Περσέπολης, που χρησιμοποιούσε ο Βασιλεύς των Βασιλέων ως επίσημη αίθουσα ακροάσεων. Κάτω από τα πέτρινα κιβώτια που περιείχαν τις πλάκες θεμελίωσης ανακαλύφθηκε το 1933 ένας θησαυρός νομισμάτων. Σήμερα στέκουν όρθιοι λίγοι μόνο από τους ύψους 20 μ. 72 κίονες της Απαντάνα, που με ζωόμορφα κιονόκρανα στήριζαν την ξύλινη στέγη της. Παρόλα αυτά είναι το καλύτερα διατηρημένο και πιο όμορφο μνημείο της Περσέπολης. Οι σκάλες που επέτρεπαν την πρόσβαση στην αίθουσα ακροάσεων είναι διακοσμημένες με ανάγλυφα, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά που δείχνουν αντιπροσώπους των 23 υποτελών εθνών της αυτοκρατορίας να αποτίνουν φόρο τιμής και δώρα στον Δαρείο Α΄, δίνοντάς μας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο αμφίεσης ή χτενίσματος όλων αυτών των λαών.

500.jpg

501.jpg

502.jpg

503.jpg

Αν και πολλά από τα ανάγλυφα προστατεύονται με ειδικό σκέπαστρο, ένα τμήμα τους έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεχεράνης. Η σκιά που έδινε το σκέπαστρο ήταν πολύτιμη και για εμένα και έτσι μπόρεσα να μετατρέψω το άσπρο σαρίκι μου, πρώην μαντήλα της κόρης μου, σε στιλάτο κασκόλ μια και βρισκόμουν μέσα στη χορεία των επισκεπτών του Πέρση βασιλιά και έπρεπε να είμαι κι εγώ κατάλληλα ντυμένος!

504.jpg

505.jpg

509.jpg

Με την Απαντάνα γειτονεύει μια αίθουσα 32 κιόνων με ασαφή χρήση, αλλά και η Αίθουσα των Εκατό Κιόνων, που με διαστάσεις 68,5x68,5 μ. ήταν το δεύτερο σε μέγεθος παλάτι του συγκροτήματος και στέγαζε το θησαυροφυλάκιο ή πιο πιθανά την αίθουσα του θρόνου.

507.jpg

508.jpg

506.jpg

Συνεχίσαμε την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, εκεί όπου άλλοτε ήταν το ιδιωτικό παλάτι του Δαρείου (Tachar) με τους τεράστιους πέτρινους λίθους του, το οποίο μάλλον γλίτωσε όταν το συγκρότημα των παλατιών πυρπολήθηκε στις αρχές του 330 π.Χ. από το στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αυτό του Ξέρξη (Hadish) που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του πλατώματος της Περσέπολης και από όπου πιθανολογείται πως ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά.

517.jpg
511.jpg

507.jpg

Πίσω από τα ανάκτορα δεσπόζει λαξευμένος στον βράχο του βουνού Kuh-e Rahmat ο βασιλικός τάφος του Αρταξέρξη Γ΄. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ο τάφος που ανήκε στον Αρταξέρξη Β΄, καθώς και ο ημιτελής τάφος του Δαρείου Γ΄ (335-330), που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού η Περσία κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.

512.jpg

513.jpg

514.jpg

Από εκεί ψηλά μπορεί κανείς να ατενίσει το σύνολο των υπολειμμάτων του επιβλητικού συγκροτήματος παλατιών της Περσέπολης, ενώ επίσης μπορεί να έχει μια γενική αναπαράστασή τους με τη μακέτα που υπάρχει στον χώρο.

516.jpg

515.jpg

518.jpg

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Περσέπολη υπάρχει μια άλλη βασιλική νεκρόπολη, που περιλαμβάνει τους τάφους του Δαρείου Α’ και πιθανώς του Ξέρξη Α’, του Αρταξέρξη Α’ και του Δαρείου Β’. Ο Δαρείος Α΄ ο Μέγας επέλεξε τη δημιουργία μιας νεκρόπολης στην τοποθεσία Naqsh-e Rostam αντί για την κατασκευή ενός μαυσωλείου όπως ήταν αυτό του Κύρου. Ο χώρος με τον κάθετο βράχο, που διαμορφώνει τον ορίζοντα του τοπίου σε μεγάλο βάθος, θεωρούνταν ιερός από την ελαμιτική περίοδο και είχαν από τότε χαραχτεί πάνω του κάποιες ανάγλυφες παραστάσεις, οι οποίες μεταπλάστηκαν με τη λάξευση των τεσσάρων τάφων και τη διακόσμησή τους. Οι τάφοι έχουν ύψος πάνω από 22 μ. και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Η είσοδός τους, που διακρίνεται στο κέντρο μιας σταυροειδούς πρόσοψης, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη όπως αυτή των κατοπινών βασιλικών τάφων της Περσέπολης και οδηγεί με έναν εσωτερικό διάδρομο σε τρεις θαλάμους που προορίζονταν για τον βασιλιά και την οικογένειά του.

520.jpg

521.jpg

523.jpg

522.jpg

Στην αριστερή πλευρά του βράχου Naqsh-e Rostam υπάρχει μπροστά από αυτόν ένας πετρόκτιστος πύργος τετράγωνης κάτοψης του 5ου ή του 6ου αι. π.Χ., τον οποίο οι μουσουλμάνοι ονομάζουν Καάμπα του Ζωροάστρη. Η είσοδος στον “Κύβο” γίνεται από μια πέτρινη σκάλα που φτάνει στα μισά του 11 μ. πύργου, για τον οποίο διίστανται οι απόψεις της χρήσης του. Αν και σίγουρα πρόκειται για ζωροαστρικό κτήριο, άλλοι θεωρούν ότι στέγαζε μια βιβλιοθήκη με κείμενα της Αβέστα και άλλοι ότι ήταν ένας ναός φωτιάς. Εγώ προτιμώ τη δεύτερη εκδοχή γιατί προσδίδει αίγλη, καθώς και αίσθηση ιερότητας και μυστηρίου.

524.jpg

Οι Σασσανίδες, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους διαδόχους των Αχαιμενιδών, δημιούργησαν επίσης κάποιες βραχογραφίες στο Νακς-ε Ροστάμ. Λίγο πιο πέρα από τους τάφους απεικονίζεται σε μια ανάγλυφη βραχογραφία ο Αχούρα Μάζντα να προσφέρει το διάδημα της κυριαρχίας στον Αρδασίρ Α', ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, ενώ οι δύο φιγούρες έφιππες ποδοπατούν τους εχθρούς τους, δηλαδή τον Αριμάν και τον Πάρθο βασιλιά αντίστοιχα. Στην άλλη ανάγλυφη λαξευτή παράσταση, που είναι στα δεξιά της πρώτης, απεικονίζεται ο Σαπώρης Α΄, γιος του προηγούμενου και δεύτερος σάχης της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, να υποτάσσει Ρωμαίους αυτοκράτορες οι οποίοι γονατίζουν ή απλώνουν τα χέρια τους σε ένδειξη παράδοσης.

525.jpg

Αφού ολοκληρώσαμε την τριπλή αυτή ανασκαφή στα βάθη της περσικής ιστορίας, επιβιβαστήκαμε και πάλι στο πούλμαν για να οδηγηθούμε με το τέλος της ημέρας στο ξενοδοχείο μας στην πόλη Σιράζ, που μας περίμενε.

526c.jpg
Προσωπικά ήμουν πολύ ικανοποιημένος.
Όπως είχα γράψει και στην αρχή, μπόρεσα “να καταρρίψω ιδίοις όμμασι όλες τις ανακρίβειες των σχολικών χρόνων για τον δήθεν απολίτιστο λαό των Περσών”. Επίσης, η κούραση που αντικειμενικά βάραινε τα μέλη μας, αντισταθμιζόταν από την αίσθηση του μεγαλείου των μνημείων με τα οποία είχαμε έρθει σε επαφή και την 2.600 ετών ιστορία των αρχαιολογικών χώρων που περπατήσαμε.
Η κόρη μου πάντως εξακολουθούσε να είναι ανικανοποίητη με τις χωρίς αλκοόλ διαθέσιμες μπίρες!

Last edited:

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Πασαργάδες, Περσέπολη, Νεκρόπολη
Αυτό το κεφάλαιο ήταν το καλύτερο όλων! :clap: Άντε και στα δικά μου...:rolleyes-80:

Η κόρη μου πάντως εξακολουθούσε να είναι ανικανοποίητη με τις χωρίς αλκοόλ διαθέσιμες μπίρες!
Δώστης ένα φιλί απο μένα, δίκιο είχε το κορίτσι!!! Αυτό το κακό στις ισλαμικές χώρες πχια...

YiannisTS

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
να καταρρίψω ιδίοις όμμασι όλες τις ανακρίβειες των σχολικών χρόνων για τον δήθεν απολίτιστο λαό των Περσών
Νομίζω οτι αυτό είναι το κέρδος που αποκόμισες και είναι πράγματι πολύτιμο! Υπέροχα!

erodios

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Άντε και στα δικά μου...:rolleyes-80:
Στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά!
Δώστης ένα φιλί απο μένα, δίκιο είχε το κορίτσι!!! Αυτό το κακό στις ισλαμικές χώρες πχια...
Της το 'στειλα στο messenger. Θα το δει οσονούπω ηλεκτρονικά! :heart:

Αυτό το κεφάλαιο ήταν το καλύτερο όλων! :clap:
Νομίζω οτι αυτό είναι το κέρδος που αποκόμισες και είναι πράγματι πολύτιμο! Υπέροχα!
Συμφωνώ! Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ο Βασιλεύς των Βασιλέων!

Last edited:

Sanna1971

Member
Επόμενο Ταξίδι
DCOrlandoN.OrleansNashvil
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη
ανικανοποίητη με τις χωρίς αλκοόλ διαθέσιμες μπίρες
Καλέ δεν πινονται. Πάρε γκαζόζα καλύτερα. Πίνεις ό,τι βλέπεις τουλάχιστον. Όχι βλέπεις μπύρα και πίνεις.... άντε μην πω!!!!! Ουφ! Υποκατάστατα παντού....
όλες τις ανακρίβειες των σχολικών χρόνων για τον δήθεν απολίτιστο λαό των Περσών”.
Εγώ πάλι, εξαιτίας των σχολικών μου χρόνων, την Περσία και το λαό της τους είχα ψηλά! Και γιαυτό είναι όνειρο η επίσκεψή μου εκεί!
Άντε και στα δικά μου...:rolleyes-80:
Αχ και σύντομα παρακαλώ! Να μην πάθουμε στερητικό! :)

erodios

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Εγώ πάλι, εξαιτίας των σχολικών μου χρόνων, την Περσία και το λαό της τους είχα ψηλά! Και γιαυτό είναι όνειρο η επίσκεψή μου εκεί!
Μάλλον είμαι παλιότερη γενιά με πιο αρχαία βιβλία! :haha::haha::haha:
Τους Πέρσες τους μαθαίναμε σαν έναν απολίτιστο λαό που ερχόταν να υποδουλώσει την Ελλάδα, η οποία ποτέ στην ιστορία της δεν είχε επιτεθεί για να καταλάβει άλλη χώρα, ενώ η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου έγινε για να μεταδώσει το ελληνικό πνεύμα στα πέρατα του κόσμου! :xalara:
Ακόμα κι αυτό που είχα γράψει για τον ζωροαστρισμό δεν ήταν υπερβολή. Δεν είμαι σίγουρος σε ποια ακριβώς τάξη ήταν, αλλά θυμάμαι το σχολικό βιβλίο να αφιερώνει μόνο ένα μάθημα στα "άλλα δόγματα και θρησκείες", όπου μιλούσε για τον καθολικισμό και τον προτεσταντισμό, αφιερώνοντας στο τέλος μια παράγραφο για όλες τις άλλες θρησκείες με 2-3 γραμμές για τον ζωροαστρισμό!

YiannisTS

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου έγινε για να μεταδώσει το ελληνικό πνεύμα στα πέρατα του κόσμου
Καλό! Κάπως έτσι ο τράμπας θέλει να "απελευθερώσει" τις γυναίκες του Ιράν από τα δεινά αυτού του κόσμου...

erodios

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Ημέρα 9η: Στο Σιράζ την πόλη των ποιητών, των κήπων και των αηδονιών

Φρούριο Arg-e Karimkhan, Χωριό Qalat, Μαυσωλείο Saadi, Μαυσωλείο Hafez, Παζάρι Vakil

Το Shiraz είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς και έχει πληθυσμό 2.000.000 κατοίκους. Αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Θεωρείται ως η πόλη των ποιητών, της λογοτεχνίας, των ρόδων, των λουλουδιών, των κήπων, των αηδονιών, του κρασιού, ενώ δεν ξέρω αν παρέλειψα κάποιον από τους πραγματικά πολλούς προσδιορισμούς της όμορφης αυτής πόλης. Στο ιστορικό της κέντρο υπάρχει το εμβληματικό φρούριο Arg-e Karimkhan του 18ου αι., που λειτούργησε ως κατοικία του Καρίμ Χαν, ιδρυτή της δυναστείας των Ζαντ, ο οποίος για μια περίοδο έκανε την πόλη πρωτεύουσα της δυναστείας του. Ξεχωρίζουν οι πύργοι στις τέσσερις γωνίες του κάστρου, από τους οποίους ο ένας έχει κλίση λόγω της καθίζησης του εδάφους. Το κάστρο είναι δίπλα σε κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο της επαρχίας με τα πορτρέτα των δύο Αγιατολάχ στην πρόσοψή του.

530.jpg

532.jpg

535.jpg

534.jpg
533.jpg

Στο Σιράζ, σύμφωνα με το αρχικό μας πρόγραμμα, επρόκειτο να έχουμε δύο διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, μια αλλαγή των αεροπορικών δρομολογίων λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση, μας επέτρεψε να κάνουμε εκεί και μια τρίτη διανυκτέρευση, μεγαλώνοντας το ταξίδι μας κατά μία ημέρα. Για να καλυφθεί αυτή η επιπλέον ημέρα είχε προβλεφθεί μια εκδρομή στο κοντινό χωριό Qalat (Ghalat).

Το γκρουπ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με την προοπτική αυτής της εκδρομής και έκανε διάφορες άλλες προτάσεις. Η κόρη μου μάλιστα είχε προτείνει αντί για το Καλάτ να πηγαίναμε στη λίμνη Μαχαρλού (Maharloo Lake), που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σιράζ και είναι γνωστή ως “Ροζ Λίμνη” λόγω των αποχρώσεων που παίρνουν τα νερά της. Η Μαχαρλού είναι εποχική λίμνη και ο χρωματισμός της οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αλατιού σε συνδυασμό με την άλγη που έχει, ενώ όταν τα νερά της υποχωρούν μετατρέπεται σε αλυκή.

Maharloo_Lake.jpg

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Παρόλο που όλα τα μέλη του γκρουπ είχαμε συμφωνήσει με αυτήν την εναλλακτική πρόταση, ο αρχηγός επέμενε ότι δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα, έστω κι αν ο συγκεκριμένος προορισμός ήταν εμβόλιμος. Με την ευκαιρία πρέπει να τονίσω ότι ο αρχηγός μας, παρά τη συγκεκριμένη ακαμψία του, ήταν εξαιρετικός. Έτσι πήραμε τη βορειοδυτική κατεύθυνση εξόδου της πόλης, αντί για τη νοτιοανατολική που θα μας οδηγούσε στη λίμνη, ώστε να ακολουθήσουμε την 40 χλμ. διαδρομή που θα μας οδηγούσε στο ιστορικό χωριό Καλάτ.

Το ορεινό αυτό χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μ., έχει ιστορία 2.500 ετών και φιλοξενεί σήμερα 4.000 κατοίκους. Έχει τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση, αποτελώντας μια όαση μέσα σε έναν ξηρό και βραχώδη περίγυρο. Έτσι, είναι πολύ δημοφιλές στους αστούς του κοντινού Σιράζ, που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες δροσιάς του για σύντομες εξορμήσεις αναψυχής ή ακόμη για πεζοπορία και αναρρίχηση.

539.jpg

537.jpg
538.jpg

Έχει γραφικά σοκάκια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με σπίτια χτισμένα κλιμακωτά, όπως ήταν και του Αμπιανέ που είχαμε επισκεφτεί πριν από μερικές ημέρες, χρησιμοποιώντας ως κύρια οικοδομικά υλικά την πέτρα, το ξύλο και τη λάσπη.

551.jpg

543.jpg
544.jpg
540.jpg
541.jpg
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν συνάντησα έναν ντόπιο, που έκανε χωματουργικές εργασίες με ένα παλιό φτυάρι και τη βοήθεια ενός συμπαθέστατου τετράποδου.

545.jpg

Στο Καλάτ υπάρχουν τα ερείπια μιας χριστιανικής εκκλησίας, που χτίστηκε από ιεραποστόλους την περίοδο του μεσοπολέμου, μια και το χωριό είχε τότε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό μη μουσουλμανικού πληθυσμού. Ενδιαφέρουσα ήταν ακόμη η ύπαρξη ενός σύγχρονου προφανώς ζωροαστρικού τάφου στο κοιμητήριο, μια και στο Ιράν δεν ακολουθείται πλέον η “ουράνια ταφή” των ζωροαστρών. Παρόλα αυτά, για να τηρείται η θρησκευτική αρχή ότι το σώμα δεν πρέπει να μολύνει τα στοιχεία της φύσης, οι ζωροαστρικοί τάφοι επενδύονται συνήθως με τσιμέντο, ώστε το σώμα να μην έρχεται σε επαφή με το χώμα.

546.jpg

547.jpg
551b.jpg

Επίσης δεν θα περίμενε κανείς να βρει εκεί, εκτός από τη φυσική ομορφιά, ενδιαφέροντα γκράφιτι ή να εισπράξει γενικά μια αίσθηση που παρέπεμπε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς μαντήλες και άλλες κοινωνικές συμβάσεις ή θρησκευτικοπολιτικές επιταγές.

550.jpg

549.jpg
548.jpg

Στο τέλος της περιήγησής μας απολαύσαμε τον καφέ μας σε ένα από τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει στο χωριό για να υποδέχονται τους επισκέπτες. Κανείς μας δεν είχε μετανιώσει που αντί για την ομολογουμένως εντυπωσιακή Maharloo Lake είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το γαλήνιο αυτό μέρος.

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το Σιράζ. Με την επόμενη επίσκεψή μας θα πηγαίναμε να επικυρώσουμε το Σιράζ ως πόλη των ποιητών. Κατευθυνθήκαμε προς το βόρειο τμήμα της, στην περιοχή πάνω από τον ποταμό της Khoshk, όπου βρίσκονταν τα μαυσωλεία των σπουδαίων Ιρανών ποιητών Χαφέζ και Σααντί. Τον δεύτερο τον έχω άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική ταινία “Χτυποκάρδια στο θρανίο”, όπου ο Κωνσταντίνου λέγοντας αρχικά στη Βουγιουκλάκη πως τα μάτια της του θυμίζουν τους στίχους "κάποιου Πέρση ποιητή, του Σααδή", ξεκινά να της απαγγέλει το ανεπανάληπτο “Αγάπη μου, αγάπη μου…”.

Ο Saadi ήταν κορυφαίος Πέρσης ποιητής του 13ου αι., γνωστός για το ποιητικό του έργο Bustan (οπωρώνας) αλλά και τη συλλογή Golestan (ροδώνας) με ηθικά διδάγματα για την αγάπη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το μαυσωλείο του είναι σε μικρή απόσταση από τον ιστορικό κήπο Delgosha και βρίσκεται μέσα σε έναν χώρο με ψηλά κυπαρίσσια και περιποιημένα παρτέρια λουλουδιών.

552.jpg

553.jpg

Θέλοντας να τιμήσουν τη συνεισφορά του Σααντί στη λογοτεχνία, επισκέπτονται το μνημείο πολλά άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι και σχολικές τάξεις, επιβεβαιώνοντας την αγάπη και την επαφή των Ιρανών με την ποίηση από τα πρώτα τους βήματα.

554.jpg

555.jpg

Το μαυσωλείο είναι εμπνευσμένο από το παλάτι της Τεχεράνης Chehel Sotoon, ολοκληρώθηκε το 1952 και συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με κάποια μοντέρνα στοιχεία. Το εσωτερικό του, κάτω από τον γαλάζιο τρούλο, είναι οκταγωνικό και οι τοίχοι του έχουν καλλιγραφημένα αποσπάσματα από τα διάσημα έργα του Σααντί.

560.jpg
561.jpg

Εκτός από το μνημείο μού έκανε εντύπωση και κάτι άλλο. Η γυναίκα που διακρίνεται πίσω από τον τάφο του Σααντί στην κάτω δεξιά φωτογραφία, όπως και αρκετές άλλες που είχα συναντήσει στο Ιράν όλες αυτές τις ημέρες, είχε στη μύτη της μια άσπρη ταινία. Επρόκειτο για τον νάρθηκα που τοποθετείται στη μύτη μετά τη ρινοπλαστική, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη στο Ιράν. Παραδόξως, μετά την πλαστική τους επέμβαση οι Ιρανές γυναίκες αρέσκονται να την επιδεικνύουν, θέλοντας ίσως να προβάλουν το κοινωνικό τους στάτους. Μια άλλη εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είχα διαβάσει σε πρόσφατο φύλλο του Βήματος της Κυριακής (5/4/2026), όπου ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ι. Αθανασιάδης σε συνέντευξή του για τις εμπειρίες του από το Ιράν ανέφερε: “Οι γυναίκες ανέπτυσσαν πλαστική χειρουργική, μακιγιάζ και καλλωπισμό φρυδιών, για να αποτυπωθεί η ομορφιά στη λιγοστή εμφάνεια του προσώπου”.

559.jpg
557.jpg

Σειρά είχε το μαυσωλείο του Hafez, ο οποίος έζησε τον 14ο αι. και με τα λυρικά και μυστικιστικά του ποιήματα είναι πολύ αγαπητός στους Ιρανούς. Το ταφικό του μνημείο σχεδιάστηκε τη δεκαετία 1930 και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,5 χλμ. από το προηγούμενο του Saadi.

565.jpg

566.jpg

Ο περίπτερος οκταγωνικός σχεδιασμός τού μαυσωλείου, με τον αντίστοιχο αριθμό κιόνων, καταλήγει σε έναν χάλκινο τρούλο, ο οποίος εσωτερικά είναι διακοσμημένος με εφυαλωμένα ψηφιδωτά πλακάκια (tiles), ενώ υπάρχουν και στήλες με στίχους από το Divan (ποιητικό έργο) του Χαφέζ. Θεωρείται ο πιο επιφανής Πέρσης ποιητής που έχει συνθέσει ghazals, δηλαδή σύντομα ερωτικά μυστικιστικά ποιήματα, με κύριο θέμα τη θεϊκή αγάπη.

567.jpg

568.jpg
570.jpg

Το μαυσωλείο βρίσκεται μέσα σε έναν παραδοσιακό περσικό κήπο, όπου ακούγεται απαλή μουσική και αποτελεί σημείο συνάντησης και αναψυχής για οικογένειες και νέους ή ακόμη για άτομα που θέλουν να πάρουν καθοδήγηση για τη ζωή τους, μια και πολλοί αναφέρονται στον Χαφέζ ως “Lisan al-Ghayb”, δηλαδή ότι μιλά τη γλώσσα του αοράτου. Στην είσοδο και στον γύρω χώρο της υπάρχουν ντόπιοι “Fal-bin” (μάντεις) με μικρά εκπαιδευμένα παπαγαλάκια, τα οποία, αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος δώσει το κατάλληλο αντίτιμο, διαλέγουν με το ράμφος τους ένα χαρτάκι με στίχους του Χαφέζ, που ερμηνεύονται στη συνέχεια σαν χρησμός για το μέλλον. Αυτή η εθιμική μορφή μαντείας είναι γνωστή ως “Fal-e Hafez" (μαντεία του Χαφέζ).

Μπορεί βέβαια τα παπαγαλάκια να μην ήταν τα αηδόνια που θα περιμέναμε, ώστε να επαληθεύσουμε την αντίστοιχη ονομασία του Σιράζ, όμως ως τμήμα μιας καλλιτεχνικής απεικόνισης κοντά στο μαυσωλείο υπήρχε ένα κιτρινωπό πτηνό, που δεν κατάφερα να προσδιορίσω το είδος του, το οποίο στεκόταν πάνω σε ένα κυκλικό έμβλημα με αναφορά στην ανακήρυξη του Σιράζ ως Πρωτεύουσας της Νεολαίας του Ισλαμικού Κόσμου για το έτος 2017. Στην ίδια σύνθεση πάνω στον τοίχο απεικονίζεται ο ίδιος ο Χαβέζ και υπάρχει γραμμένη μια φράση για αυτόν που αποδίδεται στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ: “Αναμφίβολα ο Χαφέζ είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον περσικό πολιτισμό και τη λογοτεχνία”.

572.jpg
571.jpg

Μου άρεσε πολύ επίσης, μια άλλη τοιχογραφία στην ίδια περιοχή. Στο κέντρο της υπάρχει ο χάρτης του Ιράν, διακοσμημένος με περσικά μοτίβα, που πλαισιώνεται από έναν μουσικό με παραδοσιακό όργανο και από κυματιστές γραμμές με μουσική ή ποιητική αίσθηση. Στον χάρτη επισημαίνεται η θέση της πρωτεύουσας του Ιράν και ξεχωριστά αυτή της κοιτίδας των Περσών, ενώ με γαλανές αποχρώσεις κάτω από την ηπειρωτική χώρα φαίνονται ο Περσικός Κόλπος και τα στενά του Ορμούζ, που στις ημέρες μας είναι συνέχεια στην ειδησεογραφία.

573.jpg

Η ώρα είχε περάσει. Μπήκαμε στο πούλμαν και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης, από όπου είχαμε ξεκινήσει. Αποβιβαστήκαμε και περπατήσαμε σε έναν πεζόδρομο 700 μ., που είχε διαμορφωθεί πάνω από το Zand Underpass. Το υπόγειο αυτό έργο υποδομής, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία, κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ενώ κάτω από τη βασική αυτή οδική αρτηρία του κέντρου υπήρχαν οι σήραγγες του μετρό του Σιράζ. Στην παρακάτω φωτογραφία ξεχωρίζουν τα σημεία εξαερισμού του έργου, διακοσμημένα με παραδοσιακά γεωμετρικά μοτίβα.

575.jpg

Πιο πολύ πάντως εντυπωσιαστήκαμε όταν στον πεζόδρομο είδαμε κάποιον νεαρό να χορεύει δημόσια με τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Υποθέσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν θα ήταν αρεστή στο καθεστώς, εάν γινόταν αντιληπτή. Κάποιοι περαστικοί είχαν σταθεί και χάζευαν το θέαμα, αλλά εμείς συνεχίσαμε τον περίπατό μας στη γύρω περιοχή, όπου βρίσκονταν σημαντικά μνημεία όπως αυτά του συγκροτήματος Vakil.

576.jpg
581.jpg

Εκεί με το ίδιο όνομα υπήρχε ένα χαμάμ από την εποχή των Ζαντ, ένα ακόμα τζαμί, από την πληθώρα των οποίων κινδυνεύαμε πλέον από υπερδοσολογία, και φυσικά για τη δική μου ευχαρίστηση το Bazaar Vakil. Τα παζάρια σε όποια δόση και να μου τα έδινε κανείς, δεν τα χόρταινα! Η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου παζαριού, με τα μικρά ανοίγματα στους θόλους που επέτρεπαν στο φυσικό φως να περνά, μου θύμιζε το Μεγάλο Παζάρι του Ισφαχάν.

577.jpg

579.jpg
580.jpg

Με την κόρη μου όμως είχα ένα θεματάκι. Τις τελευταίες δύο ημέρες τα μάτια της είχαν ερεθιστεί, ίσως λόγω της σκόνης των προηγούμενων ημερών μας στην έρημο, ενώ ένα κολλύριο που είχα μαζί μου δεν φαινόταν να τη βοηθά. Ειδικά την τωρινή βραδιά τα μάτια της ήταν πολύ κόκκινα. Ο “πανταχού παρών και τα πάντα πληρών” όμως Ιρανός ξεναγός μας, μόλις το αντιλήφθηκε εξαφανίστηκε για λίγο και επανήλθε με ένα κολλύριο στα χέρια του, το οποίο προμηθεύτηκε από ένα φαρμακείο. Προβληματίστηκα κάπως στην αρχή με αυτό το κολλύριο, επειδή δεν γνώριζα τη σύστασή του, αλλά ο ίδιος με διαβεβαίωσε πως αφορούσε ειδικά αυτούς τους ερεθισμούς των ματιών. Πράγματι μετά από δύο χρήσεις του κολλυρίου το οφθαλμολογικό μας ζήτημα έληξε.

Η βραδιά συνεχίστηκε χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα, για να τελειώσει και αυτή τόσο όμορφα όσο όλες οι προηγούμενες του ταξιδιού μας, με την ατμόσφαιρα και τις βραδινές εικόνες του Σιράζ αυτή τη φορά.

585.jpg

582.jpg

583.jpg

584.jpg

Last edited:

erodios

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Ημέρα 10η: Nasir-ol-Mulk Mosque, Qavam House, Bagh-e Eram, Holy shrine Shah-e Cheragh, Afif Abad Street

Η τελευταία μας ημέρα στο Σιράζ, αλλά και στο Ιράν γενικότερα αφού τα ξημερώματα της επομένης θα αναχωρούσαμε για την Ελλάδα, περιλάμβανε επισκέψεις στους κήπους Εράμ και Ναρεντζεστάν Καβάμ, καθώς και στα τεμένη Νασίρ-ολ-Μουλκ και Σαχ Τσεράγκ. Όχι, δεν θα διαμαρτυρηθώ για υπέρμετρη δόση τζαμιών και σιιτικών μαυσωλείων, αφού όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων τα δύο προηγούμενα ιερά μνημεία ήταν ξεχωριστά!

Ξεκινήσαμε με το Nasir-ol-Mulk Mosque, ένα από τα πιο διάσημα τζαμιά του Σιράζ, γνωστό ως “Ροζ Τζαμί” λόγω της κύριας ροζ απόχρωσης των πλακιδίων που καλύπτουν τις επιφάνειές του. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. ως ιδιωτικό οικοδόμημα για λατρευτική εξαρχής χρήση. Δεν έχει τρούλο και διαθέτει δύο ιβάν. Το ημιθόλιο του νότιου ιβάν ξεχωρίζει με τους δύο μιναρέδες του, ενώ το τζαμί ως σύνολο χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη πλακόστρωση και τα σχέδια των επτάχρωμων πλακιδίων που το κοσμούν.

590.jpg

595.jpg
594.jpg
597.jpg
591.jpg

Η οροφή της δυτικής αίθουσας προσευχής τού τεμένους στηρίζεται σε δύο σειρές έξι πέτρινων κιόνων με σπειροειδή σχέδια, που αντιστοιχούν στους δώδεκα ιμάμηδες. Τα πολύχρωμα γυαλιά orsi των παραθύρων της αίθουσας, που είναι κάτι σαν τα βιτρό των χριστιανικών εκκλησιών, φιλτράρουν το φως που μπαίνει μέσα, χρωματίζοντας ακόμα πιο όμορφα τους εσωτερικούς της χώρους.

596a.jpg
596.jpg

Βγήκαμε από το τζαμί με “ροζ διάθεση” σαν του Ροζ Πάνθηρα. Περπατήσαμε στους γύρω δρόμους, αλλά όχι με Pink Panther Walk Cycle ούτε φυσικά με τη συνοδεία της θρυλικής τζαζ υπόκρουσης του Henry Mancini, αλλιώς οι ντόπιοι δεν θα μας χαιρετούσαν όπως συνήθιζαν, αλλά θα μας κοιτούσαν τουλάχιστον περίεργα.

599.jpg
598.jpg

Σε κοντινή απόσταση από εκεί βρισκόταν το Narenjestan-e Qavam, ένα σπίτι με κήπο του 19ου αι., που στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο. Η οικία Καβάμ ήταν ο τόπος κατοικίας και το πολιτικό γραφείο της φερώνυμης οικογένειας του Σιράζ. Ο κήπος Ναρεντζεστάν, που ονομάστηκε έτσι λόγω της αφθονίας των εσπεριδοειδών του, αποτελεί υπόδειγμα περσικού κήπου.

610.jpg

602.jpg

Το ίδιο το κτήριο επίσης, αποτυπώνει άριστα την ιρανική αρχιτεκτονική της περιόδου των Κατζάρ. Συνδυάζει διάφορες περσικές τεχνικές, όπως παραδοσιακής ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, λιθοτεχνίας, γυψομαρμάρου και φυσικά έχει πάρα πολλούς καθρέφτες. Διαθέτει μια όμορφη βεράντα με δύο πέτρινες κολόνες και συμμετρικά διακοσμημένα δωμάτια.

611.jpg

612.jpg

613.jpg
619.jpg
618.jpg
617.jpg

Παρόμοιας αισθητικής ήταν ο περίφημος Bagh-e Eram, δηλαδή ο κήπος του παραδείσου, ενώ πρέπει να ομολογήσω πως μετά από τρία πλέον χρόνια δυσκολεύτηκα να διαχωρίσω τις φωτογραφίες των δύο κήπων. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, επαληθεύοντας την ονομασία του Σιράζ ως πόλη των κήπων.

603.jpg

605.jpg

Είναι και αυτός σχεδιασμένος σε τέσσερα τμήματα, αξιοποιώντας άριστα και συνδυαστικά τις περσικές γνώσεις μηχανικής, βοτανολογίας, γεωργίας και αρχιτεκτονικής. Στο κέντρο του κήπου Εράμ υπάρχει ένα τριώροφο κτίριο με υπόγειο και βεράντα, που στηρίζεται σε δύο ψηλές κολόνες με στοιχεία αχαιμενιδικής αρχιτεκτονικής.

604.jpg

606.jpg

601.jpg
620.jpg
Παρτέρια λουλουδιών μέσα στον κήπο / Πάγκοι με φρούτα έξω από τον κήπο
Τον κήπο επισκέπτονται σχολικές ομάδες μικρότερων μικτών τάξεων αλλά και μεγαλύτερων με παιδιά του ίδιου φύλου.

607.jpg

608.jpg

Το δεύτερο τέμενος που θα επισκεπτόμασταν την ίδια ημέρα ήταν το ιερό προσκύνημα Shah-e Cheragh που σημαίνει “βασιλιάς του φωτός”. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο Nasir-ol-Mulk που είχαμε δει νωρίτερα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο Ιράν, καθώς φιλοξενεί τα μαυσωλεία δύο γιων του έβδομου σιίτη ιμάμη. Πρόκειται για συγκρότημα τεμενών με δύο κύριες πύλες που συνδέονται με τη μεγάλη αυλή του Ιερού. Το τζαμί Σαχ Τσεράγκ βρίσκεται στα δυτικά της αυλής, ενώ αυτό του δεύτερου γιου του ιμάμη στα βορειοανατολικά. Στην κάτω δεξιά εικόνα ξεχωρίζουν τα περίφημα παραδοσιακά περσικά παράθυρα με τα χρωματιστά γυαλιά orsi.

638.jpg
639.jpg

Έξι μήνες πριν από την επίσκεψή μας, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2022, το σιιτικό τέμενος Σαχ Τσεράγκ είχε γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης από ένοπλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Λόγω αυτού του γεγονότος τα μέτρα φύλαξης ήταν αυξημένα και ο αρχηγός μάς είχε ενημερώσει πως δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες, επειδή απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα. Γι’ αυτόν τον λόγο όταν μπήκαμε μέσα και ενώ ήμαστε ακόμα στη μικρότερη πρώτη αυλή του συγκροτήματος, προσπάθησα να βγάλω στα κλεφτά μια φωτογραφία του χώρου πριν κρύψω το κινητό μου. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τέσσερις μήνες μετά την επίσκεψή μας, δηλαδή τον Αύγουστο του 2023, έγινε μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στο ίδιο τέμενος, όταν ένοπλος του ISIS εισέβαλε και άνοιξε πυρ με θύματα έναν νεκρό και αρκετούς άλλους τραυματίες.

625.jpg

626.jpg

Ωστόσο, παρά το αρχικό δικαιολογημένο μούδιασμα που νιώθαμε όλοι με την επίσκεψή μας σε αυτόν τον χώρο, όταν μπήκαμε μέσα στο τζαμί εκστασιαστήκαμε. Ο χώρος έλαμπε κυριολεκτικά. Η εντυπωσιακή διακόσμηση ayeneh-kari (τέχνη των καθρεπτών) με άπειρα μικρά κομμάτια καθρέπτη σε περίπλοκα γεωμετρικά μοτίβα στους τοίχους, τους θόλους και τις οροφές, δημιουργούσε ένα αστραφτερό περιβάλλον, που αφενός δικαιολογούσε απόλυτα την ονομασία του τεμένους ως “Μαυσωλείου των Καθρεπτών” και αφετέρου με έκανε να νιώθω ότι αυτή η επίσκεψη δεν υπερέβαινε τη φέρουσα ικανότητά μου για τα σιιτικά τεμένη όπως νόμιζα. Για του λόγου το αληθές παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από αυτές που έβγαλα στο εσωτερικό του.

631.jpg
632.jpg
636.jpg
637.jpg

Η απάντηση τώρα στο ερώτημα για το πώς έβγαλα φωτογραφίες ενώ απαγορεύονταν τα κινητά, είναι μάλλον απλή. Μπαίνοντας, ομολογουμένως με δέος μέσα στον χώρο, είδα κάποιον Ιρανό να σηκώνεται μετά την ολοκλήρωση της προσευχής του και πριν αποχωρήσει να βγάζει μια φωτογραφία. Προβληματίστηκα! Σκέφτηκα πως ίσως σε αυτόν να επιτρεπόταν να το κάνει, επειδή ήταν ντόπιος. Ωστόσο, αγωνιώντας για την απάντηση, πλησίασα έναν φύλακα που υπήρχε στον χώρο και με νοήματα προσπάθησα να τον ρωτήσω εάν μπορούσα να βγάλω φωτογραφίες. Μόλις μου έγνεψε καταφατικά, το κινητό μου άστραψε κυριολεκτικά και έτσι αποτυπώθηκαν πλάνα όπως τα παραπάνω.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι Ιρανοί ένιωθαν πολύ οικεία στον χώρο προσευχής τους. Σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στις δικές μας εκκλησίες, οι πιστοί μπορούσαν όχι απλώς να γονατίσουν για να προσευχηθούν, αλλά ένιωθαν άνετα ακόμα και να ξαπλώσουν πάνω στα χαλιά. Νομίζω μάλιστα πως κάποιοι είχαν αποκοιμηθεί, χωρίς να θεωρούν ότι προσβάλλουν την ιερότητα του χώρου. Ήταν ένας τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης.

633.jpg
635.jpg

Φυσικά, μόλις βγήκα έξω στον χώρο της δεύτερης τεράστιας αυλής, δεν παρέλειψα να βγάλω και εκεί κάποιες φωτογραφίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι γυναίκες του γκρουπ, που είχαν μαζευτεί και φορούσαν ξανά τα παπούτσια τους, αφού είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στον διακριτό για αυτές χώρο του τεμένους. Παρά τα χαμόγελά τους, η μουρμούρα για τη λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα κράτησε αρκετή ώρα. Κάποιος, δεν ξέρω ποιος, τους σφύριξε ότι θα μπορούσαν να είχαν βγάλει φωτογραφίες μέσα στο τζαμί, αν και μια δυο το είχαν ήδη αντιληφθεί εγκαίρως από μόνες τους. Μια από αυτές μάλιστα ήταν και το δικό μου κορίτσι.

627.jpg

629.jpg

Σε κάθε περίπτωση η μουρμούρα σταμάτησε τελείως μόλις ο αρχηγός μάς πήγε ξανά μια βόλτα από το παζάρι Βακίλ. Δεν ξέρω αν το έκανε επί τούτου, αλλά οπωσδήποτε είχε αποτέλεσμα. Όπως φαίνεται δεν ήμουν μόνο εγώ ερωτευμένος με τα παζάρια!

653.jpg
654.jpg

652.jpg

Οι περιηγήσεις μας στα τέσσερα διαφορετικά μνημεία και αξιοθέατα του Σιράζ ήταν υπέροχες. Η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας μάς επέτρεψε να τα δούμε με μεγαλύτερη άνεση. Εξίσου ωραία θα εξελισσόταν και η τελευταία μας βραδιά στο Ιράν. Μετά το φρεσκάρισμα στο ξενοδοχείο μας, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και κατευθυνθήκαμε στην Afif Abad, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, γνωστό για τα εμπορικά κέντρα και την πολυτελή αγορά του. Γενικά επρόκειτο για μια εύπορη περιοχή του Σιράζ, γεμάτη ζωή ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Ειδικά οι Ιρανοί σχημάτιζαν ουρές για να προμηθευτούν κάτι φαγώσιμο μετά τη νηστεία της ημέρας.

644.jpg

643.jpg
642.jpg

645.jpg

Εμείς θα πηγαίναμε για το δείπνο μας σε ένα εστιατόριο με ζωντανή ιρανική μουσική. Το σερβίρισμα γινόταν από όμορφες νεαρές Ιρανές, ντυμένες με μια πολύ περιποιημένη μαύρη στολή και χιτζάμπ. Τίποτα το ασυνήθιστο μέχρι τότε. Ακόμα και το κύριο πιάτο του μενού μας ήταν ένα νόστιμο παραδοσιακό ιρανικό φαγητό, αλλά που είχαμε ήδη δοκιμάσει και άλλες φορές στη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού μας. Επρόκειτο για το chelow kabab, ένα μακρόστενο κεμπάμπ με κιμά από αρνί ή μοσχάρι που συνοδευόταν από ρύζι στον ατμό με σαφράν, ψητή ντομάτα και τουρσιά.

651.jpg

650.jpg

Η βραδιά πάντως μας επιφύλασσε δύο πολύ ωραίες εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν όταν η ορχήστρα άρχισε να παίζει ένα τραγούδι με ιρανικούς στίχους, αλλά με τη γνώριμη μελωδία ενός δικού μας τραγουδιού. Αμέσως σκεφτήκαμε ότι οι Ιρανοί θέλησαν να μας ευχαριστήσουν, τραγουδώντας ένα δικό μας κομμάτι στα φαρσί. Αμ, δε! Γρήγορα θυμηθήκαμε πως το τραγούδι “Το τανγκό της Νεφέλης”, που ερμηνεύει τόσο υπέροχα η Χαρούλα και του οποίου τη μελωδία ακούγαμε, ήταν μια εξαιρετική μεν, διασκευή δε του ορχηστρικού “Tango to Evora” της Loreena McKennitt. Επομένως η μελωδία δεν μας ανήκε, αλλά εν τέλει δεν είχε και καμία σημασία! Εμείς το απολαύσαμε και το τραγουδήσαμε στα ελληνικά, έστω και σαν δεύτερες φωνές της ιρανικής εκτέλεσης.

647.jpg

Η δεύτερη πιο μεγάλη έκπληξη ήταν όταν μετά από κάποια ώρα ήρθε στο διπλανό μας τραπέζι μια παρέα Ιρανών γυναικών, που γεμάτες κέφι άρχισαν κι αυτές να τραγουδούν. Κινούνταν χορευτικά επίσης στις θέσεις τους, ενώ εντυπωσιαστήκαμε όταν άρχισαν με τη γρήγορη κίνηση της γλώσσας τους να παράγουν σε υψηλές νότες τον χαρακτηριστικό τρεμουλιαστό ήχο zaghrouta, γνωστό ως τον αλαλαγμό (ululation) που υποδηλώνει χαρά, ενθουσιασμό ή επιδοκιμασία και συνηθίζεται από τις γυναίκες στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση η γειτονική μας γυναικεία παρέα διασκέδαζε, και μαζί της και εμείς, ενώ οι ίδιες δεν φαίνονταν να ενοχλούνται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που βγάζαμε.

649.jpg

646.jpg

Η τελευταία μας βραδιά στο Ιράν δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο. Ευχαριστηθήκαμε το φαγητό, την ατμόσφαιρα του μαγαζιού, το τραγούδι και κυρίως την ευθυμία των Ιρανών γυναικών με τις οποίες συναγελαστήκαμε. Χαρήκαμε την ανθρώπινη επαφή μαζί τους, στην οποία αν συνυπολογίσουμε τη φιλοξενία και την ευγένεια των δύο Ιρανών που γνωρίσαμε από κοντά, δηλαδή του οδηγού και του ξεναγού μας, καθώς και των άγνωστων που συναντούσαμε καθημερινά στις περιηγήσεις μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Ιρανοί είναι ένας ευγενής και όμορφος λαός.

Ένα ωραίο ταξίδι έφτανε στο τέλος του. Χαρούμενοι για αυτά που ζήσαμε, αλλά λυπημένοι που θα αναχωρούσαμε, ετοιμάσαμε τις αποσκευές μας για την επιστροφή. Ήταν τόσα πολλά αυτά που είχαμε δει, αλλά υποθέτω και τόσα λίγα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε να μας προσφέρει αυτή η χώρα αν μέναμε κι άλλο και περιηγούμασταν και σε άλλες περιοχές της!

655.jpg

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (IST)

Η ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής μας ήταν στις 20 Απριλίου 2023 και συνέπιπτε με την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού. Το αεροδρόμιο της ενδιάμεσης στάσης μας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμα στολισμένο με τον εορταστικό διάκοσμο για τη μεγάλη ισλαμική γιορτή, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε χρόνο. Σε εμάς όμως αυτά τα στολίδια, όπως και οτιδήποτε άλλο, έφερναν απευθείας στο μυαλό μας τις αντίστοιχες εικόνες από το Ιράν. Επειδή…

… το Ιράν δεν είναι μια χώρα που ξεχνιέται εύκολα. Ειδικά στη δική μου σκέψη έχει αποτυπωθεί από τότε ως η χώρα της “Αιώνιας Περσίας”, με αυτήν την έκφραση να έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό νόημα.

656d.jpg
657.jpg

Επίλογος

Όταν πριν από ενάμιση μήνα ξεκίνησα την αφήγηση για το ταξίδι μου στο Ιράν, πραγματικά δεν γνώριζα πώς θα εξελιχθεί. Όπως ανέφερα στα εισαγωγικά κεφάλαια, δεν ήξερα αν μπορώ τρία χρόνια μετά την πραγματοποίησή του να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της συγγραφής του, πολύ περισσότερο επειδή δεν είχα τις σημειώσεις που συνηθίζω να κρατώ όταν οργανώνω ένα ταξίδι μόνος μου. Έλεγα πως η εξιστόρησή μου μπορεί να “οδηγηθεί σε μια φωτογραφική απλώς αποτύπωση του ταξιδιού”. Κι όμως! Ανασκαλεύοντας, όπως μ’ αρέσει να λέω, τις φωτογραφίες από αυτόν τον “προορισμό του ονείρου” γινόταν κάτι αληθινά ονειρικό! Όλες οι λεπτομέρειες ξεδιπλώνονταν μαγικά στη θύμησή μου σαν παραμύθι. Φυσικά χρειαζόταν να επιβεβαιώσω κάποιες πληροφορίες, ειδικά αυτές που αναφέρονταν σε ιστορικά γεγονότα και μνημεία, ώστε οι αναρτήσεις μου να μην περιέχουν ανακρίβειες. Νομίζω όμως πως τα κατάφερα!

Εύχομαι η περιγραφή μου να δώσει ιδέες για αντίστοιχα αυτόνομα ταξίδια, που θα πραγματοποιηθούν όταν με το καλό τελειώσει η πολεμική σύρραξη που αιματοκυλά για άλλη μια φορά τη Μέση Ανατολή, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τα ανθρώπινα πολιτιστικά δημιουργήματα.

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ευχαριστούμε γι' αυτή την πολύ ωραία αφήγηση!
Έκανες πολύ καλά που πήρες την απόφαση να γράψεις, το Ιράν είναι μια χώρα με τεράστιο ενδιαφέρον κι ας ελπίσουμε να είναι ξανά επισκέψιμη όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
δεν ήξερα αν μπορώ τρία χρόνια μετά την πραγματοποίησή του να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της συγγραφής του, πολύ περισσότερο επειδή δεν είχα τις σημειώσεις που συνηθίζω να κρατώ όταν οργανώνω ένα ταξίδι μόνος μου.
Επειδή ξέρω πως είναι να γράφεις μια αναλυτική ιστορία μετά απο χρόνια, και δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι γεγονός οτι οι σημειώσεις απο την οργάνωση, τα αναμνηστικά του ταξιδιού και οι φωτογραφίες του είναι πολύ σημαντική βοήθεια!

Έχεις γράψει μία απο τις καλύτερες ιστορίες για το Ιράν! Θα το ξανα πω, είναι μία απο τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες χώρες αυτού το πλανήτη! Ήταν η καλύτερη στιγμή για να την γράψεις! Σε ευχαριστώ που την μοιράστηκες και μου έδωσες την ευκαιρία να τη διαβάσω! :)

Εύχομαι υγεία και πάντα τόσο όμορφα ταξίδια να κάνεις!!! :)

Sanna1971

Member
Επόμενο Ταξίδι
DCOrlandoN.OrleansNashvil
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη
Ημέρα 10η: Nasir-ol-Mulk Mosque, Qavam House, Bagh-e Eram, Holy shrine Shah-e Cheragh, Afif Abad Street

Η τελευταία μας ημέρα στο Σιράζ, αλλά και στο Ιράν γενικότερα αφού τα ξημερώματα της επομένης θα αναχωρούσαμε για την Ελλάδα, περιλάμβανε επισκέψεις στους κήπους Εράμ και Ναρεντζεστάν Καβάμ, καθώς και στα τεμένη Νασίρ-ολ-Μουλκ και Σαχ Τσεράγκ. Όχι, δεν θα διαμαρτυρηθώ για υπέρμετρη δόση τζαμιών και σιιτικών μαυσωλείων, αφού όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων τα δύο προηγούμενα ιερά μνημεία ήταν ξεχωριστά.

Ξεκινήσαμε με το Nasir-ol-Mulk Mosque, ένα από τα πιο διάσημα τζαμιά του Σιράζ, γνωστό ως “Ροζ Τζαμί” λόγω της κύριας ροζ απόχρωσης των πλακιδίων που καλύπτουν τις επιφάνειές του. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. ως ιδιωτικό οικοδόμημα για λατρευτική εξαρχής χρήση. Δεν έχει τρούλο και διαθέτει δύο ιβάν. Το ημιθόλιο του νότιου ιβάν ξεχωρίζει με τους δύο μιναρέδες του, ενώ το τζαμί ως σύνολο χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη πλακόστρωση και τα σχέδια των επτάχρωμων πλακιδίων που το κοσμούν.

Η οροφή της δυτικής αίθουσας προσευχής τού τεμένους στηρίζεται σε δύο σειρές έξι πέτρινων κιόνων με σπειροειδή σχέδια, που αντιστοιχούν στους δώδεκα ιμάμηδες. Τα πολύχρωμα γυαλιά orsi των παραθύρων της αίθουσας, που είναι κάτι σαν τα βιτρό των χριστιανικών εκκλησιών, φιλτράρουν το φως που μπαίνει μέσα, χρωματίζοντας ακόμα πιο όμορφα τους εσωτερικούς της χώρους.

Βγήκαμε από το τζαμί με “ροζ διάθεση” σαν του Ροζ Πάνθηρα. Περπατήσαμε στους γύρω δρόμους, αλλά όχι με Pink Panther Walk Cycle ούτε φυσικά με τη συνοδεία της θρυλικής τζαζ υπόκρουσης του Henry Mancini, αλλιώς οι ντόπιοι δεν θα μας χαιρετούσαν όπως συνήθιζαν, αλλά θα μας κοιτούσαν τουλάχιστον περίεργα.

Σε κοντινή απόσταση από εκεί βρισκόταν το Narenjestan-e Qavam, ένα σπίτι με κήπο του 19ου αι., που στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο. Η οικία Καβάμ ήταν ο τόπος κατοικίας και το πολιτικό γραφείο της φερώνυμης οικογένειας του Σιράζ. Ο κήπος Ναρεντζεστάν, που ονομάστηκε έτσι λόγω της αφθονίας των εσπεριδοειδών του, αποτελεί υπόδειγμα περσικού κήπου.

Το ίδιο το κτήριο επίσης, αποτυπώνει άριστα την ιρανική αρχιτεκτονική της περιόδου των Κατζάρ. Συνδυάζει διάφορες περσικές τεχνικές, όπως παραδοσιακής ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, λιθοτεχνίας, γυψομαρμάρου και φυσικά έχει πάρα πολλούς καθρέφτες. Διαθέτει μια όμορφη βεράντα με δύο πέτρινες κολόνες και συμμετρικά διακοσμημένα δωμάτια.

Παρόμοιας αισθητικής ήταν ο περίφημος Bagh-e Eram, δηλαδή ο κήπος του παραδείσου, ενώ πρέπει να ομολογήσω πως μετά από τρία πλέον χρόνια δυσκολεύτηκα να διαχωρίσω τις φωτογραφίες των δύο κήπων. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, επαληθεύοντας την ονομασία του Σιράζ ως πόλη των κήπων.

Είναι και αυτός σχεδιασμένος σε τέσσερα τμήματα, αξιοποιώντας άριστα και συνδυαστικά τις περσικές γνώσεις μηχανικής, βοτανολογίας, γεωργίας και αρχιτεκτονικής. Στο κέντρο του κήπου Εράμ υπάρχει ένα τριώροφο κτίριο με υπόγειο και βεράντα, που στηρίζεται σε δύο ψηλές κολόνες με στοιχεία αχαιμενιδικής αρχιτεκτονικής.

Παρτέρι λουλουδιών μέσα στον κήπο
Πάγκοι με φρούτα έξω από τον κήπο

Τον κήπο επισκέπτονται σχολικές ομάδες μικρότερων μικτών τάξεων αλλά και μεγαλύτερων με παιδιά του ίδιου φύλου.

Το δεύτερο τέμενος που θα επισκεπτόμασταν την ίδια ημέρα ήταν το ιερό προσκύνημα Shah-e Cheragh που σημαίνει “βασιλιάς του φωτός”. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο Nasir-ol-Mulk που είχαμε δει νωρίτερα. Ως μαυσωλείο δύο γιων του έβδομου σιίτη ιμάμη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο Ιράν. Πρόκειται για συγκρότημα τεμενών με δύο κύριες πύλες που συνδέονται με τη μεγάλη αυλή του Ιερού. Το τζαμί Σαχ Τσεράγκ βρίσκεται στα δυτικά της αυλής, ενώ αυτό του δεύτερου γιου του ιμάμη στα βορειοανατολικά, με τις εργασίες ακόμα ενός νέου τζαμιού στον ίδιο χώρο να είναι σε εξέλιξη. Στην κάτω δεξιά εικόνα ξεχωρίζουν τα περίφημα παραδοσιακά περσικά παράθυρα με τα χρωματιστά γυαλιά orsi.

Έξι μήνες πριν από την επίσκεψή μας, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2022, το σιιτικό τέμενος Σαχ Τσεράγκ είχε γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης από ένοπλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Λόγω αυτού του γεγονότος τα μέτρα φύλαξης ήταν αυξημένα και ο αρχηγός μάς είχε ενημερώσει πως δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες, επειδή απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα. Γι’ αυτόν τον λόγο όταν μπήκαμε μέσα και ενώ ήμαστε ακόμα στη μικρότερη πρώτη αυλή του συγκροτήματος, προσπάθησα να βγάλω στα κλεφτά μια φωτογραφία του χώρου πριν κρύψω το κινητό μου. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τέσσερις μήνες μετά την επίσκεψή μας, δηλαδή τον Αύγουστο του 2023, έγινε μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στο ίδιο τέμενος, όταν ένοπλος του ISIS εισέβαλε και άνοιξε πυρ με θύματα έναν νεκρό και αρκετούς άλλους τραυματίες.

Ωστόσο, παρά το αρχικό δικαιολογημένο μούδιασμα που νιώθαμε όλοι με την επίσκεψή μας σε αυτόν τον χώρο, όταν μπήκαμε μέσα στο τζαμί εκστασιαστήκαμε. Ο χώρος έλαμπε κυριολεκτικά. Η εντυπωσιακή διακόσμηση ayeneh-kari (τέχνη των καθρεπτών) με άπειρα μικρά κομμάτια καθρέπτη σε περίπλοκα γεωμετρικά μοτίβα στους τοίχους, τους θόλους και τις οροφές, δημιουργούσε ένα αστραφτερό περιβάλλον, που αφενός δικαιολογούσε απόλυτα την ονομασία του τεμένους ως “Μαυσωλείου των Καθρεπτών” και αφετέρου με έκανε να νιώθω ότι αυτή η επίσκεψη δεν υπερέβαινε τη φέρουσα ικανότητά μου για τα σιιτικά τεμένη όπως νόμιζα. Για του λόγου το αληθές παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από αυτές που έβγαλα στο εσωτερικό του.

Η απάντηση τώρα στο ερώτημα για το πώς έβγαλα φωτογραφίες ενώ απαγορεύονταν τα κινητά, είναι μάλλον απλή. Μπαίνοντας, ομολογουμένως με δέος μέσα στον χώρο, είδα κάποιον Ιρανό να σηκώνεται μετά την ολοκλήρωση της προσευχής του και πριν αποχωρήσει να βγάζει μια φωτογραφία. Προβληματίστηκα! Σκέφτηκα πως ίσως σε αυτόν να επιτρεπόταν να το κάνει, επειδή ήταν ντόπιος. Ωστόσο, αγωνιώντας για την απάντηση, πλησίασα έναν φύλακα που υπήρχε στον χώρο και με νοήματα προσπάθησα να τον ρωτήσω εάν μπορούσα να βγάλω φωτογραφίες. Μόλις μου έγνεψε θετικά, το κινητό μου άστραψε κυριολεκτικά και κάποια από τα αποτελέσματα φαίνονται παραπάνω.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι Ιρανοί ένιωθαν πολύ οικεία στον χώρο προσευχής τους. Σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στις δικές μας εκκλησίες, οι πιστοί μπορούσαν όχι απλώς να γονατίσουν για να προσευχηθούν, αλλά ένιωθαν άνετα ακόμα και να ξαπλώσουν πάνω στα χαλιά. Νομίζω μάλιστα πως κάποιοι είχαν αποκοιμηθεί, χωρίς να θεωρούν ότι προσέβαλλαν την ιερότητα του χώρου. Ήταν ένας τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης.

Φυσικά, μόλις βγήκα έξω στον χώρο της δεύτερης τεράστιας αυλής, δεν παρέλειψα να βγάλω και εκεί κάποιες φωτογραφίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι γυναίκες του γκρουπ, που είχαν μαζευτεί και φορούσαν ξανά τα παπούτσια τους, αφού είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στον διακριτό για αυτές χώρο του τεμένους. Παρά τα χαμόγελά τους, η μουρμούρα για τη λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα κράτησε αρκετή ώρα. Κάποιος, δεν ξέρω ποιος, τους σφύριξε ότι θα μπορούσαν να είχαν βγάλει φωτογραφίες μέσα στο τζαμί, αν και μια δυο το είχαν ήδη αντιληφθεί εγκαίρως από μόνες τους.

Σε κάθε περίπτωση η μουρμούρα σταμάτησε τελείως μόλις ο αρχηγός μάς πήγε ξανά μια βόλτα από το παζάρι Βακίλ. Δεν ξέρω αν το έκανε επί τούτου, αλλά οπωσδήποτε είχε αποτέλεσμα. Όπως φαίνεται δεν ήμουν μόνο εγώ ερωτευμένος με τα παζάρια!

Οι περιηγήσεις μας στα τέσσερα διαφορετικά μνημεία και αξιοθέατα του Σιράζ ήταν υπέροχες. Η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας μάς επέτρεψε να τα δούμε με μεγαλύτερη άνεση. Εξίσου ωραία θα εξελισσόταν και η τελευταία μας βραδιά στο Ιράν. Μετά το φρεσκάρισμα στο ξενοδοχείο μας, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και κατευθυνθήκαμε στην Afif Abad, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, γνωστό για τα εμπορικά κέντρα και την πολυτελή αγορά του. Γενικά επρόκειτο για μια εύπορη περιοχή του Σιράζ, γεμάτη ζωή ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Ειδικά οι Ιρανοί σχημάτιζαν ουρές για να προμηθευτούν κάτι φαγώσιμο μετά τη νηστεία της ημέρας.

Εμείς θα πηγαίναμε για το δείπνο μας σε ένα εστιατόριο με ζωντανή ιρανική μουσική. Το σερβίρισμα γινόταν από όμορφες νεαρές Ιρανές, ντυμένες με μια πολύ περιποιημένη στολή με μαύρα ρούχα και χιτζάμπ. Τίποτα το ασυνήθιστο μέχρι τότε. Ακόμα και το κύριο πιάτο του μενού μας ήταν ένα νόστιμο παραδοσιακό ιρανικό φαγητό, αλλά που είχαμε ήδη δοκιμάσει και άλλες φορές στη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού μας. Επρόκειτο για το chelow kabab, ένα μακρόστενο κεμπάμπ με κιμά από αρνί ή μοσχάρι που συνοδευόταν από ρύζι στον ατμό με σαφράν και τουρσιά.

Η βραδιά πάντως μας επιφύλασσε δύο πολύ ωραίες εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν όταν η ορχήστρα άρχισε να παίζει ένα τραγούδι με ιρανικούς μεν στίχους, αλλά με τη γνώριμη μελωδία ενός δικού μας τραγουδιού. Αμέσως σκεφτήκαμε ότι οι Ιρανοί θέλησαν να μας ευχαριστήσουν, τραγουδώντας ένα δικό μας κομμάτι στα φαρσί. Αμ, δε! Γρήγορα θυμηθήκαμε πως το τραγούδι “Το τανγκό της Νεφέλης”, που ερμηνεύει τόσο υπέροχα η Χαρούλα και του οποίου τη μελωδία ακούγαμε, ήταν μια εξαιρετική μεν διασκευή δε του ορχηστρικού “Tango to Evora” της Loreena McKennitt. Επομένως η μελωδία δεν μας ανήκε, αλλά εν τέλει δεν είχε και καμία σημασία! Εμείς το απολαύσαμε και το τραγουδήσαμε στα ελληνικά, έστω και σαν δεύτερες φωνές της ιρανικής εκτέλεσης.

Η δεύτερη πιο μεγάλη έκπληξη ήταν όταν μετά από κάποια ώρα ήρθε στο διπλανό μας τραπέζι μια παρέα Ιρανών γυναικών, που γεμάτες κέφι άρχισαν κι αυτές να τραγουδούν. Χόρευαν επίσης στις θέσεις τους, ενώ εντυπωσιαστήκαμε όταν άρχισαν με τη γρήγορη κίνηση της γλώσσας τους να παράγουν σε υψηλές νότες τον χαρακτηριστικό τρεμουλιαστό ήχο zaghrouta, γνωστό ως τον αλαλαγμό (ululation) που υποδηλώνει χαρά, ενθουσιασμό ή επιδοκιμασία και συνηθίζεται από τις γυναίκες στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση η γειτονική μας γυναικεία παρέα διασκέδαζε, και μαζί της και εμείς, ενώ οι ίδιες δεν φαίνονταν να ενοχλούνται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που βγάζαμε.

Η τελευταία μας βραδιά στο Ιράν δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο. Ευχαριστηθήκαμε το φαγητό, την ατμόσφαιρα του μαγαζιού, το τραγούδι και κυρίως την ευθυμία των Ιρανών γυναικών με τις οποίες συναγελαστήκαμε. Χαρήκαμε την ανθρώπινη επαφή μαζί τους, στην οποία αν συνυπολογίσουμε τη φιλοξενία και την ευγένεια των δύο Ιρανών που γνωρίσαμε από κοντά, δηλαδή του οδηγού και του ξεναγού μας, αλλά και των άγνωστων που συναντούσαμε καθημερινά στις περιηγήσεις μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Ιρανοί είναι ένας ευγενής και όμορφος λαός.

Ένα ωραίο ταξίδι έφτανε στο τέλος του. Χαρούμενοι για αυτά που ζήσαμε, αλλά λυπημένοι που θα αναχωρούσαμε, ετοιμάσαμε τις αποσκευές μας για την επιστροφή. Ήταν τόσα πολλά αυτά που είχαμε δει, αλλά υποθέτω και τόσα λίγα μπροστά σε αυτά που είχε να μας προσφέρει αυτή η χώρα αν μέναμε κι άλλο και περιηγούμασταν και σε άλλες περιοχές της.

View attachment 534254
Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (IST)

Η ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής μας στις 20 Απριλίου 2023 συνέπιπτε με την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού. Το αεροδρόμιο της ενδιάμεσης στάσης μας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμα στολισμένο με τον εορταστικό διάκοσμο για τη μεγάλη ισλαμική γιορτή, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε χρόνο. Σε εμάς όμως αυτά τα στολίδια, όπως και οτιδήποτε άλλο, έφερναν απευθείας στο μυαλό μας τις αντίστοιχες εικόνες από το Ιράν. Επειδή…

… το Ιράν δεν είναι μια χώρα που ξεχνιέται εύκολα. Ειδικά στη δική μου ψυχή έχει μείνει από τότε ως η χώρα της “Αιώνιας Περσίας”, δίνοντας προσωπικό νόημα σε αυτήν την έκφραση.

Επίλογος

Όταν πριν από ενάμιση μήνα ξεκίνησα την αφήγηση για το ταξίδι μου στο Ιράν, πραγματικά δεν γνώριζα πώς θα εξελιχθεί. Όπως ανέφερα στα εισαγωγικά κεφάλαια, δεν ήξερα αν μπορώ τρία χρόνια μετά την πραγματοποίησή του να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της συγγραφής του, πολύ περισσότερο επειδή δεν είχα τις σημειώσεις που συνηθίζω να κρατώ όταν οργανώνω ένα ταξίδι μόνος μου. Έλεγα πως η εξιστόρησή μου μπορεί να “οδηγηθεί σε μια φωτογραφική απλώς αποτύπωση του ταξιδιού”. Κι όμως! Ανασκαλεύοντας, όπως μ’ αρέσει να λέω, τις φωτογραφίες από αυτόν τον “προορισμό του ονείρου” γινόταν κάτι αληθινά ονειρικό! Όλες οι λεπτομέρειες ξεδιπλώνονταν μαγικά στη θύμησή μου σαν παραμύθι. Φυσικά χρειαζόταν να επιβεβαιώσω κάποιες πληροφορίες, ειδικά αυτές που αναφέρονταν σε ιστορικά γεγονότα και μνημεία, ώστε οι αναρτήσεις μου να μην περιέχουν ανακρίβειες. Νομίζω όμως πως τα κατάφερα! Εύχομαι η περιγραφή μου να δώσει ιδέες για αντίστοιχα αυτόνομα ταξίδια, που θα πραγματοποιηθούν όταν με το καλό τελειώσει η πολεμική σύρραξη, που αιματοκυλά για άλλη μια φορά τη Μέση Ανατολή, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τα ανθρώπινα πολιτιστικά δημιουργήματα.
Κάθε φορά που τελειώνω μια "σελίδα" του ταξιδιού σου κάθομαι για λίγα λεπτά μπροστά στο laptop μου προσπαθώντας να βρω κάτι να σχολιάσω. Κάποιες φορές βρισκω αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγω να διαβάζω ξανά και ξανά τις σελίδες και να "χαζεύω" τις φωτογραφίες. Και τώρα στον επίλογο της εξαιρετικής, πραγματικά, ιστορίας σου, έχω να πω πως όχι δεν έχεις "δώσει ιδέες για αντίστοιχα αυτόνομα ταξίδια". Έχεις δημιουργήσει επιτακτικη ανάγκη να επισκεφθώ άμεσα αυτή τη χώρα. Μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν. Σύντομα εύχομαι!
Ευχαριστούμε!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.124
Μέλη
40.116
Νεότερο μέλος
Katerina C