Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη - Ταξίδι στη χώρα του χαμόγελου (Εθελοντισμός & Backpacking)

Stefsjourney

Member
Μηνύματα
30
Likes
272
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Παιδιά γειά σας! Υποσχέθηκα να σας ενημερώσω για το τελευταίο μου ταξίδι στην Ταϊλάνδη τον περασμένο Ιούνιο. Δυστυχώς δεν βρήκα χρόνο το καλοκαίρι (πρόσφατα ξεκίνησα σπουδές στην Κοπεγχάγη) αλλά θα ξεκινήσω σιγά-σιγά να σας πω τα πάντα για την εμπειρία μου.

Πάντα ήταν το ονειρικό μου ταξίδι να πάω Ταϊλάνδη. Ίσως να ήταν επιρροή από οικογενειακά πρόσωπα που επισκέφθηκαν τη χώρα, ίσως οι ταινίες και τα ντοκυμαντέρ που είχα δει. Ανάμεσα στις ταινίες το Hangover II, The Beach, James Bond κλπ. Αποφοιτώντας, εγώ και ακόμη δύο φίλες μου αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την πανέμορφη Ταϊλάνδη - υπάρχει καλύερος τρόπος να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου; Το ταξίδι το σχεδιάζαμε για έξι μήνες, στην αρχή ψάχναμε απλά περιοχές που θέλαμε να επισκεφθούμε και δημιουργήσαμε ένα "bucket list" που στη συνέχεια το προσαρμόσαμε σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο (ήταν αδύνατον να δούμε τόσα μέρη σε τόσο σύντομο χρόνο). Επίσης πάντα ήθελα να γίνω εθελόντρια μέσα από τα ταξίδια μου έτσι ψάξαμε και βρήκαμε ένα μέρος στη Bangkok όπου διδάσκαμε για 2 εβδομάδες! Γίναμε ένα με την Ταιλανδεζική κουλτούρα, μας υποδέχτηκαν θερμά και νιώσαμε την πραγματική φιλοξενία τους.

Ελπίζω το εξής θέμα να εμπνεύσει και άλλα άτομα(ιδιαίτερα νεαρά) να τολμήσουν και να ταξιδέψουν σε μακρινά μέρη όπως η Ταϊλάνδη αλλά και για να εξερευνήσουν την κουλτούρα πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα! Ωραία μεν, αλλά υπάρχουν διάφορα άλλα που μπορείτε να δείτε και να απολαύσετε. Επίσης, ελ





Το ταξίδι μου θα το χωρίσω στα εξής κεφάλαια:
Κεφάλαιο I: Η πρώτη μου εμπειρία σαν εθελόντρια δασκάλα σε σχολείο στην Μπανγκόκ
Κεφάλαιο II: Επίσκεψη στην ιστορική πρωτεύουσα της Αγιουτάγιας
Κεφάλαιο III: Μπανγκόκ - Μια παρεξηγημένη πόλη
Κεφάλαιο IV: Κατσιαναμπούρι και πάρα πέρα - Μια κατασκήνωση αλλιώτικη από τις άλλες
Κεφάλαιο V: Τσιανγκ Ράϊ - Το Τσιανγκ Ράϊ και οι πιο εντυπωσιακοί ναοί του
Κεφάλαιο VI: Τσιανγκ Μάι - Ξενάγηση στην πόλη
Επίσκεψη στους ελέφαντες
Μαθαίνοντας τα μυστικά της Ταϊλανδέζικης μαγειρικής
Κεφάλαιο VII: Καο Σοκ Περιπέτεια στη ζούγκλα και διαμονή στα σπιτάκια που επιπλέουν στη λίμνη Cheow Lan
Κεφάλαιο VIII: Κο Σαμούι Χαλαρώνοντας στις παραλίες του Κο Σαμούι
Νησάκια Ανγκ Θονγκ - Ο κρυμμένος επίγειος παράδεισος


Η διαδρομή που ακολουθήσαμε:



Δρομολόγιο:

Bangkok: 28/05 - 01/06
Kanchanabouri: 02/06-04/06
Bangkok: 04/06- 07/06
Flight to Chiang Rai
Chiang Rai: 08/06 - 09/06
Bus to Chiang Mai
Chiang Mai: 09/06- 14/06
Flight to Surat Thani
Bus to Khao Sok
Khao Sok 14/06-16/06
Bus to Surat Thani
Ferry to Koh Samui
Koh Samui 16/06-21/06
Flight to Bangkok
Bangkok 22/06 - 24/06



Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στην Ταϊλάνδη;

1. Έκδοση Βίζας

Η Ελλάδα ανήκει στις 1 από τις 42 χώρες για τους υπηκόους των οποίων δεν απαιτείται έκδοση visa εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ταϋλάνδη για τουριστικούς λόγους και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών. Παρ'όλα αυτά καθώς εγώ έχω κυπριακό διαβατήριο χρειάστηκε να εκδώσω βίζα στην Πρεσβεία της Ταϊλανδης στη Λευκωσία, χρειάστηκε μόλις 2-3 εργάσιμες μέρες και κοστίζει μόλιες 30ευρώ.

2. Πότε είναι η καλύτερη περίοδος να επισκεφθείτε την Ταϊλάνδη;
Όταν ρωτήσαμε τους φίλους μας από Ταϊλάνδη σχετικά με τον καιρό στην Ταϊλάνδη μας είπαν χαρακτηριστικά "Hot season, hotter season and hottest season"! :p

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τρείς εποχές στην Ταϊλάνδη: οι δροσεροί μήνες (Οκτώβριος - Φεβρουάριος). Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες (Φεβρουάριος - Απρίλιος) και η εποχή των βροχών (Μάιος - Σεπτέμβριος). Ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται μεταξύ Δεκέμβριο με Απρίλιο.

3. Πώς είναι η Ταϊλάνδη τον Ιούνιο;

Μπορώ να μιλήσω για την προσωπική εμπειρία στην Ταϊλάνδη. Εμείς αποφασίσαμε να πάμε αμέσως μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου και πριν την αποφοίτηση, άρα δεν είχαμε την ευκαιρία να επιλέξουμε γι'αυτό και πήγαμε τέλος του Μαϊου.

Ο καιρός είναι εντελώς απρόοπτος στην Ταϊλάνδη και διέφερε από περιοχή σε περιοχή. Έβρεχε συχνά αλλά πάντα είχαμε ομπρέλλα μαζί μας και δεν επηρέασε καθόλου την ροή του ταξιδιού μας - σε κάποιες φάσεις ίσως να το εκτιμούσαμε περισσότερο εαν είχε λιακάδα αλλά συνηθίσαμε γρήγορα. Ή ζέστη ήταν αρκετή έτσι ώστε να πάς για κολύμπι στη θάλασσα ενώ παράλληλα να βρέχει και να μην σε ενδιαφέρει. Επίσης, δεν υπήρχαν τόσοι τουρίστες όσο συνήθως άρα για μας ήταν πολύ εύκολο να προγραμματίσουμε κάτι τελευταία στιγμή όπως μια ξενάγηση που δεν είναι fully booked ή διαμονή σε ξενοδοχείο ή Airbnb. Οι επιλογές ήταν πάντα απεριόριστες.

4. Το συνάλλαγμα στην Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη χρησιμοποιείται το Baht. 100 baht είναι περίπου 2.60 ευρώ. Υπάρχει χρέωση περίπου 220baht για κάθε ανάληψη. Συμφέρει να φέρετε ευρώ και να αλλάξετε στα ταμεία (αν και εγώ δεν θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο να διακινούμε με πολλά λεφτά!)

Πρόσφατα δημιούργησα κάρτα για ταξίδια, ονομάζεται Revolut και έχει τις πιο ακριβές συναλλαγές στην αγορά. Δεν την χρησιμοποίησα στην Ταϊλάνδη γιατί έμαθα γι'αυτή την κάρτα μετά το ταξίδι μου αλλά την χρησιμοποιώ εντατικά στην Δανία και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Είναι ιδανική για να πληρώσετε σε διάφορα καταστήματα(κυρίως mall) που δέχονται πληρωμές με κάρτα. Γενικά όμως στην Ταϊλάνδη είναι απαραίτητο να έχετε μετρητά πάντα μαζί σας.

5. Εμβολιασμοί

Βεβαιωθείται ότι έχετε όλα τα εμβόλια ρουτίνας πριν πάτε Ταϊλάνδη. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι εμβόλια θα σας χρειαστούν. Γενικά, τα άκρως απαραίτητα είναι για ηπατίτιδα Α και για τυφοειδή.

6. Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Ταϊλάνδη;

Μιλώντας από την δική μου εμπειρία - δεν νιώσαμε ούτε λεπτό απειλή στην Ταϊλάνδη αλλά φυσικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ήμασταν προσεκτικές όπως και θα ήμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν κυκλοφορούσαμε αργά τη νύχτα σε παράξενα δρομάκια και αποφεύγαμε να καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

7. Τουριστικές παγίδες

Η Ταϊλάνδη είναι γνωστή για τις διάφορες τουριστικές παγίδες της αλλά και για κλοπές. Γι'αυτό μην πάρετε κάτι αξίας μαζί σας και αποφεύγετε τους αγνώστους στους δρόμους. Η συμβουλή μου είναι να ψάχνετε από πριν τις διάφορες τιμές για μεταφορές, τουκ του και εκδρομές για να γνωρίζετε τι να περιμένετε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τουριστικές παγίδες μπορείτε να βρείτε εδώ

8. Μεταφορά

Grab: Αντίστοιχο του uber είναι το Grab. Για να αποφύγετε την παραπλάνηση από οδηγούς ταξί αλλά και τυχών παρεξηγήσεις προτιμήστε το Grab app - το εύρος τιμών εμφανίζεται πριν παραγγείλετε. Για τους πιο περιπετειώδης, δοκιμάστε το Grab Bike στην Bangkok!

Taxi: Αν προτιμήσετε ταξί, σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ταξίμετρο.

Tuk Tuk: Συνήθως οι οδηγοί των τουκ τουκ είναι αυτοί που εκεμεταλλεύονται τους τουρίστες περισσότερο. Τι καναμε εμείς - κοιτάζαμε πόσα κοστίζει το Grab και χαμηλώναμε λίγο την τιμή στην διαπραγμάτευση. Να είστε απόλυτοι όταν λέτε μια τιμή και μην δεχτείτε την πρώτη προσφορά που θα σας κάνει. Η διαπραγμάτευση είναι κομμάτι στην κουλτούρα τους οπόταν μη νιώσετε άσχημα!


Υ.Σ Εαν έχετε οποιεσδήποτε άλλες απορίες, η λίστα με τις διάφορες σχετικές πληροφορίες θα ανανεωθεί


Coming soon: "Η πρώτη μου εμπειρία σαν εθελόντρια δασκάλα σε σχολείο στην Μπανγκόκ"
 
Last edited:

Stefsjourney

Member
Μηνύματα
30
Likes
272
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική

Κεφάλαιο I: Η πρώτη μου εμπειρία σαν εθελόντρια δασκάλα σε σχολείο στην Μπανγκόκ

Όταν έκανα εγγραφή σαν εθελόντρια Αγγλικών σε ένα σχολείο στο Μπανγκόκ δεν ξέρω τι ακριβώς είχα στο νού μου. Καταρχάς, τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα και ούτε και είχα ιδιαίτερη σχέση με διδασκαλία ή παιδιά. Παρ'όλα αυτά, η γενική ιδέα να διδάσκω αγγλικά σε μια χώρα τόσο μακρινή με είχε ιντριγκάρει. Και στην τελική, τι είχα να χάσω; Γι'αυτό και αποφασίσαμε να διδάξουμε για την διάρκεια των δύο εβδομάδων. Αρκετός χρόνος για να ζήσεις την εμπειρία αλλά και χωρίς να δεσμευτείς ιδιαίτερα. Και στην χειρότερη περίπτωση τι μπορεί να γίνει δηλαδή;


Καθώς φτάσαμε στο Ίδρυμα Thong Tos μας υποδέχτηκε ένας μεσήλικας άντρας που ήταν σαν τον οικοδεσπότη του ιδρύματος. Τα αγγλικά του ελάχιστα αλλά μας εξηγά ότι τα λίγα αγγλικά που έμαθε ήταν με την αλληλεπίδραση του με άλλους εθελοντές. Χαρακτηριστικά θυμάμαι να μας ρωτά καθημερινά "Are you happy?" και να χαμογελά διάπλατα. Εξάλλου, δεν είναι η Ταϊλάνδη η χώρα του χαμόγελου; Κάναμε εγγραφή και παραλάβαμε τα κλειδιά για το δωμάτιο μας.

Το κτίριο του ιδρύματος αποτελείται από τρείς ορόφους : στο ισόγειο θα βρείτε το νηπιαγωγείο του ιδρύματος, στον δεύτερο όροφο τα γραφεία του ιδρύματος και στον τρίτο το διαμέρισμα για τους εθελοντές. Μόλις εισήλθαμε στο διαμέρισμα, γνωρίσαμε τους άλλους εθελοντές οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να μας δείξουν την γύρω περιοχή. Οι εθελοντές προέρχονταν από διάφορες χώρες όπως Βραζιλία, Πορτογαλία, Σουηδία, ΗΠΑ, Η.Β κλπ. Οι περισσότεροι ταξίδευαν μόνοι τους (αν όχι όλοι εκτός εμάς) και ήταν στα 20 κάτι τους (κ όχι μόνο). Κάποιοι έμεναν για μερικές εβδομάδες, και άλλοι για μήνες. Ο Tiago,22 ήταν στο δεύτερο του εθελοντικό ταξίδι στην νοτιανατολική Ασία και μετά την Μπανγκόκ κατευθύνεται σε ένα μοναστήρι με μοναχούς μετά την εμπειρία του σαν δάσκαλος ενώ η Barbara ήθελε να γίνει εθελόντρια εκτός Ευρώπης.

Σχετικά με το Ίδρυμα Thong Tos

Το Thong Tos είναι μια ΜΚΟ που στοχεύει να βοηθήσει τα τοπικά κυβερνητικά σχολεία που έχουν λιγότερους από 300 μαθητές στην Μπανγκόκ στέλλοντας τους αγγλόφωνους εθελοντές. Σε αντάλλαγμα, οι εθελοντές έχουν δωρεάν διαμονή, μεσημεριανό και φυσικά μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την Ταϊλάνδη σε πιο τοπικό επίπεδο.

Είναι ηθικό να εργαστείς εθελοντικά στο Thong Tos;

Σαν κοινωνικά συνειδητή ταξιδιώτισσα για μένα είναι πολύ σημαντικό να εξετάσω τις ηθικές επιπτώσεις του εθελοντισμού στο Ίδρυμα που αποφάσισα να εργαστώ εθελοντικά. Το "Voluntourism" είναι μια αναδυόμενη τάση στον τουρισμό καθώς περισσότερα και περισσότερα άτομα θέλουν να πρσφέρουν εθελοντικά βοήθεια στο εξωτερικό. Πολλοί εκμεταλλεύονται αυτή την τάση, δημιουργόντας εξατομικευμένα ταξίδια για το συγκεκριμμένο τμήμα της αγοράς. Αυτά τα ταξίδια πολλές φορές είναι πολύ κακά για την τοπική κοινότητα. Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι'αυτό το θέμα, είναι καλό να δείτε το εξής βίντεο στο facebook.


Τα αγγλικά σήμερα θεωρούνται ένα ισχυρό εργαλείο για τους κάτοικους της Ταϊλάνδης, δεδομένου ότι τους προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες για να βρούν μια καλύτερη δουλειά, να συμμετέσχουν σε ένα διεθνές πρόγραμμα ή ακόμη και να διεκδικήσουν μια υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Το ίδρυμα Thong Tos έχει αναγνωρίσει τα τεράστια κενά μεταξύ διάφορων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Μπανγκόκ που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα εκπαίδευσης που λαμβάνει κάθε παιδί. Το ποσό που χορηγεί η κυβέρνηση σε κάθε δημόσιο σχολείο εξαρτάται από τον αριθμό μαθητών με αποτέλεσμα τα μικρότερα σχολεία (με λιγότερους από 300 μαθητές) να έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι δασκάλοι σε τέτοια σχολεία δεν γνωρίζουν καν αγγλικά, έτσι τα παιδιά σε μειονεκτούσες κοινότητες δεν έχουν καν την ευκαιρία να μάθουν άλλες γλώσσες. Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται σε τέτοια σχολεία είναι ότι πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πριν τα 15 τους.

Δεν υπαρχουν πάντα εθελοντές που διδάσκουν Αγγλικά, συνεπώς η διδασκαλία της γλώσσας δεν γίνεται σε συνεχής βάση αλλά όταν υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές. Βέβαια κάποιες δασκάλες διδάσκουν Αγγλικά αλλά ίσως όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα τόσο καλά. Ίσως δημιουργηθούν ερωτήματα "Γιατι να διδάξεις εφόσον δεν υπάρχει κάποια σταθερότητα στο πρόγραμμα;" Η αλήθεια είναι αν και ο κάθε εθελοντής αφήνει ένα πολύ μικρό στίγμα πίσω του, πιστεύω ότι η συνολική προσπάθεια έχει πολύ θετικό αντίκτυπο. Επίσης, όσο πιο πολύς κόσμος γνωρίζει για τέτοιες οργανώσεις τόσο πιο πολύ θα στηρίξουν και θα πετύχουν τους στόχους τους. Όπως μας είπε ο κ.Winyoo μια πρόσφατη απόφοιτη από τα σχολεία με τα οποία συνεργάζονται , με συνεχή προσπάθεια να μάθει Αγγλικά παρά όλα τα εμπόδια που αντιμετώπιζε στην δημόσια εκπαίδευση, κατάφερε να διεκδικήσει μιαν υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ.

Το έργο δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τη βοήθεια των ατόμων που κρύβονται πίσω από την οργάνωση. Τα άτομα αυτά, έχουν την δική τους εργασία κατά την διάρκεια της ημέρας και ασχολούνται με αυτή την οργάνωση στον ελεύθερο τους χρόνο χωρίς να λαμβάνουν κάποια αμοιβή. Στην κατασκήνωση που διοργάνωσαν (Κεφάλαιο IV) οι ίδιοι ήρθαν σε επαφή με τα παιδάκια, έπαιξαν μαζί τους ενώ ρώτησαν το καθένα μας ανεξάρτητα για το τι πιστεύουμε για το πρόγραμμα και πως μπορούν να το βελτιώσουν. Επίσης, δεν πλήρωσα οποιοδήποτε ποσό για να συμμετέχω σαν εθελόντρια απευθείας στην οργάνωση παρά ένα μικρό ποσό που θα σχολιάσω αργότερα για την πλατφόρμα Worldpackers. Έχω ιδιαίτερες αμφιβολίες για "εθελοντικές οργανώσεις" που χρεώνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για διάφορα προγράμματα.


Η εμπειρία μου στου Μουσουλμανικό Σχολείο


Η οργάνωση Thong Tos συνεργάζεται με διάφορα τοπικά σχολεία με λιγότερους από 300 μαθητές. Ανάλογα με τις διάφορες ανάγκες και προτεραιότητες αναθέτουν σε κάθε εθελοντή κάποιο σχολείο στην περιοχή. Σε εμάς ανατέθηκε το Μουσουλμανικό Σχολείο της περιοχής. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πλειονότητα των Ταϊλανδών είναι Βουδιστές αλλά όπως και σε κάθε χώρα υπάρχουν οι διάφορες μειονότητες.

Για το συγκεκριμένο σχολείο χρειάστηκε να ντυθούμε συντηρητικά έτσι ώστε να έχουμε τους ώμους και τα γόνατα μας καλυμμένα. Εργαζόμασταν μόλις δύο ώρες την ημέρα από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη και έτσι είχαμε αρκετές μέρες ελεύθερες για να εξερευνήσουμε την Μπανγκόκ αλλά και τις γύρω περιοχές.

Όπως προανάφερα ήταν η πρώτη μου εμπειρία σαν δασκάλα και οι τάξεις που μου ανατέθηκαν ήταν για ηλικίες από 6-9 ετών. Υπήρχαν ιδιαίτερες προκλήσεις ιδιαίτερα το πρώτο μάθημα έφτασα σε σημείο που αναθεώρησα το λόγο που ήμουν εδώ αλλά και την ικανότητα μου να διδάξω. Τα παιδάκια έτρεχαν πάνω κάτω στην τάξη και αγνοούσαν ότι τους έλεγα. Η γλώσσα προφανώς ήταν εμπόδιο καθώς μπορείτε να καταλάβετε πόσα λίγα γνωρίζει ένα παιδάκι 6-7 ετών. Συγεκριμένα θυμάμαι όταν μαθαίναμε τα ζωάκια και τους έδειξα ένα πουλί.
"Νοοοοοοο", μου λένε.

"Why not?" τους απαντώ. Και ξανά χαμογελούν και λένε όλα μαζί "Νοοοοοο". Συγχισμένη εγώ τα κοιτάω καλά καλά και ένα μικρό κοριτσάκι έρχεται στον πίνακα και μου γράφει τη λέξη ” นก “. Καταλάβω και εγώ ότι το "νο" προφανώς έιναι η λέξη πουλί στα ταϊλανδέζικα. Και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε πως η γλώσσα μπορεί να σταθεί εμπόδιο.


Γι'αυτό το λόγο σκεφτήκαμε την ίδια μέρα πως το μάθημα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πιο διαδραστικό. Προσπαθήσαμε να παίζουμε διάφορα γλωσσικά παιχνίδια, να τους μαθαίνουμε εύκολα τραγουδάκια στα αγγλικά αλλά και να τα παροτρύνουμε με μικρά δωράκια (π.χ μολύβια) όταν συμπεριφέρονται με καλό τρόπο. Με το τέλος της εβδομάδας κερδίσαμε την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους. Με το που μας έβλεπαν κάθε φορά έτρεχαν και μας φώναζαν "Teachaaaaa" και μας αγκάλιαζαν. Ίσως φανεί περίεργο όταν όλα αυτά εξελίχθηκαν σε μόλις μια εβδομάδα, και όμως κάπως έτσι έγινε! Καθώς περνούσαν οι μέρες, η διδασκαλία γίνοταν όλο και περισσότερο πιο εύκολη και χαλαρή. Συνήθως παραδίδαμε το μάθημα της ημέρας και στο τέλος παίζαμε παιχνίδια σχετικά με το τι μάθαμε.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σαν εθελοντές, ένα μέτριο επίπεδο αγγλικών είναι υπέρ-ικανοποιητικό καθώς το επίπεδο Αγγλικών τους είναι χαμηλό. Υπάρχει και η ευκαιρία φυσικά να γίνετε εθελοντές στο νηπιαγωγείο όπου απλά παίζετε με τα παιδάκια και τους μαθαίνεται διάφορα τραγουδάκια.

$

Αξίζει να γίνεται εθελοντές;

Εαν θέλετε να γνωρίσετε μια χώρα από μια διαφορετική οπτική γωνία, συνηστώ ανεπιφύλακτα να συμμετάσχετε έστω και μια φορά σαν εθελοντές. Έχετε αρκετά ωφελήματα από μια τέτοια εμπειρία : έρχεστε σε επαφή με την τοπική κουλτούρα, νιώθετε μια συναισθηματική ικανοποίηση, γνωρίζετε άτομα από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο και φυσικά είναι κάτι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Βέβαια, δεν είναι για όλους. Μην περιμένετε πολυτέλειες όταν είστε εθελοντής. Η διαμονή ήταν πολύ βασική (όχι ότι πιο άνετο) ενώ πολλές φορές θα νιώθετε απογοήτευση και σύγχιση από την δυσκολία να επικοινωνήσετε με τον κόσμο.


Πώς να γίνετε εθελοντές;

Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνετε εθελοντές στο Ίδρυμα Thong Tos: είτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την οργάνωση μέσω της ιστοσελίδας τους (http://www.freevolunteer.net/). Υπάρχει ένα τέλος των $50 που θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των λειτουργιών της ΜΚΟ (ιδιαίτερα για να καλύψουν το κόστος του νηπιαγωγείο που λειτουργεί αφιλοκερδώς). Ως αντάλλαγμα, έχετε δωρεάν διαμονή και φαγητό για όσο καιρο επιθυμείτε. Η μόνη απαίτηση από το Ίδρυμα είναι να μείνετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες!

Ο άλλος τρόπος ( ο οποίος επέλεξα) είναι μέσω συνδρομής στην πλατφόρμα των Worldpackers. Κοστίζει μόλις $49 τον χρόνο για απεριόριστα ταξίδια σε όποια ΜΚΟ οργάνωση συνεργάζεται η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Υπάρχει πάντα η ασφάλεια μέσω της ιστοσελίδας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και όλες οι οργανώσεις είναι επαληθευμένες. Μπορείτε να δείτε και revıews από άλλους ταξιδιώτες πριν αποφασίσετε να πάτε κάπου.

 

Stefsjourney

Member
Μηνύματα
30
Likes
272
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Κεφάλαιο II: Επίσκεψη στην ιστορική πρωτεύουσα της Αγιουτάγιας
Λίγες φορές επισκέφθηκα μέρη που θύμιζαν εικόνες από παραμύθι. Ένα τέτοιο μέρος ήταν αναμφίβολα η Αγιουτάγια, μια πόλη πραγματικά μαγική. Η Αγιουτάγια είναι μια υπέροχη παλιά πρωτεύουσα του Σιαμ που χρονολογείται πριν απο 600 περίπου χρόνια και θεωρείται σαν μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης μέχρι και που καταστράφηκε από τον στρατό της Βιρμανίας. Τώρα, ολόκληρη η πόλη θεωρείται πολιτιστική κληρονομία της UNESCO και η πιο δημοφιλής ημερίσια εκδρομή από την Μπανγκόκ.

Πώς να πάτε στην Αγιουτάγια από Μπανγκόκ



Η Αγιουτάγια βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ και για να φτάσετε εκεί είναι σχετικά πολύ εύκολο. Ο πιο εύκολο και δημοφιλής τρόπος να πάτε στην Αγιουτάγια είναι με λεωφορείο αλλά εμείς προτιμήσαμε τη σκηνική διαδρομή με τρένο. Τα τρένα τρίτης τάξης είναι υπερβολικά φτηνά (κοστίζουν μόλις 0.30 ευρώ) και η διαδρομή είναι αρκετά χαλαρωτική. Θα διαπιστώσετε ότι το τρένο είναι ο κύριο τρόπος μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να φτάσουν στην ιστορική πόλη. Το τρένο φεύγει περίπου κάθε 20-30 λεπτά και η διαδρομή πάει περίπου 1,5 ώρα. Ο σταθμός του τρένου είναι στο Ηua Lamphong ενώ εαν προτιμήσετε να πάτε με λεωφορείο να πάτε στα Βόρεια της Μπανγκόκ στη στάση λεωφορείου στο Mor Chit.


Πώς να εξερευνήσετε την Αγιουτάγια




Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξερευνήσετε την Αγιουτάγια όπως να ενοικιάσετε ένα ποδήλατο ή μοτοσυκλέτα ή να ενοικιάσετε ένα τουκ τουκ με οδηγό. Θα ημουν ιδιαίτερα διστακτική στην ενοικίαση ποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας για να είμαι ειλικρινής. Το πρώτο γιατί οι αποστάσεις δεν είναι τόσο κοντινές όσο φαίνονται οπόταν είναι λίγο κουραστικό και ο καιρός πολλές φορές είναι απρόβλεπτος και το δεύτερο γιατί πολλές φορές οι ντόπιοι εκμεταλλεύονται τους τουρίστες σε περίπτωση ατυχήματος και χρεώνουν πολύ περισσότερα από ότι πραγματικά αξίζει.

Εμείς επιλέξαμε να ενοικιάσουμε ένα τουκ τουκ με τον οδηγό. Έτσι νιώθαμε πολύ πιο άνετες και χαλαρές ιδιαίτερα σε θέμα χρόνου. Δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό, μόλις 900 baht για 4 ώρες, δηλαδή 24 ευρώ. Το άτομο μας κόστισε 8 ευρώ - καθόλου κακό! Χρειάστηκε βέβαια να παζαρέψουμε - κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό στην Ταϊλάνδη.

Τι να δείτε

Όπως προανάφερα ενοικιάσαμε τουκ τουκ για την εκδρομή μας - ένας πολύ διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να εξερευνήσεις μια περιοχή στην Ταϊλάνδη.


Wat Yai Chai Mongko


H εκδρομή μας ξεκίνησε από τα ανατολικά προάστια της Αγιουτάγια, και συγκεκριμένα το μαγευτικό ναό Wat Yai Chai Mongkol. Ο ναός είναι χωρισμένος σε διάφορα μέρη και το πιο σημαντικό κομμάτι του θεωρείται το άγαλμα του ξαπλωμένου Βούδα κοντά στην είσοδο. Από ψηλά μπορείτε να θαυμάσετε τους αριστοκρατικούς κήπους του ναού.








Wat Chaiwatthanaram

Δεύτερος στην διαδρομή μας, ο ναός του Wat Chaiwatthanaram ο οποίος και είναι προσωπικά ο αγαπημένος μου στην Αγιουτάγια. Κτίστηκε από ένα βασιλιά το 1630 για να τιμήσει την μητέρα του και χρησιμοποιήθηκε σαν αριστοκρατικός ναός όπου ο βασιλιάς και οι διαδόχοι του πραγματοποιούσαν θρησκευτικές τελετές.








Wat Lokayasutharam- O μεγάλος ξαπλωμένος Βούδας


Τι είναι ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το μνημείο είναι ο 37 μέτρα σε μάκρος και 8 μέτρα σε ύψος ξαπλωμένος Βούδας. Οι πιστοί έρχονται εδώ για να κάνουν προσφορές στον Βούδα και να τοποθετήσουν μικροσκοπικά τετραγωνάκια χρυσαφένια φύλλα στη βάση του αγαλμάτος μαζί με λουλούδια και θυμίαμα.







Wat Maha That

Βρίσκεται στο κέντρο της Αγιουτάγιας και είναι το πιο δημοφιλής μνημείο λόγω του εικονικού Βούδα στο δέντρο. Δεν είναι γνωστό πως σχηματίστηκε το κεφάλι του Βούδα στο δέντρο και γι'αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά. Για την φύλαξη του δέντρου υπάρχουν δύο φύλακες καθημερινά καθώς απαγορεύεται να το αγγίξετε ή να βγάλετε φωτογραφία όρθιοι μπροστά του.











Wat Si Sanphet

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στον τελευταίο ναό για την ημέρα, το ναό του Wat Phra Si Sanphet τον οποίο θα βρείτε στο κέντρο της πόλης.





Wihaan Phra Mongkhon Bophit

Ακριβώς δίπλα από το ναό Wat Si Sanphet μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι που φιλοξενεί την μεγάλη εικόνα του Βούδα. Κατά την εισβολή του στρατού της Βιρμανίας, το εκκλησάκι πήρε φωτιά αλλά παρ'όλα αυτά η εικόνα του Βούδα σώθηκε και είναι προσβάσιμη για το κοινό να τη δεί.




Πληροφορίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες

  • Κατά τη διάρκεια της ημερίσιας εκδρομής θα μπείτε σε διάφορα ιερά μέρη όπου αναμένεται να συμπεριφερθείτε με σεβασμό προς τους βουδιστικούς ναούς, όπως άλλωστε θα περιμένατε να σεβαστούν και τα δικά μας ιερά μέρη.
  • Σε κάποια μέρη ίσως χρειαστεί να έχετε καλυμμένους ώμους και γόνατα, γι'αυτό για να είσαστε σίγουροι , ντυθέτε κατάλληλα
  • Κάποιοι ναοί θα σας ζητήσουν να βγάλετε και τα παπούτσια σας γι'αυτό προτιμήστε παπούτσια που μπορείτε να βγάζετε εύκολα.
  • Προσοχή από τον ήλιο! Φέρτε αντηλιακή και ίσως ένα καπέλο να μην είναι ιδιαίτερα κακή ιδέα!
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
567
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
Απίστευτο!! Κατά τύχη το πέτυχα το θέμα κ το διάβασα όλο κατευθείαν (κρίμα που είναι τοοοσο μικρό) ανενεωσε το σε παρακαλώ :D

Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα παιδαγωγικά και ο εθελοντισμός ακόμα κ αν σπούδασα γεωπονία αυτό είναι ένα μεγααααλο κ άπιαστο ονειρο, αυτό που έκανες εσύ ακριβώς! Δώσε κ άλλα στο λαό αν είσαι ακόμα.. Εκεί :rolleyes-80:
 

jimakos

Member
Μηνύματα
196
Likes
1.002
Επόμενο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου!
Super!
Περιμένουμε την συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.722
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom