Τα γοτθικά μυστικά των Λιοσίων

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Ο Πύργος Βασιλίσσης αποκαταστάθηκε και σήμερα αποτελεί τμήμα μιας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας

Δεν πιστεύεις στα μάτια σου αντικρίζοντας από μακριά τους πολυγωνικούς πύργους και τις κομψές επάλξεις. Υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Αθήνα και δεν το γνωρίζαμε; Ετσι ακριβώς. Οσο κι αν νομίζουμε πως την ξέρουμε αυτήν την πόλη, όλο και εμφανίζονται περιοχές ανεξερεύνητες, μικρές ή μεγάλες ιστορίες, πολλές φορές σαν παραμύθια, άγνωστες στους πολλούς, που έρχονται να μας ξαφνιάσουν.
Ο Πύργος Βασιλίσσης στα Λιόσια (σήμερα Ιλιον) ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Και σήμερα, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου της Γης στο κτήμα που περιβάλλει τον πρόσφατα αποκατεστημένο Πύργο, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε έναν συναρπαστικό τόπο της αττικής γης, δίπλα στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου, στο Πάρκο Τρίτση. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πίσω στο 1838 οι Αγγλοι Τζον Ουίλιαμς και Τζορτζ Μάιλς αγοράζουν μια προνομιακή έκταση 300 στρέμματα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κηφισού, με στόχο να δημιουργήσουν ένα πρότυπο αγρόκτημα. Τα σχέδια των Αγγλων δεν αποδίδουν και αναζητούν υποψήφιο αγοραστή. Για καλή τους τύχη το 1848 σε έναν περίπατο που κάνει η βασίλισσα Αμαλία στην περιοχή (ήταν γνωστό ότι λάτρευε την ιππασία και εξορμούσε μόνη της στις εξοχές της Αθήνας) γοητεύεται από τη φύση και προτρέπει τον Οθωνα να προχωρήσει σε εξαγορά της έκτασης προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα Πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Εξάλλου η αγάπη της Αμαλίας για τη φύση ήταν παροιμιώδης.
Από τον Αύγουστο του 1854 δέσποζε ο Πύργος της Επταλόφου. Στην έκταση υπήρχαν έξι φυσικοί λοφίσκοι και η Αμαλία θέλησε να προστεθεί ένας έβδομος, τεχνητός.
Οι επτά λόφοι έδωσαν το συμβολικό τοπωνύμιο Επτάλοφος. Η αρχιτέκτονας Μάρω Καρδαμίτση - Αδαμ και συγγραφέας της έκδοσης «Ανάκτορα στην Ελλαδα» (εκδόσεις Μέλισσα και Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), όπου ο Πύργος Βασιλίσσης φιγουράρει στο εξώφυλλο, μας αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία για την καταγωγή του νεογοτθικού κτίσματος.
Αρχιτέκτονας του Πύργου είναι ο Γάλλος Louis Florimond Boulanger (1807 - 1875), ο άνθρωπος που σχεδίασε την Παλαιά Βουλή, ανάμεσα σε άλλα. Επίσης το νέο κτίριο αποτελεί τελικά «μετεξέλιξη» παλαιότερου πύργου που βρισκόταν στην ίδια θέση, πιθανότατα ενετικού.
Η κ. Αδάμη μας πληροφορεί ότι ο Γεώργιος Λάιος στη μικρή μονογραφία του «Ο Πύργος της Βασιλίσσης» αναφέρει ότι η διακόσμηση των τοίχων έγινε κατ’ απομίμηση του Πύργου του Hochenschwangau στη Βαυαρία, όπου γεννήθηκε ο Οθων. Το Hochen schwangau είναι ένα ανάκτορο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Domenico Quaglio για τον πρίγκιπα Μαξιμιλιανό, αδελφό του Οθωνα. Τα δύο κτίρια, παρά τη σημαντική τους διαφορά στο μέγεθος, παρουσιάζουν μια σειρά από κοινά στοιχεία. Νεογοτθικές συνθέσεις, οι ομοιότητές τους ξεκινούν από τα εξωτερικά γνωρίσματα (πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις, τοξωτά παράθυρα κ.λπ.), συνεχίζονται στον πυλώνα της εισόδου και επεκτείνονται στο εσωτερικό τους.
Στο αγρόκτημα της Αμαλίας φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και ελαιόδεντρα, που διατηρούνται και αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Στο κτήμα εντυπωσιάζουν τα αιωνόβια πανύψηλα κυπαρίσσια, ηλικίας 150 - 160 ετών. Αλλο εντυπωσιακό στοιχείο του κτήματος οι στάβλοι, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, φιλοξενώντας πανέμορφα άλογα.

Επισκέψιμος ο περίβολος
Οι ιδιοκτήτες του Πύργου Βασιλίσσης είχαν την προνοητικότητα, αλλά και την ευαισθησία όχι μόνο να αποκαταστήσουν το μοναδικό για την περιοχή κτίριο αλλά να φιλοξενήσει εντός του Κτήματος την «Οργάνωση Γη», μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδώ και λίγες ημέρες έθεσε σε λειτουργία το «Κέντρο της Γης». Πρόκειται για ένα ανοιχτό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η έκταση των 25 στρεμμάτων περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις καθώς και οριοθετημένους φυσικούς χώρους για επίσκεψη, παρατήρηση και απόλαυση. Υπάρχει δυνατότητα και για ξενάγηση (απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι και οι ενήλικες) στην οποία προβλέπεται και επίσκεψη στον Πύργο. Αλλά μόνο εξωτερικά, τουλάχιστον όσο διαρκούν εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό. Στον χώρο του Κέντρου μετακόμισε και το Βιβλιοπωλείο της Γης.
Το Κέντρο της Γης δέχεται επισκέψεις από Τρίτη έως Κυριακή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Για τις ομαδικές ξεναγήσεις κλείστε θέση στα τηλέφωνα 210-23.25.380 και 210-23.88.275.

Του Δημητρη Ρηγοπουλου
πηγη : kathimerini.gr | Τα γοτθικά μυστικά των Λιοσίων



Στον Πύργο Βασιλίσσης και στα γύρω κτήματα πρωτοπήγα πιτσιρικάς (του Γυμνασίου μεσα '80 ) με ποδήλατα με φίλους για να κάνουμε BMX και συνέχισα και αργότερα με μηχανές για motocross
Τότε με κατι συρματαπλέγματα προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά τους περίεργους και περιθωριακούς τύπους της περιοχής που το είχαν κάνει στέκι .

Στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής είδα το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο συνοδευεται και με καταπληκτικές φωτογραφίες πως είναι σήμερα ο Πύργος και εσωτερικό του και θυμάμαι πώς ηταν τότε που πηγαίναμε εμείς .......
Οι φωτογραφίες είναι απο το google search αλλά αδικούν την σημερινή εικόνα του συγκροτήματος .
Εψαξα αλλά δεν βρήκα τις φωτογραφίες που δημοσιευονται στο φύλλο της εφημερίδας

Θέλω να πιστεύω οτι οι επόμενες φωτογραφίες θα είναι απο δική μου επίσκεψη εκεί .

View attachment anews.kathimerini.gr_kathnews_photos_4_02_12_4_02_12_471309_1.gif

awww.d_e.gr_projects_Georgoktinotrofiki_20S.A._20Pyrgos_20Vasi7efc42c4bee8b0381582581adb13100a.jpg

afiles.ornithologiki.gr_images_park_photos_L_view_park_city.jpg
 

Attachments

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Αυτο δε το ηξερα... Ντροπη μου...Θα παω συντομα.
Παντως το παρκο αν και παραμελημενο ειναι ακομα ομορφο... Αξιζει μια βολτα και μπορειτε να κανετε ακομα και ιππασια. Υπαρχει πλεον και κεντρο ιππασιας για να κανετε βολτα σε αλογα και πονυ μαζι με τα παιδια σας.
http://www.parkotritsi.gr/parko-drastiriotites.htm
 

the Lycan

Member
Μηνύματα
215
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
επιτέλους !!!!! ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκα τέτοιο μέρος στην ΑΘήνα και θα το συνδύαζα και με ιππασία!!!!χρειαζόταν στην πόλη μας ένας τέτοιος χώρος!!!! θα το επισκεφτώ κι εγώ το συντομότερο δυνατόν!!!
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Λοιπόν το είπα και το΄κανα ................
Πήγα χθές με την μικρή μου κόρη

Η είσοδος είναι στο πίσω μέρος απο το εμπορικό κέντρο escape στο Ιλιον .
Εχει άνετο free χώρο για πάρκιν .

Εντός του βιβλιοπωλείου είναι και το ταμείο που πληρώνεις για την είσοδο στους χώρους γύρω απο τον Πύργο, στους στάβλους στους κήπους και στο άιθριο με πάρα πολλά εργαλεία που είχε φέρει η Αμαλία για την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Δίπλα ακριβώς και εντός ενος ανακαινισμένου χώρου βρίσκεται το οινοποιείο του
κτήματος που παράγει κρασι απο αμπέλια του κτήματος .Απο ποικιλίες Μαλαγουζιά 2011 , ερυθρό και λευκό του 2011 και ενα ερυθρό του 2008 πολύ καλό το οποίο και τίμησα ήδη αφού μπορείς να αγοράσεις .

Για την είσοδο στους χώρους επιλέξαμε να πληρώσουμε 5,5 ευρώ είσοδο για ενήλικες και 3,5 ευρώ παιδικό .Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ξενάγηση στους χώρους και διαδραστική βόλτα σε ολόκληρο τον χώρο .Ειδικά για παιδιά θεωρώ οτι είναι το ιδανικό και ειδικά απο την Ανοιξη και μετά που ανοίγει ο καιρός .
Μεσα απο ερωτήσεις και αφηγήσεις του ξεναγού τα παιδιά μαθαίνουν αρκετά πράγματα γύρω απο την βιολογική
καλλιέργεια της γής , το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα .

Πρίβέ ξεναγός μας μια και είμασταν οι μόνοι εκείνοι την στιγμή στο χώρο ήταν η Μάρθα .
Ο Πύργος όπως αναφέρει και το άρθρο της εφημερίδας είναι ιδιωτικός και η πρόσβαση σε αυτόν και στους μπροστινούς κήπους δεν επιτρέπετε ( προς το παρών !!! ).
Αλλά και απο τις άλλες τρείς πλευρές που τον είδαμε μας εντυπωσίασε .
Ελπίζω αργότερα να είναι επισκέψιμος και εσωτερικά .
Περάσαμε 1 1/2 ωρα ευχάριστα χαιδέψαμε και ταίσαμε υπέροχα αγωνιστικά άλογα ( Βαλκανιονίκες παρακαλώ σε υπερπήδηση εμποδιών ).
Είδαμε δεκάδες εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την γεωργία για την παραγωγή κρασιού και τόσα άλλα περίεργα αντικείμενα .

Ανεβάζω και μερικές φωτόγραφίες απο τους χώρους του πάρκου .
( απο την πρώτη μου dslr μηχανή !!!!!!!!!!!)


IMG_0347.JPG :: IMG_0350.JPG :: IMG_0351.JPG
IMG_0355.JPG :: IMG_0362.JPG :: IMG_0356.JPG

Χώρος Οινοποιείου
IMG_0357.JPG :: IMG_0363.JPG :: IMG_0364.JPG

Βιβλιοπωλείο
IMG_0366.JPG :: IMG_0367.JPG
IMG_0368.JPG :: IMG_0369.JPG

Στάβλοι αλόγων
IMG_0379.JPG :: IMG_0373.JPG :: IMG_0375.JPG
IMG_0442.JPG :: IMG_0445.JPG :: IMG_0462.JPG
IMG_0386.JPG

Μερικές ακόμα από τους εσωτερικούς χώρους
IMG_0381.JPG :: IMG_0463.JPG :: IMG_0464.JPG :: IMG_0395.JPG
IMG_0399.JPG :: IMG_0401.JPG :: IMG_0403.JPG :: IMG_0404.JPG

Οι χώροι των κήπων και το αίθριο με τα εργαλεία
IMG_0406.JPG :: IMG_0414.JPG :: IMG_0417.JPG :: IMG_0422.JPG
IMG_0426.JPG :: IMG_0431.JPG :: IMG_0469.JPG
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Πολυ ωραια ιδεα Χρηστο για ανοιξιατικη ημερησια εκδρομη .
Ευχαριστουμε.
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Πολυ ωραια ιδεα Χρηστο για ανοιξιατικη ημερησια εκδρομη .
Ευχαριστουμε.
Αν συνδιαστεί με επίσκεψη στη ΓΗ για 2-3 ώρες και μετά για παιχνίδι εντός του Πάρκου Τρίτση ναι είναι μια πολύ καλή ιδέα για να περάσει κάποιος ενα Κυριακάτικο πρωινό με καλό καιρό .
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Επίσκεψη για δεύτερη φορά στο κέντρο Γής .Αυτή τη φορά με την άλλη κόρη .

Πήγαμε γύρω στις 4μμ μετά απο βροχή οπότε είμασταν σχεδόν μόνοι μας στο χώρο .
Πληρώσαμε μόνο 5 ευρώ και για τους δυό μας ( χωρίς ξενάγηση στους χώρους ) και ξεκινήσαμε ......

Η μικρή πήγε κατευθείαν στους στάβλους με τα άλογα ,μιας και είναι τα αγαπημένα της ζώα και εγω κατευθείαν στον Πύργο .
Μετά απο κανα δεκάλεπτο είδα μια απο τις κοπέλες που φροντίζουν τα άλογα να κατευθύνετε πρός την σιδερένια πύλη του Πύργου.
Βρήκα την αφορμή και την κατάλληλη στιγμή της ζήτησα να μας αφήσει να μπούμε μαζί της για να δούμε τον Πύργο απο την πρόσοψη του όπως και τους υπέροχους κήπους με τα αγάλματα και το συντριβάνι .
Δεν μας χάλασε το χατήρι και έτσι καθήσαμε αρκετή ωρα χαζευοντας και τριγυρίζοντας στο ''ιδιωτικό ''μέρος του πάρκου !!!!!!.


Μερικές ακόμα φωτό απο την ''καλή '' πλευρά πλεόν :).
 

Attachments

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Τι ωραία έκπληξη αυτό το θέμα!!!
Ο "Πύργος Βασιλίσσης" και μάλιστα αξιοποιημένος.
Όσοι πηγαίναμε στο Γυμνάσιο Αρρένων Ν. Λιοσίων τη μακρινή δεκαετία του ΄70, το γνωρίσαμε σαν τόπο σχολικών περιπάτων και μαθητικής κοπάνας.
Να σαι καλά Χρήστο ( θα το βάλω στο προγραμμα για επίσκεψη όταν ξανακατέβω προς τα εκεί)
Αλήθεια το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης σε τι κατάσταση βρίσκεται;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom