Τα GPS του Μεσαίωνα/έκθεση παλαιών χαρτών

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Σήμερα πατάς το Google Earth και η γειτονιά σου προβάλλει δορυφορικά στον υπολογιστή, ενώ με το GPS αδύνατον να χάσεις το δρόμο σου. Όμως πριν από μερικούς αιώνες οι χάρτες, χειρόγραφοι ή έντυποι, συχνά γεμάτοι λάθη και ανακρίβειες, ήταν ο μοναδικός τρόπος αποτύπωσης του κόσμου και εργαλείο για την περιήγησή του.

Φανταστείτε τους παλιούς ναυτικούς που ταξίδευαν στο Αιγαίο. Ακολουθούσαν τις ρότες ανάλογα με τη φορά των ανέμων που έδειχναν οι χάρτες. Η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη, ιδιαίτερα στα νυχτερινά ταξίδια, τα οποία οι ναυτικοί προτιμούσαν είτε γιατί έπρεπε να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις είτε για να αποφύγουν τη μεσημεριανή ζέστη.

«Σύγχρονοι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ναυτικοί του Αιγαίου πρέπει να είχαν επινοήσει ένα σύστημα πλοήγησης για ασφαλή νυχτερινή πορεία, βασιζόμενοι στις θέσεις που είχαν στον ουρανό οι διάφοροι γνωστοί αστερισμοί. Ισως, μάλιστα, αυτός να ήταν και ο λόγος που τους είχαν δώσει ονόματα», επισημαίνει ο συλλέκτης Βίκτωρ Μελάς, που έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης «Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία 15ος-17ος αιώνας», που εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Περισσότερα εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=225193

11/11/2010-29/5/2011
Moρφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,
Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάδρου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.,

Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6.00 - 8.00 μ.μ.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.798
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom