Το Άναμμα των Πυρσών

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικές Ιστορίες σε εξέλιξη' που ξεκίνησε από το μέλος Fanie, στις 20 Μαρτίου 2017.

 1. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πόλη στην άκρη της θάλασσας, μια δραματική ιστορία εξελίσσονταν μπροστά στους ντόπιους και τους τουρίστες. Η μικρή πριγκίπισσα Ρέα είχε μόλις μπει στην αίθουσα του θρόνου κι είχε τρέξει να αγκαλιάσει τον μπαμπά της, τον τρανό βασιλιά Μίδα, αγνοώντας ότι εκείνος είχε λάβει από τους θεούς το χάρισμα να μετατρέπει σε χρυσό ό,τι άγγιζε. Για ολόκληρα μερόνυχτα το πλήθος παρακολουθούσε την δραματική στιγμή της μεταμόρφωσης του κοριτσιού και την απαθανάτιζε σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες.

  P1600343.JPG

  Και μια νύχτα (συγκεκριμένα χθες, στις 19 του Μάρτη) κάποιοι άνθρωποι παραμέρισαν το πλήθος, έζωσαν τις τραγικές φιγούρες με φιτίλια, τις πότισαν με πετρέλαιο και τις άναψαν με βεγγαλικά. Η φωτιά τις τύλιξε από παντού κι ένας μαύρος καπνός ανέβηκε πυκνός προς τον ουρανό. Ο Μίδας, ο Ερμής, η Αθηνά, ο Διόνυσος δεν είχαν καμία τύχη. Απ' όλους, θνητούς κι αθάνατους, η Ρέα ήταν η τελευταία που έπεσε στην πυρά...

  Με αυτόν τον θεαματικό τρόπο κάηκε η Falla Almirante Cadarso - Conde Altea μία από τις 11 Fallas του ειδικού τμήματος της Βαλένθια.

  Όμως ας ξεκινήσουμε την ιστορία μας από την αρχή, από τις 14 Μαρτίου συγκεκριμένα, όταν φτάσαμε στην πόλη που είχε αρχίσει ήδη να μυρίζει μπαρoύτι.
   
  #1
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, vanessachai and 15 others like this.

 2. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Τα πρώτα ΜΠΑΜ-ΜΠΟΥΜ τα ακούσαμε βγαίνοντας από τον σταθμό Joaquin Sorolla όπου μας είχε αφήσει το τραίνο. Μια μικρή ομάδα από γυμνασιόπαιδα, ζωσμένα με ξύλινα κουτάκια γεμάτα πυρομαχικά, έσκαγαν τις προμήθειές τους λίγα μέτρα μακριά μας, δίπλα σε μία μικρή Falla. Άμαθοι εμείς οι νεοφερμένοι, αναπηδάγαμε σε κάθε θόρυβο και κοιτούσαμε τριγύρω τρομαγμένοι μήπως και κάποιος πετάξει καμια "γουρούνα" στα πόδια μας. Με βήμα ταχύ προχωρήσαμε στη στάση του λεωφορείου που θα μας πήγαινε στο ξενοδοχείο μας και σε λίγα λεπτά κατευθυνόμασταν για τον προορισμό μας. Στα 20 μέτρα μάς σταματάει η αστυνομία και ζητά από τον οδηγό να κάνει παράκαμψη γιατί ο δρόμος μπροστά ήταν κλειστός. Η παράκαμψη ήταν μεγαλύτερη απ' όση περιμέναμε και φοβηθήκαμε ότι κάποια στιγμή θα σταματούσαμε στο άγνωστο και θα αναγκαζόμασταν να σέρνουμε τις βαλιτσούλες μας μέσα από αμέτρητα πεδία μαχών μέχρι να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας. Αλλά ευτυχώς τίποτα τέτοιο δεν συνέβει και στις δύο ακριβώς μπαίναμε στο δωμάτιό μας.

  Και τότε ξαφνικά, πριν προλάβουμε να βγάλουμε τα πράγματα από τις βαλίτσες μας, εγένετο Μascletà!

  Πώς την περιγράφει κανείς μια Μascletà;

  Στην αρχή ήταν σποραδικοί κρότοι, σαν τα βεγγαλικά της Ανάστασης. Μετά ξεκίνησαν να συνοδεύονται από σφυρίγματα, λες και έπεφταν οβίδες από ψηλά. Κι έπειτα οι κρότοι και τα σφυρίγματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να πολλαπλασιάζονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση μέχρι που κορυφώθηκαν σε μια εκκωφαντική ομοβροντία που την ένιωθες μέχρι το κέντρο της αδρεναλίνης σου. Το ξενοδοχείο μας απείχε ένα χιλιόμετρο από την πλατεία του Δημαρχείου όπου κάθε μέρα στις δύο το μεσημέρι λάμβανε χώρα η Μascletà, όμως μπορούσαμε να δούμε τους καπνούς που ανέβαιναν πίσω από τα κτίρια, από το μπαλκονάκι μας κι ακούγαμε και τα επιφωνήματα και τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους.

  Παρατήσαμε τα ρούχα μέσα στις βαλίτσες και βγήκαμε στους δρόμους. Οι Fallas δεν κλείνονται στους τέσσερις τοίχους. Οι Fallas είναι εκεί έξω!!!
   
  #2
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, vanessachai and 9 others like this.
 3. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  P1590770.JPG
   
  #3
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  chris7, vanessachai, dimosf and 7 others like this.
 4. katkats

  katkats Moderator

  Μηνύματα:
  4.010
  Likes:
  3.667
  Επόμενο Ταξίδι:
  ?
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ν. Αμερική
  :clap:Valencia και Fallas?! Ανυπομονώ για τη συνέχεια.
   
  #4
  Fanie likes this.
 5. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Και σ' αυτό το σημείο θα κάνουμε μια μικρή παράθεση του λεξιλογίου της γιορτής. Κατ' αρχάς τί είναι οι Fallas. Πολλά πράγματα. Τουλάχιστον τρία.

  Πρώτα απ' όλα είναι το όνομα της γιορτής προς τιμή του Αγίου Ιωσήφ, προστάτη των ξυλουργών.

  Έπειτα είναι το όνομα της κάθε μιας σύνθεσης που εκτίθεται για 5 ημέρες στις γειτονιές της Βαλένθια, για να καεί τελικά τη νύχτα 19ης Μαρτίου. Κυριολεκτικά το όνομα σημαίνει "πυρσός". Υπάρχουν δύο ειδών Fallas, εκείνες που απευθύνονται στα παιδιά (Fallas Infantil) κι εκείνες των ενηλίκων που έχουν και σατυρικό/πολιτικό θέμα. Κάθε γειτονιά φτιάχνει και τις δύο.

  Τέλος το όνομα Fallas δίνεται στις παραδοσιακές κοινότητες των γειτονιών της Βαλένθια τα μέλη των οποίων ονομάζονται Falleros και Falleras. Κατά τη διάρκεια της γιορτής όλοι τους συναθροίζονται σε μεγάλες τέντες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις Fallas τους και τρώνε και πίνουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέματα των τουριστών.

  Ανάλογα με το κόστος κατασκευής της η κάθε Falla εμπίπτει σε διαφορετικό τμήμα. Οι ακριβότερες (συνήθως 11 ή 15 στον αριθμό, με κόστος κατασκευής περίπου 200.000 ευρώ) ανήκουν στο ειδικό τμήμα και ονομάζονται Fallas Especial.
  Είναι οι πλέον εντυπωσιακές και εκείνες που αξίζει οπωσδήποτε να δει κανείς αν έχει περιορισμένο χρόνο στην πόλη.

  Κάθε σύνθεση μιας Fallas απαρτίζεται από τα ninot, δηλαδή μεμονωμένες μικρότερες φιγούρες ή συνθέσεις από τα οποία ένα μόνο θα σωθεί της πυράς και θα εκτίθεται στο Μουσείο των Fallas, κοντά στην πόλη των Επιστημών και των Τεχνών. Τώρα μεταξύ μας, κάθε Fallera Mayor επιτρέπεται να διαλέξει ένα μικρό ninot από την Falla της κοινότητάς της, οπότε υπάρχουν τουλάχιστον 400 κομμάτια κάθε χρόνο που κι αυτά σώζονται... κάπου.

  Κάθε χρόνο κάθε Falla εκλέγει την βασίλισσά της, την Fallera Mayor και την Fallera Mayor Infantil (ο αντίστοιχος τίτλος για την βασίλισσα των παιδιών). Από αυτές δύο θα εκλεγούν για να εκπροσωπούν τις Fallas στις διάφορες εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα.

  Οι επιτομές των εκδηλώσεων της γιορτής είναι τα πυροτεχνήματα και είναι δύο κατηγοριών: η Μascletà και τα Castillo. Τα πρώτα είναι κυρίως ακουστικά και τα δεύτερα είναι νυχτερινά, τεράστια και πολύχρωμα. Αποκορύφωση των πυροτεχνημάτων είναι η Νύχτα της Φωτιάς (Nit del Foc).

  Υπάρχουν και οι παρελάσεις με βασικότερες την "Ofrenda de Flores" (όπου οι Falleros και οι Falleras προσφέρουν λουλούδια στο άγαλμα της Παρθένου Μαρίας) και την "Cabalgata del Fuego" (όπου πλήθος διαόλια προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καπνού, θορύβου και φωτιάς).

  Το τέλος των εκδηλώσεων είναι η Cremà, το άναμμα των πυρσών, των Fallas που με τόσο κόπο και χρήμα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

  Κι αφού μάθαμε τα βασικά συνεχίζουμε. Που είχαμε μείνει; Α ναι! Στους δρόμους!
   
  #5
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, dimosf and 8 others like this.
 6. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς το κέντρο της πόλης μεταξύ συνεχιζόμενων εκρήξεων που προκαλούσαν κυρίως παιδάκια του Δημοτικού υπό το υπερήφανο βλέμμα των γονέων τους.
  P1590777.JPG

  P1590879.JPG
  Οι μεγάλοι δεν ήταν εκεί απλά για να επιβλέπουν, αλλά και για να προμηθεύουν τα τρυφερούδια τους με βραδύκαυστα φιτίλια και με κάθε λογής εκρηκτικά καλούδια. Ποιες στρακαστρούκες! Εδώ μιλάμε για την επιτομή της ποικιλίας! Ευτυχώς μετά από μερικά λεπτά "βομβαρδισμών" το αυτί συνηθίζει το άκουσμά τους και τους αντιλαμβάνεται πια σαν το background της όλης εμπειρίας.

  Και οι πρωταγωνιστές της εμπειρίας είναι βέβαια οι Fallas.

  Οι Fallas που ήταν ήδη τοποθετημένες στις θέσεις τους όμως δεν ήταν ακόμα ολοκληρωμένες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς το τελευταίο τους κομμάτι έπρεπε να μπει, όσον αφορά τις Fallas infantiles, έως στις εννιά το πρωί της 15ης Μαρτίου, κι όσον αφορά τις των ενηλίκων, έως στις οκτώ το πρωί της 16ης Μαρτίου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Plantà.

  Τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο κύμα κακοκαιρίας με κρύο, βροχές κι ανέμους είχε πλήξει την Βαλένθια. Κάποιες Fallas έπεσαν κι έσπασαν και κάποιες άλλες έπαθαν μικροζημιές, κυρίως στο χρώμα τους, που όμως δεν μπορούσαν να διορθωθούν άμεσα γιατί τα κομμάτια έπρεπε πρώτα να στεγνώσουν.
  Σε κάποια ninots όμως οι ζημιές παρέμειναν εμφανείς ακόμα και μετά την επιδιόρθωση.
  P1600133.JPG

  P1600143.JPG
  Οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ύφεση των καιρικών φαινομένων μετά το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου και ο Δήμος αποφάσισε να καθυστερήσει την Plantà για μερικές ώρες.

  Εμείς, στη βόλτα μας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικούς καλλιτέχνες επί τω έργω:
  P1570474.JPG

  P1570435.JPG

  P1570487.JPG
  Σε αυτό το σημείο αφήσαμε για λίγο τις Fallas για να μπούμε στην παλιά κοίτη του ποταμού Turia (τώρα ολόκληρη ένα τεράστιο πάρκο μετά την εκτροπή του ποταμού) και να δούμε την πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, ένα συγκρότημα εντυπωσιακών κτιρίων και ρηχών λιμνών, έργο του Σαντιάγο Καλατράβα, το οποίο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση μέσα στο πάρκο.
  P1570339.JPG

  P1570402.JPG

  P1570419.JPG

  P1570424.JPG
  Ο ήλιος είχε αρχίσει να χαμηλώνει κι εμείς αποχωριστήκαμε τις δημιουργίες του Καλατράβα και πήραμε τον δρόμο για την γειτονιά της Ruzafa, εκεί που σε λίγο θα έδιναν παράσταση τα φώτα.
   
  #6
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, sif..... and 9 others like this.
 7. skoumpi

  skoumpi Member

  Μηνύματα:
  952
  Likes:
  517
  Τι ωραια πράγματα μαθαίνω εδω μέσα.... ευχαριστώ!
   
  #7
  Fanie likes this.
 8. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Η φωταγώγηση των δρόμων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αποτελεί μια τέχνη από μόνη της. Στο barrio της Ruzafa η τέχνη αυτή αγγίζει τα όριά της καθώς τρεις γειτονικοί δρόμοι (συγκεκριμένα τρεις γειτονικές διασταυρώσεις δρόμων) συναγωνίζονται για το ποιος θα προσφέρει τον εντυπωσιακότερο φωτεινό διάκοσμο της γιορτής. Οι δρόμοι αυτοί είναι οι εξής: η Carrer de Puerto Rico-Cuba, η Carrer de Cuba-Literato Azorín (για δεύτερη χρονιά νικήτρια) και η Carrer de Sueca-Literato Azorín. Υπάρχει κι ένας τέταρτος δρόμος (στον οποίο εμείς δεν πήγαμε), η Avenida Malvarrosa-Carrer Antonio Ponz-Carrer de Cavite, κοντά στην παραλία της Βαλένθια. Πολύς κόσμος μαζεύεται από νωρίς για να ζήσει τη στιγμή που τα φώτα ανάβουν. Μην περιμένετε κανένα "πατείς με, πατώ σε"· οι άνθρωποι, αν και στριμωγμένοι σαν σαρδέλες, είναι υπομονετικοί. Θα μαθαίναμε κι εμείς στη συνέχεια τη μεγάλη σημασία που η έννοια της υπομονής κατά τη διάρκεια των Fallas.

  Οι παρακάτω δύο φωτογραφίες είναι από την Carrer de Sueca-Literato Azorín που πήρε φέτος το τέταρτο βραβείο.

  Το πριν:
  P1570503.JPG
  Tο μετά:
  P1570504.JPG
  Τα φώτα σε όλες ανάβουν στις οκτώ το βράδυ με εξαίρεση την Cuba-Literato Azorín που φωτίζεται μισή ώρα αργότερα.
  Όμως οι εκπλήξεις της Ruzafa δεν σταματούν στα φωτεινά λαμπάκια, υπάρχει και η μουσική. Τα 929 χιλιάδες LED στην Cuba-Literato Azorín αναβοσβύνουν σε ρυθμούς ροκ και ξεσηκώνουν τα πλήθη. Οι μουσικές αυτές παραστάσεις δίνονται στις 21:30, στις 23:30 και στις 00:30.

  Δύο φωτογραφίες από την νικήτρια του 2017:
  P1570539.JPG

  P1570541.JPG
  Η φωταγώγηση της Carrer de Puerto Rico-Cuba:
  P1570506.JPG
  Φυσικά κάθε ένας από αυτούς τους εντυπωσιακά φωτισμένους δρόμους οδηγούσε σε μια Falla, η οποία, επίσης φυσικά, ανήκε στο ειδικό τμήμα.

  Η Falla της Carrer de Sueca-Literato Azorín (όγδοο βραβείο):
  P1570512.JPG

  ( Έχετε δει ωραιότερη Ρώμη; )
  P1570594.JPG
  Η Falla της Carrer de Cuba-Literato Azorín (τέταρτο βραβείο):
  P1570549.JPG

  P1570562.JPG
  Με τούτα και με κείνα πεινάσαμε κι είπαμε να κάτσουμε στα τραπεζάκια μιας υπαίθριας καντίνας και να παραγγείλουμε κροκέτες από ζυμάρι και καμμένα παϊδάκια, συνοδεία ξερού ψωμιού πολυτελείας.
  P1570529.JPG
  Αποφασίσαμε να μην ξανακάνουμε το λάθος να κάτσουμε σε υπαίθρια τραπεζάκια επηρεασμένοι από την βιτρίνα και ΠΡΙΝ δούμε τι τρώνε οι υπόλοιποι. Αφού κουραστήκαμε να ξύνουμε το κάρβουνο από τα κόκκαλα, σηκωθήκαμε και πήραμε τον δρόμο του γυρισμού.

  Στο δρόμο σταματήσαμε και στη Falla της γειτονιάς μας για να ελέγξουμε την πρόοδο των εργασιών.
  P1570640.JPG
  Μένοντας ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μπήκαμε στο ξενοδοχείο μας για ύπνο γύρω στις 24:00. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που κοιμόμασταν τόσο νωρίς.
   
  #8
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, dimosf and 7 others like this.
 9. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Ξημέρωσε μία ηλιόλουστη ημέρα η 15η Μαρτίου. Σήμερα το πρόγραμμα είχε επίσκεψη στο μουσείο Επιστημών και το Ωκεανογραφικό, στη συνέχεια Fallas και η νύχτα θα τελείωνε με τα πρώτα Castillo de fuegos της γιορτής.

  Για να πάμε μέχρι την πόλη των Επιστημών περπατήσαμε αυτή τη φορά κατά μήκος του πάρκου Turia. Το εν λόγω πάρκο διαμορφώθηκε όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα εκτροπής του ποταμού, το 1973. Αιτία της απόφασης για την εκτροπή ήταν μια πλημμύρα που έμεινε στην ιστορία ως "Η Μεγάλη Πλημμύρα της Βαλένθια" (13-14 Οκτωβρίου 1957). Αυτή η καταστροφή άφησε πίσω της πολλά θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Τώρα η παλιά κοίτη έχει μεταμορφωθεί σε μια όαση πρασίνου με κήπους, συντριβάνια και λιμνούλες, αφιερωμένη στους περιπατητές και τους ποδηλάτες (και στα δυναμιτάκια - για να μην ξεχιόμαστε).
  P1570665.JPG

  P1590950.JPG
  P1570671.JPG
  Μέσα στο πάρκο υπάρχει και η παιδική χαρά Γκιούλιβερ (Parque Gulliver), η οποία φαίνεται εντυπωσιακότερη στους χάρτες του Google. Επίκεντρό της είναι ένας γιγαντιαίος Γκιούλιβερ, δεμένος στο έδαφος, το σώμα του οποίου είναι ένας σωρός από σκαλίτσες και τσουλήθρες που προσφέρουν ανεξάντλητη διασκέδαση στους μικρούληδες Λιλιπούτ (δευτερέουσα βέβαια σε σχέση με τα δυναμιτάκια).
  P1570690.JPG
  Φτάσαμε πρώτα στο Μουσείο Επιστημών όπου μας κράτησαν απασχολημένους για κάμποση ώρα τα διαδραστικά του παιχνίδια και έπειτα επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης, το Ωκεανογραφικό της Βαλένθια. Είδαμε απέραντες δεξαμενές με ψάρια και κοράλια κάθε λογής, περπατήσαμε σε υποβρύχια τούνελ με τους καρχαρίες και τα μάντα να κολυμπούν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια μας και παρακολουθήσαμε μια παράσταση με δελφίνια, μαζί με ένα σχολείο από το Χαλάνδρι! Μικρός που είναι ο κόσμος!
  P1570791.JPG

  P1570904.JPG
  P1570933.JPG
  Όταν πεινάσαμε είχαμε δύο επιλογές, το θεαματικό-ακούγεται υποβρύχιο εστιατόριο του πάρκου και το υπέργειο διπλανό του.

  Δυστυχώς το πρώτο απορρίφθηκε εξαιτίας της δυσοσμίας του. Μύριζε σαν την ψαραγορά του Ρέντη μετά από απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας. Το δεύτερο, το οποίο επιλέξαμε, έφερε το εφάνταστο όνομα "Ωκεανός". Όμως το πιάτο με το μοσχαράκι που παράγγειλα δεν ήταν εφάνταστο. Δεν ήταν καν βρώσιμο. Δεν ήθελε να είναι. Αρνιόταν να κοπεί, να μασηθεί, να καταποθεί, ήταν μέσα στην αρνητικότητα, λες και του είχα κάνει κάτι κακό. Τουλάχιστον ο καλός μου με τα μπάρμπεκιου παϊδάκια του έμεινε ικανοποιημένος.

  Από μακριά ακούστηκε η Mascletà να τραντάζει την πόλη και να μας υπενθυμίζει πως ήταν η δεύτερη που την χάναμε. Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας ότι θα επανοθρώναμε αύριο και συνεχίσαμε την βόλτα μας στο πάρκο. Είδαμε γερασμένες χελώνες, υδρόβια πουλιά, θαλάσσιους λέοντες, μέδουσες, αχινούς, τεράστιους αστερίες, ακόμα πιο τεράστιους κάβουρες και φύγαμε από το πάρκο λίγο πριν το κλείσιμο γεμάτοι εικόνες ενός πολύχρωμου, σιωπηλού κόσμου.

  Πήραμε το λεωφορείο για να επιστρέψουμε όσον το δυνατόν γρηγορότερα στη φασαρία.
   
  #9
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, apodrasi and 2 others like this.
 10. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Η Plantà των Fallas Infantiles είχε ολοκληρωθεί και ήταν όλες τώρα πανέτοιμες προς θέαση, λαμπερές, περιποιημένες και χρωματιστές. Πασχίζαμε να φωτογραφίσουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαμε απ' αυτά τα μικρά κι εφήμερα αριστουργήματα τέχνης.

  Η Falla Infantil της γειτονιάς μας (Grabador Esteve- Cirilo Amorós, "El Bosc a Escena"):
  P1570990.JPG

  P1570994.JPG
  Η Falla Infantil ένα στενό παρακάτω από τη "δική μας" (Conde Salvatierra-Cirilo Amorós, "Disneylandia"):
  P1580013.JPG

  P1580016.JPG
  Αυτή η τελευταία βρίσκονταν δίπλα στo Mercado Colon, όπου αποφασίσαμε να καθίσουμε για μια μπίρα και μια σοκολατίνα έχοντας πάντα κατά νου να ξεκινήσουμε νωρίς για το πάρκο ώστε να βρούμε μια καλή θέση πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα.

  Είχαμε ήδη αποφάει όταν ακούσαμε τα τούμπανα.
   
  #10
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, chris7, apodrasi and 2 others like this.
 11. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Εν συνεχεία είδαμε ολόκληρη την μπάντα, τον συγκεντρωμένο κόσμο, τα λάβαρα και... την Ιουλιέτα.
  P1580054.JPG Η κόρη των Καπουλέτων ήταν το τελευταίο κομμάτι της μεγάλης Fallas Conde Salvatierra-Cirilo Amorós και εμείς είμασταν από τους τυχερούς που θα παρακολουθούσαμε την Plantà της.

  Της όλης διαδικασίας προηγήθηκε μια μικρή παρέλαση. Μπροστά πήγαιναν τα λάβαρα, πίσω η Ιουλιέτα, μετά οι Falleros και οι Falleras και τέλος η μπάντα τους.
  P1580061.JPG
  Έκαναν ένα γύρω το τετράγωνο, μετά τραγούδησαν μπροστά στη Falla τους και τέλος έβαλαν την Ιουλιέτα στη θέση της εν μέσω χειροκροτημάτων. Η Plantà είχε ολοκληρωθεί.
  P1580078.JPG
  Αφού τους χειροκροτήσαμε κι εμείς τούς αφήσαμε για να πάμε προς το πάρκο Turia. Η ώρα ήταν 22:00 και το θεάμα του Castillo de Fuegos θα ξεκινούσε στις 24:00 και θα διαρκούσε μόνο 15 λεπτά.

  Φτάσαμε στο πάρκο γύρω στις 22:30 και το πλήθος είχε ήδη αρχίσει να μαζεύεται. Ο χώρος απ' όπου κάθε χρόνο ρίχνουν τα πυροτεχνήματα βρίσκεται στο Paseo de la Alameda ανάμεσα στις γέφυρες Pont de l' Exposició και Pont de les Flors.

  Το καλύτερο σημείο για να τα δείτε είναι στην οδό Ciutadella, πίσω από την γέφυρα de l' Exposició. Που είναι εκείνο το πορτοκαλί πράγμα δίπλα στο κολωνάκι; Ε, εκεί!
  P1580127.JPG
  Φροντίστε να έχετε ντυθεί καλά γιατί η υγρασία τη νύχτα είναι μεγάλη.

  Δέκα λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη θα εκτοξευτεί το πρώτο πυροτέχνημα. Στα πέντε λεπτά θα εκτοξευθεί ένα δεύτερο και τα φώτα της γέφυρας και των δρόμων θα σβύσουν. Το πλήθος θα αρχίσει ν' αδημονεί και θ' ακούγονται σφυρίγματα προσδοκίας. Και τότε, μέσα στο σκοτάδι, θ' αρχίσει ένας καταιγισμός από τα μεγαλύτερα πυροτεχνήματα που έχετε δει ποτέ στη ζωή σας. Τόσο μεγάλα που θα νομίζετε ότι θα ρουφήξουν στο κέντρο τους, τόσο φωτεινά που θα κάνουν όλα γύρω τους να λάμπουν και τόσο χρωματιστά που θα μένουν μπροστά στα μάτια σας για ώρες αφότου σβύσουν.
  P1580086.JPG

  P1580111.JPG
   
  #11
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, demie, chris7 and 2 others like this.
 12. Fanie

  Fanie Member

  Μηνύματα:
  197
  Likes:
  220
  Επόμενο Ταξίδι:
  Αλεξανδρούπολη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Lena's Stone Forest
  Δεύτερο ξημέρωμα στην εορταστική Βαλένθια μετά κρότων και οργάνων. Από σήμερα στους ήχους της πόλης έμπαιναν δυναμικά και οι μπάντες. Μουσικές ξεσηκωτικές, χαρούμενες και χορευτικές ξεκίνησαν να πλημμυρίζουν τους δρόμους κάθε γειτονιάς.
  Η μέρα ήταν λαμπερή, ο καιρός δροσερός, τα churros στις φριτέζες κι ο κόσμος στους δρόμους.

  Η πρώτη Falla που επισκευτήκαμε σήμερα ήταν η Exposició - Misser Mascó. Πρόκειται για Falla του ειδικού τμήματος και χθες το βράδυ, την ώρα που περιμέναμε τα μεγάλα πυροτεχνήματα, βλέπαμε τα βεγγαλικά που συνόδευαν την Plantà της.

  Falla Exposició - Misser Mascó (έβδομο βραβείο)
  P1580153.JPG

  P1580143.JPG Παραδίπλα στη μεγάλη ήταν τοποθετημένη η Falla Infantil (όγδοο βραβείο).
  P1580137.JPG

  P1580142.JPG
  Αφού χορτάσαμε χρώματα κι εικόνες ξεκινήσαμε να δούμε περισσότερη Βαλένθια και περισσότερες γειτονιές.

  Προχωρώντας προς τον Καθεδρικό συναντήσαμε την Falla Reina-Pau-Sant Vicent με θέμα το σκάκι. Ανήκει στην δεύτερη κατηγορία του δεύτερου τμήματος. Μη σας μπερδεύω με κατατάξεις. Απλά απολαύστε την:
  P1580182.JPG

  P1580188.JPG

  P1580186.JPG
  Η αντίστοιχη Falla Infantil είχε θέμα τα Star War! Παρακαλώ την προσοχή σας στον Darth Vader:
  P1580199.JPG
  Και στους castellers:
  P1580197.JPG
  Κάπου εκεί πεινάσαμε κι επειδή η κεντρική αγορά ήταν κοντά, είπαμε να την επισκευτούμε.
   
  #12
  Last edited: 22 Σεπτεμβρίου 2017
  kitsos!, georgiaP and makisg like this.