Το ναυάγιο

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ετός 415 π.κ.Ε. Το Αθηναικο εμπορικό μηκους 30 μετρων επλεε ανοιχτα του λιμανιου της νησου Ικου (σημερινή Αλόννησος). Τα αμπαρια ηταν φορτωμενα με κρασι, απο την Χαλκιδικη και τις Σποραδες, μαζι με αγγεια ποσης και άλλα παρεμφερή. Το κρασί αυτών των περιοχών ήταν περιζήτητο σε ολη την Μεσόγειο και την Μαύρη θαλασσα. Η οικονομικη κριση που εφερε ο Πελοπονησιακος πόλεμος αναγκασε τον καπετανιο να παρει ρισκο και να φορτωσει παραπάνω φορτιο απο οτι συνήθως. Η θάλασσα εκείνη την μέρα ηταν φουρτουνιασμενη. Και το κακο δεν αργισε να συμβεί.

Έτος 2020 Κ.Ε . Η εκπαιδευση αρχισε λιγες μερες πριν. Μαζι με τον Αθηναίο Γ. επρεπε να κανουμε αναβαθμηση του διπλωματος κατάδυσης απο μεγιστο βαθος 18 μετρα σε 30 μετρα, αφου το ναυαγιο ηταν στα 28. Η εκπαιδευση εγινε με την οργανωση της Νοτιοαφρικάνας Μ. απο τον Θεσσαλονικιό Κ. απο το τοπικο καταδυτικο κεντρο και περιειχε μια αποστολη "εύρεσης και ανάκτησης". Ο στόχος ηταν να επιστρέψουμε τα αγγεια μιας Βρετανιδας καλλιτεχνιδας που ειχε τοποθετησει ο Κ. ενα χρονο νωρίτερα στον βυθο για να φανεί το αποτύπωμα της θάλασσας σε αυτά.

Μερικοί αρχαίοι Ρωμαϊκοί αμφορείς στον βυθό, περιτριγυρισμένοι από όστρακα που ανοιγόκλειναν, έδωσαν στον Κ. το στίγμα της κρυψώνας. Έτσι, μέσα στις εσοχές ενός υφάλου είδαμε το καλάθι με τα μικρά αγγεία της καλλιτέχνιδας. Ο Κ. έδεσε το συρμάτινο καλάθι σε ένα μπαλόνι και φύσηξε μέσα σε αυτό λίγο αέρα από τον αναπνευστήρα του. Το μπαλόνι θα βοηθούσε την μετακίνηση του καλαθιού πίσω στο σκάφος και το καθήκον έπεσε σε εμένα και τον Γ.

Ο Γ. είναι παλιός δύτης, που τα είχε αφήσει για χρόνια, αλλά κρατούσε επαφή λόγω επαγγέλματος ως επιθεωρητής πλοίων και των δυτών που κάνανε τις επισκευές. Αυτή την φορά βέβαια φιλοδοξούσε να "επιβλέψει" ένα καράβι πολύ, πολύ παλιότερο. Το καλάθι με τους αμφορείς λοιπόν άλλαζε χέρια, καθώς παρατηρούσαμε στα όργανα το βάθος και απομένον οξυγόνο, αλλά και να αποφύγουμε τα βράχια που εμφανίζονταν κάθε τόσο στον βυθό. Μέσα στο καλάθι τα αγγεία βρίσκονταν σε λεπτή ισορροπία με τον πιθανό θρυματισμό και επακόλουθη απογοήτευση για την Βρετανιδα καλλιτεχνιδα. Ο Κ. είχε στο μυαλό τους λιμενικούς οι οποίοι τον είχαν πιάσει την τελευταία φορά που έκανε κάτι παρόμοιο, και άντε να τους πείσεις ότι τα αγγεία έχουν ηλικία μόλις 1 χρόνο. Τελικά όλα πήγανε καλά.

Ημέρα κατάδυσης στο ναυάγιο. Ο Α., υποθαλάσσιος αρχαιολόγος μας έκανε την ενημέρωση στον καταδυτικό κέντρο. Στην συνέχεια, το ταχύπλοο κατευθύνθηκε στην νήσο Περιστέρα όπου βρισκόταν το αρχαίο ναυάγιο, ή ότι είχε μείνει από αυτό, δηλαδή το εμπόρευμα και το έρμα. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες υπό το βλέμα του σκύλου του πλοίου. Στην δικιά μας ήταν ο Κ., ο Γ., ένας Ιταλός ο Τ. που είχε σπίτι στο νησί από τους Ιταλούς γονείς, κι εγώ. Πρώτα η κατακόρυφη κάθοδος, από τα 0 μέτρα κατευθείαν στα -18 μέτρα. Ακολουθώντας το σχοινί της σημαδούρας. Ακολούθως, κάναμε δύο γύρους γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο σταματώντας κάθε τόσο σε πινακίδες με πληροφορίες.

Οι αμφορείς ήταν δύο ειδών, και σε 3 διαφορετικά επίπεδα. Ανάμεσα, ίχνη της ανασκαφής, καθώς και πέτρες από το έρμα του πλοίου. Τα απομεινάρια αυτά αρχαίου πολιστισμού ξεχασμένα στον βυθό για χιλιάδες χρόνια είχαν πλέον νέους κατοίκους. Περίεργοι ροφοί κάνανε στάσεις ανάμεσα στα "νησάκια" με τους αμφορείς. Ανάμεσα τους ελλίσονται σμέρνες, ενώ ένα μαύρο κεφαλάκι ξεπρόβαλε μέσα από ένα αμφορέα δηλώνοντας ξεκάθαρα "αυτό είναι το σπίτι μου". Στην δεύτερη περιστροφή, αφού είδαμε το προφίλ του ναυαγίου με τα εξέχοντα αγγεία να δημιουργούν αίσθηση χαμένης Ατλαντίδας, ανεβήκαμε να το δούμε από ψηλότερα. Μια ομάδα μεγαλύτερων ψαριών - "μανάλια" τα είπαν οι ντόπιοι - άρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω μας. "Είναι περίεργα για τους ανθρώπους", είπε μετά ό Κ. Η δεύτερη ομάδα ανέφερε την θέαση ενός μεγαλούτσικου σαλαχιού. Η κατάδυση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της ν. Περιστέρας είναι επισκέψιμο για το κοινό από το καλοκαίρι του 2020. Μπορείτε να επικοινωνίσετε με το τοπικό καταδυτικό κέντρο, στην Στενή Βάλα Αλοννήσου. Απαιτείται καταδυτικό δίπλωμα αναψυχής που καλύπτει βάθος 28 μέτρα - πχ. PADI Advanced Open Water Diver. Οι αρχαιολόγοι είναι τυπικοί με αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των αρχαίων. Μετά κλείνεται Slot για την κατάδυση, που διαρκεί συνολικά 2 ώρες, μαζί με την ενημέρωση. Περισσότερα στο http://www.ikiondiving.gr/.

Επίσης στο σάιτ: https://nous.com.gr μπορείτε να δείτε από κάμερα ζωντανή εικόνα από το ναυάγιο και κάπου, κάπου δύτες.


diver2.jpg

Κατάδυση με τον Γ. και τον Ιταλο.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.818
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom