Γαλλία Τρία … του Παρισιού!

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166

Τρία … του Παρισιού!
Γυρνώντας από το Παρίσι, σκέφτηκα να γράψω μια μίνι και πρώτη μου ιστοριούλα για τρία λιγότερο ίσως τουριστικά μέρη του Παρισιού που με εξέπληξαν με το πόσο έχουν να δώσουν και αυτά μαζί με πολλά άλλα στο Παρίσι. Αφήνοντας για λίγο τα εντός της Boulevard Peripherique θα μεταφερθώ για δύο μέρες στα εκτός αλλά πολύ κοντινά της.
Πρώτη στάση το Δάσος της Βουλώνης. Βρίσκεται δυτικά του Παρισιού και έχει 4 σταθμούς μετρό που το εξυπηρετούν. Πρόκειται για μια έκταση 85000 περίπου χιλιάδων στρεμμάτων όπου ο Ναπολέων Γ’ έδωσε εντολή να φτιαχτεί αυτό το δάσος ώστε να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής στο Δυτικό τότε Παρίσι αλλά και για να ευχαριστήσει τους κατοίκους της περιοχής. Φεύγοντας από πρωινό περίπατο από το 16ο Αροντισμάν που συνορεύει με το δάσος, μπαίνω σε αυτό χωρίς να το καταλάβω αφού μπήκα από την ‘πίσω’ απόμερη είσοδο μη γνωρίζοντας πως βρέθηκα εκεί. Για περίπου μισή ώρα περπατούσα σε μια έκταση χωρίς κόσμο που ήταν παραμελημένη από Θεό και άνθρωπο και άκουγα από κάπου στο βάθος αμάξια με ύψιστη ταχύτητα. Στο τέταρτο να τα και τα σκουπίδια. Βρήκα αφορμή να τσατιστώ με το οδηγό N.G. Traveler όχι μόνο γιατί μου σκιζόταν εξαιτίας του μαλακού εξωφύλλου και χαρτιού του αλλά και γιατί εκθείαζε το Δάσος της Βουλώνης. Συνέχισα να περπατάω προσπαθώντας να ανακαλύψω αν τελικά το Παρίσι είναι ίσως μόνο το Λούβρο και ο Άιφελ και άλλα τέτοια. Αργότερα έφτασα σε μια λεωφόρο. Πέρασα στην απέναντι μεριά όπου άρχιζε να καλυτερεύει η εικόνα. Κατάλαβα λίγο πολύ που είμαι στο χάρτη του δάσους. Πλησιάζοντας όλο και πιο κεντρικά άρχισα να βλέπω πολύ όμορφες εικόνες ενός ‘πράσινου κοσμήματος’ στο κέντρο του Παρισιού που δε στερείται σε τίποτα τη φήμη ενός μπιγκ αξιοθέατου του κέντρου. Ο κόσμος πολύς και γινόταν όλο και περισσότερος. Η φυσική διαμόρφωση του τοπίου έκλεβε τη παράσταση, όπως συνήθως την κλέβει. Λοφίσκοι, δρομάκια χωμάτινα, λίγα λιθόστρωτα, λίγα με άσφαλτο σχημάτιζαν το τοπίο. Παντού δέντρα. Δύο λίμνες μικρές και τεχνητές, βρίσκονταν σχεδόν στο κέντρο και μέσα ένα νησάκι. Στο νησάκι υπήρχε ένα εστιατόριο, φημισμένο σύμφωνα με τον οδηγό, όπου περνούσες με το καραβάκι απέναντι έναντι 3 ευρώ. Στο νησάκι υπήρχε και εκεί φυσική διαδρομή που κατέληγε σε ένα φάρο. Το τοπίο μου άρεσε τρελά. Πιστεύω ότι ένας χώρος είναι νεκρός αν δεν έχει χρήση. Σε αυτό το χώρο αισθανόσουν ότι είναι εκεί όσοι πρέπει να είναι. Ούτε πολλοί ούτε λίγοι. Οι Παριζιάνοι έτρεχαν, περπατούσαν, βολτάρανε τα μωρά και τους εαυτούς τους, έκαναν ποδήλατο, πατίνια, έκαναν βαρκάδα, τσιμπολογούσαν και ότι άλλο μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ήμουν μόνος στο Παρίσι και στο Δάσος αισθάνθηκα σα να παρακολουθώ κομμάτι της ζωής τους. Live reality δηλαδή κανονικό! Άλλωστε μετά από ώρες περπατούσα τόσο αργά λόγω κούρασης, (ποια τα μυστικά για λιγότερη κούραση σε πολύωρα περπατήματα?) που περνούσαν οι πάντες από μπροστά μου. Τις δύο λίμνες τις ενώνει ένας καταρράκτης πολύ όμορφος. Το δάσος αποτελείται από διάφορα πάρκα όπως: Ζαρντέν ντ’ Ακλιματασιόν (ιππασία, γκόλφ,..), του Σέξπιρ με θεατράκι, του Μπαγκατέλ με τριανταφυλλιές και νούφαρα και άλλους. Από το ακριβό Παρίσι, είναι ένα μέρος που περνάς καλά χωρίς να ξοδέψεις. Ο οδηγός έλεγε για μερικά επικίνδυνα απόμερα σημεία με κακόφημες παρέες. Απόμερα είδα αλλά τίποτα το επικίνδυνο. Όσοι πάτε εκεί βάλτε το στο σακί σας.
Ας μην το χαλάω όμως άλλο. Η εικόνα ανταμείβει πολύ περισσότερο. Όσοι βρεθείτε επισκεφτείτε το έστω και για λίγο (με τις αποστάσεις το μιν που μπορείτε να ξοδέψετε είναι περίπου 2,5ώρες). Αν έχετε χρόνο και καλή παρέα ή μόνο τη πάρτη σας, πάρτε κανά ποδήλατο και το φαγητό σας για πικ νικ.
 

Attachments

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.974
Ωραία ιδέα! Δεν έχω πάει στο δάσος και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι.....:(
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Δεύτερη στάση στο πάρκο της Βιλέτ. Σχετικά πρόσφατο απόκτημα της πόλης που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Παρισιού και είναι 300 στρεμμάτων περίπου (Μετρό: Porte de Pantin, Porte de la Villette). Το τεράστιο κτίριο που βρίσκεται στο πάρκο στεγάζει το Μουσείο Επιστημών και το Μουσείο μουσικής. Έχει και μια κεντρική σφαίρα έξω από το κτίριο που είναι σινεμά IMAX. Έχει πάρα πολύ κοσμοτουρισμό και στα μουσεία αλλά και στο πάρκο. Στο πάρκο μαζεύονται κυρίως κάτοικοι των κοντινών περιοχών. Προσωπικά δε με πολύ συγκινούν (συνήθως) τα πολύ μεγάλα κτίρια. Στάθηκα όμως σε αυτό το κτίριο. Μεταξύ σφαίρας και κτιρίου νερά παντού. Μια καλομελετημένη πρόταση, πραγματοποιημένη βεβαίως (βρισκόμαστε εκτός Ελλάδας), που συμπληρώνεται από τις γέφυρες που σε μεταφέρουν στο κτίριο πάνω από τα νερά τα τρεχούμενα και τα γάργαρα. Όλα πολύ σε αυτό το κτίριο. Ωραίες γραμμές που σου δίνουν μια ωραία αίσθηση. Κάποια στιγμή προβληματίζεσαι και για τη τεράστια σπατάλη (δεδομένου ότι το κτίριο είναι όλο από γυαλί και γίνεται τεράστια κατανάλωση νερού) αλλά η περιβαλλοντική μου συνείδηση έμεινε πίσω κ πήγε στο υπόλοιπο πάρκο που λέει πολύ. Ωραίος ο σχεδιασμός του, από τον Βernard Τchumi (ο του μουσείου της Ακρόπολης). Η έκταση είναι χαοτική αλλά με τη διαμόρφωση γίνεται πολύ φιλική. Υπάρχει μια αγορά, γέφυρες συμπαθητικές πάνω από το ποταμό, υπάρχουν διάσπαρτα κόκκινα μεταλλικά κτίσματα σε όλη την έκταση, τσουλήθρα δράκου, πάρκα και τεράστιοι χώροι πρασίνου (10 διαφορετικών θεμάτων) προς τέρψιν οφθαλμών. Παλιότερα το πάρκο ήταν σφαγείο και αγορά ζώων.
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Τρίτη στάση Chinatown ή La Defense?
Στη Τρίτη στάση βάζω δύο μέρη αρκετά γνωστά στο Παρίσι αλλά μου έμειναν για λόγους που θα πω παρακάτω και έτσι τα συμψήφισα.
Βγαίνοντας από το Orly και πηγαίνοντας με λεωφορείο στην γειτονιά που ήταν το ξενοδοχείο μου, το Novex, έβλεπα στο δρόμο με ένα χαμόγελο τα τοπία. Φτάσαμε. Είχα κανένα τέταρτο με εικοσάλεπτο περπάτημα προς το ξενοδοχείο κ στο δρόμο έβλεπα παντού Κινέζους. Αναρωτιόμουν αν είμαι στη σωστή πόλη για την οποία ξεκίνησα. Για να σπάσει λίγο έβλεπα που και που κ άλλους εκτός κινέζων. Δε μυρίστηκα ότι είχα κλείσει ξενοδοχείο στην Τσάινα τάουν του Παρισιού. Δε μυρίστηκα επίσης ότι η πρώτη εικόνα για το Παρίσι θα ήταν made in China. Βρίσκω το ξενοδοχείο μετά κόπων και βασάνων το οποίο είχαν επίσης Κινέζοι. Ξενοδοχείο: Το μονόκλινο είχε 49ευρώ. Δεν ήταν άθλιο αλλά ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Σχετικά βρώμικο, πολύ μικρό ιδίως το μπάνιο. Ήταν όμως κοντά σε τρεις σταθμούς μετρό. Εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι αυτό δεν έχει και πολύ σημασία γιατί όλα στο Παρίσι είναι κοντά σε μετρό. Ατού του ξενοδοχείου, μιλούσαν σχετικά καλά αγγλικά. Δε θα ξαναπήγαινα σ’ αυτό αλλά για μια φορά θα σας έλεγα να πάτε γιατί ήταν γλυκύτατοι οι Κινέζοι!! Ιδίως η γυναίκα που δε μιλούσε καλά αγγλικά και όποτε δε μπορούσε να πει κάτι γελούσε. Τι φάτσα! Με τάραξαν στα Μπονζούρ μεσιέ κ Μπονσουάρ. Πολύ εξυπηρετικοί επίσης. Σε όσους δε μιλάνε Γαλλικά πείτε ένα Μπονζούρ και είστε μέσα, μετά καταλαβαίνουν τα πάντα. Είναι η βάση για να ξεκινήσει η συζήτηση τους.
Και κατεβαίνω μετά καμιά ωρίτσα για βολταρίσματα. Πήγαινα προς κέντρο με τα πόδια. Κατευθυνόμουν δηλαδή προς Καρτιέ Λατέν. Στη διαδρομή η περιοχή των Κινέζων χωρίς να έχει κάτι το φοβερό, παρά μόνο κάποια ψηλά κτίρια και πλατείες μου άρεσε πολύ γιατί ήταν μια κανονική γειτονιά με ανθρώπους που μιλούσαν μεταξύ τους με πολύ κόσμο της γειτονιάς, παιδιά να παίζουν στους δρόμους, κοτσιδάκια και ότι τοπικό μπορεί να συναντήσει κανείς. Έμενα και εκεί και την είδα με άλλο μάτι. Κινέζικα μαγαζιά από σουπερμάρκετ και εστιατόρια ως ρούχα και αξεσουάρ είναι γεμάτα εκεί. Πιστεύω δηλαδή πως έστω και για μια επίσκεψη 2-3ωρη στη περιοχή αξίζει και μόνο για την ατμόσφαιρα. Εκεί που πλέον έβγαινα από τη περιοχή και στα όρια της Καρτιέ Λατέν ήταν ένα σούπερ ζαχαροπλαστείο που το είχαν Κύπριοι. Θεώρησα ότι αυτό το σημείο ήταν και το όριο που ξεκινούσε για μένα το άλλο Παρίσι. Γι’ αυτό και το ενέταξα στην ιστορία.
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
….Το μεσημέρι της προτελευταίας μέρας μου με βρήκε στην πλατεία Πορτ Μαγιό (πίσω από την αψίδα του θριάμβου) όπου βρίσκεται ο σταθμός των λεωφορείων που πηγαίνουν στο αεροδρόμιο Μπωβέ (μακρινό αεροδρόμιο που πετούν οι Ryanair και Wizzair). Αφού πήρα το εισιτήριο κατευθύνθηκα προς την La Defense. Είναι η τρίτη αψίδα στη σειρά στην λεωφόρο Charles De Gaulle (Αψίδα Καρουζέλ στο Λούβρο, Αψίδα Θριάμβου). Επικρατούν αντίθετες απόψεις για αυτή την Αψίδα, πλατεία και περιοχή που πηγάζουν και από τους κατοίκους και από τους τουρίστες. Μια εξακρίβωση με έκανε να αφιερώσω λίγο χρόνο στη περιοχή. Διαθέτει αρκετά ψηλά μοντέρνα κτίρια της εποχής μας. Η πλατεία είναι τεράστια και ένα σιντριβάνι με θεατές σε παγκάκια παρακολουθούν τις εντυπωσιακές αλλαγές του σε σχήματα. Μπροστά η Ντεφάνς πίσω η Αψίδα του Θριάμβου. Η Ντεφάνς δημιουργήθηκε με πρότυπα αμερικάνικων πόλεων. Στην αψίδα ο τελευταίος όροφος είναι ανοικτός για το κοινό. Η πλατεία διακοσμείται επίσης από μερικά γλυπτά. Κάποια στιγμή είδα κάτι σκάλες χωρίς ένδειξη μετρό που πήγαιναν κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Πήγαιναν αρκετοί και τις κατέβηκα και εγώ. Βρέθηκα στη ζωή κάτω από τη γη. Μια πολύ μεγάλη έκταση που τα πρώτα λεπτά δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι είναι σταθμός λεωφορείων για άλλες περιοχές του Παρισιού. Τρέχανε όλοι να προλάβουν κάτι που αργότερα κατάλαβα ότι ήταν λεωφορείο αυτό το κάτι γιατί το κτίριο ήταν τελείως κλειστό. Πόρτες που άνοιγαν και είχε έξω ένα μεγάλο δίκτυο λεωφόρων. Πολύ σουρεαλιστικό το τοπίο για όποιον δεν γνώριζε τι ήταν. Κ όπου ετοιμαζόταν να έρθει το λεωφορείο ένα τσούρμο ανθρώπων ήταν εκεί. Σχεδόν τρομακτικό. Εκεί είπα και ίσως λίγο άρχισα να αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της πόλης. Ανέβηκα πάλι πάνω και πήγα πιο αριστερά στο εμπορικό κέντρο που μου θύμιζε Ελλάδα. Πολλά καταστήματα και φαγάδικα και αρκετός κόσμος. Γύρω από την Περιοχή συνεχίζει η αγορά.
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Συμπερασματικά:
-Με βοήθησαν οι δεσμίδες των 10εισιτηρίων που έχουν 11,60 γιατί συμφέρουν. Το ένα εισιτήριο έχει 1.60. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όση ώρα είσαι στον υπόγειο.
-Τη Τρίτη μέρα πήρα το βράδυ ένα τουριστικό λεωφορείο για ξενάγηση. Δε το συστήνω. Είχε 24 ευρώ (για μένα 25 γιατί δεν είχε ρέστα ο οδηγός) σε πήγαινε στα πολύ τουριστικά που ούτως ή άλλως θα τα δεις. Το μόνο επιπλέον είναι ότι είχε κίνηση στο δρόμο που νομίζω δεν τη χρειάζεται κανείς. Και πολύωρες στάσεις. Μισή ώρα στάση στην αψίδα του θριάμβου για να πάρει κόσμο και εσύ να ακούς τα αυτοκίνητα να κορνάρουν. Κουραστικό!
-Εξαιρετικά γλυκά, πρωινά και μπαγκέτες. Προτείνω να δοκιμάσετε όλα τα γλυκά! Εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία!
-Προσοχή σε αυτούς που σε σταματάνε στο δρόμο. Στα τουριστικά μέρη είναι πολλοί και μηχανεύονται διάφορα κολπάκια για να σου πάρουν χρήματα με ευτελή προϊόντα.
-Πέταξα με easyjet και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Φτάνει στο αεροδρόμιο Orly που έχει πολύ καλή συγκοινωνία για κέντρο.
-Νερό από τα τουριστικά μέρη κοστίζει 4ευρώ στον Άιφελ και δύο με τρία στα υπόλοιπα τουριστικά. Πήρα κάποιες φορές από σούπερ μάρκετ που έχει 1ευρώ το 1,5 λίτρο.
-Οι κάρτες επίσης είναι ακριβές στα πολύ τουριστικά. Αν έχετε το χρόνο για περισσότερο περπάτημα κάντε υπομονή και αγοράστε τες τέσσερα τετράγωνα παρακάτω που θα έχουν μισή κ λιγότερη τιμή.
Ευχαριστώ το φόρουμ τους διαχειριστές και τα μέλη που μου δίνεται και σε εμένα η ευκαιρία να μοιραστώ με αυτό τον τρόπο τις εμπειρίες μου στο Παρίσι. Έστω κ σε έναν να φάνει χρήσιμη μια πληροφορία είναι χαρά μου να του πω ότι έχω γνωρίσει για την πόλη μετά από αυτό το ταξίδι αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα παραπάνω. Δε θεώρησα σημαντικό να γράψω όλη την ιστορία του ταξιδιού γιατί το έχουν κάνει ήδη άλλα μέλη του φόρουμ για το Παρίσι με εξαιρετικό τρόπο ωστόσο όποιος χρειαστεί κάτι μπορεί να μου πει, αν το γνωρίζω...
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Πολύ ενδιαφέροντα βρήκα όσα έγραψες alexstef γιατί ετοιμάζομαι κι εγώ για παρίσι! Ιδιαίτερα τα tips στο τελευταίο Post! Για Βουλώνη και la defence είχα ακούσει τα σχετικά ήδη, αλλά είναι ενδιαφέρον να διασταυρώνεις.:D
Σχετικά με τα εισιτήρια, υπάρχει και μια κάρτα αν δεν κάνω λάθος, δεν σε βόλεψε;
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Στην αρχή δεν ήξερα πόσο θα περπατήσω ποιες μέρες θα πάρω ποδήλατο κλπ οπότε σκέφτηκα να πάρω μια δεσμίδα και δεν έβγαλα την κάρτα.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.954
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πολύ ενδιαφέροντα βρήκα όσα έγραψες alexstef γιατί ετοιμάζομαι κι εγώ για παρίσι! Ιδιαίτερα τα tips στο τελευταίο Post! Για Βουλώνη και la defence είχα ακούσει τα σχετικά ήδη, αλλά είναι ενδιαφέρον να διασταυρώνεις.:D
Σχετικά με τα εισιτήρια, υπάρχει και μια κάρτα αν δεν κάνω λάθος, δεν σε βόλεψε;
Σαφώς και συμφέρει η carte orange (απλά έχει μια διαδικασία την πρώτη φορά, με αυτόματη φωτογραφία κλπ)
 

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.783
Likes
1.110
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
εξαιρετικές και έγκυρες οι πληρ. που μας δίνεις
-Με βοήθησαν οι δεσμίδες των 10εισιτηρίων που έχουν 11,60 γιατί συμφέρουν. Το ένα εισιτήριο έχει 1.60. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όση ώρα είσαι στον υπόγειο.
ο καλύτερος τρόπος..
Πέταξα με easyjet και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Φτάνει στο αεροδρόμιο Orly που έχει πολύ καλή συγκοινωνία για κέντρο.
ο πιο ξεκούραστος τρόπος με λεωφορείο της air france 11,50 ευρώ και 9,50 αν είναι από 4 άτομα και πάνω, κάνει στάσεις σε πολύ κεντρικά σημεία με τελική την αψίδα(etoile) ευκαιρία και για μίνι τουρ με το καλήμέρα στην πόλη

-Εξαιρετικά γλυκά, πρωινά και μπαγκέτες. Προτείνω να δοκιμάσετε όλα τα γλυκά! Εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία!
το καφέ αντζελίνα στη rue de rivoli είναι must προσοχή οι πόρτες για τους πελάτες κλείνουν στις 18.30 και στις 19.30 σε διώχνουν.
το must ζαχαρ/στείο είναι για μένα (γούστα είναι αυτά) το laduree ένα στη ch. elysses (σταση george V) και ένα στο δρόμο που ενώνει place de la concorde- madeleine
μιλφέιγ με γεύση καραμέλα- σοκολάτα ζεστή και κρασί λευκό από την προβηγκία καθώς και τα από τα καλύτερα macarons.
-Νερό από τα τουριστικά μέρη κοστίζει 4ευρώ στον Άιφελ και δύο με τρία στα υπόλοιπα τουριστικά. Πήρα κάποιες φορές από σούπερ μάρκετ που έχει 1ευρώ το 1,5 λίτρο
μόλις φτάσεις επισκέφτεσαι ένα μάρκετ και παίρνεις 6χ0.5 νερά με 3 ευρώ, αν δεν έχει μάρκετ εκεί που μένεις έχει monoprix στην elysses που κλείνει πολύ-πολύ αργά (κοντά στο disneystore)
-Τη Τρίτη μέρα πήρα το βράδυ ένα τουριστικό λεωφορείο για ξενάγηση. Δε το συστήνω. Είχε 24 ευρώ (για μένα 25 γιατί δεν είχε ρέστα ο οδηγός) σε πήγαινε στα πολύ τουριστικά που ούτως ή άλλως θα τα δεις. Το μόνο επιπλέον είναι ότι είχε κίνηση στο δρόμο που νομίζω δεν τη χρειάζεται κανείς. Και πολύωρες στάσεις. Μισή ώρα στάση στην αψίδα του θριάμβου για να πάρει κόσμο και εσύ να ακούς τα αυτοκίνητα να κορνάρουν. Κουραστικό!
πολύ κακό value for money;)
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
:clap::clap::clap:
Μπράβο ρε παιδιά! Δώστε ίνφο στο λαό!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.354
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom