Παρίσι Τριήμερο «Passion pour l' art», αφιερωμένο στα Μουσεία του Παρισιού

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ημέρα Πρώτη

Εννοείται ότι η Πρώτη Ημέρα ξεκινά με το Λούβρο. Discover the Louvre | Louvre Museum

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον πέντε με έξι ώρες για να πάρετε μια μυρουδιά. Σας συνιστώ, πριν φύγετε από την Ελλάδα, να σκαλίσετε το site του μουσείου έτσι ώστε να είστε λίγο εξοικειωμένοι με το τι θα δείτε και πού θα το βρείτε. Μην περιμένετε να εξαντλήσετε το μουσείο σε μία ημέρα, εσείς μπορεί να εξαντληθείτε, αυτό πάλι όχι. Τα highlights του μουσείου περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου, καθώς και τη Giokonda, αλλά θα σας παρακαλούσα να μην αγνοήσετε τις αιγυπτιακές αρχαιότητες- η συλλογή είναι εξαιρετική- αλλά ο λόγος που σας το προτείνω είναι ότι στο τμήμα της ύστερης αιγυπτιακής περιόδου θα βρείτε υπέροχα πορτραίτα Φαγιούμ, τα οποία πια δεν βγαίνουν από το Λούβρο για να εκτεθούν αλλού, γιατί είναι φοβερά ευαίσθητα. Τα Φαγιούμ είναι νεκρικά πορτραίτα τα οποία έφεραν οι μούμιες. Ο λόγος ύπαρξής τους ήταν να βρει το δρόμο της η ψυχή και να επιστρέψει στο σώμα που τη φιλοξενούσε.

Εννοείται ότι θα δείτε τη Μόνα Λίζα ανάμεσα από πλήθος επισκεπτών, πράγμα που ελαχιστοποιεί την απόλαυση του έργου: για αποζημίωση όμως στην διπλανή αίθουσα μπορείτε να θαυμάσετε την Παναγία των Βράχων, την Παναγία με τον Χριστό και την Αγία Άννα, τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και το πορτραίτο μιας όμορφης κυράς το οποίο ονομάζεται La belle Feroniere. Όλα αυτά είναι ζωγραφισμένα από τον Ντα Βίντσι. Αλλά έχετε και άλλους όμορφους πίνακες να θαυμάσετε από Ιταλούς ζωγράφους. Ενδεικτικά αναφέρω:

Paolo Uccelo: The Battle of San Romano. Πρόκειται για το μεσαίο τμήμα μιας μεγάλης ζωγραφικής σύνθεσης. Το πρώτο τμήμα βρίσκεται στη National Gallery στο Λονδίνο και το τελευταίο στο Uffizi στη Φλωρεντία.
Botticelli: Η Αφροδίτη και οι τρεις Χάριτες.
Οπωσδήποτε θα θαυμάσετε την Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου, αλλά μην ξεχάσετε να θαυμάσετε και τον Ιππέα Rampin ο οποίος προέρχεται από την Ακρόπολη. Αυτός έφυγε από τον τόπο του όχι με τον Λόρδο Έλγιν αλλά, εξαιτίας του Μοροζίνι. Σώζεται μόνο το μπούστο του, αλλά το χαμόγελό του … ισάξιο της Μόνα Λίζας.
Αρκετά λοιπόν για σήμερα. Αύριο πάλι.

Ημέρα Δεύτερη

Musée dʼOrsay Musée d’Orsay: Home
Γαλλική ζωγραφική του 19ου αιώνα. Και γαλλικός ακαδημαϊσμός αλλά κυρίως ιμπρεσιονισμός. Το κτίριο είναι ένας εντυπωσιακός σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος μετατράπηκε σε μουσείο. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο και προς χάριν του κτιρίου. Όχι πως θα σας απογοητεύσουν τα εκθέματα: Σεζάν, Ντεγκά, Γκογκιν, Ρενουάρ, Μονέ, Μανέ, Βαν Γκογκ, Ρουσό και πάρα πολλούς άλλους. Το μουσείο είναι μεγάλο Πάντως αν βιαστείτε υπάρχει ελπίδα να προφτάσετε και το Musée Rodin, το οποίο είναι ένα πολύ όμορφο μέγαρο και εκτός από έργα του Ροντιν μπορείτε να δείτε και έργα της Camille Claudel, μούσας και ερωμένης του γλύπτη.Αν καταφέρετε την ίδια μέρα να επισκεφθείτε και τα δύο μουσεία μπορείτε να βγάλετε συνδυασμένο εισιτήριο το οποίο συμφέρει πολύ.

Ημέρα Τρίτη

Σήμερα σας δίνω ελευθερία επιλογών:

Οι λάτρεις της μοντέρνας τέχνης πρέπει να επισκεφθούν το Beaubourg, όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι ή επισήμως Centre Georges Pompidou:
Centre Pompidou

Όταν κτίστηκε τα σχόλια ήταν ανάμεικτα: σε κάποιους άρεσε πολύ και κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι είναι ένα κτίριο που έβγαλε τα σωθικά του έξω.
Η πλατεία γύρω του είναι πανέμορφη και πολύ ζωντανή με πολύ όμορφα γλυπτά συντιβάνια της Niki de Saint Phalle και του Jean Tinguely. Αν μετά την επίσκεψή σας νιώσετε κουρασμένοι τότε επιβάλλεται να πιείτε ένα καφέ στην όμορφη αυτή πλατεία. Το μουσείο έχει ενδιαφέρον και εξαιτίας της μόνιμης συλλογής του η οποία πιάνει τον 20ο αιώνα, αλλά και λόγω των περιοδικών του εκθέσεων: Καντίνσκι, Ντεραίν Ντελωναί, Μπρανκούζι, Τζακομέτι, Νταλί, Ντε Κίρικο, Γιόζεφ Μπόις, Υβ Κλάιν, Μπαλτύς , Μπάζελιτς κλπ. Λάτρεις του Μοντέρνου σπεύσατε!

Μετά την επίσκεψή σας στο Beaubourg σας προτείνω να πάτε στο Marais και να επισκεφθείτε ένα αναγεννησιακό πανέμορφο μέγαρο: και γιατί αυτό; Μα για να επισκεφθείτε το Μουσείο Πικάσο. Μετά το θάνατο του Πικάσο το γαλλικό κράτος ήρθε σε ένα είδος συμβιβασμού με τους κληρονόμους του και οι φόροι κληρονομιάς πληρώθηκαν σε είδος: έτσι στήθηκε το Μουσείο Πικάσο. Musée national Picasso Paris
Αρκετά συχνά πολλά έργα του λείπουν γιατί ταξιδεύουν σε περιοδικές εκθέσεις. Όμως θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έργα του απ’ όλες τις περιόδους, μπλε, ροζ, κυβιστική, κολάζ, και κάποια γλυπτά.

Οι λάτρεις της ζωγραφικής του 19ου αιώνα, αλλά και παλαιότερων ζωγράφων δεν πρέπει να χάσουν την Orangerie στους κήπους του Κεραμικού (Jardinsde Tuileries) Musée de l’ Orangerie. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι μια συλλογή πινάκων του Monet που απεικονίζουν τη λιμνούλα του με τα νούφαρα σε διάφορες ώρες της ημέρας και σε διάφορες εποχές. Αριστούργημα! Καμία φωτογραφία ποτέ δεν μπορεί να δώσει ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά αυτών των έργων.

Επειδή η Orangerie δεν είναι κανένα μεγάλο μουσείο, μπορείτε τώρα να κάνετε και μια επίσκεψη στο μουσείο Gustave Moreau, για να αλλάξετε λίγο σε συμβολισμό: Musée national Gustave-Moreau. Πρόκειται για το σπίτι του καλλιτέχνη το οποίο έγινε μουσείο με αρκετά από τα έργα του.

Κατόπιν μια επίσκεψη στις παρυφές της πόλης επιβάλλεται: MuséeMarmotan: Musée Marmottan Monet Paris
Είναι επίσης αφιερωμένο στο Monet, αλλά έχει πίνακες της Berthe Morissot, του Renoir, του Sisley του Pissaro, του Degas και του Caillebotte καθώς και πολλών άλλων.
Μη χάσετε όμως και το Μουσείο Jacquemart Andrée. Musée Jacquemart-André : une collection unique à Paris

Παρουσιάζει γαλλική ζωγραφική 18ου και αρχών 19ου αιώνα, ιταλική ζωγραφική με ύστερη αναγέννηση και baroque (μη χάσετε έναν υπέροχο Uccello: τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο- αριστούργημα) και Ολλανδούς Ρέμπραντ και Βαν Ντάικ. Εκείνο όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το ζεύγος Jacquemart Andrée το οποίο συνέλεξε όλα αυτά τα έργα έμενε σε αυτό το εκπληκτικό μέγαρο του 19ου αιώνα. Ως μεγαλοαστοί που ευνοήθηκαν από την αλλαγή του καθεστώτος, άρχιζαν να συλλέγουν έργα τέχνης, για να αποδείξουν ίσως ότι σε τίποτε δε διέφερε η παιδεία τους από εκείνη της τάξεως των ευγενών. Και είχαν δίκιο: η συλλογή είναι εκπληκτική. Αξίζει τον κόπο να τη δείτε και παράλληλα να επισκεφθείτε την έπαυλη ενός πλούσιου αστού του 19ου αιώνα.

Οι λάτρεις της Ιστορίας έχουν τις εξής επιλογές: Μεσαιωνική Ιστορία και Musée Cluny Musée national du Moyen Age – (musee Cluny Paris). Είναι στεγασμένο στο QuartierLatin σε ένα παλιό αβαείο το οποίο με τη σειρά του στεγαζόταν σε Ρωμαϊκές Θέρμες: Τα highlight του Μουσείου αυτού είναι οι υπέροχες ταπισερί του, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αναπαριστά την Κυρία με τον Μονόκερο και δύο υπέροχα Βιβλία των Ωρών με αριστουργηματικές μικρογραφίες. Πολύ όμορφος είναι και ο κήπος του Μουσείου αυτού. Έχουν καλλιεργηθεί φυτά και λουλούδια που συνήθιζαν να καλλιεργούν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα: λαχανόκηπος, κήπος με τα φαρμακευτικά βότανα, ο ουράνιος κήπος με τα λουλούδια, ο μυριστικός κήπος του έρωτα κλπ.

Στη συνέχεια θα περάσετε πάνω από το Σηκουάνα για να βρεθείτε στο Marais : MuséeCarnavalet Musée Carnavalet – Histoire de Paris – Paris.fr
Hôtel Carnavalet
23, rue de Sévigné
75003 Paris
Tel : 01 44 59 58 58
Fax : 01 44 59 58 11
Το Μουσείο αυτό το οποίο στεγάζεται σε δύο αναγεννησιακά μέγαρα αναφέρεται στην ιστορία του Παρισιού από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας. Έχει εξαιρετική μουσειακή παρουσίαση και εκτός από πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα π.χ΄. έπιπλα, αναπαραστάσεις μεγάρων, μαγαζιών κλπ, έχει φυσικά και μια ενδιαφέρουσα συλλογή πινάκων οι οποίοι ως επί τω πλείστων αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες που καθόρισαν την ιστορία του Παρισιού και όχι μόνο.

Οι λάτρεις των «άλλων» πολιτισμών βρίσκονται στο σωστό μέρος:
Καταρχήν το Λούβρο έχει μια εντυπωσιακή συλλογή ισλαμικής τέχνης.
Έπειτα αν ενδιαφέρεστε για την ισλαμική τέχνη πρέπει να επισκεφθείτε το μουσείο του Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου: BIENVENUE A L’INSTITUT DU MONDE ARABE | Accueil des activités et service
Τέχνη της Ασίας και της Άπω Ανατολής θα βρείτε στο Μουσείο Guimet English – Musée Guimet

Και άφησα στο τέλος για κατακλείδα το καινούργιο «μεγάλο» μουσείο του Παρισιού το Musée du Quai Branly: musée du quai Branly: accueil
Αναφέρεται στους μη δυτικούς πολιτισμούς. Κατηγορήθηκε ότι είναι πιο πολύ ένα μουσείο ιστορίας πολιτισμών παρά ότι παρουσιάζει τα αριστουργήματα του κάθε είδους. Περιμένω τις εντυπώσεις σας μια και δεν το έχω επισκεφθεί.
 

Attachments

bebes

Member
Μηνύματα
154
Likes
75
Επόμενο Ταξίδι
Σεβίλλη, Λισσαβόνα, Πόρτο
Ταξίδι-Όνειρο
Νοrd Kapp οδικως
σε ευχαριστουμε για το χρονο που αφιερωσες και τις πολυ χρησιμες συμβουλες σου για το Παρισι.

Ηθελα να ρωτησω αν ξερεις για την parismuseumpass http://en.parismuseumpass.com/rub-m-by-name-5.htm
Αν καταλαβα καλα παιρνεις την καρτα γι 2 ή 4 μερες και μπαινεις σε ολα τα μουσεια που αναφερει;
ή μου ξεφυγε ο "δρακος" της ολης ιστοριας; :icon_redface:
 

bebes

Member
Μηνύματα
154
Likes
75
Επόμενο Ταξίδι
Σεβίλλη, Λισσαβόνα, Πόρτο
Ταξίδι-Όνειρο
Νοrd Kapp οδικως
σε ευχαριστουμε για το χρονο που αφιερωσες και τις πολυ χρησιμες συμβουλες σου για το Παρισι.

Ηθελα να ρωτησω αν ξερεις για την parismuseumpass http://en.parismuseumpass.com/rub-m-by-name-5.htm
Αν καταλαβα καλα παιρνεις την καρτα γι 2 ή 4 μερες και μπαινεις σε ολα τα μουσεια που αναφερει;
ή μου ξεφυγε ο "δρακος" της ολης ιστοριας; :icon_redface:
απαντωντας στο ερωτημα μου, να αναφερω οτι το parismuseumpass ειναι "σωτηρία".
Γλυτωνεις αρκετο χρονο απο τις ουρες κι αν θες να δεις και κανα μουσειο παραπανω δεν το σκεφτεσαι, αφου περιλαμβανεται στην τιμη:)
Επισης δεν στηνεσαι σε καθε μουσειο να περιμενεις στην ουρα για να βγαλεις το εισητηριο σου.

Δεν περιλαμβανει τον πυργο του Αϊφελ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.725
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom