Αίγινα Τόσο κοντά τόσο μακριά

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_c1aa5e41a04b7700e8e7c531a516a8b2._.jpg
Μόλις 40 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα έχει τον τρόπο της για να σας κάνει να αισθανθείτε πως βρίσκεστε πολύ πιο μακριά.

Παραλίες, όμορφοι οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, φροντίζουν γι΄ αυτό. Αλλά, αν ψάχνετε και άλλες αφορμές για ταξίδι στο νησί,
η Γιορτή του Φιστικιού με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη
Η συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων γίνεται στην πόλη της Αίγινας, όπου υπάρχουν πολλά να δείτε. Λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας μπορεί να μην έχει τη φήμη του ναού της Αφαίας, αλλά σίγουρα έχει την ίδια αίγλη. Εδώ θα δείτε τα λείψανα κτιρίων των προϊστορικών οικισμών του νησιού από την 5η χιλιετία π.Χ., από την Αρχαϊκή- Ελληνιστική Εποχή, καθώς και από τον υστερορωμαϊκό βυζαντινό οικισμό. Η προϊστορική πόλη ήκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού (2500-2600 π.Χ.) ενώ ο ναός του Απόλλωνα που ήταν εδώ γνώρισε τη μεγάλη ακμή του στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Από τις κολόνες του σώζεται μόνο μία (γι΄ αυτό και η περιοχή ονομάζεται Κολόνα).

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Στις αίθουσές του κυριαρχεί η Σφίγγα (δείγμα της μορφής της Σφίγγας, έργο του 460 π.Χ.) και στο προαύλιο οι επιτύμβιες στήλες που έφερε ο Καποδίστριας από τη Ρήνια. Αυτές αποτέλεσαν τα εκθέματα του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας (τηλ. 22970-22637).

Ο Καποδίστριας ορκίστηκε στην Αίγινα κυβερνήτης της Ελλάδας στις 26 Ιανουαρίου του 1828. Τα σημάδια από εκείνη την εποχή είναι διάσπαρτα στην πόλη. Δείτε το Κυβερνείο που στέγασε την κυβέρνηση, αλλά και την κατοικία του (στις ημέρες μας στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τηλ. 22970-22626), τον επιβλητικό Πύργο του Μάρκελλου (οδός Αιακού), αλλά και τη Μητρόπολη η οποία χαρακτηριζόταν και ως «μεγάλη εκκλησία του ελληνικού κράτους», καθώς εδώέγινε η ορκωμοσία του κυβερνήτη. Δίπλα στη Μητρόπολη το Εϋνάρδειο κτίριο- δωρεά του φιλέλληνα Ιωάννη Εϋνάρδου- φιλοξένησε για μια περίοδο το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας. Στο τέλος της οδού Ιωάννη Καποδίστρια βρίσκεται το ορφανοτροφείο που ίδρυσε ο κυβερνήτης. Λειτούργησε και ως φυλακή, ενώ εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο.

Περπατώντας στα σοκάκια της πόλης θα ανακαλύψετε το Λαογραφικό Μουσείο (Σπύρου Ροδή 16)στο οποίο, εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις με παλαιά αντικείμενα και όχι μόνο, θα φιλοξενηθούν και αρκετές εκδηλώσεις της Γιορτής Φιστικιού. Μια και γίνεται λόγος για μουσεία, λίγο έξω από την πόλη, στην περιοχή Πλακάκια, αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου (τηλ. 22970-22053). Εδώ θα δείτε, μεταξύ άλλων, το πιστό αντίγραφο της ζωφόρου «Το μνημείο της μάχης της Πίνδου» (η αυθεντική επική σύνθεση μήκους 40 μ., δουλεμένη σε πωρόλιθο Αίγινας, είναι στη Βουλή των Ελλήνων).

Αρκετά όμως με την πόλη, καθώς στο νησί μπορείτε να κάνετε ωραίες εκδρομές με αυτοκίνητο. Μία από αυτές είναι προς την Αγία Μαρίνα, στην οποία θα φτάσετε αφού κάνετε δύο στάσεις: μία στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και άλλη μία στον παγκοσμίου φήμης... Παρθενώνα της Αίγινας, τον περίφημο ναό της Αφαίας με το μικρό μουσείο (τηλ. 22970-32398). Μία δεύτερη εκδρομή που αξίζει να κάνετε είναι μέχρι την Πέρδικα. Σε απόσταση 9 χλμ. έχει γωνιές που θυμίζουν... Κυκλάδες. Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι το οποίο προτιμούν και οι σκαφάτοι επισκέπτες του νησιού, για το φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες του. Περπατώντας στο κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι θα φτάσετε στην άκρη του οικισμού και στην εκκλησία του Αγίου Σώστη (αν βρεθείτε στο νησί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μη χάσετε το τοπικό πανηγύρι). Από εδώ θα απολαύσετε τη θέα στη γειτονική Μονή και όχι μόνο.
tanea.gr
aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_38f0d76f19d8950347c6f5c1794b8adc._.jpg http://www.facebook.com/sharer.php?...A NEA On-line - Τόσο κοντά τόσο μακριά&src=sp
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Exω επισκεφτεί το νησί.
εκτός απο τους μήνες αιχμής ειναι ένας κοντινός προορισμός με πολλές εκπλήξεις..
Απο την πέρδικα το καίκι θα σε μεταφέρει στην μονή,το λιμανακι και τα καταπράσινα νερά και απο εκεί αν περπατήσεις καμμιά 300ριά μέτρα προς τα αριστερά θα κάνεις τις ωραιότερες βουτιές ολομόναχος!!!
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Επίσης, η Αίγινα είναι ένα από τα λίγα μέρη που πραγματικά ευχαριστιέσαι ψητό χταπόδι.
Η πλειοψηφία των ταβερνιάρηδων ξέρει να το φτιάχνει πολύ καλά. Σωστά λιασμένο και ψησμένο και φυσικά χωρίς προβράσιμο και αηδίες. Μην το χάσετε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.776
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom