Υπερεκτιμημένες πόλεις

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα έχει να κάνει καθαρά με τις προσδοκίες του καθενός από την όποια πόλη. Αν ξέρεις πάνω-κάτω τι να περιμένεις και ψάχνεις να δεις θετικά μέσα απ' την επίσκεψη σου σε μια πόλη, τότε θα τα βρεις.
Προσωπικά δε μπορώ να πω ότι έχω κάποια που με απογοήτευσε ή δε θα επέστρεφα ποτέ ξανά σ' αυτήν. Υπερεκτιμημένα πράγματα ναι για πολλές, και για τη Νέα Υόρκη και για το Παρίσι, το Δουβλίνο, τη Ρώμη που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό, αποτελούν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δε θα καταδικάσω σηλλήβδην ολόκληρες πόλεις.
Επίσης επιτρέψτε μου, το κριτήριο του υπερτουρισμού δε στέκει και τόσο σ' αυτή τη συζήτηση. Για να επιλέγονται από πολύ κόσμο δε φτάνει μόνο το marketing, κάτι καλό θα έχουν.

δεν θεωρω διασκεδαση να πηγαινω σε υπογεια πετρινα καπηλεια να πινω μπυρες
ΥΒΡΙC :confused:

piccolo_mondo

Member
Ρε παιδια γιατι τοσο hate με αυτο το καημενο το Μιλανο .Μονο εμενα αγγιξε αυτη η πολη ? Δεν θα πω οτι ειναι η πιο ομορφη πολη που εχω δει ,αλλα νομιζω δεν αξιζει τετοιο θαψιμο.Μπορει να μην εχει την ιστορια και τα σοκακια της Ρωμης,τη γραφικοτητητα των καναλιων της Βενετιας ΄ή την ομορφια της Φλωρεντιας,αλλα εχει μια ενεργεια που την γουσταρα αμεσως και ειναι απο τις πολεις που ανετα ξαναεπεστρεφα ,Επισης ειμαι ερωτευμενος με τη Ρωμη ,αλλα ο υπερτουρισμος με κουραζεΙ πολυ. Για να δω αξιοθεατα και να κανω ρομαντικες βολτες ψηφιζω τις πιο πανω ιταλικες πολεις ,στο Μιλανο ομως θα επεστρεφα ενα σκ με το αμορε να φαω τα ριζοτα μου και το ossobuco στα εστιατορια της πολης ,να πιω τα negroni μου και τα campari spritz στε ωραια μπαρακια ,να κανω βραδινες βολτες στο Νavigli,να θαυμασω μια ακομα φορα το Duomo και την galleria ,να κανω φυσικα τα ψωνια μου γιατι εχω βρει και οικονομικες καβατζες ,να κανω βολτες στην Μπρερα και αν μου την βαρεσει και προλαβαινω χτυπαω και μια βολτα στο Como,οποτε ειναι το τελειο χαλαρο city break .Οποτε θα τολμησω να πω την βαζω στις ολιγον υποτιμημενες.

Η Βενετια απεναντιας ειναι μοναδικη αρεσει δεν αρεσει ,θεωρειται μοναδικη πολη με το να εισαι ενα με το υδατινο στοιχειο,καναλια και γεφυρουλες αντι για δρομους και γονδολες και traghetti αντι για αυτοκινητα ηταν must lifetime experience.Eχει υπερτουρισμο την μερα ναι ,αλλα το απογευματακι η αργα το βραδυ στην περιοχη του Cannaregio ερημωνει τα σοκακια αδειαζουν και η ατμοσφαιρα ειναι μαγικη.

Βενετια .Ρωμη πρωτες σε ομορφια και πληθωρα αξιοθεατων δεν θα μπορουσα με τιποτα να μεινω μονιμα .Μιλανο αν εβρισκα δουλεια εμενα ανετοτατα.
Το Μιλάνο είναι πολύ καλή επιλογή πόλης για να ζεις.
Καταρχάς, είναι στην Ιταλία! Period.
Και απο τις πόλεις της Ιταλίας είναι αυτή με τις περισσότερες πιθανότητες να βρεις καλή δουλειά και να εξελιχτείς επαγγελματικά.
Το μέγεθός της είναι τόσο όσο, δεν είναι χαοτική Αθήνα, δεν είναι επαρχιακή Πάτρα. Περπατιέται, αλλά εξυπηρετεί καλά και το μετρό. Το location είναι άψογο, σε 1 ώρα οδικώς έχεις βουνάρες ('Αλπεις), λίμνες, αλλάζεις χώρα. Το αεροδρόμιο είναι κομβικό με πολλές και οικονομικές συνδέσεις. Μόνο πρόσβαση στη θάλασσα δεν έχει καλή (η πιο κοντινή επιλογή είναι η Liguria, αλλά αν είσαι Έλληνας δεν σε καλύπτει).
Και τέλος, είναι γεμάτο Ιταλούς! :D

Last edited:

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Cape Verde
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καταρχάς, είναι στην Ιταλία!

Και τέλος, είναι γεμάτο Ιταλούς! :D
Δηλαδή δεν έχει τίποτε θετικό; (πλάκα κάνω, τους ΙΤαλούς τους βρίσκω συμπαθέστατους).

Για το Δουβλίνο κι εγώ τη βρίσκω έως αδιάφορη πόλη σε μια χώρα που κατέπληξε. Αλλά δεν έχω ακούσει και ποτέ κανέναν να τη λέει εντυπωσιακή πόλη.

Για τον υπερτουρισμό ναι, πόλη που έχει τόσο κόσμο σίγουρα θα έχει πράγματα να δεις, το θέμα είναι ότι αν είναι τόσος που...δεν μπορείς να τα δεις, η Βενετία είναι κλασικό παράδειγμα, ακόμη και μεταμεσονύχτια είναι τραγική η κατάσταση συν η αίσθηση Ντίσνεϊλαντ που σου δίνουν αυτές οι πόλεις όπου δε μένει σχεδόν κανείς, κάθε μα κάθε κτίριο είναι σουβενιράδικο, χρυσοχοείο, ξενοδοχείο, εστιατόριο κλπ. Κι η Ρώμη που αναφέρθηκε πριν έχει πολύ τουρισμό προφανώς αλλά δεν καθιστά την επίσκεψη δυσλειτουργική, κάθε άλλο, για μένα είναι μαγική πόλη όλες τις εποχές κι όλες τις ώρες (δε θα μπορούσε κι αλλιώς με τόση ιστορία).

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
πλάκα κάνω, τους ΙΤαλούς τους βρίσκω συμπαθέστατους
Στη χώρα τους ναι, για να σε δω αν θα λες το ίδιο μετά από κάποιες μέρες συνήπαρξης σε τίποτα Δωδεκάνησα ή Επτάνησα. Δε νομίζω...:haha:

Βενετία είναι κλασικό παράδειγμα, ακόμη και μεταμεσονύχτια είναι τραγική η κατάσταση
Έχω πάει δύο φορές (η δεύτερη προ ολίγων ημερών) και η δική μου εμπειρία είναι αλλιώτικη εντελώς, δεν έχω συναντήσει σε καμία περίπτωση αυτό που λες. Ίσως έχει να κάνει και με τις μέρες που την επισκέπτεται καθένας, αν θα έχει κάποιο δρώμενο κτλ.

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Cape Verde
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Στη χώρα τους ναι, για να σε δω αν θα λες το ίδιο μετά από κάποιες μέρες συνήπαρξης σε τίποτα Δωδεκάνησα ή Επτάνησα. Δε νομίζω...:haha:

Έχω πάει δύο φορές (η δεύτερη προ ολίγων ημερών) και η δική μου εμπειρία είναι αλλιώτικη εντελώς, δεν έχω συναντήσει σε καμία περίπτωση αυτό που λες. Ίσως έχει να κάνει και με τις μέρες που την επισκέπτεται καθένας, αν θα έχει κάποιο δρώμενο κτλ.
6 φορές όλες τις εποχές, τις 2 με φιλοξένησαν ντόπιοι, όλες δράμα. Κανένα δρώμενο, ποτέ καλοκαίρι. Ίσως να έχουμε και άλλο βαθμό ανοχής στα πλήθη.

Τους λαούς τους κρίνω στη χωρα τους. Όταν ειναι εκτός της χώρας τους, και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, εξαρτάται σε ποιο tribe θα πέσεις. Πχ οι Βρετανοί που έρχονται στη Κουβα ειναι κυρίως birdwatchers, ποδηλάτες, trekkers κλπ. Αυτοί δεν ακουμπάνε καν αλκοόλ, όταν ελεγα στους Κουβανούς τη γενικότερη εικόνα του "βρετανός τουρίστας " στην Ελλάδα με κοιτούσαν λες και ειχα καμία γάτα στο κεφάλι μου, τους θεωρούν τζεντλεμεν, ανθρώπους που κοιμούνται απο τις 8μμ και ζουν μια υγιή ζωή, αγκαλιασμενους με κορμους δέντρων και πιθανότατα λορδους σε ποσοστό 80%.

Leftris B

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
japan
Πολύ πιθανό να ξετρελαθείς. Ο παράδεισος του ενός ειναι η κολαση του άλλου, αυτό το νόημα εχει και η έκφραση απόψεων, βλέπεις με ποιον συγκλινεις (ή το αντιθετο) και μετα κάνεις τα ιδια (ή τα αναποδα) απο αυτα πουν συστήνει.

Ναι εχω ξαναδεί καραφλες και ομπρέλες. Γούστα ειναι αυτά. Η Βιέννη ας πουμε που την κράζουν για μενα ειναι μαγική πόλη, όχι μόνο για επίσκεψη αλλα -κυριως- για να ζεις.
αναφερεσαι στο τριωρο 11-14:00 αν βγεις νωρις το πρωι ή αργα το απογευμα βραδακι κοσμο εχει αλλα σε καμμια περιπτωση αυτο που περιγραφεις... εγω προσωπικα πηγα 3 φορες διαφορους μηνες και μαγευτηκα.... αν με ρωτησεις τρεις πολεις που πρεπει να δεις οπωσδηποτε στη ζωη σου αυτη θα ειναι η μια... μαιο 2006 αυγουστο 2009 και νοεμβριο 2017 ηταν
για να τελειωνουμε δημοκρατικα προτεινω για αυτο που εγραψες να εκτελεστεις με συνοπτικες διαδικασιες στην πλατεια της βαστιλλης ή να πας διακοπες στο Μιλανο.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ίσως να έχουμε και άλλο βαθμό ανοχής στα πλήθη.
Ίσως, αν και δε μπορώ να πω ότι είδα πολλά πλήθη και ίσως δικαιολογημένα. Την πρώτη φορά ήταν 2022, δηλαδή ακόμα εντός κι εκτός πανδημίας, τώρα μια εβδομάδα ακριβώς μετά το καρναβάλι που είναι λογικό να μην έχει τόσο κόσμο, μόνο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και στα πέριξ της Rialto συνάντησα χαμό. Όπως και να χει έχω καλή άποψη για την πόλη, ίσως απλά να στάθηκα τυχερός.

όταν ελεγα στους Κουβανούς τη γενικότερη εικόνα του "βρετανός τουρίστας " στην Ελλάδα με κοιτούσαν λες και ειχα καμία γάτα στο κεφάλι μου
Και σ' αυτό ακόμα υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι 55+ και οι μικρότεροι, αν και πάλι κατά την άποψη μου θεωρώ τους Ιταλούς χειρότερους. Οι βρεττανοί ευτυχώς γκετοποιούνται σε κάτι Λαγανάδες, Κάβους, Φαληράκια και ούτω καθεξής, ενδεχομένως να μη τους δεις και να μη σ' ενοχλήσουν και ποτέ. Οι Ιταλοί από την άλλη -αυτή η κινούμενη τσιγκουνιά και φασαρία- είναι παντού!
Τους λαούς τους κρίνω στη χωρα τους
Δικαίως, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές συμπεριφορές εντός κι εκτός της χώρας μας. Άλλη συζήτηση, κάπου το έχουμε ανοίξει και αυτό το νήμα.

Extra muros

Member
Συγγραφέας
Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα έχει να κάνει καθαρά με τις προσδοκίες του καθενός από την όποια πόλη. Αν ξέρεις πάνω-κάτω τι να περιμένεις και ψάχνεις να δεις θετικά μέσα απ' την επίσκεψη σου σε μια πόλη, τότε θα τα βρεις.
Συμφωνώ πως οι προσδοκίες, οι ρεαλιστικές θα προσέθετα εγώ, παίζουν ρόλο για την τελική εντύπωση. Με τόση πληροφόρηση διαθέσιμη, δε νοείται να πηγαίνεις στα τυφλά, εκτός κ αν το κάνεις από άποψη γ να μη χαλάει το στοιχείο της έκπληξης, π το σέβομαι απόλυτα. Αλλά δεν είναι αυτό το προφίλ τ μέσου ταξιδιώτη σήμερα, π πριν κάθε ταξίδι έχει μπει σε 356 σαιτ, 4 σοσιαλ, έχει δει φωτο κ βίντεο κ πιθανόν να έχει ρωτήσει κ τουλάχιστον ένα ΑΙ.

Προσωπικά, πιο πολύ υποτιμημενες πόλεις έχω συναντήσει, παρά το αντίθετο. Δηλαδή ακόμα κ η Λιουμπλιάνα π έχω ξαναγράψει ότι δε με ενθουσίασε προσωπικα ως συνολική εμπειρία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπερτιμημένη ως προς το γενικό consensus για την ομορφιά του ιστορικού της κέντρου. Το αν αυτή η ομορφιά σε αγγίζει υποκειμενικα ή αναπληρώνει αλλά πράγματα όπως την υποτονική ζωή μετά τη δυση του ηλιου είναι τελείως άλλο θέμα, αφού κανείς δε διαφήμισε ποτέ την πόλη για το τρελό της κέφι.

Το Βερολίνο π αναφέρθηκε αρκετές φορές ως υπερτιμημένο, δεν εξηγήθηκε σε ποια παράμετρο βρέθηκε λειψό. Ποιος κλείνει Βερολίνο περιμένοντας να πέσει κάτω από την ομορφιά; Βλέπεις δηλ φωτο πύλη τ Βραδεμβουργου κ λες "πω πω τέτοια κόπια των Προπυλαιων απο ψαμμιτη πάντα ονειρευόμουν να δω" ή περιμένεις να δεις πολλα σπίτια με ξυλοδεσιες σε πόλη με σχεδόν πλήρως βομβαρδισμενο ιστορικό πυρηνα; Μπορεί βέβαια να μη σε ενδιαφέρει ούτε η ιστορία του 20ου αιώνα, ούτε τα μουσεία, ούτε τα πάρκα, ούτε τα μπαρ, ούτε η techno, ουτε τα καμπαρε, τα θεατρα, οι οπερες, ούτε η λοατκι σκηνή, ουτε ο πολυπολιτισμος με τα θετικα αλλά κ τις προκλησεις του, ούτε γενικά κανένα κοινωνικό η πολιτιστικό δρώμενο της πόλης, ούτε εμένα με ενδιαφέρουν συλληβδην τ παραπάνω, αλλά αν μιλάω για υπερεκτιμηση πρέπει κ να το τεκμηριωσω γτ υπάρχει κ αντικειμενική πραγματικότητα πέρα από τα απολύτως σεβαστά γούστα του καθενός.

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Cape Verde
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
αναφερεσαι στο τριωρο 11-14:00
Όχι βέβαια. Ακόμη και μεταμεσονυκτια ειχε αντιλειτουργικα πολυ κόσμο. Και ναι την τελευταία φορά ήμουν 6 μερες μετα το καρναβάλι.

XristinaK

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Δολομίτες
Ταξίδι-Όνειρο
Όπου "χορεύει" το Β.Σέλας
Βενετία, Βερόνα, Λονδίνο, Μαδρίτη για μένα. Ντουμπάι επίσης, καλά Μιλάνο δε νομιζω να υπήρχαν και τιποτε απαιτήσεις για να την πεις υπερεκτιμημενη.
Βερόνα; Ναι; Εμένα μου άρεσε, εννοώ δεν τη θεωρώ υπερεκτιμημένη.. Αλλά δεν ξέρω και αν θεωρείται τόσο διάσημη, θεωρείται; Και με νοιάζει η γνώμη σου! Για Βενετία, Ντουμπάι συμφωνώ, χωρίς να έχω πάει, ακριβώς επειδή δε με ενδιέφερε ποτέ να τις επισκεφθώ. Μιλάνο επίσης συμφωνώ, είναι η μόνη ιταλική πόλη που δε μου λέει πολλά, με εξαίρεση τη συνοικία Μπρέρα και τα κανάλια στο ηλιοβασίλεμα...

Señor_Nada

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Το Βερολίνο π αναφέρθηκε αρκετές φορές ως υπερτιμημένο, δεν εξηγήθηκε σε ποια παράμετρο βρέθηκε λειψό.
Θα ήθελα να αποφύγω το ποστ-σεντόνι!

Ποιος κλείνει Βερολίνο περιμένοντας να πέσει κάτω από την ομορφιά;
Εγώ πάντως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχα πάει αν δεν με βόλευαν οι ημερομηνίες για μια συναυλία. Δεν έχει ούτε ένα πράγμα που θα με έκανε να κλείσω ταξίδι για την πόλη. Είχα μηδενικές προσδοκιες και σίγουρα δεν περίμενα να δω ένα όμορφο μέρος. Ήταν ακόμα πιο αδιάφορο από ότι περίμενα. Είχα πάει τέλη Φλεβάρη και είχε νέκρα που δεν περίμενα να δω με αυτά που είχα ακούσει.

Μπορεί βέβαια να μη σε ενδιαφέρει ούτε η ιστορία του 20ου αιώνα, ούτε τα μουσεία, ούτε τα πάρκα, ούτε τα μπαρ, ούτε η techno, ουτε τα καμπαρε, τα θεατρα, οι οπερες, ούτε η λοατκι σκηνή, ουτε ο πολυπολιτισμος με τα θετικα αλλά κ τις προκλησεις του, ούτε γενικά κανένα κοινωνικό η πολιτιστικό δρώμενο της πόλης,
Όλα αυτά τα έχουν όλες οι μεγάλες πόλεις (και εδώ έρχεται το προσωπικό γούστο) πολύ καλύτερα, πολύ πιο ενδιαφέροντα και συνδυάζονται με πολύ πιο όμορφες γειτονιές, πολύ περισσότερη ποικιλία κλπ κλπ.

Τώρα για τη σύγχρονη ιστορία του, ο τρόπος που την παρουσιάζουν για μένα είναι απογοητευτικός. Δεν γράφω κάτι παραπάνω γιατί φοβάμαι ότι θα ξεφύγει η κουβέντα.

Είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορώ να βρω κάτι θετικό να πω. Το απόλυτο κενό. Πάντα κρίνοντας σαν τουρίστας, τωρα αν αξίζει να ζεις εκεί, αν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγαπάνε τα ζωάκια μπράβο τους αλλά δεν θα κλείσω ταξίδι για αυτό.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.033
Μέλη
40.062
Νεότερο μέλος
TheSilentTraveler

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom