Βολιβία Περού αντιμετωπιση της"αρρωστιας" του υψομετρου)

giwrgos

Member
Μηνύματα
270
Likes
508
Επόμενο Ταξίδι
Περου,Περου,Περου,Περου..
καλησπερα,θα ηθελα αν γινεται μια οσο το δυνατον καλυτερη εξηγηση των συμπτωματων της ελλειψης οξυγονου..Ισως ειναι ο μονος ανασταλτικος παραγοντας που εχουμε για να κανουμε το ταξιδι για περου-βολιβια..εχω ακουσει για ενα χαπι το "ντιαμοξ",αν δεν κανω λαθος,περα απο τα τσαγια κοκας κτλ.Βεβαια,αν δεν το ζησεις δεν μπορεις να συνηδειτοποιησεις πως ακριβως αισθανεσαι!
Επισης,εχει καποιο ρολο το υπερβολικο βαρος και η μη καλη φυσικη κατασταση?Εχω ακουσει για κοσμο που γυρισε πισω καρφι μολις φτασανε στη λα παζ!
ευχαριστω..
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Αν αντιμετωπίζεις αναπνευστικά προβλήματα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου πριν κάνεις το ταξίδι. Είναι ο μόνος που θα σου πει υπεύθυνα τι χρειάζεται να κάνεις και πως θα αντιμετωπίσεις ενδεχόμενα προβλήματα.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Στο snowclub.gr θα βρεις ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ασθένεια του υψομέτρου.
Ας πούνε όμως τις εμπειρίες τους και αυτοί που έχουνε πάει σ' αυτά τα υψόμετρα και ξέρουνε από πρώτο χέρι τα συμπτώματα... Έχουμε μάλλον αρκετούς εδώ μέσα :)
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Γιώργο, θα πας κατευθείαν Λα Παζ? Θα ήταν καλύτερα να περάσεις μια-δυο μέρες σε χαμηλότερο υψόμετρο πρώτα. Δεν παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση, ούτε το βάρος και γενικά δεν είναι διαπιστωμένο τι κάνει κάποιους πιο ευπαθείς και άλλους πιο ανεκτικούς στο υψόμετρο, οι τελευταίες έρευνες στρέφονται σε γενετικούς παράγοντες. Πρόσφατα είχαμε μια διανυκτέρευση στα 5000m 10 άτομα όπου διαπιστώσαμε όλο το φάσμα των συμπτωμάτων. Από καμία ενόχληση 2 άτομα, σε ελαφρό πονοκέφαλο άλλα πέντε, πονακέφαλο, αϋπνία και ανορεξία αλλα δυο και σοβαρά προβλήματα ένα. Τα σοβαρά περιελάμβαναν οξύ πονοκέφαλο (πολύ πόνο πρέπει να είχε), συνεχείς εμμετούς, αστάθεια και μετά από κάποιες ώρες και δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και σε ηρεμία. Αυτό είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει πνευμονικό οίδημα, και μπορεί να προέλθει και θάνατος. Όταν κατεβήκαμε γύρω στα 500m πιο κάτω τα σοβαρά συμπτώματα υποχώρησαν σχεδόν ακαριαία. Η φίλη που το έπαθε μας είπε ότι πέρασε τη χειρότερη νύχτα της ζωής της. Είχε προηγηθεί μια διανυκτέρευση στα 3700 όπου κανείς δεν παρουσίασε πρόβλημα. Όταν έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα τα οποία χειροτερεύουν όσο περνάνε οι ώρες το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κατέβεις. Ακόμα και οξυγόνο να πάρεις σου βελτιώνει προσορινά την κατάσταση αλλά δεν βοηθά στην προσαρμογή του οργανισμού, αντιθέτως τον αποπροσαρμόζει οπότε αν πάρει κάποιος οξυγόνο θα πρέπει να παίρνει διαρκώς (περίπου μια εισπνοή ανα 15-30 λεπτά) άρα μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για να βελτιώσει τα πράγματα μέχρι να κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Τώρα στα 3800 που είναι η Λα Παζ είναι αρκετά απίθανο να έρθεις αντιμέτωπος με σοβαρά συμπτώματα. Αλλά αν πας πρώτα Cuzco (3500), μετά Puno (3600) και μετά La Paz (3800) (είναι κλασικός δρόμος αυτός) θα είναι καλύτερα από το να πας ανάποδα.
Τώρα τι να κάνεις. Μην πιείς αλκοόλ και μην πάρεις οποιοδήποτε χαλαρωτικό π.χ. αντισταμινικά, ναρκωτικά, κ.α. Όταν φτάσεις ξάπλωσε για δυο ώρες πριν επιδωθείς σε κάποια δραστηριότητα. Πιές πολύ-πολύ-πολύ νερό. Η διδικασία προσαρμογής στο υψόμετρο συνδέεται με συχνοουρία. Και πάρε δυο βαθιές ανάσες όποτε νοιώσεις λίγο πονοκέφαλο, λαχάνιασμα. Αλλά μην το παρακάνεις γιατί θα αποβάλεις πολύ διοξείδιο. Ο εγκέφαλος ζητάει ανάσα, όχι όταν πέσει το οξυγόνο στο αίμα αλλά όταν αυξηθεί το CO2. Αυτή η ισοροπία μπορεί να διαταραχτεί με τις συνεχεις βαθιές αναπνοες. 2-3 κάθε λίγο καλά είναι. Παραδόξως το κάπνισμα επιτρέπεται. Μάλιστα λέγεται χωρίς να είναι επιστιμονικά τεκμηριωμένο ότι οι καπνιστές έχουν καλύτερες άμυνες στο υψόμετρο... πάντως σε εμάς η κοπέλα που το έπαθε και λεπτή είναι και γυμνασμένη και δεν καπνίζει. Μην το δέσεις κόμπο τώρα αυτό με το κάπνισμα, έτσι λένε...
Κατά την διάρκεια της ημέρας τα ελαφρά συμπτώματα μπορούν να υποχωρίσουν με δυο τρεις βαθιές αναπνοές. Κατά τη διάρκεια του ύπνου όμως η αναπνοή επιβραδύνεται φυσιολογικά. Εδώ έρχονται τα χάπια τα οποία επιταγχύνουν την αναπνοή και έτσι προσαρμόζεσαι πιο γρήγορα. Ξεκίνα μια μέρα πριν βρεθείς στο μεγάλο υψόμετρο και πάρε το πολύ ένα κάθε 24 ώρες, πριν κοιμηθείς κατά προτίμιση. Προκαλούν μούδιασμα στα δάχτυλα και στα χείλη, μη τρομάξεις δεν είναι τίποτα. Το diamox κυκλοφορεί σε ένεση, δεν βολεύει, σε χάπια είναι το edemox (είναι ακριβώς το ίδιο) και γενικά είναι φτηνό.
Αν αντιμετωπίζεις αναπνευστικά προβλήματα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου πριν κάνεις το ταξίδι. Είναι ο μόνος που θα σου πει υπεύθυνα τι χρειάζεται να κάνεις και πως θα αντιμετωπίσεις ενδεχόμενα προβλήματα.
Αρκεί να βρεις γιατρό που να γνωρίζει για το συγκεκριμένο θέμα... το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να σου πει να μην πας αν δεν είναι σίγουρος. Διευκρίνισε αν το λέει προληπτικά ή αν γνωρίζει για το θέμα και το λέει υπεύθυνα. Στην Ελλάδα με μεγιστο υψόμετρο κάτω από 3000 δεν είναι σύνηθες κάποιος γιατρός να είναι γνώστης για ένα θέμα που δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.699
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
<H2>οσο πιο απλα γραμμενα στο διαδυκτιο..</H2><H2>Υποδείξεις</H2>
Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου του μεγάλου υψομέτρου εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάβασης και όχι της κατάβασης. Εάν μια ομάδα ορειβασίας προσπαθήσει να αυξήσει το ρυθμό της ανάβασης και να υπερβεί τα όρια των ικανοτήτων των μελών της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα περισσότερο ευαίσθητα μέλη να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα της νόσου του μεγάλου υψομέτρου. Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της ομάδας σας νοσήσει κατά τη διάρκεια της ανάβασης, θα πρέπει πάντα να θεωρείτε ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται στη νόσο του υψομέτρου και να ενεργείτε ανάλογα.
Κρατάτε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται το υψόμετρο έναρξης του ταξιδιού σας, το καθημερινό ύψος της ανάβασής σας και το υψόμετρο στο οποίο κοιμάστε κάθε νύχτα. Εάν κάποιος νοσήσει, η καταγραφή αυτής της πληροφορίας θα θεωρείται πολύ σημαντική.
Αποφύγετε τη χρήση οινοπνευματούχων ή μη απαραίτητων φαρμάκων, καθώς οι δράσεις τους μπορεί να ενισχυθούν σε μεγάλα υψόμετρα. Ειδικά τα υπνωτικά χάπια, τα ηρεμιστικά και τα παυσίπονα φάρμακα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε μεγάλα υψόμετρα, γιατί ενδέχεται να ελαττώσουν το ρυθμό της αναπνοής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που σκοπεύετε να έχετε μαζί σας.

Εγκεφαλικό οίδημα του μεγάλου υψομέτρου


2. Το Εγκεφαλικό Οίδημα του Μεγάλου Υψομέτρου (ΕΟΜΥ) μπορεί να θεωρηθεί ένας κλινικός τύπος επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ΟΝΟ, με την πρόσθετη εμφάνιση μεταβολών του επιπέδου συνείδησης και/ή απώλεια του προσανατολισμού λόγω της αύξησης της ενδοκράνιας πίεσης. Τα άτομα που προσβάλλονται από το ΕΟΜΥ μπορεί να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις, σύγχυση και να τρεκλίζουν κατά τη βάδιση. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο να υποφέρουν από σοβαρή κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης, καθιστώντας τα ανίκανα να κινηθούν. Αυτή είναι μια σοβαρή μορφή της νόσου του μεγάλου υψομέτρου που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο. Η δεξαμεθαζόνη (στη δόση των 4mg κάθε έξι ώρες) μπορεί να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα για αρκετό χρόνο,
ώστε να καταφέρουν οι σοβαρά ασθενείς ορειβάτες να κατέλθουν με ασφάλεια σε χαμηλότερο υψόμετρο και να αναζητήσουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Η χορήγηση όμως της δεξαμεθαζόνης δεν θεραπεύει την ΕΟΜΥ και δεν προάγει τη διαδικασία του εγκλιματισμού σε μεγάλο υψόμετρο. Θεωρείται ζωτικής σημασίας για το θύμα να κατέλθει σε χαμηλότερο υψόμετρο και να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά με φάρμακα και οξυγόνο. Οι ορειβάτες πρέπει να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον για τυχόν παρουσία κλινικών συμπτωμάτων, αφού είναι γνωστό ότι τα θύματα μπορεί να αδυνατούν να αντιληφθούν από μόνα τους το πρόβλημα. Σε άτομα που έχουν εκδηλώσει τέτοιο πρόβλημα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να επαναρχίσουν την ορειβασία τους, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν εμφανίσει κλινικά σημεία βελτίωσης.
Πνευμoνικό οίδημα που οφείλεται σε μεγάλο υψόμετρο

3. Το Πνευμονικό Οίδημα που οφείλεται σε Μεγάλο Υψόμετρο (ΠΟΜΥ) αναφέρεται στη συγκέντρωση υγρού μέσα στους πνεύμονες, το οποίο μπορεί να συμβεί συγχρόνως με το ΕΟΜΥ ή ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα. Όπως το ΕΟΜΥ, αποτελεί και αυτό μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αυτοί που θα προσβληθούν, θα παρουσιάσουν δύσπνοια και θα αισθάνονται έντονη κούραση όταν βαδίζουν και ένα φούσκωμα ή πίεση στο στήθος τους. Τελικά τα θύματα της νόσου θα εμφανίζουν δύσπνοια και κατά την ανάπαυση. Σε αυτό το σημείο η κατάσταση μπορεί να παρουσιάσει ταχεία επιδείνωση και να οδηγήσει το άτομο στο θάνατο. Μόλις αναγνωριστεί το ΠΟΜΥ σε ένα άτομο, αυτό πρέπει να οδηγηθεί αμέσως σε περιοχή με χαμηλότερο υψόμετρο και να δεχτεί την κατάλληλη θεραπεία με φάρμακα και οξυγόνο. Τα άτομα αυτά πρέπει να διατηρούνται ζεστά και να βοηθούνται όσο είναι δυνατό στις κινήσεις τους, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση 10mg νιφεδιπίνης κάθε οκτώ ώρες που στοχεύει στην ελάττωση της πίεσης μέσα στην πνευμονική αρτηρία. Παρατηρείται το φαινόμενο μερικοί ορειβάτες να επιχειρούν να επαναλάβουν την ορειβασία αμέσως μετά την ανάρρωσή τους από ΠΟΜΥ, αλλά αυτό δεν συνιστάται και θα πρέπει να αποφεύγεται.
Στα επικίνδυνα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η σοβαρή κεφαλαλγία, το έντονο αίσθημα κόπωσης ή δύσπνοιας (και ειδικά κατά την ανάπαυση) και οποιοδήποτε νευρολογικό πρόβλημα, όπως το τρέκλισμα, η σύγχυση, η μειωμένη κριτική ικανότητα ή οι μεταβολές του επιπέδου συνείδησης. Θεωρείται ζωτικής σημασίας, εφόσον εμφανιστούν τα παραπάνω κλινικά συμπτώματα, να κατέλθετε σε χαμηλότερο υψόμετρο μέχρι να αρχίσουν να υποχωρούν.Τρεις τύποι νοσημάτων

Οξεία νόσος των ορειβατών

1. Η Οξεία Νόσος των Ορειβατών (ΟΝΟ) στην τυπική της μορφή εμφανίζεται σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 8.000 πόδια (2.400 μέτρα). Σε μερικά άτομα η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε υψόμετρα αρκετά πιο χαμηλά, όπως στα 5.000 πόδια (1.500 μέτρα).Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός ολίγων ωρών από την έναρξη της ανάβασης και μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
  • Κεφαλαλγία
  • Αϋπνία
  • Ευερεθιστότητα
  • Ζάλη
  • Μυϊκούς πόνους
  • Εύκολη κόπωση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία ή εμετό
  • Οίδημα του προσώπου, των χεριών και των ποδιών
Εάν αισθανθείτε ελαφρά συμπτώματα ΟΝΟ, περιορίστε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας και παραμείνετε στο ίδιο υψόμετρο μια ή δύο ημέρες προτού συνεχίσετε την ανάβαση. Για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Εάν τα κλινικά σας συμπτώματα επιδεινωθούν και μετά τη διάρκεια μιας ημέρας ανάπαυσής σας, είναι πολύ σημαντικό να επιχειρήσετε κατάβαση σε χαμηλότερο υψόμετρο, μέχρις ότου αρχίσει να βελτιώνεται η κατάστασή σας.
Το φάρμακο ακεταζολαμίδη φαίνεται να προλαμβάνει ή να περιορίζει τα συμπτώματα ΟΝΟ, αυξάνοντας τον αναπνευστικό ρυθμό και βοηθώντας έτσι στη διαδικασία του εγκλιματισμού. Για την πρόληψη της ΟΝΟ συνιστάται η λήψη 125-250 mg ακεταζολαμίδης, δύο φορές ημερησίως, αρχίζοντας την ημέρα πριν από την έναρξη της ανάβασης και συνεχίζοντας μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Η ίδια δόση του φαρμάκου είναι αποτελεσματική και για την αντιμετώπιση της ΟΝΟ, όταν χορηγείται με την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων και συνεχίζεται και για μία ημέρα μετά την παρέλευση των κλινικών συμπτωμάτων.
Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα της ΟΝΟ όσο χρόνο χρειάζεται να κατέλθουν οι άρρωστοι ορειβάτες σε ασφαλές μέρος που διαθέτει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Το φάρμακο όμως αυτό δεν είναι θεραπευτικό και δεν προάγει τη διαδικασία του εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο. Η χορηγούμενη δόση συνήθως είναι 4mg κάθε έξι ώρες, αλλά δεν συνιστάται για την πρόληψη της ΟΝΟ.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η θεραπεία με πρόσθετα φάρμακα και οξυγόνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει συγκεκριμένες συστάσεις που θα αναφέρονται στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου.








 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γιώργο,

έχω μείνει για αρκετό καιρό στο Περού (έως 5 μήνες συνεχόμενους), έχω πάει πάνω από 25 φορές (για δουλειά, για την πτυχιακή μου και τελευταία διότι η κοπέλα μου είναι Περουβιανή), το έχω ταξιδέψει από την Πιούρα μέχρι την Τάκνα κι έχω γνωρίσει κυριολεκτικά εκατοντάδες άτομα που έχουν επισκεφθεί τη χώρα. Τα ίδια για τη Βολιβία (εκτός από το ότι δεν έχω βολιβιανή γκόμενα...). Γύρισα από το Περού μόλις πριν από 10 μέρες.

Σε όλα αυτά τα ταξίδια η μόνη πραγματικά σοβαρή περίπτωση που είδα ήταν κάποιων πιστιρικάδων Ισραηλινών που διέπραξαν την ανοησία να οδηγήσουν σε μια μέρα από το Σαντιάγο (500μ. υψόμετρο) στο Ουγιούνι, στα 5.000μ στη Βολιβία. Ήμασταν στη μέση του πουθενά, ο ένας εκ των τριών τους ούρλιαζε εκτός εαυτού, φώναζε ότι ένιωθε "φουσκάλες να σπάνε στον εγκέφαλό του" και δεν άκουγε με τίποτε τις νοσοκόμες που τον παρακαλούσαν να πιει ένα τσαγάκι κόκας. Μιλάμε για ακραία περίπτωση ατόμου που ανέβηκε 4.500 μέτρα μέσα σε μια μέρα κια μάλιστυα χωρίς τη δυνατότητα να κατέβει υψόμετρο, αφού ήταν βράδυ στη μέση της ερήμου και κανείς δεν μπορούσε να οδηγήσει μέσα στο σκοτάδι. Ακόμη κι αυτός μέσα σε λίγες ώρες ηρέμησε, αφού ήπιε το τσαγάκι του και σταμάτησε να χοροπηδάει, αλλά ομολογώ πως το θέαμα ήταν πολύ ανησυχητικό.

Από εκεί και πέρα, έχω δει πάμπολλα γκρουπ Ελλήνων και ξένων (έως και 85χρονων!) και κανείς ποτέ δεν είχε πρόβλημα, κυρίως επειδή συνήθως η πρώτη ανάβαση είναι στο Κούσκο, που είναι ακόμη σχετικά χαμηλά. Η απότομη ανάβαση στο Κούσκο (οι περισσότεροι φτάνουν πετώντας, συνήθως από επίπεδο θάλασσας) δημιουργεί κάποιες ελαφρές ενοχλήσεις: ελαφρύς πονοκέφαλος, μια αίσθηση τρέμουλου στα άκρα (κυρίως στα πόδια εν ώρα ορθοστασίας για τις πρώτες λίγες ώρες), μια αίσθηση ότι "κάπως γέρνει η βάρκα" και μια υπνηλία χωρίς όμως να σε παίρνει ο ύπνος. Όλα από αυτά τα έχω αισθανθεί κι εγώ, κάποιες φόρές λίγα από αυτά, κάποιες όλα, μερικές καμία φορά. Στα δεκάδες άτομα που έχω γνωρίσει δεν έχω δει ούτε μια σοβαρή περίπτωση, με δεδομένο ότι κανείς τους δεν ανέβηκε με τη μία πάνω από τα 3.500μ, όπου γενικώς ξεκινάνε τα πρώτα κάπως σοβαρότερα προβλήματα. Αν πηγαίνεις κατευθείαν στη Λα ΠΑζ (και ειδικά στο Ελ Άλτο, όπου το αεροδρόμιο βρίσκεται στα 4.100μ) καλό είναι να κατέβεις αμέσως στα "χαμηλότερα" επίπεδα της πόλης, όπου βρίσκονται άλλωστε και σχεδόν όλα τα καταλύματα (υπάρχει και κόσμος που μένει στο Ελ Άλτο βέβαια, αλλά συνήθως πρόκειται για άτομα που ήδη έχουν εξοικειωθεί τουλάχιστον με τα 2.500μ.).

Οι συμβουλές του gmavro είναι πολύ λογικές, αν και πάντα ο πιο γνώστης είναι ο γιατρός. Εγώ θα σου έλεγα με το που θα φτάσεις σε οποιδήποτε υψόμετρο να αποφύγεις την κούραση οποιασδήποτε έντασης για τις πρώτες 12-24 ώρες, ακόμη και το ανέβασμα σκάλας. Πέρυσι βρέθηκα στη Λάσα πετώντας και με το που έφτασα στο guesthouse έκανα την κοτσάνα να ανέβω τα σκαλιά τρία-τρία ως συνηθίζω... Ακόμη και κάτι το τόσο απλό όπως το ανέβασμα μιας σκάλας θέλει λίγο ρέγουλα.

Πολύ κόσμος έχει δυσκολίες την πρώτη νύχτα, με απότομα ξυπνήματα, διότι το βράδυ η αναπνοή μπαίνει στον αυτόματο του ύπνου και δεν προσαρμόζεται όπως στο ξύπνιο. Είναι κάτι σύνηθες, που όμως προκαλεί πανικό σε πολλούς. Για περιπτώσεις ανάγκης, τα σοβαρά καταλύματα έχουν οξυγόνο, το οποίο χρησιμοποιείται όμως πολύ σπάνια διότι σχεδόν κανείς δεν το χρειάζεται. Αλλιώς...άμεσα κατέβασμα τουλάχιστον κατά 500μ, οπότε και η βελτίωση θα πρέπει να είναι αισθητή.

Είναι κρίμα να μην πας στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα του κόσμου (προσωπική άποψη πάντα και υποκειμενικότατη) απλά και μόνο λόγω του υψομέτρου. Φρόντισε να αποφύγεις την απευθείας πτήση στη Λα Πας (δε θα πας στο Κούσκο πρώτα έτσι κι αλλιώς; ) και απλά άκου τις συμβουλές των γιατρών σου.

Άντε, καλά να περάσεις και περιμένουμε ραπόρτο!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Τα παρακάτω υπάρχουν στη σελίδα του ΕΟΣ Χαλκίδας (Ξ•Ξ›Ξ›Ξ—ΞΞ™ΞšΞŸΞ£ ΞŸΞ‘Ξ•Ξ™Ξ’Ξ‘Ξ?Ξ™ΞšΞŸΞ£ Ξ£Ξ?Ξ›Ξ›ΞŸΞ“ΞŸΞ£ Ξ§Ξ‘Ξ›ΞšΞ™Ξ”Ξ‘Ξ£ - Ξ•Ξ³ΞΊΞ»ΞΉΞΌΞ±Ο„ΞΉΟƒΞΌΟŒΟ‚ ΞΊΞ±ΞΉ ασθένΡιΡς σΡ μΡγάλα Ο…ΟˆΟŒΞΌΞ΅Ο„ΟΞ±)


Εγκλιματισμός και ασθένειες σε μεγάλα υψόμετρα

Rick Curtis

Μεγάλο υψόμετρο. Όλοι θαυμάζουμε την τρομερή θέα από μια ψηλή κορυφή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι σ' αυτό και είναι σημαντικό να τους καταλάβουμε.

Το παρακάτω κείμενο δίνει βασικές πληροφορίες για τις ασθένειες σε μεγάλο υψόμετρο.

Το να ταξιδεύει κανείς σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ προορίζονται για εκπαιδευτική χρήση μόνο και δεν αναπληρώνουν συγκεκριμένη προπόνηση ή εμπειρία. Το πανεπιστήμιο του Princeton και ο συγγραφέας δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για κάθε ατομική χρήση ή εξάρτυση από κάθε υλικό που περιέχεται σ' αυτό.
Tο παρακάτω κείμενο δίνει βασικές πληροφορίες για τις ασθένειες σε μεγάλο υψόμετρο. Η ιατρική έρευνα πάνω στις ασθένειες του μεγάλου υψομέτρου πάντα επεκτείνει τις γνώσεις στις αιτίες και τη θεραπεία. Όταν ανεβαίνετε σε υψόμετρο είναι δική σας η ευθύνη να μάθετε τις τελευταίες πληροφορίες. Το υλικό που δίνεται εδώ δεν είναι το πιο πρόσφατο.
Μεγάλο υψόμετρο. Όλοι θαυμάζουμε την τρομερή θέα από μια ψηλή κορυφή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι σ' αυτό και είναι σημαντικό να τους καταλάβουμε. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της ασθένειας μεγάλου υψομέτρου. Πετάτε από τη Νέα Υόρκη στο Ντένβερ στα 1.525 μ. Το ίδιο απόγευμα νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο και οδηγείτε προς τα πάνω, στα 2.438 μ. Αρχίζετε να έχετε δυνατό πονοκέφαλο και αισθάνεστε ζαλισμένος και αδύναμος. Εάν η κατάστασή σας χειροτερέψει, μπορεί να έχετε δυσκολία στο περπάτημα. Παραδείγματα σαν κι αυτό δεν είναι ασυνήθιστα, γι' αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε τις φυσιολογικές επιδράσεις του μεγάλου υψομέτρου.

Everest, 8.848m​


Τι είναι το μεγάλο υψόμετρο
Το υψόμετρο ορίζεται από την παρακάτω κλίμακα:

  • Μεγάλο 2.450-3.650 μέτρα.
  • Πολύ μεγάλο 3.650-5.850 μέτρα.
  • Εξαιρετικά μεγάλο 5.500+ μέτρα.

Επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν πάει σ' αυτά τα υψόμετρα, είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιος μπορεί να επηρεασθεί. Δεν υπάρχουν ακριβείς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο ή φυσική κατάσταση, που να σχετίζονται με την ευαισθησία στην ασθένεια του υψομέτρου. Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται και μερικοί όχι, όπως επίσης μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους. Οι περισσότεροι μπορούν να ανέβουν μέχρι τα 2.450 μ. με μηδαμινές επιδράσεις. Εάν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε μεγάλο υψόμετρο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εάν έχετε βρεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, πιθανόν να μπορείτε να επιστρέψετε σ' αυτό το υψόμετρο χωρίς προβλήματα, εφ' όσον έχετε εγκλιματιστεί σωστά.

Τι προκαλεί τις ασθένειες του υψόμετρου
Η συμπύκνωση του οξυγόνου στο επίπεδο θαλάσσης είναι περίπου 21% και η βαρομετρική πίεση κατά μέσο όρο 760 mmHg. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, η συμπύκνωση παραμένει η ίδια, αλλά ο αριθμός των μορίων του οξυγόνου μειώνεται με κάθε αναπνοή. Στα 3.650 μ. η βαρομετρική πίεση είναι μόνο 483mmHg - έτσι υπάρχουν περίπου 40% λιγότερα μόρια οξυγόνου με κάθε αναπνοή. Για να οξυγονωθεί κατάλληλα ο οργανισμός ο ρυθμός της αναπνοής σας (ακόμη και όταν αναπαύεστε) πρέπει να αυξηθεί. Αυτός ο επιπλέον εξαερισμός αυξάνει την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα. Αφού η ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για δράση είναι η ίδια, το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στο να έχει λιγότερο οξυγόνο. Επιπλέον, για αιτίες που δεν είναι απολύτως κατανοητές, το μεγάλο υψόμετρο και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση προκαλούν διαρροή υγρού από τα τριχοειδή αγγεία, το οποίο μπορεί να σχηματίσει υγρό στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Η συνέχιση της ανάβασης σε μεγάλα υψόμετρα χωρίς τον κατάλληλο εγκλιματισμό μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακά σοβαρές ασθένειες, ακόμα και στο θάνατο.

K2, 8.611m​


Εγκλιματισμός
Η κύρια αιτία των ασθενειών του υψομέτρου είναι ότι ανεβαίνετε πολύ ψηλά πολύ γρήγορα. "Δοσμένου χρόνου" το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη μείωση των μορίων του οξυγόνου σε ένα ορισμένο υψόμετρο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως εγκλιματισμός, και συνήθως θέλει 1-3 μέρες σ' αυτό το υψόμετρο. Για παράδειγμα, εάν ανεβείτε στα 3.000 μ. και μείνετε πολλές μέρες σ' αυτό το υψόμετρο το σώμα σας εγκλιματίζεται στα 3.000 μ. Εάν ανεβείτε στα 3.650 μ. το σώμα σας πρέπει να ξαναεγκλιματιστεί. Μερικές αλλαγές γίνονται στο σώμα έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με μειωμένο οξυγόνο:

  • Το βάθος της αναπνοής αυξάνεται
  • Η πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες αυξάνεται
  • Το σώμα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, για να αποφέρουν οξυγόνο.
  • Το σώμα παράγει περισσότερα ένζυμα, που διευκολύνουν την απελευθέρωση του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη των ιστών του σώματος.

Πρόληψη της ασθένειας του υψόμετρου
Για την πρόληψη της ασθένειας του βουνού απαιτούνται 2 βασικά πράγματα. Κατάλληλος εγκλιματισμός και προληπτική θεραπεία.
Κατάλληλος εγκλιματισμός:

  • Εάν είναι δυνατόν μην πετάτε ή οδηγείτε σε μεγάλο υψόμετρο. Αρχίστε κάτω από τα 3.000 μ. και περπατήστε προς τα πάνω.
  • Εάν πετάξετε ή οδηγήσετε, μην παρακουράζετε τον εαυτό σας και μην ανεβείτε ψηλότερα τις πρώτες 24 ώρες.
  • Εάν πηγαίνετε πάνω 3.000 μ. αυξήστε το υψόμετρο κατά 300 μ. την ημέρα και για κάθε 900 μ. προς τα πάνω ξεκουραστείτε μια μέρα.
  • "Σκαρφάλωσε ψηλά, κοιμήσου χαμηλά". Αυτό είναι το γνωμικό που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες. Μπορείτε να ανεβείτε περισσότερο από 300 μ. σε μια μέρα, εφόσον επιστρέψετε προς τα πίσω και κοιμηθείτε σε χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Εάν αρχίσετε να δείχνετε συμπτώματα συνηθισμένης ασθένειας υψομέτρου μην πηγαίνετε υψηλότερα, έως ότου μειωθούν τα συμπτώματα.
  • Εάν αυξηθούν τα συμπτώματα, πηγαίνετε κάτω, κάτω, κάτω!
  • Έχετε υπόψη σας ότι ο ρυθμός εγκλιματισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην ομάδα σας έχουν εγκλιματιστεί κανονικά προτού πάτε ψηλότερα.
  • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Ο εγκλιματισμός συχνά συνοδεύεται με χάσιμο υγρών, γι' αυτό πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, το λιγότερο 3-4 λίτρα την ημέρα. Τα ούρα πρέπει να είναι άφθονα και καθαρά.
  • Ηρεμήστε. Μην παρακουράζετε τον εαυτό σας όταν φθάνετε για πρώτη φορά σε υψόμετρο. Ελαφρές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερες απ' ό,τι ο ύπνος, γιατί η αναπνοή μειώνεται κατά τον ύπνο και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
  • Αποφύγετε αλκοόλ, κάπνισμα, και άλλα καταθλιπτικά ή καταπραϋντικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των βαρβιτουρικών, ηρεμιστικών, υπνωτικών χαπιών. Αυτά μειώνουν επιπλέον την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συμπτωμάτων.
  • Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (πάνω από 70% των θερμίδων σας από αυτούς) όσο είστε σε υψόμετρο.
  • Ο εγκλιματισμός εμποδίζεται από αφυδάτωση, υπερπροσπάθεια, αλκοόλ και καταπραϋντικά.

Mont Blanc, 4.810m​


Προληπτική θεραπεία
Η Acetazolamide (όπως το Diamox) σας επιτρέπει να αναπνέετε γρηγορότερα, ούτως ώστε μεταβολίζεται περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην λίγη οξυγόνωση. Αυτό βοηθά ειδικά τη νύχτα, όπου η αναπνοή είναι πιο αργή. Επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει το Diamox, συνιστάται να αρχίσετε να το παίρνετε 24 ώρες πριν πάτε σε υψόμετρο, και να το συνεχίσετε το λιγότερο για 5 ημέρες σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η σύσταση της Ιατρικής Κλινικής του Συνδέσμου Διάσωσης των Ιμαλαΐων είναι 125 mg, δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). (Η κανονική δόση ήταν 250 mg, αλλά έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά με μικρότερη δόση, αν και ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 250 mg).
Πιθανές παρενέργειες είναι το μυρμήγκιασμα των χειλιών και των ακροδακτύλων, θόλωμα στην όραση και αλλοίωση της γεύσης. Αυτές οι παρενέργειες μπορούν να μειωθούν με τη δόση των 125 mg και να σταματήσουν με τη διακοπή του.
Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για συνταγή. Το Diamox είναι φάρμακο σουλφαμίδης, και αυτοί που είναι αλλεργικοί στις σουλφαμίδες (πενικιλίνη) δεν πρέπει να παίρνουν Diamox. Είναι γνωστό επίσης ότι το Diamox προκαλεί δυνατές αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους χωρίς προϊστορία στις σουλφαμίδες.
Ο Frank Hubbel της SOLO συνιστά μια δοκιμαστική λήψη του φαρμάκου, πριν πάτε σε ένα απομακρυσμένο μέρος όπου είναι δύσκολο να θεραπευτεί οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας.
Τα στεροειδή (όπως το Dexamethasone) είναι ένα φάρμακο που μειώνει τα εγκεφαλικά και άλλα οιδήματα αντιστρέφοντας τις ενέργειες της Ασθένειας του Βουνού. Η κανονική δόση είναι 4 mg δυο φορές την ημέρα για μερικές μέρες, ξεκινώντας με την ανάβαση. Αυτό προλαβαίνει τα περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας του υψομέτρου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο με τη συμβουλή γιατρού για πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να συνδυαστεί με Diamox. Καμία άλλη θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί κατάλληλη για την πρόληψη της Ασθένειας του Βουνού

Οξεία ασθένεια βουνού
Πρόκειται για ασθένεια πολύ συνηθισμένη στα υψηλά υψόμετρα. Σε υψόμετρα άνω των 3.000 μ. το 75% των ανθρώπων θα έχει ελαφρά συμπτώματα. Το φαινόμενο της Ασθένειας του Βουνού εξαρτάται από το ύψος, το ρυθμό της ανάβασης και την ατομική ευαισθησία. Πολλοί άνθρωποι θα πάθουν ελαφρά Ασθένεια του Βουνού κατά τη διάρκεια του εγκλιματισμού. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 12-24 ώρες μετά την άφιξη σε υψόμετρο και αρχίζουν να ελαττώνονται την τρίτη μέρα. Τα συμπτώματα της ελαφράς Ασθένειας του Βουνού είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, κούραση, έλλειψη αναπνοής, ανορεξία, ναυτία, ανήσυχος ύπνος και μια γενική σωματική αδιαθεσία. Τα συμπτώματα τείνουν να γίνουν χειρότερα κατά τη νύχτα, όταν η αναπνοή μειώνεται. Η ελαφρά Ασθένεια του Βουνού δεν εμποδίζει στις καθημερινές δραστηριότητες και τα συμπτώματα γενικά σταματούν μέσα σε 2-4 ημέρες, καθώς το σώμα εγκλιματίζεται. Όσο τα συμπτώματα είναι ελαφρά και μόνο μία ενόχληση, η ανάβαση μπορεί να συνεχισθεί σε ήπιο τόνο. Όταν ανεβαίνετε καλό είναι να πείτε τα συμπτώματα της ασθένειάς σας στους συντρόφους σας. Η Ασθένεια του Βουνού θεωρείται ότι είναι ένα νευρολογικό πρόβλημα που προκαλείται από τις αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι βασικά μια ήπια μορφή εγκεφαλικού οιδήματος, μεγάλου υψομέτρου.

Elbrus, 5.642m​


Βασική θεραπεία της ασθένειας του βουνού
H μόνη θεραπεία είναι είτε ο εγκλιματισμός είτε η κατάβαση. Τα συμπτώματα της ήπιας Ασθένειας του Βουνού μπορούν να θεραπευθούν με παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και με Diamox. Και τα δυο βοηθούν να μειωθεί η οξύτητα των συμπτωμάτων, αλλά να θυμάστε ότι μειώνοντας τα συμπτώματα δεν γιατρεύεται το πρόβλημα (βλέπε Diamox στην προληπτική θεραπεία).

Μεσαία ασθένεια του βουνού

Η μεσαία Ασθένεια του Βουνού περιλαμβάνει οξύ πονοκέφαλο που δεν σταματά με παυσίπονα, ναυτία και εμετό, αυξάνοντας την αδυναμία και την κούραση, βραχεία αναπνοή και μειωμένο συντονισμό (αταξία). Η κανονική δραστηριότητα είναι δύσκολη, αν και ο ασθενής μπορεί ακόμα να περπατήσει μόνος του. Σ' αυτό το στάδιο μόνο προχωρημένη θεραπεία ή κατάβαση μπορεί να αντιστρέψει το πρόβλημα. Η κατάβαση ακόμη και για λίγα μέτρα (70-100) μπορεί να βοηθήσει, και οριστική βελτίωση θα φανεί σε κατάβαση 300-600 μ. Με παραμονή 24 ωρών σε χαμηλό υψόμετρο θα έχει σημαντική βελτίωση. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλό υψόμετρο μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα (μέχρι 3 μέρες). Σ' αυτό το στάδιο, ο ασθενής έχει εγκλιματιστεί σ' αυτό το υψόμετρο και μπορεί ν' αρχίσει ν' ανεβαίνει πάλι. Το καλύτερο τεστ για την μεσαία Ασθένεια του Βουνού είναι να βάλετε τον ασθενή να περπατήσει σε "μια ευθεία γραμμή". Σαν ένα τεστ νηφαλιότητας. Ένα άτομο σε αταξία δεν θα μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει αμέσως κατάβαση. Είναι σημαντικό να κατεβεί ο ασθενής πριν η αταξία φθάσει στο σημείο που να μην μπορεί να περπατήσει μόνος του.

Οξεία ασθένεια του βουνού
H oξεία Ασθένεια του Βουνού παρουσιάζει μια αύξηση στην οξύτητα των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, περιλαμβάνοντας βραχεία αναπνοή κατά την ανάπαυση, ανικανότητα στο περπάτημα, μείωση του διανοητικού επιπέδου και ανάπτυξη υγρού στους πνεύμονες. Η οξεία Ασθένεια του Βουνού χρειάζεται άμεση κατάβαση σε χαμηλότερο υψόμετρο 600-12.000 μ.

Υπάρχουν 2 άλλες οξείες μορφές ασθενείας υψομέτρου.
α. Το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου και
β. Το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (HAPE).
Οι δύο αυτές συμβαίνουν λιγότερο συχνά, ειδικά στα άτομα που δεν έχουν εγκλιματιστεί. Όταν συμβούν, είναι συνήθως σε ανθρώπους που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα και πολύ ψηλά ή πηγαίνουν πολύ ψηλά και μένουν εκεί. Η έλλειψη οξυγόνου έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού μέσω των τριχοειδών αγγείων είτε μέσα στους πνεύμονες είτε στον εγκέφαλο.

Πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου
Το Πνευμονικό Οίδημα προέρχεται από τη δημιουργία υγρού στους πνεύμονες. Το υγρό στους πνεύμονες εμποδίζει την πραγματική ανταλλαγή οξυγόνου. Καθώς η κατάσταση γίνεται περισσότερο οξεία, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μειώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κυάνωση, σε εξασθενημένη εγκεφαλική λειτουργία και θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραχεία αναπνοή, ακόμη και στην ξεκούραση, σφίξιμο στο στήθος, κούραση, αίσθημα ασφυξίας κατά τη νύχτα, αδυναμία και επίμονο βήχα που προκαλεί άσπρο, νερωμένο ή αφρώδες υγρό. Σύγχυση και παράλογη συμπεριφορά είναι σημάδια ότι το οξυγόνο που φθάνει στον εγκέφαλο δεν επαρκεί. Μια από τις μεθόδους για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας για Πνευμονικό Οίδημα είναι να ελέγξετε το χρόνο ανάκτησης μετά από εξάσκηση. Εάν ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής σας ηρεμεί σε Χ δευτερόλεπτα μετά από άσκηση, αλλά στο υψόμετρο ο χρόνος ανάκτησης είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί να σημαίνει ότι σχηματίζεται υγρό στους πνεύμονες. Στις περιπτώσεις του Πνευμονικού Οιδήματος, η άμεση κατάβαση στα 600-1.2000 μ. είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οποιοσδήποτε που υποφέρει από Πνευμονικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία.

Εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου
To Εγκεφαλικό Οίδημα προέρχεται από το πρήξιμο των ιστών του εγκεφάλου από την διαρροή υγρού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έλλειψη συντονισμού (αταξία), αδυναμία και μειωμένο επίπεδο συναίσθησης, που περιλαμβάνει αποπροσανατολισμό, χάσιμο μνήμης, παραισθήσεις, ψυχωτική συμπεριφορά και κώμα. Συνήθως συμβαίνει μετά από μια εβδομάδα ή περισσότερο σε μεγάλο υψόμετρο. Οξείες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο αν δεν αντιμετωπισθούν αμέσως. Ένα άμεσο μέτρο είναι η κατάβαση στα 600-1.200 μ.
Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να δοθούν για θεραπεία επί τόπου, αλλά αυτά προϋποθέτουν να είστε εκπαιδευμένοι στη χρήση τους. Οποιοσδήποτε υποφέρει από Εγκεφαλικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία. Η αναπνοή οξυγόνου μειώνει τα αποτελέσματα των ασθενειών του υψομέτρου.

Σακούλα gamow

Αυτή η έξυπνη εφεύρεση έχει αλλάξει τελείως την επί τόπου θεραπεία των ασθενειών του υψομέτρου. Η σακούλα είναι βασικά ένας σφραγισμένος θάλαμος με μία αντλία. Ο ασθενής τοποθετείται μέσα στη σακούλα και φουσκώνεται. Φουσκώνοντας την σακούλα με αέρα, αυξάνεται αποτελεσματικά η συγκέντρωση του οξυγόνου και με αυτό τον τρόπο δίνεται η εντύπωση ότι ο ασθενής πήγε σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε λιγότερο από 10 λεπτά η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ανταποκρίνεται σε 900-1.500 μ. χαμηλότερο υψόμετρο. Μετά από 1-2 ώρες μέσα στη σακούλα το σώμα του ασθενή θα έχει "τεθεί ξανά" σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό κρατάει μέχρι 12 ώρες έξω από τη σακούλα, χρόνος που θεωρείται ικανός για να πάει ο ασθενής σε χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να συνεχίσει τον περαιτέρω εγκλιματισμό του. Η σακούλα με την αντλία ζυγίζει περίπου 6,3 κιλά και μεταφέρεται τελευταία στις περισσότερες αποστολές σε μεγάλα υψόμετρα.

Περιοδικές αναπνοές
Πάνω από τα 3.000 μ. οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται μια περιοδική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή σαν CHEYENE-STOKES. Αυτό αρχίζει με μερικές αβαθείς αναπνοές και αυξάνεται σε αναστεναγμούς που μετά σταματούν απότομα. Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει τελείως για μερικά δευτερόλεπτα και μετά η αβαθής αναπνοή αρχίζει πάλι. Κατά τη διάρκεια που η αναπνοή σταματά, ο άνθρωπος συχνά γίνεται ανήσυχος και μπορεί να ξυπνήσει με ένα ξαφνικό αίσθημα ασφυξίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασθενήσει τον ορειβάτη. Η Acetazolamide βοηθά στην ανακούφιση της περιοδικής αναπνοής. Αυτός ο τύπος αναπνοής δεν θεωρείται αφύσικος σε μεγάλα υψόμετρα. Όμως εάν συμβεί πρώτα κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας (άλλης από την ασθένεια του υψομέτρου) ή μετά από ένα τραυματισμό (ειδικά τραυματισμό στο κεφάλι) μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής διαταραχής.

Πηγές (βιβλιογραφία)

  1. Mountain Sickness, Peter Hackett, The Mountaineers, Seattle, 1980
  2. High Altitude Illness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
  3. The Use Of Diamox in the Prevention of Acute Mountain Sickness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
  4. The Outward Bound Wilderness First Aid Handbook, J. Isaac and P. Goth, Lyons & Burford, New York 1991.
  5. Medicine for Mountaineering, Fourth Edition, James Wilkerson, Editor, The Mountaineers, Seattle, 1992.
  6. Gamow Bags - can be rented from Chinook Medical Gear, 100 Arapahoe Avenue, Suite 10, Boulder, CO 80302, 303-444-8683.
  7. Altitude Illness Prevention & Treatment, Steven Bezruchka, The Mountaineers Seattle, 1994.
  8. Going Higher, Charles Houston, Little Brown, 1987
  9. High Altitude Sickness and Wellness, Charles Houston, ICS Books, 1995
  10. High Altitude Medicine and Physiology, Ward Milledge, West, Chapman and Hall, New York 1995.
 

giwrgos

Member
Μηνύματα
270
Likes
508
Επόμενο Ταξίδι
Περου,Περου,Περου,Περου..
Ευχαριστω πολυ ολους σας,πραγματικα με εχετε βοηθησει πολυ στο να μαθω καποια πραγματα που ηθελα!!να σται καλα..
Βεβαια,ισως ειμαι λιγο υπερβολικος στο θεμα αυτο,αλλα ειναι απορρεια της θελησης να παω εκει!!
Μαλλον θα παμε πρωτα Περου και μετα Βολιβια(με το versus,αρχες αυγουστου) και καταλαβαινετε οτι απο το εξωτικο δευτερο ποδι της χαλκιδικης να βρεθεις σε μια αλλη ηπειρο,να εχεις δωσει τοσα λεφτα και να μην την παλευεις λογω αναπνοης ειναι λιγο τραγωδια!!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.472
Likes
7.935
"Το βιβλίο αυτό έχει γραφεί από ανθρώπους που τους αρέσει να ανεβαίνουν στα βουνά και τους ενδιαφέρει η ιατρική επιστήμη, ιδιαίτερα καθώς αυτή μπορεί να δώσει απαντήσεις σε συμβάντα που προκύπτουν σε μεγάλο υψόμετρο".

Μεταφρασμένο στα ελληνικά!


 
Last edited by a moderator:

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ευχαριστω πολυ ολους σας,πραγματικα με εχετε βοηθησει πολυ στο να μαθω καποια πραγματα που ηθελα!!να σται καλα..
Βεβαια,ισως ειμαι λιγο υπερβολικος στο θεμα αυτο,αλλα ειναι απορρεια της θελησης να παω εκει!!
Μαλλον θα παμε πρωτα Περου και μετα Βολιβια(με το versus,αρχες αυγουστου) και καταλαβαινετε οτι απο το εξωτικο δευτερο ποδι της χαλκιδικης να βρεθεις σε μια αλλη ηπειρο,να εχεις δωσει τοσα λεφτα και να μην την παλευεις λογω αναπνοης ειναι λιγο τραγωδια!!

Γιώργο δεν νομίζω πως εχεις να φοβηθείς ιδιαίτερα, εκτος αν εχεις κάποιο ιστορικό.
Στις πληροφορίες που σου δωσε νωρίτερα ο συνονόματός σου, εκτός απ τους 75-80ρηδες, υπήρχε και ο... βαρυκόκκαλος ( πάνω απο 150 κιλά) που ήταν κι ο μονος που απ τη Λα Παζ ανεβηκε στο Τσακαλτάγια ( γυρω στα 5300μ. υψόμετρο).
Επομένως...βουρ στην απόλαυση.
Και μη μας πεις οταν γυρίσεις το κλασικό Σαλονικιώτικο:
Ωραίο το Περού, αλλά Χακιδική δεν είναι....
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Vagatos, όταν γυρίσει με το καλό ο giwrgos θα έχει την "αρρώστια" του Περού... και άστα giwrgo αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα!
 

giwrgos

Member
Μηνύματα
270
Likes
508
Επόμενο Ταξίδι
Περου,Περου,Περου,Περου..
Παιδια μακαρι να παω και να γυρισω με την "αρρωστεια" του Περου και να μη γιατρευεται με τιποτα!!
Το σιγουρο ειναι,φευγοντας για Λιμα,οτι στο αεροπλανο θα μου πουν να σκουπισω τα ποδια μου που θα ειναι μες την αμμο,απο τις μαγευτικες και εξωτικες παραλιες του δευτερου ποδιου της χαλκιδικης,φιλε μου vaganto:))
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.724
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom