Ζιμπάμπουε πληροφορίες για ζιμπάμπουε

giannis tsr

Member
Μηνύματα
7
Likes
0
Καλησπέρα παιδιά. Είμαστε ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος και εδώ και καιρό προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι στη Ζιμπάμπουε. Οποιαδήποτε πληροφορία θεωρείτε εσείς χρήσιμη θα ήταν καλοδεχούμενη; έχουμε βρει πληροφορίες για τους καταρράκτες, τα εθνικά πάρκα και για την ύπαρξη μιας λίμνης. Εκτός απ' αυτά τι άλλο θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε; Μήπως υπάρχει κάποια έρημος, και ποιες είναι οι αποστάσεις μεταξύ της πρωτεύουσας και των αξιοθέατων; Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα επίσκεψης κάποιας ιθαγενούς φυλής; Θα θέλαμε πληροφορίες και για το επικρατές πολίτευμα, αλλά και για θέματα γενικότερης ασφάλειας και υγιεινής ( πόσιμο νερό, τι τρώμε, τρόπος υποδοχής των λευκών, πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια, τρωκτικά ή φίδια; ) Είμαστε φοιτητές ψυχολογίας και κτηνιατρικής, οπότε θέματα σχέσεων με τους ντόπιους αλλά και τους ιθαγενείς πληθυσμούς, καθώς επίσης και τα είδη των άγριων αλλά και των εκτρεφομένων ζώων που μπορούμε να συναντήσουμε εκεί είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μας.
Αντώνη, μπράβο για το θάρρος, αλλά και τη μοναδική εμπειρία που κατάφερες να ζήσεις στη Ζιμπάμπουε. Είδαμε φοβερές φωτογραφίες! Ως πιο έμπειρος σε τέτοιο ταξίδι θα μας ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. Από ό,τι θυμόμαστε πήγες φθινόπωρο, εμείς σκεφτόμαστε να κλείσουμε αρχές Αυγούστου. Τι καιρό να περιμένουμε; Ψάξαμε και το mail σου αλλά δε μπορέσαμε να το βρούμε... Περιμένουμε λοιπόν με πολύ καλή διάθεση τις προτάσεις τις δικές σου, αλλά και όλων των υπολοίπων.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων...
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Γιάννη, καλώς ήρθε στο φόρουμ!
Για τα πιο άμεσα πρακτικά ζητήματα, ελπίζω να σου απαντήσει ο Antonis που ταξίδεψε στην Ζιμπάμπουε σχετικά πρόσφατα. Προσωπικά έχω πάει πριν μια δεκαετία, κατά συνέπεια θα περιοριστώ σε πιο γενικά στοιχεία που μπορούν να έχουν κάποια διαχρονική αξία.
1. Η επίσκεψη έγινε τον Αύγουστο του 2003, δηλαδή στην καρδιά του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο, εποχή ιδανική για την περιοχή: Καιρός ξηρός, καταγάλανοι ουρανοί, με σχετική δροσούλα το βράδυ.
2. Μέσο μετακίνησης: 4χ4 με πλήρη κατασκηνωτικό εξοπλισμό. Μόνος περιορισμός ... το καύσιμο, που εκείνη την εποχή τουλάχιστον ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Έτσι φουλάραμε στην Μποτσουάνα, και με διπλό ρεζερβουάρ και επιπλέον 2 εικοσάλιτρα μπιτόνια εξασφαλίσαμε καμιά χιλιάδα χιλιόμετρα αυτονομίας.
3. Διαδρομή: Είσοδος από Μποτσουάνα / Βικτόρια Φολς (κι από τις δυο πλευρές Ζιμπάμπουε-Ζάμπια / Βόλτα στο Λίβινγκστον στην Ζάμπια και επιστροφή στη Ζιμπάμπουε / Λίμνη Καρίμπα και επίσκεψη στα χωριά των Τόνγκα κατά μήκος της διαδρομής / Μπουλαγουαγιο / Εθνικο Πάρκο Ματόπος . Στο Μπουλαγουάγιο καταφέραμε και βρήκαμε καύσιμο στη μαύρη αγορά, κι έτσι μπορέσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι για Μασβίνγκο / επίσκεψη στην Great Zimbabwe / και τέλος πέρασμα των συνόρων για Νότια Αφρική από BeitBridge.
4. Λόγω της πολιτικής κατάστασης και του δυτικού μποϊκοτάζ, η χώρα είχε περίπου ανύπαρκτο τουρισμό (δεν νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε) με μοναδική εξαίρεση, την περιοχή των Βικτόρια Φολς (αλλά και πάλι μιλάμε για μικρό αριθμό επισκεπτών, κυρίως από Ν. Αφρική).

Κατά τα λοιπά, θα κάνω ένα υποχρεωτικό διάλειμμα γι απόψε καθώς ετοιμάζομαι να βγω, αλλά υπόσχομαι να επανέλθω αύριο με πρόσθετες λεπτομέρειες γύρω από τις περιοχές που επισκεφτήκαμε.
 

emantas

Member
Μηνύματα
30
Likes
76
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια 1015 χιλιομετρα στ
Καλησπέρα, σε πρωτη φαση θα ήθελα να μας πεις πως θα κινηθεις εκεί; εννοώ με τι πας; με αμάξι,μηχανή;
 

giannis tsr

Member
Μηνύματα
7
Likes
0
Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το καλωσόρισμα. :) Κοίτα εμείς σκοπεύουμε να μετακινούμαστε με αμάξι. Βασικά, η αλήθεια είναι πως το ταξίδι το κανονίζουμε μ' ένα συμφοιτητή μας, τον Freddy, ο οποίος κατάγεται από τη Ζιμπάμπουε. Θα μου πείτε τώρα γιατί δε ρωτάς κατευθείαν τον ίδιο. Απλά ο Freddy ως ντόπιος ίσως να θεωρεί κάποια πράγματα δεδομένα και να μη μπορεί να μας συμβουλεύσει όπως άλλοι που έκαναν το ίδιο ταξίδι. Επίσης, isabelle πως ακριβώς να φανταζόμαστε το χειμώνα εκεί; με βάση τα δικά μας δεδομένα; Εσένα πως σου φάνηκε συνολικά το ταξίδι σου στη Ζιμπάμπουε;
Παιδιά ευχαριστούμε και πάλι για την άμεση ανταπόκριση σας και ελπίζουμε στο εξής να μοιραστούμε μαζί σας πολλές όμορφες εμπειρίες
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Επανέρχομαι!
Σχετικά με τα ερωτήματά σου:
1. Χειμώνας στις περιοχές που κινηθήκαμε σημαίνει ανοιξιάτικος καιρός την ημέρα + φλις για το βράδυ
2. Έρημος ούτε για δείγμα
3. Υγιεινή: οι συνηθισμένες προφυλάξεις που επιβάλονται σε όλα τα ταξίδια, ήτοι νερό εμφιαλωμένο και όχι ωμά λαχανικά εκτός και τα πλένεις ο ίδιος με νερό δικό σου (εμείς αυτό κάναμε καθώς τις περισσότερες φορές μαγειρεύαμε μόνοι μας).
4. Μαλάρια: Την εποχή που θα πας (χειμώνας = ξερή εποχή) οι κίνδυνοι είναι αρκετά μειωμένοι. Το αν θα πάρεις malarone ή όχι είναι θέμα δικής σου επιλογής σε συνεννόηση με κάποιον σχετικό γιατρό. Κατά τα λοιπά επιβάλλεται να τηρείς τα αυτονόητα: εντομοαπωθητικό, μακρυμάνικα τις επικινδυνες ώρες (δύση-ανατολή), ύπνος κάτω από κουνουπιέρα)
5. Πληθυσμός: Γενικά φιλικός, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές (εδώ ισχύει ο γενικός κανόνας όσο λιγότερος ο τουρισμός, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των αυθεντικών συνάντήσεων).
6. Ασφάλεια: Παρά τις αντίθετες κραυγές αποτροπής ("μην πάτε, θα σας φάνε") διαφόρων - κυρίως λευκών νοτιοαφρικανών είναι αλήθεια - δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα πουθενά. Και να σκεφτείς ότι ειδικά το 2003 η πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε ήταν ιδιαίτερα τεταμένη (είχαν μεσολαβήσει δολοφονίες λευκών φάρμερς από οπαδους του καθεστώτος).
7. Αξιοθέατα
Εννοείται ότι, με βάση και τη διαδρομή που έχω παραθέσει στο προηγούμενο ποστ, μπορώ να μιλήσω μόνο για το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
- Για τα Βικτόρια Φολς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μια μόνη "συμβουλη": Αν αντέχεις οικονομικά μη χάσεις με τίποτε την πτήση με διθέσιο (πιλότος+ένας επιβάτης) πάνω από τους καταρράκτες. Τότε είχαμε πληρώσει 100 $ για 45 λεπτά. Δεν είναι μόνο όσα θα δουν τα μάτια σου από ψηλά, είναι και αυτή η απίστευτη αίσθηση ελευθερία και άμεσης επαφής με το υπερθέαμα της φύσης καθως το ιπτάμενο καρυδότσουφλο είναι ανοιχτό από παντού. Περισσότερες λεπτομέρεις για την επίσκεψη στους καταρράκτες και την πτήση έχω γράψει εδώ:
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ 1 - ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΦΟΛΣ, Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΟΝΤΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
- Για τη διαδρομή προς τη λίμνη Καρίμπα: Την προτείνω ανεπιφύλακτα. Ωραία φύση, αυθεντικά χωριά και λευκός ούτε για δείγμα (το 2003. Τώρα δεν ξερω). Η φυλή Τόνγκα που εκτοπίστηκε από την κατασκευή του φράγματος πάνω στον Ζαμβέζη (εξ ου και μας προέκυψε η τεχνιτή λίμνη Καρίμπα) συνεχίζει εν πολλοίς να κρατάει τις παραδόσεις της, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διακόσμιση των σπιτιών και την γενικότερη αισθητική των χωριών. Σχετικά μπορείς να διαβάσεις εδώ:
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ 2, ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΓΚΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
- Μπουλαγουάγιο: Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Εξάλλου οι πόλεις δεν είναι το δυνατό σημείο της Αφρικής. Περνάς, επισκεπτεσαι το μουσείο σύγχρονης αφρικανικής τέχνης εν σ' ενδιαφέρει (προσωπικά μου άρεσε) και τραβάς για Ματόπος.
- Ματόπος: Εξαιρετικό εθνικό πάρκο, όχι για τα ζώα του (αν και βλέπεις μερικά) αλλά για τους παράδοξους βράχινους σχηματισμούς. Ελαφρύς αέρας από γουέστερν στην καρδιά της Αφρικής του Νότου. Δυστύχώς δεν έχω ανεβάσει στον σάιτ τίποτε σχετικό, αλλά άμα γκουγκλάρεις Ματόπος θα βρεις αρκετές σχετικές πληροφορίες.
- Μασβίνγκο: Ισχύει ότι και για το Μπουλαγουάγιο. Οι πόλεις δεν είναι το δυνατό σημείο της Αφρικής. Περνάς και τραβάς για Great Zimbabwe.
- Great Zimbabwe: δεδομένης της περίπου ανυπαρξίας αρχαιολογικών χώρων στην υποσαχάρια Αφρική, η Great Zimbabwe αποτελεί οπωσδήποτε μια αξιοσημείωτη ιδιαίτερότητα. Πέρα όμως απ' αυτό, ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι και για να πέφτεις κάτω (ούτε όμως και αδιάφορος). Σε συνδυασμό με τα ωραία περίχωρα, ας πούμε ότι η επίσκεψη αξίζει αν δεν σε βγάζει πολύ από το δρόμο σου.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε και απο εδώ!

Κατ'αρχήν να πώ ότι αυτό το ταξίδι είναι το Νο1 μου. Δυστυχώς απο κει και πέρα συγκρίνω τα πάντα με την Αφρική (συγκεκριμένα με τη Ζιμπάμπουε), ότι και να πώ είναι λίγο, είναι μοναδικό ταξίδι.

Τα βασικά φαντάζομαι θα τα ξέρεις. Βίζα βγάζεις στην είσοδο της χώρας. Είχαμε βγάλει ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν είμαι βέβαιος αν χρειάζεται 100%, ούτε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δε χρειάζεται κιόλας. Εμβόλια δε χρειάζονται, όσο για τα malarone είναι όπως λέει και η Ισαβέλλα δική σας επιλογή... άλλοι παίρνουν άλλοι οχι. Εγώ είχα πάρει.

Απ'ότι κατάλαβα διάβασες την ιστορία μου. Αυτό το πρόγραμμα ακολουθήσαμε. Αν είχα περισσότερο χρόνο, νομίζω αυτό που θα επέλεγα να προσθέσω είναι η λίμνη Καρίμπα.
Στην αρχή η πτήση μας ήταν για Χαράρε. Ευτυχώς ακυρώθηκε και αλλάξαμε, με αεροδρόμιο προσγείωσης τους Βικτόρια Φόλς. Αυτό βόλεψε απίστευτα όσον αφορούσε την ενοικίαση αυτοκινήτου. Δε βρίσκαμε λόγο -τελικά- να πάμε Χαράρε, εκεί μας είπαν συμβαίνουν τα περισσότερα επεισόδια, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε, τελικά εντελώς τυχαία μας ''έκατσε'' καλά.
Αν πάτε μέσω Χαράρε τελικά, θα πρέπει να υπολογίσετε το πρόσθετο κόστος για το drop off του αυτοκινήτου σε διαφορετική περιοχή. Εκτός αν επιστρέψετε... πολύ χάσιμο χρόνου. Θα δείτε... Όσον αφορά φυλές, δεν μπορώ να βοηθήσω καθώς δεν ασχοληθήκαμε.
Γενικότερα η ασφάλεια:
όπως έγραψα στην ιστορία μου, εκτός απο ένα μικρό συμβάν, δε νιώσαμε φόβο. Είχαμε ακούσει τόσα πολλά στην Ελλαδα πρίν πάμε, που ήμασταν σχεδόν τρομοκρατημένοι. Ευτυχώς αντιμετωπίσαμε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Ιδίως αν ήμουν με άλλον άντρα μαζί και όχι με γυναίκα θα ένιωθα ακόμη περισσότερο ασφαλής (αν και δεν ξέρω αν είναι καλό αυτό). Νερό πίναμε εμφιαλωμένο.

Απίστευτες εμπειρίες ήταν η βουτιά στους καταρράκτες, που νομίζω ότι Αύγουστο δεν μπορείτε να την κάνετε, όπως και το απλό: να κάθεσαι στο δεντρόσπιτο στο Hwange National Park και να γίνεται ασταμάτητη παρέλαση ζώων μπορστά στα μάτια σου, απλά απολαμβάνοντας τον καφέ σου στο μπαλκόνι του δωματίου σου... τι να λέμε! Πώς να ξεχάσεις τέτοιες εικόνες...; Πόσες ζωές πρέπει να περάσουν για να τις ξεχάσεις; Και θα μου πείς, γιατί να τις ξεχάσεις...

Τα γράφω πάλι κάπως μπερδεμένα γιατί είμαι απο ένα αργό netbook.

Πόσες μέρες έχετε συνολικά;

Επίσης για ενοικίαση αυτοκινήτου ελέγξε και το holidayautos.co.uk. Εμείς τότε απο εκεί βρήκαμε καλή τιμή και όλα πήγαν καλά. Βέβαια τώρα μπορεί να υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Ότι μα ότι θελήσετε, απο διαμονή, οτιδήποτε, συνεχίστε να ρωτ΄;τε. Θα βοηθήσω όπως μπορώ. Τα ξαναλέμε!
 

giannis tsr

Member
Μηνύματα
7
Likes
0
Καλησπέρα και από μένα παιδιά ( Αλέξανδρος). Θα ήθελα και γω με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθεια καθώς και για την αμεσότητα των απαντήσεών σας. Πραγματικά, οι εμπειρίες σας αποδεικνύονται σημαντικοί πυλώνες για τη διαμόρφωση του ταξιδιού μας. Προσωπικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
- Για να περάσουμε οδικώς από μια χώρα σε άλλη πρέπει να χουμε κάποια άδεια, χρειάζεται κάτι επιπλέον να συνεννοηθούμε με την πρεσβεία?
- Όσον αφορά της ερήμους, μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει καμία σε γειτονική χώρα κοντά στα σύνορα την οποία να μπορούμε να "πεταχτούμε" για κάποιες ώρες?
- Στο σαφάρι μπορείς να πλησιάσεις τα ζώα κοντά, ίσως και κάποια να τα ακουμπήσεις? Διότι από διάφορες φωτογραφίες στο διαδίκτυο μου δίνουν αυτή την εντύπωση.
- Υπάρχει περίπτωση να είδατε καμία φάρμα στη διαδρομή και αν ναι τι εκτρεφόμενα ζώα είχε εκεί?
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά θερμά για την πολύτιμη βοήθεια. Υποσχόμαστε όπως είπε και ο Γιάννης πολλές φωτογραφίες και πολλές νέες εμπειρίες στο φόρουμ :)
 

giannis tsr

Member
Μηνύματα
7
Likes
0
Αντώνη, ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σου. Αυτό με το δενδρόσπιτο και την παρέλαση των ζώων καρφιτσώθηκε στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή :) Και είμαι σίγουρος αυτό ακριβώς θα πει και ο φίλος μου ο Γιάννης σε λίγο που θα μπει να δει την απάντηση σου ;)
 

emantas

Member
Μηνύματα
30
Likes
76
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια 1015 χιλιομετρα στ
οι παραπανω με κάλυψαν πλήρως..το μονο που θα προσθέσω είναι πως καλό θα ταν να έκανες εκβολιο κίτρινου πυρετού και τύφου. το δεύτερο έχει γίνει συχνό φαινόμενο πλεον στην συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταιο καιρό.. δεν εχεις κανένα λογο ανησυχίας βέβαια γιατί κρουσματα εμφανίστηκαν κυρίως σε μικρά χωρια και συγκεκριμένες μερίδες ανθρώπων... άλλα κάνε το εμβόλιο καλού κακού. ;-)
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Να προσθέσω επίσης ότι δεν έχω ιδέα για το πέρασμα με όχημα απο χερσαία σύνορα απο χώρα σε χώρα, αφού εγώ πήγα αεροπορικώς. Όμως νομίζω δεν πάει πολύς καιρός που το έκανε ο toubiotis. Έχει γράψει διαφορες ιστορίες κατά καιρούς, δεν ξέρω αν έγραψε και για εκείνο το ταξίδι. Θα το ελέγξω.

Ξέχασα να πώ για τα βενζινάδικα. Εμάς έπεσε η πρώτη μέρα που οδήγησα Κυριακή και μετά δυσκολίας βρήκαμε. Τις υπόλοιπες μέρες όμως ήταν κανονικά, εφόσον έβρισκες, μη νομίζετε ότι έχει ανά 1 χιλιόμετρο. Αν πήγαινα ξανά, θα κανόνιζα να προμηθευόμουν έναν μπετόνι πάντως πλαστικό πχ απο το πρώτο βενζινάδικο και θα το είχα και εκείνο γεμάτο για περίπτωση ανάγκης. Όχι ότι είναι το πιο ασφαλές πράγμα, αλλά θα το κρατούσα για όσο λιγότερο διάστημα μπορούσα. Δηλαδή θα άδειαζα απο το μπετόνι στο ντεπόζιτο κάθε 30χλμ ας πούμε, οπότε θα άδειαζε και αυτό να μην το κουβαλάμε μαζί, θα γέμιζα και βενζίνη. Δε θυμάμαι τι ακριβώς γράφω στην ιστορία, πάντως βάλαμε βενζίνη στους Victoria Falls και βρήκαμε πάλι βενζινάδικο στο Bulawayo. Ενδιάμεσα μας έβαλε κάποιος απο μπετόνι ίσα ίσα για να μην ξεμείνουμε. Ξαναλέω ότι ήταν Κυριακή και ήταν όλα κλειστά, αλλιώς δε νομίζω ότι θα είχαμε πρόβλημα (όπως δεν είχαμε κατά την επιστροφή που ήταν καθημερινή/εργάσιμη ημέρα).

Νομίζω αν διαβάσω την ιστορία μου θα θυμηθώ κ άλλα να γράψω...
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Το μέλος που έλεγα πρίν ότι πήγε πρόσφατα σχετικά Ναμίμπια (στη Ναμίμπια είναι και η έρημος Namib-Naukluft National Park) είναι ο http://www.travelstories.gr/community/members/toumpiotis.1683/

Τώρα θυμήθηκα και με την πτήση πάνω απο τους καταρράκτες με ελικόπτερο. Αν υπάρχει αυτό που περιγράφει η Ισαβέλλα, επιλέξτε το, αφού διαρκεί περισσότερο. Η πτήση με το ελικόπτερο κοστίζει κάπου τόσο επίσης, όμως διαρκεί κανένα 15λεπτο. Δεν είναι αρκετό για να το ευχαριστηθείς. Έχεις το άγχος ότι ''τελειώνει'' απο τη στιγμή που μπαίνεις. Ενώ αν συγκρίνω με το παρά πάντε που έκανα στο Νεπάλ και διαρκούσε 40', εκεί είχα χρόνο να βγάλω φωτογραφίες, να το απολαύσω, να μη βγάλω φωτ/φίες και απλά να κάθομαι....καμία σχέση!

Αυτό είναι το δωμάτιο στο Hwange που έλεγα. Όχι ότι δεν άξιζε στο Matopos, ε; Μην τρλαθούμε. Να σου πώ, ενδεχωμένως αν δεν ήμουν με την αδερφή μου να έφτιαχνα άλλο πρόγραμμα ή να έμενα διαφορετικά και πιο οικονομικά. Πχ στο ίδιο camp στο Hwange έχει και σκηνές. Δεν ξέρω τι σκοπεύετε να ξοδέψετε. Επίσης, αν με έβαζες να ιαλέξω ένα εκ των δύο καταλυμάτων (στο Matopos ή στο Hwange) ίσως να έμενα στο κανονικό δωμάτιο στο Matopos. Στο Hwange, αν πάτε πχ στο ίδιο camp, μπορείς να κατέβεις στο view point που είναι για όλους και να πίνεις εκεί το καφεδάκι σου και να παρατηρείς τη λίμνη και ότι συμβαίνει γύρω απο αυτή...

Ποστ #116 στο παρακάτω λινκ για τη διαμονή μας στο Hwange:
http://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%92%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%E2%80%A6%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF-%CE%96%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B5-%CE%9D-%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE.34267/page-8
 

giannis tsr

Member
Μηνύματα
7
Likes
0
Ποπο έχει απίστευτα πράματα που μπορείς να κάνεις. Και αυτή η έρημος στη Ναμίμπια είναι καταπληκτική! Είδα κάτι φωτογραφίες που βρέχεται η έρημος από τον ατλαντικό! Μακάρι να μπορούσαμε να πάμε και κει.. ποιος ξέρει ίσως να γίνει, απλά χρειάζονται δυστυχώς πολλά χρήματα.. Η ζωή εκεί πως είναι? Ακριβή? Φθηνή? Και σε τι βαθμό συγκριτικά με την Ελλάδα (στα βασικά είδη όπως βενζίνες, τρόφιμα, νερά, ξενοδοχεία, είσοδος σε σαφάρι παρκς κλπ? Με αφορούν κυρίως οι βενζίνες για να δω κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο ένα τέτοιο ταξίδι και εκτός χώρας. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία είναι ακριβά? Γιατί θα χρειαστούν λογικά στις ενδιάμεσες στάσεις (Προφανώς ρωτάω για αυτά στη Ζιμπάμπουε, όπου και πήγατε, απλά θεωρώ και εκτός χώρας περίπου οι ίδιες τιμές θα ισχύουν). Αρχίζω να συμφωνώ μαζί σου Αντώνη, που είπες για Νο1 ταξίδι την Αφρική ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.804
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom