1984 Γαμήλιο ταξίδι 20 ημερών στη Κρήτη με μηχανή και σκηνή.

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Αφού ξυπνήσαμε το πρωί μαζέψαμε τα πράγματά μας από το δωμάτιο και φορτώσαμε τη μηχανή στερεώνοντας πολύ καλά τις αποσκευές μας. Κλασικά ΚιρΚορ και κινήσαμε για την συνέχεια του ταξιδιού μας.

Ακολουθήσαμε την διαδρομή Κνωσός-Πεζά-Αρκαλοχώρι-Δεμάτι- Κάτω Καστελιανά με ολιγόλεπτες στάσεις σε σημεία που είχαν κάποιο ενδιαφέρον και καταλήξαμε στην Παραλία Τσούτσουρος για ένα μπάνιο και ξεκούραση. Αφού φάγαμε μερικά σνακ που κουβαλούσαμε συνεχίσαμε την παραλιακή πορεία μας.

Ο δρόμος ήταν χωματόδρομος σε πολύ κακή κατάσταση με πέτρες. Στην παραλία Ληστής λίγο πριν τον Κερατόκαμπο (τι ονόματα!...θα έπρεπε να το περιμένω!...) σε μια ελαφρά κατηφόρα βρίσκει το πεντάλ του φρένου, μας φρενάρει απότομα, πέφτουμε ευτυχώς η ταχύτητα ήταν ελάχιστη και γλιτώσαμε με ελαφρούς μώλωπες στα πόδια.

Σηκώνουμε τη μηχανή, ελέγχω το πεντάλ και διαπιστώνω ότι έχει στραβώσει τόσο που να μην μπορεί να λειτουργήσει. Φυσικά δεν ήταν φρόνιμο να συνεχίσουμε μόνο με το μπροστινό φρένο, ούτε και υπήρχε προοπτική να περάσει κάποιος για βοήθεια.

Μετά από λίγη σκέψη αποφάσισα να κάνω ότι μπορώ για να το επαναφέρω. Δοκίμασα να τον χτυπήσω με πέτρα αλλά κανένα αποτέλεσμα. Η σύζυγος μου θύμισε ότι μέσα στο σάκο της σκηνής έχουμε ένα σφυρί για τα πασαλάκια. Ήταν το σωτήριο εργαλείο! Με εργαλείο το σφυρί και χρησιμοποιώντας ένα ξύλο που βρήκα τριγύρω και το χρησιμοποίησα σαν μοχλό κατάφερα να το φέρω σε πολύ καλή λειτουργική θέση.

Ανακουφισμένοι καβαλήσαμε πάλι την μηχανή και ακολουθώντας πάντα τους πιο παραλιακούς δρόμους φτάσαμε Ιεράπετρα αργά το απόγευμα αφού προηγουμένως προμηθευτήκαμε μερικές μπανάνες από την Άρβη.

Εντοπίσαμε ένα camping κοντά στην παραλία και αφού στήσαμε την σκηνή κάναμε ένα μπάνιο για να φύγει η σκόνη και ο ιδρώτας από πάνω μας κάναμε την βραδινή μας βόλτα στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ρωτήσαμε που μπορούμε να φάμε και μας πρότειναν μια ταβέρνα σε ένα ημιορεινό χωρίο, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι, λίγα χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Φτάνοντας στην ταβέρνα ήταν δύο παρέες ηλικιωμένων Γερμανών. Καθίσαμε και μείς, παραγγείλαμε νοστιμότατα παϊδάκια και ένα πολύ γευστικό μαγειρευτό.

Πιάνοντας συζήτηση με τον ιδιοκτήτη μας πληροφόρησε πως σε αυτό το χωριό οι Γερμανοί αγοράζουν ότι πουλιέται και πως τα περισσότερα σπίτια τους ανήκουν. Συνήθως παίρνουν τα εγκαταλελειμμένα ή μισογκρεμισμένα από οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει το χωριό, τα επισκευάζουν και μένουν είτε μόνιμα είτε για το καλοκαίρι. Να θυμίσω ότι βρισκόμαστε ακόμη στο 1984…

Χορτασμένοι και ξεκούραστοι κατηφορίσαμε προς την Ιεράπετρα. Όταν ανεβήκαμε η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 24 βαθμούς. Στις 12 το βράδι που επιστρέφαμε έπεσε στους 16.

Μόνο όσοι έχουν οδηγήσει μηχανή με 16 βαθμούς με κοντομάνικο (δεν είχαμε πάρει έστω αντιανεμικά μαζί) μπορούν να καταλάβουν τι κρύο φάγαμε μέχρι να φτάσουμε στα πεδινά και να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας… και όπως λένε στα σαλόνια ΤΟ ΔΑΓΚΩΣΑΜΕ!!!
(συνεχίζεται)

dammys

Member
Να πω μόνο ένα μεγάλο respect που έχεις φτάσει Τσούτσουρο (έχω πάει 1 φορά και έχω κάνει απόπειρες να πάω άλλες 2) και παραλία Ληστή 1 και Ληστή 2 (δεν τα κατάφερα ακόμα!) παρόλο που είμαι 20 χρόνια + στην Κρήτη. Βέβαια άλλες οι αντοχές του τότες και άλλες οι αντοχές του τώρα. Και το μυαλό βέβαια .Τώρα ο δρόμος είναι ζόρικος φαντάζομαι τότε θα ήταν απροσπέλαστος!
Έχω οδηγήσει Χαλκιδική και ξέρω καλοκαίρι με κοντομάνικο μέχρι να πιάσεις θάλασσα να ζεσταθείς...

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Να πω μόνο ένα μεγάλο respect που έχεις φτάσει Τσούτσουρο (έχω πάει 1 φορά και έχω κάνει απόπειρες να πάω άλλες 2) και παραλία Ληστή 1 και Ληστή 2 (δεν τα κατάφερα ακόμα!) παρόλο που είμαι 20 χρόνια + στην Κρήτη. Βέβαια άλλες οι αντοχές του τότες και άλλες οι αντοχές του τώρα. Και το μυαλό βέβαια .Τώρα ο δρόμος είναι ζόρικος φαντάζομαι τότε θα ήταν απροσπέλαστος!
Έχω οδηγήσει Χαλκιδική και ξέρω καλοκαίρι με κοντομάνικο μέχρι να πιάσεις θάλασσα να ζεσταθείς...
Ήταν δρόμος για εντούρο. Αφού τα καταφέραμε με την street φορτωμένη, ήταν πραγματικός άθλος. Είναι η παρορμητικότητα της νιότης...

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ευτυχώς παρ’ ότι κρυώσαμε πολύ μέχρι τρεμούλας και φοβηθήκαμε ότι θα αρρωσταίναμε ξυπνήσαμε ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια ολοήμερη περιήγηση στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, να κάνουμε μπάνιο στο Βάι (αμ, δε!) και να επιστρέψουμε Ιεράπετρα. Ήταν Κυριακή αυτό το κρατάμε.
Ξεκινήσαμε ακολουθώντας τον νότιο παραλιακό δρόμο προς Κουτσουνάρι, Καλό Νερό, Γούδουρα, Ζίρος, Ζάκρος, Παλαίκαστρο εννοείται με μικρές ολιγόλεπτες στάσεις όπου τελικά φτάσαμε στο Βάι την φημισμένη παραλία με τους φοίνικες.
Κατεβαίνουμε στην παραλία και περπατάμε ανάμεσα στους φοίνικες, θαυμάζοντας το μέρος ενώ ψάχναμε για το κατάλληλο σημείο να καθίσουμε για μπάνιο.
Καθώς προχωρούσαμε εγώ μπροστά και η σύζυγός μου πίσω παραμερίζοντας τα φοινικόφυλλα άφησα ένα απρόσεκτα με αποτέλεσμα να κτυπήσει ελαφρά την σύζυγό μου στο πρόσωπο και μάλιστα ένα αγκαθάκι καρφώθηκε στο λευκό του ματιού της.
Δεν φαινόταν σοβαρή βλάβη αλλά την ενοχλούσε αρκετά και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να την δει επειγόντως οφθαλμίατρος.
Πήραμε τον πιο σύντομο δρόμο για την Σητεία όπου ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε οφθαλμίατρο γιατί ήταν Κυριακή όπως έχω προαναφέρει.
Κινήσαμε λοιπόν για τον Αγ. Νικόλαο. Η διαδρομή ήταν μεγάλη. Σε κάποια στιγμή μου λέει δεν σταματάμε κάπου να φάμε και συνεχίζουμε; Αν δεν σε ενοχλεί πολύ ας σταματήσουμε είπα.
Στην πρώτη ταβέρνα που βρήκαμε με θέα το Αιγαίο πιάσαμε ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο και παραγγείλαμε κεφτεδάκια (τα θυμάμαι όχι μόνο για το γεγονός αλλά γιατί ήταν πολύ νόστιμα).
Περιμένοντας λοιπόν την παραγγελία της λέω θα κάνω μια προσπάθεια να σου βγάλω το αγκαθάκι. Είσαι τρελός μου λέει. Ας κάνουμε μια δοκιμή με ένα κομμάτι από χαρτοπετσέτα. Τελικά την έπεισα. Με πολύ προσοχή και ελαφριές κινήσεις κατάφερα να το βγάλω. Ήταν σχετικά εύκολο γιατί είχε χωθεί πλάγια και όχι κάθετα. Αμέσως είδε διαφορά και η ενόχληση ελαχιστοποιήθηκε. Μάλιστα δεν υπήρξε και κάποιο αιμάτωμα.
Κρίναμε πως δεν χρειαζόταν η άμεση πλέον επίσκεψη σε οφθαλμίατρο και θα το αποφασίζαμε την επόμενη μέρα που ήταν Δευτέρα.
Ανακουφισμένοι λοιπόν επιστρέψαμε στην Ιεράπετρα για ξεκούραση
Το πρόγραμμα της επόμενης μέρας θα το σχεδιάζαμε το πρωί ανάλογα με την συμπεριφορά του ματιού.
(συνεχίζεται)

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ξυπνήσαμε νωρίς, το μάτι της συζύγου ήταν πολύ καλά, ενοχλήσεις δεν είχε ούτε έδειχνε ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά, επομένως προγραμματίσαμε να επισκεφτούμε τον Αγ. Νικόλαο με το γραφικό γεφυράκι και συνεχίσαμε παραλιακά.
Εδώ θα αναφέρω μια επίσκεψη σε έναν ανεμόμυλο - νομίζω ότι ήταν σε αυτή τη διαδρομή, δεν είμαι σίγουρος -. Τον λειτουργούσε ένας γέρος μυλωνάς ο οποίος μας καλοδέχτηκε και μας εξήγησε τον τρόπο αλέσματος του σιταριού. Τον ευχαριστήσαμε και αποχαιρετιστήκαμε.
Κατευθυνθήκαμε προς την Ελούντα ενώ είχε ήδη μεσημεριάσει και το στομάχι άρχισε να παραπονιέται.
Ανακαλύψαμε ένα ταβερνάκι που είχε μια σκεπαστή εξέδρα μέσα στην θάλασσα. Παραγγείλαμε ψαράκια και την ώρα που γευματίζαμε πετούσαμε ψωμάκια στα κεφαλόπουλα που έκανα πάρτι δίπλα μας.
Αφού περπατήσαμε λίγο για να χωνέψουμε κατευθυνθήκαμε σε μια κοντινή παραλία για το απογευματινό μας μπάνιο.
Μετά το μπάνιο πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με στάση πάλι στον Αγ. Νικόλαο για καφέ και γλυκό.
Επιστρέψαμε στο camping, πληρώσαμε την διαμονή γιατί η αυριανή μέρα είχε προγραμματιστεί η επιστροφή μας με το βραδινό δρομολόγιο.
Σηκωθήκαμε πάλι νωρίς και αφού μαζέψαμε σκηνή, στρώματα, sleeping bag, κλπ. συμπράγκαλα τα φορτώσαμε στο Suzuki και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο.
Ελα ρε φίλε, δεν θα πάμε στον ΚιρΚορ για την αποχαιρετιστήρια μπουγάτσα; Φυσικά και πήγαμε.
Τις υπόλοιπες ώρες μέχρι την ώρα της αναχώρησης τις αναλώσαμε για βόλτες μέσα στο Ηράκλειο και στο Ενετικό Φρούριο.
Επιβιβαστήκαμε το βράδυ, πιάσαμε καναπέ (που λεφτά για καμπίνα) και ξημερώματα φτάσαμε Πειραιά και στη συνέχεια σπίτι μας στη Χαλκίδα.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ:
Λησμόνησα 2 επισκέψεις (ίσως και περισσότερες) και θα ήθελα να τις αναφέρω.
1. Την πρώτη μέρα αφού αποβιβαστήκαμε κατευθυνθήκαμε στους τάφους των Βενιζέλων και θαυμάσαμε την καταπληκτική θέα από το σημείο.
2. Όταν βρεθήκαμε στο Οροπέδιο του Λασιθίου επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο του Δικταίου Άντρου του οποίου όμως είδαμε μόνο την είσοδο μιάς και δεν επιτρεπόταν η επίσκεψη στο εσωτερικό.

Το ταξίδι αυτό ήταν μαγικό. Ατυχώς δεν έχω λογοτεχνική γραφή οπότε δεν κατάφερα να αποδώσω και τα συναισθήματα. Απλά ήταν μια καταγραφή (ή αφήγηση για να επιβεβαιώσω τον τίτλο που μου απονεμήθηκε εσχάτως) από την κατακερματισμένη μνήμη που απέμεινε μετά από 42 χρόνια.

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ;;; ΛΑΘΟΣ!!! Η ΤΡΕΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ! ΠΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!

Αφού φτάσαμε Χαλκίδα λοιπόν και μετρήσαμε τα μετρητά μας γιατί οι λογαριασμοί ήταν μηδενικοί τα βάλαμε κάτω και είδαμε ότι μας έπαιρνε για ένα μονοήμερο ταξίδι μέχρι την Θεσσαλονίκη για να επισκεφτούμε για πρώτη φορά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη φορά πήραμε το αγροτικό TOYOTA. Ξεκινήσαμε στις 4 το πρωί και φτάσαμε περίπου στις 10.
Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από την Έκθεση παρά το ότι ακριβώς δίπλα μου πέρασε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ εγώ έκανα όλα τα ξόρκια για να απωθήσω οποιοδήποτε κακό πνεύμα.
Απόγευμα αναχωρήσαμε και με αρκετές στάσεις για ξεκούραση φτάνοντας Χαλκίδα εντελώς άφραγκοι.
Την επόμενη μέρα μας περίμενε το μεροκάματο…

Τέλος ιστορίας. Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι είχαν την υπομονή να την διαβάσουν.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Το ταξίδι αυτό ήταν μαγικό. Ατυχώς δεν έχω λογοτεχνική γραφή οπότε δεν κατάφερα να αποδώσω και τα συναισθήματα. Απλά ήταν μια καταγραφή (ή αφήγηση για να επιβεβαιώσω τον τίτλο που μου απονεμήθηκε εσχάτως) από την κατακερματισμένη μνήμη που απέμεινε μετά από 42 χρόνια.
Μας μετέφερες πάρα πολύ ωραία τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα σου απ' αυτή την ρετρό εκδρομή πίστεψε με, τόσο, που ελπίζω και προσδοκώ για τις επόμενες αφηγήσεις. :)

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Μας μετέφερες πάρα πολύ ωραία τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα σου απ' αυτή την ρετρό εκδρομή πίστεψε με, τόσο, που ελπίζω και προσδοκώ για τις επόμενες αφηγήσεις. :)
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τα καλά σου λόγια.
Αλήθεια τώρα που μου μπήκε το μικρόβιο ήδη γράφω μια ιστορία για διακοπές με κοινωνικό τουρισμό στην Κεφαλονιά το 1985.

evaT

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Κάθε φορά, το επόμενο
Σ ευχαριστούμε! να γράψεις και για την Κεφαλονιά!

varioAthens

Member
Μέγας Συγγραφέας
Αυθορμητα, λογω του οτι ειναι γαμηλιο ταξιδι, μου ηρθε να γραψω "Να ζησετε!!!" ξεχνωντας προς στιγμην οτι εγινε 42 χρονια πριν... Ωστοσο τελικα και γιατι να μη το ευχηθω? Να ειστε γεροι και αγαπημενοι!!! Αντε πατε για μια ανανεωση ορκων τωρα!!!

Last edited:

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τα καλά σου λόγια.
Αλήθεια τώρα που μου μπήκε το μικρόβιο ήδη γράφω μια ιστορία για διακοπές με κοινωνικό τουρισμό στην Κεφαλονιά το 1985.
Να είστε πάντα καλά κ.Αντώνη! Εύχομαι μόνο τα καλύτερα και αναμένω και τις υπόλοιπες ταξιδιωτικές περιπέτειες σας :)

varioAthens

Member
Μέγας Συγγραφέας
Αυτή την Αμερικανιά πως τη γλυτώσαμε;
Καλο ειναι για να παραβρεθουν νεοι φιλοι που αποκτηθηκαν μετα τον γαμο και δεν ηταν καλεσμενοι την πρωτη φορα... συν τα παιδια του ζευγους... συν -οπως ελεγα καποτε- για να εχουμε δουλιτσα οι φωτογραφοι :haha:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.122
Μέλη
40.113
Νεότερο μέλος
Γιώργος.κ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα