- Ταξίδι-Όνειρο
- Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Σάββατο 23 Μαΐου: Ξημερώνει με ψιλόβροχο. Δεν πτοούμαι, ο ενθουσιασμός μου είναι στο maximum και ο χιλιομετρητής γράφει 113.460 μ. έως τον Καθεδρικό.
Σήμερα θα περπατήσω τα πρώτα 21 χλμ έως το Portomarin, όπου θα διανυκτερεύσω. Η πόλη στις 7.30 το πρωί δεν βιάζεται να ξυπνήσει αλλά οι πεζοπόροι βρίσκονται ήδη εκεί έξω.
Διασχίζω την γέφυρα … ποζάρω και … Buen Camino!
Οι πρώτες εικόνες είναι αυτές … Καλλιεργημένες εκτάσεις και απέραντα λιβάδια, που βόσκουν αγελάδες.
Μετά από λίγο η βροχή σταματάει και στο πρώτο χωριό εγώ κάνω στάση για πρωινό ενώ κάποιοι άλλοι θα προμηθευτούν το Credencial
το οποίο θα σφραγίζουν στη διαδρομή σε σημεία σαν αυτά…
Διάβαζα στις περιγραφές πως το τμήμα αυτό (Sarria – Portomarín) είναι δύσκολο με πολλές ανηφόρες. Όποιος έχει περπατήσει έστω και λίγο σε ελληνικό βουνό θα του φανεί παιδική χαρά! Το μονοπάτι είναι ως επί το πλείστον φαρδύ, με ομαλό έδαφος και μικρές υψομετρικές διαφορές. Το μόνο ζόρικο ήταν η ζέστη και το γεγονός ότι σε πολλά σημεία η ανηφόρα ήταν συνεχόμενη. Ειδικά από τις 11.00 και μετά το πράγμα δυσκόλευε, κυρίως εκεί που δεν είχε σκιά, καθώς εκτός από τα ξέφωτα, το μονοπάτι συχνά είναι παράλληλο με τον δρόμο για αρκετή απόσταση.
Το τοπίο όμως εναλλάσσεται και αποζημιώνει
Μια παρέα φασαριόζων Ισπανών νεαρών διαταράσσει την ησυχία του τοπίου. Φωνάζουν Viva Espagna και Viva el Rei. Τους σιγοντάρω και γινόμαστε παρέα
Ι
Με τις στάσεις, την κουβέντα και το χάζεμα φθάνω στο Portomarín κατά τις 3.00 μ.μ. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ένα σημείο κακοτράχαλο, το οποίο μπορεί κανείς να παρακάμψει ακολουθώντας την ποδηλατική διαδρομή – στα social το παρουσίαζαν σαν να ήταν άσκηση για κομάντο! Εγώ σιγά-σιγά το κατέβηκα μια χαρά.
Διασχίζω την γέφυρα, ανεβαίνω τα σκαλοπάτια που σε οδηγούν κατ’ ευθείαν στο κέντρο της πόλης και κάνω στάση για φωτογραφίες και παγωτό. Επίσης και τα σκαλοπάτια τα περιέγραφαν ως κάτι δύσκολο (ίσως επειδή ακολουθούσα threads που απευθύνονταν σε μεγαλύτερους σε ηλικία).
Για μένα ήταν εύκολο αλλά υπάρχουν και οι εναλλακτικές.
Το Portomarín και η Sarria ήταν οι ομορφότερες πόλεις που συνάντησα.
Δυο λόγια για το Portomarin: Περίπου 1.600 κάτοικοι. Το 1960 κατασκευάστηκε ένα φράγμα στον ποταμό Miño προκειμένου να δημιουργηθεί αποταμιευτήρας νερού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παλιό Portomarin να βυθιστεί και το χωριό να ξαναχτιστεί λίγο πιο πέρα. Τα ιστορικά κτίρια, όπως η Iglesia de San Pedro του 10ου αιώνα κ.α. μεταφέρθηκαν εδώ τούβλο-τούβλο.
Το οικογενειακό ξενοδοχείο που διανυκτέρευσα απείχε 2 χλμ από το κέντρο και ήταν εκτός μονοπατιού αλλά βρισκόταν ακριβώς πάνω στη λίμνη. Απόλαυσα το φαγητό μου παρατηρώντας τον ήλιο να δύει.
Οι φωτογραφίες μου δεν αποδίδουν αυτό που είδαν τα μάτια μου κι αν εξαιρέσω κάποια ρομαντικά γεύματα της νιότης μου, αυτό θα το θυμάμαι σαν κάτι ξεχωριστό. Ρομαντικό γεύμα με τον εαυτό μου λοιπόν!
Στο ίδιο ξενοδοχείο έτυχε να μένει κι ένα ζευγάρι Γάλλων που είχα γνωρίσει στον δρόμο νωρίτερα. Τι ωραία! Ήταν σαν να συνάντησα συγγενείς! Πριν χωρίσουμε τους ζήτησα να βγάλουμε μια selfie και δέχτηκαν ευχαρίστως.

πρόγραμμα: