Πολωνία Gdansk,Torun,Warsaw τον Μάιο του 2014

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Συνήθως κανονίζω τα ταξίδια μου είτε αργά την άνοιξη,είτε νωρίς το φθινόπωρο.Ο λόγος είναι ότι κόσμος είναι λιγότερος τότε και ο καιρός καλός,χωρίς πολλές βροχές.Σκεφτόμουν λοιπόν να ταξιδέψω στην Ιρλανδία αρχές Μαΐου.Είχα μάλιστα κλείσει και ξενοδοχείο(με δωρεάν ακύρωση ;) ) .Μέχρι που βλέπω πως τον Απρίλη ξεκινάει νέα πτήση η ryanair για Warsaw από Θεσσαλονίκη,και με τιμές εισιτηρίων στα 65 ευρώ το άτομο με επιστροφή!Αλλαγή σχεδίων λοιπόν.Η Ιρλανδία μεταφέρεται Οκτώβρη,ήρθε η ώρα του Gdasnk!Στην πραγματικότητα,αυτή η πόλη ήταν η αιτία του ταξιδιού...Είχα επισκεφτεί την Πολωνία(Zakopane,krakow,Dunajec με σχεδίες) ξανά τον Ιούλιο του 2013,και μαγεύτηκα...Αλλά βλέποντας φωτογραφίες του Gdansk κοντά στη Βαλτική,ήμουν σίγουρη ότι αυτή θα ήταν η αγαπημένη μου πολωνική πόλη...Και δεν διαψεύστηκα...
Κλείνω λοιπόν τα αεροπορικά με 65 ευρώ.Βρίσκω και τα ξενοδοχεία σε πολύ καλή τιμή.Το ταξίδι ετοιμάζεται...
To πρόγραμμα είχε ως εξής : Με το που φτάνουμε στην Πολωνία,άμεση αναχώρηση για Gdansk,που θα μας φιλοξενούσε για 3 νύχτες.Από εκεί θα επισκεπτόμασταν το Sopot και το κάστρο Malbork.Tην τέταρτη μέρα αναχώρηση για Βαρσοβία που θα μας φιλοξενούσε για τις επόμενες 4 νύχτες,με μια 7ώρη στάση στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη Torun ενδιάμεσα.Το πρωί της 8ης μέρας θα επιστρέφαμε πάλι στην Θεσσαλονίκη.
Πρώτη ημέρα:Πτήση και άφιξη στο Gdansk
Έτσι,το πρωί της 29ης Απριλίου βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Modlin της Βαρσοβίας.Δεν είναι το κυρίως αεροδρόμιο της πόλης,αλλά έχει πολλή καλή σύνδεση μαζί της.Είχαμε ήδη κλείσει μέσω διαδικτύου τα εισιτήρια με τη Modlin bus,στη τιμή των 10 ευρώ για τα 2 άτομα με επιστροφή.(Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το zlt.Χονδρικά θα σας πω ότι περίπου 20 zlt είναι 5 ευρώ.)Η διαδρομή μέχρι το μέγαρο Πολιτισμού όπου τερματίζει το λεωφορείο διαρκεί γύρω στα 50 λεπτά.Οι δρόμοι δεν είναι αυτοκινητόδρομοι και η συμφόρηση μεγάλη,προειδοποιούν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί...Οπότε καλό είναι να πάρετε τα μέτρα σας.
Το λεωφορείο μας φτάνει πολύ γρήγορα στο κέντρο της πόλης,στο μέγαρο πολιτισμού,όπου κατεβαίνουμε.Έχουμε στη διάθεση μας 3 ώρες μέχρι να πάρουμε το λεωφορείο για Gdank...Κάνουμε συνάλλαγμα σε ένα kantor.Τα kantor είναι τα τοπικά ανταλλακτήρια,αγοράζουν σε κανονικές τιμές και δε χρεώνουν προμήθεια.Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα πουθενά.
Έχουμε ώρα λοιπόν για μια μικρή πρώτη βόλτα στην περιοχή και επίσκεψη στο τουριστικό γραφείο όπου προμηθεύτηκαμε χάρτες και λοιπό υλικό.
Το λεωφορείο που θα μας μεταφέρει στο Gdansk είναι της Polski Bus.Καινούρια,καθαρά,άνετα,ασφαλή και ακριβέστατα στις ώρες τους.Ταξιδέψαμε 3 φορές συνολικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Κλείσαμε τα εισιτήρια και πάλι μέσω διαδικτύου,στην εκπληκτική τιμή των 35 zlt και για τους δυο μας!Ούτε 10 ευρώ για 2 άτομα για μια διαδρομή πέντε ωρών...
Παίρνουμε το μετρό ως τη στάση Mlociny από όπου αναχωρεί το λεωφορείο για Gdansk.Η σύνδεση είναι πολύ εύκολη(το μετρό μέχρι στιγμής έχει μία μόνο γραμμή).Επιβιβαζόμαστε και όλα κυλάν ομαλά...
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας προσφέρουν καφέ,γλυκίσματα,μέχρι και παγωτό!Το τοπίο γύρω είναι μονότονο αλλά συμπαθητικό.Ατελείωτες επίπεδες εκτάσεις,κατακίτρινες,μάλλον είναι ελαιοκράμβη...έτσι μοιάζει.

DSC_0345.JPG

Απέραντες κατακίτρινες εκτάσεις...

Στο νότο θυμάμαι τα τοπία ήταν πιο όμορφα...Στην Ostroda κάνουμε μια στάση μισάωρη για καφέ.Βορειότερα συναντάμε κάποιες λίμνες και κανάλια.Πρέπει να είναι τμήμα της περιοχής των λιμνών της Μαζουρίας. Περνάμε έξω από το Elblag,διάσημο για τις λίμνες του που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα καναλιών και ποταμών.Δυστυχώς,το κομμάτι Elblag-Ostroda είναι κλειστό για συντήρηση μέχρι και το 2015 όπως διάβασα και έτσι δεν θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε αυτή τη διαδρομή στις επισκέψεις μας ,όπως θα ήθελα...

DSC_0360.JPG

H περιοχή των λιμνών

Σύντομα φτάνουμε στο Gdasnk...
DSC_0379.JPG

Το λεωφορείο έχει μπει πια στην πανέμορφη πόλη,και οι πρώτες εικόνες το φωνάζουν...! :)

Το λεωφορείο σταματάει απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό.Επιτέλους,μετά από μια πολύ κουραστική μέρα,μπορούμε να ξεκουραστούμε...Το ξενοδοχείο μας είναι το Radisson Blue Gdansk 5*,σε μια καταπληκτική τοποθεσία πάνω στην Dluga,στην περίφημη βασιλική οδό.Μια μικρή πρώτη βόλτα στην πανέμορφη πόλη,ψάχνοντας εστιατόριο να φάμε.Δεν είμαστε για πολλά με τόση κούραση...
 
Last edited:

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Δεύτερη μέρα:Περίπατος στο Gdask

Η δεύτερη μέρα έχει φτάσει.Μετά το πρωινό μας βγαίνουμε για την πρώτη βόλτα μας στο ηλιόλουστο Gdansk.O καιρός είναι πολύ καλός.Η πόλη ετοιμάζεται για την πρωτομαγιά...Παντού υπάρχουν συμπαθητικές ηλικιωμένες κυρίες που πουλάν άνθη πασχαλιάς κυρίως,έναντι λίγων zlt...
Να πω και λίγα λόγια για την πόλη του Gdansk. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας,στη Βαλτική θάλασσα.Μαζί με το Sopot και τη Gdynia αποτελούν το λεγόμενο Tricity,ένα οικιστικό συγκρότημα τριών πόλεων.Ήταν μια από τις πόλεις που αποτελούσαν την περίφημη χανσεατική ένωση,ένα συνασπισμό πόλεων που είχε σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στη Βόρεια θάλασσα.Περιλάμβανε πόλεις στη Γερμανία,Σκανδιναβία και στις χώρες της βαλτικής.Στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της Πρωσίας.Το Gdansk είναι επίσης γνωστό και ως η ελεύθερη πόλη,ονομασία που προέκυψε με την συνθήκη των Βερσαλλιών . Ενώθηκε με την Πολωνία μετά το πέρας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου,και όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας,σχεδόν ισοπεδώθηκε από τους Ναζί.
Είναι η πόλη που γέννησε τον διάσημο αστρονόμο Ηevelius καθώς και η πόλη από όπου ξεκίνησε η απεργία στα ναυπηγία με πρωτεργάτη τον Βαλέσα,και τελικά οδήγησε στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.
Η αρχιτεκτονική της διαφέρει αισθητά από τις υπόλοιπες πόλεις της Πολωνίας,πιο νότια,όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες...
Συνεχίζω λοιπόν την αφήγησή μου με τη βόλτα μας στην πόλη.Με το που βγαίνουμε από το ξενοδοχείο,αντικρίζουμε την πανέμορφη οδό Dlugi,μέρος της βασιλικής οδού.

DSC_0293.JPG

Dlugi Targ

Πηγαίνουμε στη γέφυρα Κrowy για την πρώτη μας εικόνα του ποταμού Motlawa στο φως της μέρας

DSC_0263.JPG

Είναι η πιο γνωστή εικόνα του Gdansk.Διακρίνεται ο γερανός στο βάθος και η Green gate σε αναγεννησιακό φλαμανδικό ρυθμό.

DSC_0264.JPG

Πάνω στην γέφυρα Κrowy

DSC_0296.JPG

Θέα από την γέφυρα Zielony

Διασχίζουμε τη γέφυρα για να βρεθούμε στην απέναντι όχθη του ποταμού,περνώντας από ένα νησάκι,στο οποίο γίνονται έργα ανάπλασης και αποκατάστασης παλιών κτιρίων.

DSC_0332.JPG

H milk can gate πάνω στο νησάκι

DSC_0485.JPG

Tο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης

DSC_0489.JPG

Μερικές όμορφες εικόνες της Dlugie pobrseze

DSC_0342.JPG

DSC_0356.JPG
H μαρίνα

DSC_0398.JPG


DSC_0406.JPG
Έξω από το κτίριο της φιλαρμονικής

Επιστρέφουμε στην Dlugi Targ.Εδώ βρίσκονται κάποια από τα μεγαλοπρεπέστερα κτήρια όλης της πόλης...

DSC_0417.JPG

Dlugi Targ και στο βάθος ο πύργος του Δημαρχείου


DSC_0418.JPG

Περίτεχνες προσόψεις κτιρίων

DSC_0433.JPG

Περίτεχνες προσόψεις κτιρίων

DSC_0438.JPG

Το συντριβάνι του Ποσειδώνα μπροστά από το Artur court

DSC_0779.JPG


Περπατώντας στην Dluga Targ

Τα κτίρια της Dluga Targ είναι χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της πόλης,με ψηλές και στενές προσόψεις,πολύχρωμες και περίτεχνες.Πολλά από αυτά είναι μεσαιωνικά.

DSC_0470.JPG


Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Piwna

DSC_0552.JPG

Η γοτθικού ρυθμού St Mary,η μεγαλύτερη εκκλησία από τούβλο της Ευρώπης και η μεγαλύτερη της Πολωνίας.

DSC_0554.JPG

Το αναγεννησιακό Great Armoury,σε φλαμανδικό ρυθμό,για τη φύλαξη όπλων

DSC_0504.JPG

Piwna targ

Κατευθυνόμαστε τώρα προς την οδό Ducha με ένα μπαρόκ παρεκκλήσι.

DSC_0517.JPG


DSC_0513.JPG


DSC_0572.JPG

To μπαρόκ βασιλικό παρεκκλήσι (1678) και η St Mary

DSC_0573.JPG

St Nickola's church,η παλαιότερη εκκλησία της πόλης

DSC_0576.JPG

Η κλειστή αγορά της πόλης

DSC_0583.JPG

Η κλειστή αγορά και ο Jack's tower

DSC_0586.JPG

St Catherine's church

Τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη γραφική περιοχή της παλιάς πόλης του Gdansk.Εδώ η περιοχή διασχίζεται από το κανάλι Raduni που καταλήγει στον ποταμό Motlawa.Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος μύλος,το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη στους μεσαιωνικούς χρόνους.

DSC_0586.JPG

To κανάλι

DSC_0600.JPG


DSC_0607.JPG

Ο μεγάλος μύλος (1335)

DSC_0606.JPG

Εδώ βρίσκεται το παλιό δημαρχείο της πόλης (1585)σε ολλανδικό στυλ καθώς και το άγαλμα του αστρονόμου Hevelius που γεννήθηκε στην πόλη.

DSC_0602.JPG

Μια εικόνα του τμήματος αυτού της πόλης

DSC_0620.JPG

Ο μικρός μύλος

DSC_0649.JPG

Σπίτια πλάι στο κανάλι

Περπατώντας,φτάνουμε στο παλιό ταχυδρομείο.Εκεί βρίσκεται και το μνημείο των υπερασπιστών του ταχυδρομείου.Το μνημείο τιμά τους μαχητές που το Σεπτέμβρη του 1939 με σθένος αγωνίστηκαν επί 14 ώρες εναντίον του ναζιστικού στρατού Έχασαν τη νίκη μόνο μετά την πυρπόληση του κτιρίου.Λίγες μέρες μετά δολοφονήθηκαν.

DSC_0663.JPG

Το παλιό ταχυδρομείο

DSC_0618.JPG
Το μνημείο των υπερασπιστών του ταχυδρομείου

Συνεχίζοντας τον περίπατο φτάνουμε πάλι στον ποταμό Motlawa. Αυτή τη φορά από το κυρίως τμήμα της παλιάς πόλης.

DSC_0624.JPG
Ο δρόμος περιπάτου πλάι στον ποταμό στην παλιά πόλη

DSC_0629.JPG
Το κτίριο της φιλαρμονικής που βρίσκεται στο νησάκι στη μέση του ποταμού

DSC_0639.JPG

Άλλη μια εικόνα του ποταμού

DSC_0699.JPG

Στο βάθος διακρίνεται ο πύργος Swan .

DSC_0737.JPG

Στα αριστερά ο γερανός,απέναντι το ναυτικό μουσείο στις παλιές σιταποθήκες.

Ο γερανός του Gdansk(1442) είναι ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός γερανός λιμανιού στην Ευρώπη.Χρησιμοποιούνταν για την ανύψωση πλοίων,αλλά και ως πύργος και πύλη.

DSC_0745.JPG

Μια εικόνα της οδού Mariacka

DSC_0747.JPG

Μπροστά στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης

Συνεχίζοντας την πορεία μας,περνάμε πάλι από την Πράσινη Πύλη και βγαίνουμε στην Dlugi Targ.Μερικές ακόμη όμορφες εικόνες της βασιλικής οδού :

DSC_0756.JPG

Προσόψεις κτιρίων

DSC_0760.JPG

Το χρυσό σπίτι,το ομορφότερο σπίτι της βασιλικής οδού με τα κομψά αγάλματα

DSC_0762.JPG

Το δεύτερο σύμβολο της πόλης,το συντριβάνι του Ποσειδώνα(1615) και πίσω το Artur court,σπίτι των τεχνιτών και εμπόρων.Από τα ωραιότερα σε όλη την Ευρώπη στο είδος του.

DSC_0764.JPG

Περίτεχνα κοσμημένες προσόψεις κτιρίων

DSC_0771.JPG

Dluga Targ,το υπόλοιπο της βασιλικής οδού με το γοτθικό-αναγεννησιακό Δημαρχείο.

DSC_0781.JPG

Το σπίτι της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου(1487) που χρησίμευε για συγκεντρώσεις και ιερατικές τελετές.Δίπλα η χρυσή πύλη,αναγεννησιακού ρυθμού(1612)

DSC_0795.JPG

Η πύλη Wyzynna(1588),τμήμα των οχυρώσεων της πόλης και είσοδος στην πόλη.Από εδώ ως την Πράσινη πύλη εκτείνεται η βασιλική οδός.

DSC_0785.JPG

Το σπίτι των εκτελέσεων και ο πύργος της φυλακής.

Είμαστε πλέον κουρασμένοι από τη μεγάλη βόλτα.Είναι αργά το μεσημέρι και πηγαίνουμε κάπου για φαγητό.Τα εστιατόρια στο Γκντάνσκ είναι ακριβότερα από οπουδήποτε αλλού στην Πολωνία.Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε ακριβές χώρες,Σουηδία,βόρεια Γερμανία.Άλλωστε οι περισσότεροι τουρίστες είναι Γερμανοί και Νορβηγοί.Σε κάποιο καφέ μια παρέα Νορβηγών έκπληκτη άκουσε ότι είμαστε από την Ελλάδα.
Αφού τελειώνει το φαγητό μας,ξεκουραζόμαστε στο ξενοδοχείο πριν την απογευματινή μας βόλτα στο Sopot.Το δωμάτιο του ξενοδοχείου μας είναι πεντακάθαρο.Έχει θέα στον πύργο του Δημαρχείου.

DSC_0217.JPG


DSC_0218.JPG


DSC_0805.JPG

Από το παράθυρο του δωματίου.
 
Last edited:

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Δεύτερη μέρα:Aπογευματινή βόλτα στο Sopot.

Το απόγευμα πήγαμε στο σταθμό από όπου θα παίρναμε το τρένο για Sopot.Στην ουσία η γραμμή λειτουργεί ως προαστιακός.Αν θυμάμαι καλά,η διαδρομή είναι 20 λεπτά.Το εισιτήριο κοστίζει λιγότερο από 4 zlt.Το κεντρικό κτίριο είναι πανέμορφο!

DSC_0213.JPG

Ο κεντρικός σταθμός της πόλης του Gdansk

Το Sopot είναι ένα γνωστό θέρετρο της Πολωνίας στη Βαλτική.Βρίσκεται μεταξύ Gdasnk και Gdynia και αποτελεί μέρος της Tricity.Χαριτωμένο,πλάι στη θάλασσα αξίζει να αφιερώσετε ένα απόγευμα εδώ.Το πιο όμορφο σημείο του είναι ο μόλος μήκους 511 μέτρων,ο μεγαλύτερος ξύλινος στην Ευρώπη.Έχει είσοδο 5 zlt το άτομο .Η βόλτα ,πλάι στα κύματα που σκάνε και ο αέρας που δυναμώνει όσο απομακρύνεσαι,είναι πανέμορφη εμπειρία...
Μερικές εικόνες από το Sopot :

DSC_0663.JPG

To εκκεντρικό drunken house,επηρεασμένο από έργα του Gaudi

DSC_0825.JPG

Friends of Sopot square με το μεγάλο εμπορικό

DSC_0925.JPG

Friends of Sopot square

DSC_0834.JPG

Balneology Department

DSC_0840.JPG


DSC_0915.JPG

To συντριβάνι μπροστά από το Grand hotel

DSC_0845.JPG


DSC_0860.JPG


DSC_0683.JPG

Λευκές αμμουδιές της Βαλτικής...

DSC_0856.JPG

Περπατώντας πάνω στο μόλο

DSC_0688.JPG



DSC_0867.JPG
Στο βάθος το ξενοδοχείο Grand hotel

Στη Gdynia δεν πήγαμε,μιας και οι εικόνες που είχα δει δεν μου γέμισαν το μάτι...Μετά τη μικρή μας βόλτα και μια πεντανόστιμη πίτσα που φάγαμε σε κάποιο ιταλικό,επιστρέψαμε στο Gdansk.Ακόμη και το σούρουπο αυτή η πόλη δε χάνει τη μαγεία της...

DSC_0947.JPG

Ένα μνημείο στον σταθμό των τρένων για τα χιλιάδες εβραιόπουλα που εγκατέλειψαν την πόλη χωρίς επιστροφή...

DSC_0949.JPG

St Elisabeth's church,χτισμένη από τούβλο(1417)

DSC_0958.JPG

Το κανάλι Raduni

DSC_0976.JPG

Πλατεία Kobzdeja

DSC_0978.JPG


DSC_0981.JPG

Μέρος των τειχών της πόλης

DSC_0992.JPG


DSC_0998.JPG


DSC_1002.JPG

Το βασιλικό παρεκκλήσι και το συντριβάνι των λεόντων

DSC_0717.JPG

Η οδός Mariacka

DSC_0001.JPG


Και μερικές νυχτερινές λήψεις :

DSC_0030.JPG

Τα κτίρια όπως καθρεφτίζονται στο ποτάμι

DSC_0054.JPG

Dlugi Targ

DSC_0098.JPG

H πλατεία έρημη τη νύχτα...

DSC_0120.JPG

Το φωταγωγημένο συντριβάνι του Ποσειδώνα

DSC_0123.JPG


Τώρα,πιο ξεκούραστοι,μπορούμε να βγάλουμε κάποιες νυχτερινές φωτογραφίες.Εδώ τελειώνει και η δεύτερη μέρα μας στην πόλη.
 
Last edited:

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Tρίτη μέρα : Πρωτομαγιά στο κάστρο Malbork

Ξημέρωσε Πρωτομαγιά.Είναι η τελευταία μας μέρα στο Gdansk και η τελευταία ευκαιρία να επισκεφτούμε το κάστρο του Malbork,το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο του κόσμου.Είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από τούβλο στην Ευρώπη.Η κατασκευή του κάστρου ξεκίνησε το 1274 για τους τεύτονες ιππότες.Το 1309 έγινε η έδρα του μεγάλου μαγίστρου. To 1410 κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μάχης που έγινε στους μεσαιωνικούς χρόνους κοντά στο Grunwald,ο πολωνικός στρατός πολιόρκησε το κάστρο και διέλυσε τους τεύτονες ιππότες.Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τους ναζί.Σχεδόν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου...Μετά από χρόνια αποκατάστασης και αναστύλωσης,το κάστρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και το 1997 η Unesco το περιέλαβε στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κάστρο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Gdansk.Eίναι πολύ εύκολο να πάει κανείς,αφού συνδέεται πολύ καλά με το τρένο(σχεδόν κάθε ώρα).Η διαδρομή είναι περίπου μιάμιση ώρα και κοστίζει 13zlt.

DSC_0820.JPG

Ο σταθμός τρένων στο Malbork

Φτάνουμε στο σταθμό του Malbork και αποφασίζουμε να περπατήσουμε ως το κάστρο.Δεν είναι μακριά,κανένα δεκάλεπτο,και η μέρα είναι και πάλι πολύ καλή.
Διασχίζουμε ένα κομμάτι της αδιάφορης πόλης.Το κάστρο διακρίνεται από μακριά τόσο ογκώδες που είναι.Οι πρώτες λήψεις από απόσταση :

DSC_0258.JPG


DSC_0828.JPG


DSC_0272.JPG



To κάστρο λειτουργεί ως μουσείο.Αποτελείται από πολλά κτίρια και αυλές.Οι κυρίως επισκέψιμοι χώροι είναι το Μεγάλο Κάστρο(μοναστήρι),το Μέσο Κάστρο(τμήμα του οποίου είναι και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ),που ήταν το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της μοναστικής πολιτείας,και το εξωτερικό Κάστρο . Η είσοδος και για τα τρία είναι 40 zlt(10 ευρώ) και απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ώρες για να καταφέρει κανείς να τα δει όλα...

DSC_0277.JPG


DSC_0841.JPG

Μέρος της οχύρωσης του κάστρου

DSC_0292.JPG
Η ξύλινη γέφυρα που θα μας οδηγήσει στο Μέσο Κάστρο

Αφού περάσουμε από τις πύλες,τo πρώτο τμήμα του κάστρου που αντικρίζουμε είναι το Mέσο Κάστρο,πολιτικό και διοικητικό κέντρο της μοναστικής κοινότητας.

DSC_0312.JPG

Οι πύλες εισόδου

DSC_0077.JPG


DSC_0315.JPG


DSC_0544.JPG

Τμήματα της πρώτης αυλής και του Μέσου Κάστρου

DSC_0320.JPG

Η μεγάλη τραπεζαρία

DSC_0387.JPG


DSC_0947.JPG


DSC_0953.JPG

Aπό την αίθουσα που φιλοξενεί μια έκθεση ιστορικών όπλων

DSC_0327.JPG


DSC_0331.JPG

Κάποια από τις πολλές αίθουσες του Κάστρου

Η Halebard Hall φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από αντικείμενα φτιαγμένα από κεχριμπάρι,το χρυσό της Βαλτικής...Κάποια από αυτά είναι πιο σύγχρονα.

DSC_0536.JPG

Σταυρός από κεχριμπάρι(1680)

DSC_0537.JPG



DSC_0354.JPG


DSC_0364.JPG

To παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

DSC_0348.JPG

Η καλοκαιρινή αίθουσα αναψυχής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

DSC_0365.JPG

Τμήματα του Μέσου Κάστρου

DSC_0381.JPG

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου,τμήμα του Μέσου Κάστρου

Αφού τελειώσαμε με την επίσκεψη στο πρώτο τμήμα του κάστρου,περάσαμε πάνω από μια ξύλινη γέφυρα στο επόμενο τμήμα,το Μεγάλο Κάστρο.Σ αυτό ξεχωρίζουν η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και η αξιόλογη συλλογή με ιερά αντικείμενα και γοτθικά γλυπτά.Γύρω από το Κάστρο υπάρχουν μικρές αυλές,άλλη από αυτές κήπος,άλλη φιλοξενεί ένα παλιό μύλο,άλλη ένα νεκροταφείο ιπποτών...


DSC_0399.JPG

Περνώντας στο Μεγάλο Κάστρο

DSC_0400.JPG

Στη γέφυρα που ενώνει το Μέσο και το Μεγάλο Κάστρο


DSC_0417.JPG

Η νότια αυλή - Ο κήπος

DSC_0419.JPG


Η νότια αυλή - Ο κήπος

DSC_0424.JPG

Η ανατολική αυλή-Το νεκροταφείο όπου θάβονταν οι ιππότες

DSC_0984.JPG

Η δυτική αυλή - ομύλος

DSC_0449.JPG

Από την αρχαιολογική συλλογή που στεγάζεται σε αίθουσα του Μεγάλου Κάστρου

DSC_0024.JPG

DSC_0457.JPG

Η γωνιακή υπόγεια αίθουσα με τη συλλογή βιτρώ.Παλιά φιλοξενούσε το χώρο αποθήκευσης τροφίμων.

DSC_0468.JPG

Η κουζίνα της Μονής

DSC_0476.JPG

Κάποιοι από τους διαδρόμους του κάστρου

DSC_0482.JPG

Το Μεγάλο Κάστρο φωτογραφημένο από ψηλά

DSC_0487.JPG

Μια στενή σκάλα.Δεν αφήσαμε καμία γωνιά χωρίς να την ανακαλύψουμε!

Όπως είπα,το πιο εντυπωσιακό τμήμα του Μεγάλου Κάστρου είναι η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας.Βάρβαρα χτυπημένη από τους βομβαρδισμούς κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο...Βρίσκεται στη διαδικασία αναστύλωσης,αλλά δε χάνει τη γοητεία της...

DSC_0495.JPG


DSC_0498.JPG




DSC_0062.JPG


'Άλλη μια αξιόλογη αίθουσα του κάστρου είναι εκείνη που φιλοξενεί γοτθικά γλυπτά

DSC_0509.JPG


DSC_0510.JPG


DSC_0512.JPG


DSC_0506.JPG


DSC_0508.JPG


DSC_0515.JPG

Πανέμορφα διακοσμημένοι τοξωτοί διάδρομοι του Μεγάλου Κάστρου

DSC_0519.JPG

Το δωμάτιο των αξιωματούχων

Τελειώνοντας με την περιπλάνηση στο πανέμορφο και τεράστιο αυτό κάστρο,αποφασίζουμε να διασχίσουμε μια μικρή ξύλινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό,για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασής του.Άλλωστε είναι και οι φωτογραφίες που είχα δει και με μάγεψαν...Ο αέρας είναι πολύ δυνατός.Ο καιρός έχει αγριέψει...Αλλά οι εικόνες μας αποζημιώνουν για το κρύο που φάγαμε...

DSC_0090.JPG


DSC_0108.JPG


DSC_0097.JPG


DSC_0094.JPG

Και μια πιο κοντινή λήψη,πάνω από τη γέφυρα

Επιστρέφοντας πίσω στο κάστρο,αφήσαμε για το τέλος έναν περίπατο στις εξωτερικές αυλές του Μεγάλου Κάστρου.Ευτυχώς δεν έβρεξε, κι έτσι περιπλανηθήκαμε για λίγη ακόμη ώρα πριν την αναχώρησή μας .

DSC_0589.JPG


DSC_0590.JPG


DSC_0594.JPG


DSC_0595.JPG


DSC_0613.JPG


DSC_0607.JPG



Μετά το τέλος της επίσκεψής μας στο κάστρο,φάγαμε κάτι στην πόλη και κατόπιν πήραμε το τρένο της επιστροφής.Μετά από μία ώρα και βρισκόμαστε στο συννεφιασμένο Gdansk,για την τελευταία μας βόλτα...
 
Last edited:

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Τέταρτη μέρα : Επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη του Τorun

Ξημέρωσε η τέταρτη μέρα μας στην Πολωνία.Για σήμερα είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη στην πόλη του Torun ,και στη συνέχεια διανυκτέρευση στην Βαρσοβία.Η μετάβασή μας θα γινόταν πάλι με την Polski bus,και η διαδρομή διαρκούσε περίπου 2 ώρες (κόστος 34 zlt τα 2 άτομα,περίπου 8 ευρώ).
Έτσι,κατά τις 11:30 βρισκόμαστε στο Torun. Το λεωφορείο μας για Βαρσοβία αναχωρούσε στις 18:10,οπότε είχαμε αρκετές ώρες στη διάθεσή μας για την πανέμορφη πόλη,που το ιστορικό της κέντρο είναι μικρό και συμπυκνωμένο. Στο σταθμό λεωφορείων έχει χώρο φύλαξης αποσκευών έναντι πολύ μικρού αντιτίμου.
Αποθηκεύουμε λοιπόν τις αποσκευές μας και κατευθυνόμαστε με τα πόδια στο κέντρο της πόλης,καθώς είναι περίπου 10 λεπτά περπάτημα.
Στην Πολωνία γιορτάζουν από τις 1 ως τις 3 Μαΐου την ονομαζόμενη "majowka",που περιλαμβάνει εκδηλώσεις μνήμης τόσο της Πρωτομαγιάς,όσο και της ημέρας του Πρώτου Συντάγματος(3 Μαΐου). Η Πολωνία ήταν η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που θέσπισε δημοκρατικό σύνταγμα.Οπότε βρίσκουμε την πόλη σε εορταστικούς ρυθμούς...Χορωδίες,μπάντες,στρατιωτική παρέλαση και σημαιάκια .όλα στο πνεύμα των εορταστικών εκδηλώσεων.
Το Torun,εκτός από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco,είναι και η πόλη καταγωγής του σπουδαίου αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου.Εδώ βρίσκεται το σπίτι του και ένα πλανητάριο.Επίσης όπως κάθε πολωνική πόλη που επισκεφτήκαμε,κοσμείται και αυτή από τα ερείπια ενός κάστρου,ενώ διαθέτει και ένα πολύ όμορφο εθνογραφικό μουσείο...

Οι πρώτες φωτογραφίες πλησιάζοντας την παλιά πόλη,plac Teatralny
DSC_0882.JPG



DSC_0884.JPG


Διασχίζοντας την οδό Chelminska για την πλατεία της παλιάς πόλης
DSC_0893.JPG


Η οδός Chelminska
DSC_0915.JPG


Φωτογραφίζοντας την παλιά πόλη από τον πύργο του δημαρχείου :


DSC_0405.JPG


Our Lady Church
DSC_0406.JPG


Artus House
DSC_0409.JPG


St John's cathedral
DSC_0410.JPG


DSC_0416.JPG


St. James’s Church στο βάθος δεξιά
DSC_0422.JPG


DSC_0435.JPG


Church of the Holy spirit
DSC_0438.JPG

Περπατώντας στην Bankowa κατά μήκος των τειχών
DSC_0957.JPG

Περπατώντας στην Bankowa κατά μήκος των τειχών

DSC_0966.JPG
 
Last edited:

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
157
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Για 4 μέρες διαμονής τον Μάη στο Gdansk τι θα πρότεινες?
2 μέρες Gdansk (Old town, European Solidarity center, Amber museum, Oliwa Cathedral, cruise to Westerplatte, βόλτα με το καραβακι στο Hel) & Sopot.
1 μέρα Malbork palace
η τελευταία μέρα? Stutthoff ( στρατοπεδο συγκέντρωσης) ? Κάτι αλλο?
Μου ξεφεύγει κατι σημαντικό;
 

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Για 4 μέρες διαμονής τον Μάη στο Gdansk τι θα πρότεινες?
2 μέρες Gdansk (Old town, European Solidarity center, Amber museum, Oliwa Cathedral, cruise to Westerplatte, βόλτα με το καραβακι στο Hel) & Sopot.
1 μέρα Malbork palace
η τελευταία μέρα? Stutthoff ( στρατοπεδο συγκέντρωσης) ? Κάτι αλλο?
Μου ξεφεύγει κατι σημαντικό;
Καλησπέρα! Με βρίσκεις λίγο απροετοίμαστη τώρα...Αλλά θυμάμαι εγώ όταν έψαχνα για το συγκεκριμένο ταξίδι,ήθελα να προσθέσω τις λίμνες mazurian ,με μια διανυκτέρευση στο elblag. ομως το τμημα του καναλιου ostroda - elblag ηταν κλειστο για συντηρηση κι ετσι δεν θυμαμαι πολλες λεπτομεριες... παντως ειναι πολυομορφο αν ανοιξε τελικα! Αλλη ομορφη πολη ειναι το frombork ,αλλα αν δεν σας φαινεται απαγορευτικη η 2 ωρων διαδρομη μεχριτο torun, το συστηνω ανεπιφυλακτα! Θα ανεβασω τις επομενες μερες και αλλες φωτογραφιες....
 

8avos

Member
Μηνύματα
651
Likes
6.359
Γνώρισα μια παρέα Gdansk - ων και μου είπανε με περιμένουνε οποσδήπωτε μόλις ανοίξει ο καιρός ή το καλοκαιράκι και μπαίνω εδώ και βλέπω την ιστορία σου.

Μου χουν πει για τις παραλίες το καλοκαίρι αλλά και τα νερά τους :klaps:
 

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Γνώρισα μια παρέα Gdansk - ων και μου είπανε με περιμένουνε οποσδήπωτε μόλις ανοίξει ο καιρός ή το καλοκαιράκι και μπαίνω εδώ και βλέπω την ιστορία σου.

Μου χουν πει για τις παραλίες το καλοκαίρι αλλά και τα νερά τους :klaps:
Να πας! :) Θα έχει και καλό καιρό τότε...και η μέρα μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
Έκλεισα ένα αναγνωριστικό χειμερινό ΠΣΚ στη Βαρσοβία αλλά μου έχει καρφωθεί το πρόγραμμά σου για καλοκαιρι εδώ και καιρό.
Είσαι η πρώτη που διαβάζω ότι πήγε στο Torun. Θα άξιζε μια διανυκτέρευση και εκεί, εφόσον δεν θα έμενα ξανά Βαρσοβία; Είδατε το σπίτι του Κοπέρνικου και το Πλανητάριο;
 

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Έκλεισα ένα αναγνωριστικό χειμερινό ΠΣΚ στη Βαρσοβία αλλά μου έχει καρφωθεί το πρόγραμμά σου για καλοκαιρι εδώ και καιρό.
Είσαι η πρώτη που διαβάζω ότι πήγε στο Torun. Θα άξιζε μια διανυκτέρευση και εκεί, εφόσον δεν θα έμενα ξανά Βαρσοβία; Είδατε το σπίτι του Κοπέρνικου και το Πλανητάριο;
Το ιστορικό κέντρο του Τοrun είναι πολύ μικρό,χωρίς αυτό να σημαίνει πως αφαιρεί από την ομορφιά του.Σε 5 με 6 ώρες το περπατάς άνετα.Εμείς επισκεφτήκαμε μόνο το εθνογραφικό μουσείο(μικρό αλλά παίρνεις μια καλή εικόνα),τα ερείπια του κάστρου και τον πύργο του Δημαρχείου για μια εικόνα της πόλης από ψηλά.Θα πρότεινα διανυκτέρευση(ξενοδοχεία πολύ οικονομικά) μόνο αν κάποιος το χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσο για άλλο προορισμό.Δεν ξέρω πως σκέφτεσαι το πρόγραμμά σου,αλλα αν έχεις ακουστά το Wroclaw,αξίζει μια επίσκεψη...Δυστυχώς στο δικό μας δε χωρούσε ...
Η Βαρσοβία είναι πόλη με ένα χαρακτήρα μοναδικό.Το παλιό και το σύγχρονο συμπορεύονται επιτυχημένα.Εμένα πάντως με γοήτευσε! :)
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Καλύπτεις πολύ όμορφα φωτογραφικά την ιστορία σου κι αν έχεις το χρόνο θα ήθελα να την ολοκληρώσεις
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom