Δεν ταξιδεύεις στο Άμστερνταμ για να δεις κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα αλλά για να ζήσεις την γενικότερη αίσθηση μιας πανέμορφης, φιλικής πόλης, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό και τα περίφημα κανάλια. Για αυτό και όσοι το έχουν επισκεφθεί συνήθως ξαναγυρίζουν για δεύτερη και τρίτη φορά, για να εξερευνήσουν τις γειτονιές και τα μουσεία που δεν «χωράνε» στην πρώτη επίσκεψή, όπου οι περισσότεροι περιορίζονται στην τουριστική περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, στα «Κόκκινα Φανάρια» και τα περίφημα Coffee Shop.

Αν δεν είστε λοιπόν «πρωτάρης» στο ‘Dam, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, θα ξέρετε ήδη ότι για να περιηγηθείς ελεύθερα στα στενά, τις γέφυρες και τα κανάλια, το μόνο μέσο που ενδείκνυται είναι το ποδήλατο. Περίπου 1.2 εκατομμύρια ποδήλατα έχουν καταμετρηθεί, περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους και οι ποδηλατοδρόμοι έχουν συνολικό μήκος πάνω από 400 χιλιόμετρα.

Για να νιώσετε πληρέστερα όμως το τόσο ιδιαίτερο πνεύμα αυτής της πόλης, προγραμματίστε την διαμονή σας σε ένα από τα πολλά πλωτά ξενοδοχεία. Κάποιες νύχτες «μέσα» στο κανάλι» (κυριολεκτικά) και όχι «με θέα στο κανάλι» θα σας κάνουν να αισθανθείτε περισσότερο Amsterdamer, έχοντας υπ’ όψη σας ότι περισσότερες από 2400 οικογένειες διαμένουν μόνιμα σε πλωτά σπίτια. Κάποτε, αυτές οι, μόνιμα αραγμένες, μαούνες ήταν μια λύση για να αποκτήσουν στέγη οι φτωχότεροι, καθώς στο κέντρο του Άμστερνταμ δεν επιτρέπονται κατεδαφίσεις ιστορικών σπιτιών ή αντιπαροχές, όπως στα καθ’ ημάς, και οι κατοικίες είναι πανάκριβες. Σήμερα όμως η κατάσταση έχει αντιστραφεί, τα πλωτά σπίτια είναι δαπανηρή επιλογή, καθώς οι προβλεπόμενες θέσεις είναι περιορισμένες και περιζήτητες.

Πλωτά ξενοδοχεία θα βρείτε σε όλες τις κατηγορίες και για όλα τα βαλάντια. Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι αραγμένο το οικονομικό Amstel Botel (NDSM-Pier3, τηλ. 0031206264247, www.amstelbotel.nl) με 176 δωμάτια και πολλές ευκολίες. Ένα δίκλινο δωμάτιο θα σας στοιχίσει περίπου 100 ευρώ.

Το Captains Place (Levantkade 184, τηλ. 0031204198119, www.meesvof.nl) είναι ένα παλιό σκάφος με μεγάλα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα για περίπου 300 ευρώ.

Αν μείνετε παραπάνω από ένα Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ, μπορείτε βέβαια να νοικιάσετε και ένα πανέμορφο ιδιωτικό boathouse μόνο για εσάς και την παρέα σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.houseboat-rental-amsterdam.com