Ο Δούναβης, το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι στην Ευρώπη, αφού διατρέξει 2877 χλμ από τις πηγές του και μαζέψει μία τεράστια ποσότητα νερού από έναν μεγάλο αριθμό παραπόταμων, 8 χλμ πρίν εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα, σχηματίζει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά συντηρημένα Δέλτα της Ευρώπης. Το τελευταίο αυτό τμήμα του ονομάζεται Ίστρος, ένα όνομα που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν οι Μιλήσιοι ίδρυσαν στις εκβολές του ποταμού Ίστρου την ομώνυμη πόλη.

Το μεγαλύτερο μέρος του Δέλτα βρίσκεται στην Ρουμανία, ενώ το βόρειο μέρος του βρίσκεται στην Ουκρανία. Μετά την πόλη Τουλτσέα, στη Ρουμανία, ο Δούναβης χωρίζεται σε τρείς βραχίονες: τον Κίλια , τον Σουλίνα και τον Αγ. Γεώργιο. Ένα πλήθος από ποτάμια, κανάλια, λίμνες και νησιά συνθέτουν ένα σκηνικό απείρου φυσικού κάλλους. Το 1991, το Δέλτα του Δούναβη συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και το επόμενο έτος έλαβε διεθνή αναγνώριση ως καταφύγιο βιόσφαιρας.

Το Δέλτα του Δούναβη αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο για πάνω από 330 είδη πτηνών, κάποια από τα οποία είναι  προς εξαφάνιση. Το 60% του συνολικού αριθμού πυγμαίων κορμοράνων του πλανήτη διαβιεί εδώ και τα διάφορα είδη πελεκάνων αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Δέλτα. Εδώ συναντιούνται ο λευκός πελεκάνος της Αιγύπτου με τη αγριόχηνα της Αρκτικής.

Στα κανάλια του Δέλτα ευημερούν πάνω από 90 είδη ψαριών. Ανάμεσα στα πιο γνωστά ψάρια του Δέλτα είναι οι οξύρρυγχοι, ένα ψάρι που βρίσκεται στη περιοχή εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια και συνεπώς αποτελεί το αρχαιότερο ψάρι του Δέλτα. Οι οξύρρυγχοι, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, ταξιδεύουν αντίθετα στο ρεύμα του Δούναβη για να γεννήσουν τα αβγά τους. Αυτά τα αβγά, που είναι γνωστά και ως χαβιάρι, θεωρούνται εξαιρετική, αν και ακριβή, λιχουδιά.

Εντυπωσιακά δάση από φτελιές, βελανιδιές και λεύκες ευδοκιμούν σε αρκετούς από τους αμμώδεις υφάλους του Δέλτα. Ένα σύμπλεγμα από αναρριχώμενα φυτά, όπως άγριο κλήμα, κισσός, λιάνα και άλλη βλάστηση, προσκολλώνται σε αυτά τα δέντρα, σε έναν αέναο ανταγωνισμό για το φως του ήλιου. Το δάσος Λέτεα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πλούσιας χλωρίδας, με δέντρα που ξεπερνούν τα 500 χρόνια ζωή και πλούσια πανίδα, όπως άγρια άλογα.

Περίπου 15.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Δέλτα, σε διάφορα χωριά και οι περισσότεροι ασχολούνται με την αλιεία. Κάποια από τα πιο σημαντικά χωριά είναι το Λέτεα, που βρίσκεται στο βραχίονα Κίλια και δίπλα στο ομώνυμο δάσος. Το χωριό Μίλα 23, που οφείλει το όνομα του στα 23 μίλια απόσταση που το χωρίζει από ένα ακόμα σημαντικό χωριό, το Σουλίνα, στον ομώνυμο βραχίονα,  και αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της ρουμανικής επικράτειας. Το χωριό Καραορμάν, στο βραχίονα του Αγ. Γεωργίου, το όνομα του οποίου σημαίνει «μαύρο δάσος» και έχει πάρει το όνομα του από το παρακείμενο δάσος με την πολύ πυκνή βλάστηση, και πολλά άλλα.

Για να εισέλθει κάποιος στο Δέλτα του Δούναβη, στη Ρουμανία, πρέπει να  προμηθευτεί ένα ειδικό πάσο από τις κατά τόπους αρχές στη πόλη Τουλτσέα ή να κλείσει κάποιο από τα πολλά tour που οργανώνονται από διάφορα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Υπάρχουν ποικίλα πακέτα και συνήθως έχουν διάρκεια από μία μέρα έως και μία βδομάδα. Μπορούν να ικανοποιήσουν πολλών ειδών γούστα και απαιτήσεις, απο ημερήσιες εκδρομές με ανοιχτό ταχύπλοο σκάφος και οδηγό, μέχρι πλωτή διαμονή σε πολυτελή ποταμόπλοια, καθώς και διαμονή σε κάποιο από τα χωριά του Δέλτα. Οι τιμές συνήθως διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της διαδρομής, τον αριθμό των συμμετεχόντων, το είδος της διαμονής και τα σημεία επίσκεψης στο Δέλτα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστότοπους

http://www.navromdelta.ro/index.html

http://www.alternativetravel.ro/

http://www.discoverdanubedelta.com/

http://safcadeltatours.ro/en