Αν βασικό κριτήριο για την διαμονή σε μια ξένη χώρα είναι η θέα από το δωμάτιό σας, τα ξενοδοχεία που παρουσιάζουμε παρακάτω δεν θα σας απογοητεύσουν.

Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με αμιγώς ξενοδοχειακή χρήση είναι το JW Marriott Marquis στο Dubai με 77 ορόφους και 355 μέτρα ύψος, 22 μέτρα περισσότερο από το Rose Tower, επίσης στο Dubai. Στο ίδιο εμιράτο βρίσκεται το πασίγνωστο στους Έλληνες ταξιδιώτες Burj Al Arab, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του κόσμου με 322 μέτρα ύψος και όψη βάρκας με ανοικτά πανιά που πλέει στην θάλασσα. Διαθέτει μόνο σουίτες και για ένα βράδυ υπολογίστε 1500 ευρώ περίπου. Στην τιμή αυτή πάντως συμπεριλαμβάνεται το πρωινό.

Μια θέση ψηλότερα από τo Burj Al Arab, βρίσκεται ένα ξενοδοχείο που ακόμη δεν έχει ανοίξει αν και κτίζεται από το …1982. Μιλάμε για το Ryugyong Hotel στην Pyongyank, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Με 330 μέτρα ύψος και 105 ορόφους, το ξενοδοχείο έπρεπε να ολοκληρωθεί το 1989, και θα ήταν τότε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η κατασκευή του σταμάτησε με την πτώση του υπαρκτού κομμουνισμού (πλην Β. Κορέας) και ξανάρχισε πρόσφατα. Το Ryugyong Hotel επρόκειτο να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2013 σε συνεργασία με την εταιρεία Kempinski Hotels, αλλά τα εγκαίνια του αναβλήθηκαν λόγω των πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

Υπάρχουν βέβαια και τα ξενοδοχεία που καταλαμβάνουν κάποιους ορόφους από ουρανοξύστες με μικτή χρήση. Το ξενοδοχείο Part Hyatt Shanghai καταλαμβάνει τους ορόφους 79 μέχρι 93 του εμπορικού κέντρου Shanghai World Financial Center, με ύψος 494 μέτρα, γνωστό και ως «The Vertical Complex City» που περιέχει στο ισόγειο εμπορικά κέντρα, στους πρώτους ορόφους  γραφεία και στους τελευταίους στεγάζει το ξενοδοχείο.

Το ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Χονγκ Κονγκ έχει 312 δωμάτια και καταλαμβάνει τους 16 τελευταίους ορόφους του ουρανοξύστη International Commerce Centre που έχει ύψος 484 μέτρα. Στην ταράτσα του μια πισίνα infinity όπου νοιώθεις ότι κολυμπάς στον ουρανό, μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Και στη λίστα των υψηλοτέρων ξενοδοχείων ακολουθούν το The St. Regis στην πόλη Shenzhen, με ύψος 442 μέτρα και το Four Seasons στο Guangzhou με ύψος 438 μέτρα, στην Κίνα αμφότερα.