Η τουριστική σεζόν που πλησιάζει στο τέλος της θα μείνει στην ιστορία ως μια ακόμα από τις περίεργες καταστάσεις που μας χάρισε ο Covid-19. Η Ελλάδα απετέλεσε έναν σχετικά ασφαλή προορισμό για τους επισκέπτες από χώρες που επέτρεπαν ταξίδια στο εξωτερικό. Τα όμορφα ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης γέμισαν από κόσμο σχεδόν όλο το καλοκαίρι αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου. Το adornosuites και άλλα γνωστά καταλύματα των Κυκλάδων άνοιξαν ξανά τις πύλες τους μετά από το παράξενο – σε τουριστικούς όρους – καλοκαίρι του 2020. Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες των νησιών που επισκεφτήκαμε φέτος δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την κίνηση και τις επιδόσεις του τουρισμού και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια του ακούσαμε όλους αισιόδοξους για τη νέα σεζόν που θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες. Πάμε να δούμε όμως όσα παρατηρήσαμε στη Μύκονο φέτος το καλοκαίρι, ένα νησί τόσο δημοφιλές και ειδυλλιακό που δεν επηρεάζεται ούτε από τον κορονοϊό.

Διακοπές για όλα τα γούστα

Οι περισσότεροι που θα ακούσουν πως ετοιμάζεστε να εκδράμετε στο «Νησί των Ανέμων» θα σπεύσουν να σας προειδοποιήσουν για το υπέρογκο κόστος διαμονής και διασκέδασης στο κοσμοπολίτικο μέρος. Φυσικά και η Μύκονος δεν έχει αυτή τη φήμη αδικαιολόγητα. Τα περισσότερα μέρη ξεφεύγουν κατά πολύ από το μέσο όρο κόστους στην υπόλοιπη χώρα και στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα σημεία που οι τιμές είναι προσιτές και για όσους δεν είναι «κροίσοι». Παραλίες σαν την Ελιά δεν θα σας ζητήσουν ελάχιστη κατανάλωση. Ταβέρνες σαν το Νικόλα και τον Τάσο στην Παράγκα δε θα σας χρεώσουν 100 ευρώ κατ’ άτομο. Ενώ σε αρκετά σημεία θα μπορέσετε να απολαύσετε το ποτό σας σε τιμές Αθήνας και όχι Λονδίνου. Η Μύκονος είναι ένας προορισμός που με το σωστό ψάξιμο δεν θα απογοητεύσει. Φυσικά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων πως σε κάποια σημεία θα διπλο κοιτάξουν το λογαριασμό για να σιγουρευτούν πως δεν τους γελούν τα μάτια τους. Πάντως, ρωτώντας τους ντόπιους και τους γνωρίζοντες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν και σημεία που οι τιμές είναι πιο προσγειωμένες.

Η διασκέδαση στα χρόνια του Covid

 

Ανάμεικτα τα συναισθήματα και από τον τομέα της διασκέδασης. Ακούγοντας Μύκονο δύσκολα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί ανθρώπους να κάθονται σε τραπέζια και να απολαμβάνουν ποτά χωρίς μουσική ή χορό. Αυτό λοιπόν συνέβη φέτος το καλοκαίρι, όπου στα περισσότερα μέρη, και ειδικά στη Χώρα, ο κόσμος αλλά και οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα κατά της πανδημίας. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις και περιπτώσεις παραβατικότητας αλλά στα πολυσύχναστα μέρη υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες μιας σχετικής συμμόρφωσης.

Τι έγινε όμως σε Nammos, Scorpios, Principote και στα υπόλοιπα από τα πανάκριβα παραλιακά καταστήματα; Σε γενικές γραμμές τηρήθηκε το πρωτόκολλο, μάλλον επειδή το «μάτι» των αρχών ήταν στραμμένο σε αυτά. Τα μαγαζιά, παρόλο το μειωμένο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με τα άλλα χρόνια, κράτησαν τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Oι κρατήσεις ήταν σχεδόν παντού απαραίτητες, ενώ το face control παραμένει πολύ αυστηρό. Φαίνεται δηλαδή πως ούτε η απειλή του μειωμένου τζίρου από τα μέτρα μπόρεσε να αλλοιώσει τον ελιτίστικο χαρακτήρα του νησιού.

Η Μύκονος πάντως φάνηκε όχι μόνο να ξεπερνάει το σοκ από το καλοκαίρι του 2020 αλλά να ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον. Παρατηρήσαμε νέες οικοδομικές εργασίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, μάθαμε για νέα σχέδια μεγάλων ομίλων από το χώρο της διασκέδασης και της φιλοξενίας, ενώ είδαμε ντόπιους και επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους ενόψει του τέλους της πανδημίας. Μένει να δούμε αν ο Covid θα βγει από τις ζωές μας το 2022 όπως προβλέπουν αρκετοί ειδικοί και αν αυτό θα μεταφραστεί σε ακόμα μεγαλύτερες στιγμές δόξας για τον Ελληνικό τουρισμό.