Το Empire State Building είναι ένα κτίριο σύμβολο για την Νέα Υόρκη. Ατενίζει το Μανχάταν από 381 μέτρα ύψος και  από το 1986 αναγνωρίστηκε ως Εθνικό Μνημείο των ΗΠΑ. Αρχιτεκτονικά είναι ένα Art Deco αριστούργημα. Οι 102 όροφοι του είναι καλυμμένοι με 6500 παράθυρα προσδίδοντας του μια  επιβλητική όψη και η χαρακτηριστική μύτη της κορυφής, του προσθέτει μια πινελιά φινέτσας και μεγαλοπρέπειας. Κατασκευαστικά αγγίζει την τελειότητα. Για να φτάσει στο ασύλληπτο ύψος του χρησιμοποιήθηκε ένα κράμα από γρανίτη και ασβεστόλιθου δεμένο επάνω σε ελαφρύ αλουμίνιο, καθιστώντας έτσι την όλη κατασκευή καινοτόμο και ασφαλέστατη.

Όταν το 1931 ολοκληρώθηκε  ήταν το ψηλότερο κτίσμα στον πλανήτη, μέχρι και το 1972 που είδε στο Νότο να ξεπροβάλλει το δέος του World Trade Center. Από το 2001 και μετά την πτώση των δίδυμων πύργων του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου το Empire State απέκτησε και πάλι τον τίτλο του ψηλότερου οικοδομήματος της πόλης. Εκατοντάδες επισκέπτες σχηματίζουν ουρές καθημερινά για να ανέβουν στο παρατηρητήριο του 86ου ορόφου όπου απολαμβάνουν μια ανεπανάληπτη θέα.

Εxtra tip. Η καλύτερη ώρα για να χαρεί κάποιος την θέα είναι μια περίπου ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα. Το θέαμα του ήλιου που δύει σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια φώτα της πόλης που ανάβουν είναι απίστευτο.

http://www.esbnyc.com/