Η Kάντυ είναι μια υπέροχη, πνιγμένη στο πράσινο, πόλη της Σρι Λάνκα, που από το 1988 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και  προστατεύεται από την UNESCO. Αν και ο πολιτιστικός πλούτος της είναι τέτοιος που δικαιολογεί την επίσκεψη σε αυτή όλες τις εποχές του χρόνου, οι τυχεροί ταξιδιώτες που θα φτάσουν στην πόλη κατά την διάρκεια του περίφημου Esala Perahera φεστιβάλ, θα ζήσουν την εμπειρία ενός υπερθεάματος.

Στην Κάντυ βρίσκεται ένας από τους ιερότερους Βουδιστικούς τόπους λατρείας στον κόσμο, ο περίφημος Ναός του Δοντιού του Βούδα, όπου φυλάσσεται το ιερό δόντι του Βούδα. Όπως είναι φυσικό ο ναός συγκεντρώνει πλήθος πιστών όλο τον χρόνο, αλλά κατά τις ημέρες του Esala Perahera φεστιβάλ, που πραγματοποιείτε κάθε Ιούλιο ή  Αύγουστο ανάλογα με το φεγγάρι, επικρατεί το αδιαχώρητο.

Το φεστιβάλ κρατάει δέκα ημέρες και πρωταγωνιστές των εορταστικών εκδηλώσεων είναι οι ελέφαντες. Την τελευταία ημέρα, όπου και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, δεκάδες ελέφαντες, ντυμένοι πολύχρωμα, σχηματίζουν μια πομπή που διασχίζει την πόλη, ενώ στην κορυφή της βρίσκεται ο ειδικά εκπαιδευμένος ιερός ελέφαντας, ο οποίος μεταφέρει στην ράχη του την χρυσή λάρνακα με το λείψανο του δοντιού του Βούδα. Την όλη τελετή συνοδεύουν χιλιάδες ντόπιοι χορευτές και τυμπανιστές δημιουργώντας έτσι μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Extra tip. Οι ελέφαντες είναι το σήμα κατατεθέν της Σρι Λάνκα και προστατεύονται από το κράτος. Μιάμιση ώρα έξω από την Κάντυ, στο δρόμο προς την πρωτεύουσα Κολόμπο, βρίσκεται το Pinnawala Elephant Orphanage, ένα μοναδικό στο είδος του ορφανοτροφείο ελεφάντων, που στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται ογδόντα οκτώ ελέφαντες όλων των ηλικιών. Εκτός του ότι θα περάσετε ευχάριστα παρακολουθώντας σκηνές από την καθημερινή ζωή των ζώων, το ευτελές χρηματικό τίμημα που θα καταβάλλετε για την επίσκεψη, συμβάλει αφάνταστα στην περίθαλψη τους.