Η παγωμένη πρωτεύουσα της Σκωτίας είναι μια πραγματικά υπέροχη πόλη. Τα βήματά σου σε φέρνουν ανάμεσα από επιβλητικά κτήρια, πλακόστρωτα σοκάκια και κρυφά αδιέξοδα, μυστικές pub και μαγαζιά με κασμίρια, ενώ τη βόλτα σου συνοδεύει παντού ο ήχος της γκάιντας από κάποιον πλανόδιο μουσικό. Το κέντρο του είναι μικρό και εύκολο να το περπατήσεις – η ζωή κινείται γύρω από το κάστρο και το Royal Mile, το δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Όλα εδώ έχουν προσαρμοστεί στο γοτθικού τύπου παρελθόν του – ακόμα και οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων τύπου Hilton ή Radisson, έχουν διατηρήσει ανέπαφη την αρχιτεκτονική του κτηρίου που τα φιλοξενεί, κάνοντας κάθε απλό περίπατο μια οπτική απόλαυση.

Μια τέτοια πόλη αξίζει να την απολαύσεις από ψηλά. Οι τολμηροί θα φτάσουν μέχρι το Arthur’s Seat, το ψηλότερο σημείο της πόλης. Καμία ώρα διαρκεί η ανάβαση αλλά αποζημιώνει πλήρως: η θέα από εκεί είναι μοναδική. Οι πολλοί θα προτιμήσουν την ευκολία και τη σιγουριά της θέας από το Calton Hill. Υπολείπεται σε κόπο αλλά όχι σε απόλαυση, μιας που και από εδώ βλέπεις όλο το Εδιμβούργο, από το κέντρο του μέχρι πέρα τη θάλασσα, συντροφιά μιας αδιανότητης ρέπλικας της τεχνοτροπίας του Παρθενώνα!

Μια περιήγηση στο Εδιμβούργο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το βασικό πρωταγωνιστή της χώρας ολόκληρης: το ουίσκυ. Αν υπάρχει κάποιος λόγος που το Σκωτσέζικο ουίσκι είναι διάσημο στα πέρατα του κόσμου, είναι γιατί εδώ το κάνουν πραγματικά καλά, κι ο λόγος που το κάνουν καλά είναι γιατί το ευχαριστιούνται πρώτα οι ίδιοι. Σε κάθε γωνιά κι ένα μαγαζί με σπάνια μπουκάλια, σε κάθε μπαρ και μια συλλογή με malt. Το απόλυτο celebration του ουίσκι. Τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσετε, πολλά και τρομερά: Καπνιστό ή καθαρό; Malt ή blend? Balvenie ή Auchentoshan? Ardbeg ή Tomatin? Μη φοβηθείτε τις δοκιμές – μερικές μέρες στο Εδιμβούργο και θα φύγετε όχι μόνο λάτρεις του ουίσκι αλλά με ακονισμένους γευστικούς κάλυκες και ένα σωρό σκωτσέζικα νησιά με distilleries στη bucket list σας!

https://www.royalmilewhiskies.com/