Γιατί να πας στο Πεκίνο για ψώνια όταν μπορείς να βρεις Κινέζικα προϊόντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης; Καλό το ερώτημα, όμως είναι δύσκολο να ξεφύγεις από μια επίσκεψη σε κάποιο shopping center αν βρεθείς στην πρωτεύουσα της Κίνας. Σίγουρα θα σας το προτείνει ο ξεναγός σας, και μην αρνηθείτε την πρόταση, ακόμη και αν δεν έχετε σκοπό να ψωνίσετε φθηνά ηλεκτρονικά ή υφάσματα, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κίνας είναι πραγματική εμπειρία καθώς όλα εδώ είναι στον υπερθετικό. Εκτός από τις τιμές βέβαια που είναι αστείες για τα δικά μας δεδομένα, σε ορισμένα είδη τουλάχιστον.

Υπάρχουν γιγάντια mall, έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε κάθε γωνιά της πόλης, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα περάσετε από το Xiu Shui Market ή αλλιώς Silk Street, όπως οι περισσότεροι τουρίστες. Εγώ πάντως δε μπόρεσα να μην αναρωτηθώ ποιοι τουρίστες είναι αυτοί που έρχονται στην άλλη άκρη του κόσμου για να περάσουν ένα πρωινό περιδιαβαίνοντας χιλιάδες μαγαζάκια που προτείνουν ανεξάντλητα, φθηνά και αμφίβολης ποιότητας είδη όπως βεντάλιες, πλαστικές κούκλες, μαξιλάρια, παιδικά καροτσάκια, πιάστρες μαλλιών, ψεύτικα λουλούδια, dvd player των 15 ευρώ, ξυπνητήρια, φακούς λέιζερ, όλα αυτά που πουλάν διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές στο Γκάζι τα Σαββατόβραδα.

Διαφορετικό πνεύμα στο Sanlitun Village που απευθύνεται κυρίως στους Κινέζους της εισοδηματικά ανώτερης τάξης, στην οποία ανήκαν οι Πεκινέζοι φίλοι που μας έκαναν το τραπέζι σε ένα από τις εκατοντάδες εστιατόρια που βρίσκονται εδώ. Αυτό το υπερμοντέρνο σύμπλεγμα φουτουριστικών κτιρίων στεγάζει πολλά σημεία πώλησης επώνυμων brands του Δυτικού καταναλωτισμού και την πρώτη αντιπροσωπεία της Apple στο Πεκίνο, κάτι που σημαίνει πολλά για τους Κινέζους που έχουν πραγματική ψύχωση με τα iPhone. Παλιότερα όλη η περιοχή φημιζόταν για τα σκοτεινά μπαρ με φθηνό ποτό και γυναικεία παρέα, ορισμένα από τα οποία έχουν παραμείνει στην περιοχή.

Για κάτι πιο παραδοσιακά Κινέζικο πήγαμε στο κατάστημα πώλησης χαρταετών Three Stone. Ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν αποκλειστικός προμηθευτής χαρταετών της βασιλικής οικογένειας της Κίνας. Μια τεράστια ποικιλία χειροποίητων χαρταετών από τους πιο φθηνούς στα 100 γιουάν μέχρι τεράστιους δράκοντες και πεταλούδες που διακρίνονται από χιλιόμετρα όταν πετάνε.