Το Γκιμαράες είναι η κοιτίδα του Πορτογαλικού έθνους. Τον 12ο αιώνα εκεί γεννήθηκε ο εθνικός ήρωας της χώρας και πρώτος βασιλιάς της, ο Alfonso Henriques, ο οποίος μετά από σειρά πολέμων, κατάφερε να πετύχει την ανεξαρτησία του νότιου τμήματος του Βασιλείου της Γαλικίας, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την ίδρυση του Πορτογαλικού κράτους.

Αυτή λοιπόν η πανέμορφη ιστορική πόλη, που για αιώνες ζει στη σκιά της Λισαβόνα, το 2012 τιμήθηκε ως μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και με αυτή την αφορμή ξαναγεννήθηκε. Το παλιό μεγαλόπρεπο κάστρο ρετουσαρίστηκε, τα μεσαιωνικά  κτίρια του ιστορικού κέντρου ανακαινίστηκαν και έγιναν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις φημισμένων καλλιτεχνών.

Λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο, σκαρφαλωμένο σ’ ένα λόφο, βρίσκεται η Pousada Santa Marinha ένα πραγματικό ξενοδοχειακό στολίδι… πρόκειται για ένα πρώην Αυγουστιανό μοναστήρι του 12ου αιώνα, που αποκαταστάθηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, κερδίζοντας, το 1985, το Εθνικό αρχιτεκτονικό βραβείο της χώρας. Με περίτεχνη διακόσμηση, από παραδοσιακά Πορτογαλικά πλακάκια και πανέμορφους κήπους, που χαρακτηρίζονται ως οι ωραιότεροι στην Πορτογαλία, εκπέμπει γοητεία αλλοτινών καιρών και κατατάσσεται σαν ένα από τα απόλυτα musts διαμονής σε ολόκληρη την χώρα.

Εxtra tip. Μην χάσετε με τίποτε μια βόλτα το βράδυ στην υποβλητικά φωτισμένη Praca de Santiago στο κέντρο της πόλης. Είναι μια πλατεία όνειρο, χαρακτηρισμένη από την Unesco, σαν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

http://www.pousadas.pt/historic-hotels-portugal/en/pousadas/north-hotels/pousada-de-guimaraes/sta-marinha/pages/home.aspx