Το Λονδίνο είναι μια πόλη μύθος. Έχει την μαγική ιδιότητα να μεταμορφώνεται χωρίς να σοκάρει, διατηρώντας πάντα την φινέτσα που το χαρακτηρίζει. Χωρίς να θυσιάζει τίποτε από τις παραδόσεις του, διαρκώς ανανεώνεται εκπλήσσοντας πάντα ευχάριστα τα εκατομμύρια  των θαυμαστών του. Με αφορμή τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες η πόλη υπέστη ένα ζωογόνο πολλαπλό λίφτινγκ που πραγματικά την απογείωσε. Εκτός από την ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής  και το άνοιγμα δεκάδων μοδάτων ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων, ολόκληρες υποβαθμισμένες περιοχές αναβαθμίστηκαν και μετατράπηκαν σε καινούργια talks of the town.

Η αναγέννηση της περιοχής του Κάναρι Γουάρφ μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς αγώνες, μια και η εκ βάθρων αποκατάσταση της άρχισε τα τέλη της δεκαετίας του 80, αλλά αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα υποδειγματικής ανάπλασης μιας περιοχής που πραγματικά κατέρρεε. Στα ανατολικά, πέρα από την Tower Bridge, εκατό χρόνια πριν, βρίσκονταν το πολύβουο λιμάνι του Λονδίνου, λιμάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη εκβιομηχάνιση της πόλης. Καθημερινά στις αποβάθρες του, πλοία από όλο τον κόσμο, ξεφόρτωναν τον πλούτο των αποικιών  δημιουργώντας σιγά – σιγά τον  μύθο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή όμως άρχισε να ρημάζει. Άναρχη δόμηση, βιομηχανίες, λύματα, αιθαλομίχλη, η ρύπανση έγινε αφόρητη. Το αναπόφευκτο  του κλεισίματος έγινε το 1980. Λίγα χρόνια μετά, η απόφαση για την μετατροπή του Κάναρι Γουάρφ σε νέο οικονομικό κέντρο της πόλης άρχισε να υλοποιείται. Σήμερα είναι από τις ανερχόμενες και πιο ακριβές περιοχές της Βρετανικής πρωτεύουσας. Γύρω από κάθε παλιά αποβάθρα έχουν χτιστεί καλαίσθητες πολυκατοικίες, ενώ οι τεράστιοι ουρανοξύστες που συνεχώς δημιουργούνται μαρτυρούν την ευημερία της περιοχής.

Το Κάναρυ Γουάρφ όμως παρουσιάζει και με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Το DLR, το ιδιότυπο τρενάκι  που κινείται εντυπωσιακά πάνω από σπίτια και χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες από την γύρω περιοχή, είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης. Κάθε στάση του και μια έκπληξη. Φουτουριστικά γυάλινα κτίρια, πρωτοποριακές πλατείες, κρυμμένοι ευφάνταστοι κήποι, υπέροχες μαρίνες με εντυπωσιακά σκάφη, πάρκα και φυσικά  το μουσείο των Docklands, που παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία της περιοχής.

Extra tip. Θα ήταν μεγάλη παράληψη για τον επισκέπτη που θα έφτανε ως εδώ αν δεν κατηφορίζατε ως τα Island Gardens. Πάνω στον Τάμεση  βρίσκεται το φημισμένο ιστιοφόρο Cutty Sark το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε και είναι στενά συνυφασμένο με την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Η επίσκεψη επιβάλλεται.

http://www.rmg.co.uk/

http://www.museumoflondon.org.uk/Docklands/Whats-on/Galleries/