Η Art Nouveau συνοικία της Ρίγα είναι ένα ποίημα. Δεκάδες μεγαλόπρεπα αρχοντικά των αρχών του 20ου αιώνα, που τα χρόνια της Σοβιετικής περιόδου ρήμαζαν, σήμερα με γοργούς ρυθμούς αναστηλώνονται, χαρίζοντας στην πόλη έναν αέρα σπάνιας μεγαλοπρέπειας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, λόγω εμπορίου και προνομιακής γεωγραφικής θέσης, η Ρίγα άρχισε να γνωρίζει  αξιοζήλευτη οικονομική άνθηση και κατά συνέπεια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Μεταξύ 1896 και 1913 χτίστηκαν στην πόλη πάνω από 800 αρτ νουβό κτίρια, με αποτέλεσμα σήμερα, το ιστορικό κέντρο της πόλης, να διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή τέτοιων κτιρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το στυλ που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή ήταν επηρεασμένο από την γερμανική και αυστριακή σχολή του Jurgenstil, το οποίο ανέπτυξαν και προσάρμοσαν στα τοπικά πρότυπα δεκάδες Λετονοί αρχιτέκτονες, χαρίζοντας στην πόλη αριστουργήματα. Ένας από τους βασικότερους δημιουργούς αυτών των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, ήταν ο φημισμένος Ρώσος αρχιτέκτονας Μichail Eisenstein, πατέρας του μεγάλου σκηνοθέτη Sergey Eisenstein, που δούλεψε για χρόνια στη Ρίγα, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εάν κάποιος σήμερα θελήσει να εντρυφήσει στην αρχιτεκτονική ιστορία εκείνης της περιόδου οφείλει να κάνει μια βόλτα στην Elizabetes iela, την Vilandes iela και πάνω απ’ όλα την Alberta iela και να επισκεφθεί  το Art Nouveau Μουσείο της πόλης, που εγκαινιάστηκε μόλις το 2009.  Στεγάζεται στην ιδιωτική κατοικία του Λετονού αρχιτέκτονα Pēkšēns Konstantīns (1859 – 1928), που ο ίδιος κατασκεύασε το 1907. Το κτίριο είναι λαμπρό χαρακτηριστικό δείγμα εκείνης της περιόδου και ξεχωρίζει για τα διακοσμητικά ανάγλυφα της πρόσοψης, την χαρακτηριστική επίπλωση των χώρων και  την υπέροχη εσωτερική  σκάλα, που είναι από τις εντυπωσιακότερες όχι μόνο στη Ρίγα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 http://www.jugendstils.riga.lv/eng/muzejs