Είναι ξεκάθαρα η πιο αρχοντική πρωτεύουσα νησιού. Όχι τυχαία ήταν η πρωτεύουσα του κράτους. Είναι ένα ανοιχτό, υπαίθριο μουσείο, γεμάτο ομορφιά, μουσική, χρώματα, τέχνη. Μια πόλη στολίδι. Είναι φυσικά η Ερμούπολη.

Το κέντρο των πάντων είναι η πλατεία Μιαούλη. Εδώ βρίσκεται το Δημαρχείο, το εντυπωσιακό κτήριο του Τσίλερ, σήμα -κατατεθέν της Ερμούπολης (αν όχι ολόκληρου του νησιού). Προχωρώντας στα πλακόστρωτα στενά, δυο βήματα από την πλατεία βρίσκουμε το θέατρο Απόλλων, εμβληματικό κτήριο του 1864. Εδώ αξίζει να κάνουμε μια στάση και μια είσοδο για να θαυμάσουμε το εντυπωσιακό εσωτερικό που παραπέμπει στη Σκάλα του Μιλάνου. Στην πλατεία Μιαούλη άλλωστε θα επιστρέψουμε ξανά το βράδυ για να τιμήσουμε τη βραδυνή περατζάδα στα γύρω της στενά.

Και φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα Βαπόρια. Την πιο αριστοκρατική γειτονιά. Τη γειτονιά-σύμβολο της μεγάλης ακμής του νησιού, της δόξας και του πλούτου του που όμως παραμένει αρχοντική στο πέρασμα του χρόνου. Με τα πανέμορφα νεοκλασικά καπετανόσπιτα να ξεκινούν σχεδόν απ το νερό της θάλασσας. Χρώμα, αρχοντιά και μια καλή βουτιά στα Αστέρια, ίσως την πιο κλασάτη παραλία ολόκληρων των Κυκλάδων (ναι, καμία υπερβολή).

Μια αρχοντική πρωτεύουσα χρειάζεται και ισάξια αρχοντική διαμονή. Χρειάζεται δηλαδή το νεοκλασικό Σύρου Μέλαθρον με τις φαρδιές σκάλες, τα μαρμάρινα μπαλκόνια και τα περίτεχνα διακοσμητικά. Σε ένα ιστορικό κτήριο στην αυτοκρατορική σχεδόν περιοχή Βαπόρια, ο Ξενώνας Απόλλωνος συνδύαζει όλη τη φινέτσα και την ποιότητα της περιοχής με την ηρεμία της θέας στη θάλασσα. Για πιο budget αλλά όχι λιγότερο στιλάτες καταστάσεις μας υποδέχεται ο πανέμορφος Ξενώνας Λίλα γεμάτος γλύκα και χρώματα.

Tip: Οπωσδήποτε καφέ και γλυκό στο Jar για πραγματικά καλοκαιρινή διάθεση.