Στην ρητορική ερώτηση για το ποιο είναι το λαμπρότερο πνευματικό τέκνο της Ανδαλουσιανής γης, η απάντηση είναι προφανέστατη, ο Πάμπλο Πικάσο. Γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1881, αλλά αν και έζησε μόλις τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του εκεί, αυτό πληθωρικό φωτογενές λιμάνι της Μεσογείου τον επηρέασε βαθύτατα, αφήνοντας την σφραγίδα του σε πολλά από τα μεγάλα έργα του.

Ο Πικάσο μπορεί να έφυγε μια για πάντα από την Μάλαγα σε ηλικία δέκα ετών, αλλά οι αρχές της γενέθλιας πόλης του ποτέ δεν τον ξέχασαν. Έστω και καθυστερημένα, το 2003, στην τριακοστή επέτειο του θανάτου του, μετά από πολλά σχέδια και συζητήσεις, άνοιξε με κάθε επισημότητα τις πόρτες του, στο κέντρο της παλιάς πόλης, το Μουσείο Πικάσο της Μάλαγα, ένα μουσείο που φιλοξενεί μια εκπληκτική συλλογή από περίπου διακόσια πενήντα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο μουσείο, χρειάστηκε να γίνουν εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, που αποκάλυψαν το Φοινικικό και Ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης, να ανακαινισθεί εκ βάθρων ένα υπέροχο Παλάτι του 16ου αιώνα και φυσικά να δαπανηθούν πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντυπωσιακό. Η αρχαιολογική και αισθητική παρέμβαση ήταν τέτοια που το ιστορικό κέντρο της Μάλαγα πραγματικά μεταμορφώθηκε. Πλατείες δημιουργήθηκαν, εκτεταμένες ανακαινίσεις γειτονικών κτιρίων έγιναν, δρόμοι πεζοδρομήθηκαν και η πόλη τελικά απέκτησε όχι μόνο ένα απλό μουσείο άλλα ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό σύνολο δεκαοκτώ παλαιών και νέων κτιρίων, που παντρεύουν άριστα την τοπική παράδοση με τον μοντερνισμό.

http://www.museopicassomalaga.org/en/home