Η  Όπερα της Κοπεγχάγης, έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Δανούς αρχιτέκτονες, του Henning Larsen, βρίσκεται  στο νησί Χόλμεν, στο κέντρο της πόλης. Θεωρείτε μια από τις πιο σύγχρονες αλλά  και πιο ακριβές όπερες του κόσμου, μια που το κόστος κατασκευής της  ξεπέρασε τα πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό αποτέλεσμα  όμως παραμένει αμφιλεγόμενο, όχι βέβαια για την λειτουργικότητα  ή την ποιότητα της ακουστικής, που είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά για την συνολική αρχιτεκτονική εικόνα της. Οι απόψεις  των κατοίκων της Δανέζικης πρωτεύουσας  διίστανται, άλλοι θεωρούν ότι ο ευρηματικός συνδυασμός γυαλιού και ατσαλιού της πρόσοψης παραπέμπει σε βιολί και την αποθεώνουν, ενώ άλλοι, κακεντρεχείς, την αποκαλούν περιπαιχτικά τοστιέρα, λόγω της μεγάλης της  ομοιότητας  με το οικιακό  σκεύος.

Οι διαφωνίες όμως σταματούν στην εξωτερική όψη γιατί εσωτερικά, η Όπερα είναι ένα πραγματικό μνημείο τέχνης. Ο εξοπλισμός της είναι υπερσύγχρονος, ενώ οι ανέσεις και η πολυτέλεια  που προσφέρονται σε καλλιτέχνες και επισκέπτες είναι πρωτοφανείς. Το φουαγιέ είναι φτιαγμένο από Σικελικό μάρμαρο, το δάπεδο των αιθουσών κατασκευασμένο από καπνιστό ξύλο βελανιδιάς, ενώ η οροφή καλύπτεται από 105.000 φύλλα χρυσού σχεδόν 24 καρατίων. Παρόλο το εντυπωσιακό της μέγεθος, καταλαμβάνει 41.000 τ.μ και είναι κτισμένη σε 14 επίπεδα εκ των οποίων τα 5 είναι κάτω από το έδαφος , οι θέσεις για το κοινό, ανάλογα με το είδος της παράστασης, δεν ξεπερνούν τις 1.700 γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται τέλεια ποιότητα ήχου.

Extra tip. Ένα από τα περίεργα της διαρρύθμισης της κυρίως αίθουσας των παραστάσεων είναι ότι το κεντρικό βασιλικό θεωρείο δεν βρίσκεται στο κέντρο αλλά στα αριστερά της σκηνής. Ο λόγος; Η ιδιαίτερα φιλόμουση Βασίλισσα Μαργαρίτα επιθυμούσε να έχει εικόνα των παρασκηνίων, για να παρακολουθεί τις προετοιμασίες των καλλιτεχνών πριν αυτοί ανέβουν στη σκηνή.

http://kglteater.dk/?sc_lang=en