Το φαράγγι της Σαμαριάς δεν είναι τυχαία πόλος έλξης περιπατητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές, αφού ενώνει τα Λευκά Όρη με τη θάλασσα! Αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και το μήκος της πεζοπορίας είναι γύρω στα 15 χιλιόμετρα, δηλαδή 5-7 ώρες κατά γενική ομολογία.

Η αφετηρία των πεζοπόρων είναι συνήθως στον Ομαλό, ωστόσο η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο και καταλήγει ουσιαστικά στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Μια διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς – άλλωστε η Σαμαριά είναι χαρακτηρισμένη ως εθνικός Δρυμός! Ποικιλίες φυτών, πολλές από τις οποίες ενδημούν αποκλειστικά στα Λευκά Όρη, πολύχρωμα λουλούδια και μυρωδάτα βότανα συναποτελούν το παζλ της χλωρίδας που συναντάμε. Αλλά και η πανίδα δεν μας απογοητεύει – σπάνια είδη ζώων και πουλιών έχουν το.. σπίτι τους εδώ, και ο κρητικός αίγαγρος, το περίφημο αγριοκάτσικο της Κρήτης (κατά κόσμον κρι-κρι), είναι απλώς το γνωστότερο από αυτά!

Οι επισκέπτες του φαραγγιού όμως θα διασταυρωθούν και με επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, γεφύρια, πετρόχτιστες βρύσες και εκκλησάκια. Εδώ στο φαράγγι μάλιστα υπάρχει ένα ολόκληρο χωριό, ο παλαιός οικισμός της Σαμαριάς, εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του ’60 όπου και έγινε Εθνικός Δρυμός, που μας παρακινεί να το παίξουμε λίγο.. Ιντιάνα Τζόουνς!

Το διασημότερο και επιβλητικότερο σημείο της καλά σηματοδοτημένης και φροντισμένης διαδρομής, είναι οι Σιδερόπορτες, ένα σημείο που το πλάτος του φαραγγιού στενεύει στα 3-4 μέτρα ενώ οι βράχοι από πάνω υψώνονται απειλητικοί! Η πολύωρη αλλά όμορφη διαδρομή επισφραγίζεται με τον καλύτερο τρόπο με μια βουτιά στις θάλασσες της Αγίας Ρουμέλης.