Καθώς το αεροπλάνο προσγειώνεται στην ιστορική πρωτεύουσα του Νεπάλ, μια πιο προσεκτική ματιά μας φανερώνει ότι αυτά που βλέπουμε στον ορίζοντα δεν είναι σύννεφα, αλλά οι χιονισμένες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαϊων που δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από την κοιλάδα του Κατμαντού. Η άναρχα χτισμένη ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται στα 1400 μέτρα υψόμετρο, αποτελεί την μεγαλύτερη του Νεπάλ αλλά και το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας.

Προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληθώρα από εντυπωσιακούς Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς σε κάθε γωνιά της πόλης, το Κατμαντού αποτελεί επίσης κατοικία ζωντανής θεότητας Κουμάρι. Σαν προορισμός, χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και την διαφορετικότητα της κουλτούρας του, αλλά και την συμπόρευση των δυο βασικών θρησκειών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των κατοίκων, καθώς η έντονη πνευματικότητα είναι άρρηκτα δεμένη με κάθε έκφραση της καθημερινότητας των πολιτών του.

Ολόκληρη η κοιλάδα του Κατμαντού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, όπου μέσα από τα ιστορικά κτίρια και τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις, το ταξίδι μέσα στους αιώνες παίρνει μορφή στους δρόμους των τριών βασικών δήμων της περιοχής, του Κατμαντού, της Πατάν και της Μπακταπούρ. Οι παραδοσιακές φορεσιές των ντόπιων, οι ξύλινες πανύψηλες παγόδες, οι πολυάριθμοι ναοί, τα βασιλικά ανάκτορα και τα ινδουιστικά ομοιώματα στις προσόψεις των κτιρίων, σε συνδυασμό με τις πολύχρωμες προσφορές από λουλούδια, τις αναθυμιάσεις από τα αρωματικά στικάκια και τους μελωδικούς ήχους από τα καμπανάκια προσευχής, δίνουν τροφή σε όλες μας τις αισθήσεις.

Οι επισκέπτες της όμορφης πρωτεύουσας είναι τόσο ποικίλοι όσο και η κουλτούρα της, καθώς αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού τόσο για Ινδουιστές όσο για Βουδιστές αλλά και για δυτικούς που έχουν ασπαστεί την φιλοσοφία της γιόγκα. Από τις αρχές του 60 προσέλκυσε την κοινότητα των χίπις που κατέφθαναν στο Νεπάλ με επιθυμία να βιώσουν την Νιρβάνα αλλά και χιλιάδες αλπινιστές με στόχο την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Μια από τις ιερότερες Βουδιστικές τοποθεσίες της πόλης είναι η μεγαλοπρεπής στούπα Μποντανάθ, χτισμένη με βάση τις αρχές της Μαντάλα, στέκεται περήφανα με τον ημισφαιρικό ολόλευκο θόλο όπου στην κορυφή του δεσπόζουν σε κάθε πλευρά τα τρία μάτια του Βούδα. Βαδίζοντας πάντα δεξιόστροφα γύρω από την στούπα, το βλέμμα χάνεται κάτω από τα πολύχρωμα σημαιάκια με χαραγμένες προσευχές ανεμίζουν στην παραμικρή ριπή του αέρα, ενώ από τα γύρω μοναστήρια πηγάζει η μουσική των γκόνγκ και των τρομπετών αλλά και ήχους που βγαίνουν από όστρακα που φυσούν νεαροί μοναχοί.

Επίσης γνωστός και πολύ εντυπωσιακός είναι ο ναός Swayambhunath, η αλλιώς ο ναός των πιθήκων, είναι ένα ακόμα λίκνο του Βουδισμού που αγναντεύει την πόλη από ψηλά. Ανεβαίνοντας τα 365 απότομα σκαλιά, αντιλαμβανόμαστε την παρουσία των φιλικών πιθήκων ενώ στην κορυφή, εκτός από την πανέμορφη στούπα και τους κυλίνδρους προσευχής που είναι στημένοι περιμετρικά του ναού, συναντάμε ιερούς βωμούς και μνημεία, αλλά και μικρούς μοναχούς που παίζουν ανέμελα ποδόσφαιρο.

Η ιστορική πρωτεύουσα διαθέτει πολλές επιλογές σε καταλύματα αλλά και μια πληθώρα από παραδοσιακά και μοντέρνα fusion εστιατόρια. Η Νεπαλέζικη κουζίνα είναι σίγουρα επηρεασμένη από την Ινδική, με πολλά μπαχαρικά να εμπλουτίζουν τις γεύσεις, αλλά και την Θιβετιανή κουλτούρα, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχτηκε από την γειτονική χώρα, που πλέον αποτελεί κομμάτι της Κίνας.

Η άφιξη στο Κατμαντού αποτελεί μια συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ένας προορισμός όπου οι θρησκείες αλληλοσυμπληρώνονται, οι πιστοί ζούνε αρμονικά και οι άνθρωποι χαμογελούν πλατιά στους επισκέπτες και τους υποδέχονται με μια μόνο λέξη: Ναμαστέ!