Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στις αρχές Μαρτίου, το ζήτημα «κατοικίδια εν πτήσει» ήρθε στο φως της επικαιρότητας μέσω δύο περιστατικών: το πρώτο ήταν τραγικό για τους ιδιοκτήτες, καθώς ένα μικρό σκυλάκι έχασε τη ζωή του όταν αεροσυνοδός αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας τούς ανάγκασε να το βάλουν στο ντουλαπάκι των χειρασποσκευών, πάνω από τα καθίσματα.

Στη δεύτερη περίπτωση, οικογένεια η οποία πήγε να παραλάβει έναν γερμανικό ποιμενικό στο αεροδρόμιο της Πόλης του Κάνσας, είδε στη θέση του έναν σκύλο άλλης ράτσας, αφού η αεροπορική εταιρεία είχε στείλει τον τετράποδο φίλο τους στην… Ιαπωνία, από ένα γραφειοκρατικό λάθος. Τι ισχύει λοιπόν?

Τι ισχύει για τα κατοικίδια

Υπάρχει κατ’ αρχήν μια βασική διάκριση μεταξύ απλών κατοικιδίων και σκύλων – βοηθών ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι δεύτεροι είναι ειδικά εκπαδευμένοι και απαραίτητοι στο πρόσωπο που συνοδεύουν.

Οι εταιρείες στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τους σκύλους υπηρεσίας (σκύλους – βοηθούς) και τους επιβιβάζουν χωρίς επιπλέον χρέωση στην καμπίνα, αρκεί να είναι πιστοποιημένα εκπαιδευμένοι από οργανισμό που να είναι μέλος είτε της Assistance Dogs International (ADI) είτε της International Guide Dog Federation (IGDF). Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί συνιστούν τα σκυλιά να γίνονται δεκτά για πτήσεις έως και 10 ωρών.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τα ζώα ψυχολογικής υποστήριξης. Κι αυτό, πέραν όλων των άλλων, γιατί κάποια από αυτά δεν μπορούν να ταξιδέψουν παρέα με τους ιδιοκτήτες τους και από… τεχνική άποψη (π.χ. ελέφαντες, μαϊμούδες). Μία γυναίκα στη Βρετανία προσπάθησε πρόσφατα να πάρει μαζί της στην καμπίνα το.. παγώνι της, πριν την σταματήσουν στον έλεγχο!

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν τα ζώα ψυχολογικής υποστήριξης στην καμπίνα, με εξαίρεση την Air France και την Lufthansa. Ωστόσο, συνήθως χρειάζεται έγγραφη γνωμάτευση γιατρού ότι ο αποχωρισμός του προσώπου από το ζώο συντροφιάς μπορεί να προκαλέσει κρίσης άγχους ή γενικότερη ψυχική αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να μεταφέρουν κατοικίδια βάρους έως και 8 κιλών, αφήνεται όμως στη διακριτική ευχέρεια κάθε εταιρείας να ορίσει τη σχετική πολιτική.

Τι να προσέξετε

Για την πιθανότατη περίπτωση που το κατοικίδιό σας χρειαστεί να ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών, ο εξειδικευμένος ιστότοπος Pettravel.com παρέχει σειρά συμβουλών, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:

  • Ανθεκτικός μεταλλικός κλωβός, με επαρκή εξαερισμό, αδιάβροχο πυθμένα, κλειδωμένο με ελατήριο πορτάκι, απενεργοποιημένα ροδάκια και καθόλου λαβές
  • Ο κλωβός να έχει μέγεθος τέτοιο που να επιτρέπει στο ζώο να σηκωθεί όρθιο, να αλλάξει θέση και να τεντωθεί με άνεση
  • Μέσα στον κλωβό, τοποθετήστε ένα μεγάλο μπολ με νερό, ώστε το ζώο να είναι ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Ενισχύστε την κλειδαριά στο πορτάκι με τάηραπ (δεματικά) ή καλώδιο, ώστε να επιτύχετε μεγαλύτερη ασφάλεια.