Η γεωγραφική και κλιματολογική ιδιομορφία της Νορβηγίας, με τα χιλιάδες νησιά, την τεράστια σε έκταση ακτογραμμή, το βαρύ κρύο και τις ατελείωτες νύχτες του χειμώνα, ανάγκασαν, στα τέλη του 19ου αιώνα, τις Νορβηγικές αρχές, να υπογράψουν με τον ιδιοκτήτη του ατμόπλοιου Vesteraalen,  Richard With μια σύμβαση, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των δυσπρόσιτων παραθαλάσσιων Νορβηγικών πόλεων, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Κάπως έτσι λοιπόν, το 1893, άρχισε ιστορία της Hurtigruten, μιας ναυτιλιακής εταιρίας υπόδειγμα που από τότε μέχρι τις μέρες μας, ενώνει καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι, τον Νορβηγικό νότο με τον βορρά.

Τα δρομολόγια ξεκινούν από το Μπέργκεν και αφού διασχίσουν όλη την ακτογραμμή της χώρας και περάσουν από 34 πόλεις και χωριά καταλήγουν στο Κίρκενες κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Τα πρώτα δύσκολα χρόνια, όταν αεροπορικές συγκοινωνίες δεν υπήρχαν και οι δρόμοι ήταν ανύπαρκτοι, η Hurtigruten ήταν ο μοναδικός τρόπος  επικοινωνίας στις απομονωμένες ακτές τις χώρας και μέσο αυτής μεταφέρονταν άνθρωποι και εμπορεύματα. Με την πάροδο των χρόνων όμως και την βελτίωση των συγκοινωνιών, η Hurtigruten μετατράπηκε σε μια χρυσοφόρο τουριστική επιχείρηση, που δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν με άνεση και πολυτέλεια την εντυπωσιακή ποικιλομορφία του Νορβηγικού τοπίου. Τα πλοία της Hurtigruten είναι υπερσύγχρονα, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παρέχουν στους επιβάτες ανέσεις κρουαζιέρας.

Το ταξίδι από το Μπέργκεν έως το Κίρκενες με επιστροφή, διαρκεί έντεκα ημέρες και διανθίζεται με εκδηλώσεις και εντυπωσιακές εκδρομές που διοργανώνονται ειδικά για τους επιβάτες. Ο επιβάτης έχει την δυνατότητα να διακόψει το ταξίδι του σε όποιο λιμάνι επιθυμεί  και φυσικά να διαλέξει λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το budget του.

www.hurtigruten.com