Η Πράγα είναι μια πόλη που δε χρειάζεται συστάσεις, ειδικά στο ελληνικό κοινό. Τα θέλγητρά της είναι ακαταμάχητα: μικρή ώστε να τη γυρίσεις όλη σε δυο μέρες, οικονομική ώστε να περάσεις ωραία χωρίς να τινάξεις τη μπάνκα στον αέρα, απίστευτα φωτογενής σε κάθε γωνιά: από την υπέροχη γέφυρα του Καρόλου, πλαισιωμένη από τα βαριά και κάπως σκοτεινά αγάλματα, σε μια επίσκεψη στο  εντυπωσιακό κάστρο, και από τα πολύβουα πλακόστρωτα της Stare Mesto, της Παλιάς Πόλης και το περιβόητο αστρονομικό ρολόι της στην Εβραϊκή γειτονιά με τις συναγωγές και τα περίτεχνα στολισμένα κτήρια, η πόλη είναι σα να φτιάχτηκε για να αφηνιάζει το κλείστρο επίδοξων ερασιτεχνών φωτογράφων.

Το compact μέγεθος της πόλης που είναι το μεγάλο ατού της, είναι, κατά τη γνώμη μου και το βασικό της μειονέκτημα: τη δεύτερη φορά στην Πράγα συνειδητοποιείς ότι τα έχεις δει.. όλα, ή σχεδόν όλα και η πόλη δεν έχει νέες απολαύσεις να σου προσφέρει. Και μολονότι αυτό είναι αλήθεια διαπιστωμένη από διάφορες επισκέψεις στην τσεχική πολίχνη, και παρόλο που είμαι λάτρης των μεγάλων μητροπόλεων που μπορεί να επισκέπτεσαι για πάντα και να μη βαριέσαι ποτέ, η Πράγα είναι παρόλα αυτά μια όμορφη συμπαθητική πόλη – ειδικά αν σε βγάλει ο δρόμος πάνω που έχει ντυθεί χριστουγεννιάτικα. Στην κεντρική πλατεία της Stare Mesto κυριαρχεί ένα τεράστιο έλατο που μόλις άναψε τα φώτα του και έκλεψε τη λάμψη από τα γειτονικά μπαρόκ κτήρια –στα πόδια του το κεντρικό Christmas Market της πόλης να προσφέρει στους παγωμένους επισκέπτες ζεστό κρασί με μπαχαρικά και μυρωδάτο Trdelnik – αυτό το μπισκοτοσοκολατένιο γλυκό που μοιάζει με.. καμινάδα. Αν δεν αντέχετε το συνωστισμό, καταρχήν δεν θα έπρεπε να είχατε έρθει καν στην Πράγα, αλλά έστω ήρθατε, δεν χρειάζεται να στριμωχτείτε στην κεντρική πλατεία -χριστουγεννιάτικες αγορές βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης ενώ ο κόσμος περιφέρεται με ζεστό κρασί ή ζεστό μηλίτη, ζεστό κασκόλ και σκουφί και εμφανώς εορταστιή διάθεση!

Αν βρεθείς στην Πράγα τέτοιον καιρό, μην επτρέψεις σε τέτοιου είδους σκέψεις να σε κυριέψουν – απλά αφήσου να περιπλανηθείς στα όμορφα στενά της και να γίνεις κομμάτι αυτής της ανέμελης εορταστικής διάθεσης –κ ειδικά αν πιεις και τα cocktail σου στο Agave σου υπόσχομαι πως, όπως κι εγώ, θα τη συμπαθήσεις λίγο παραπάνω!

ΥΓ. Για να έφτασες μέχρι εδώ, σίγουρα είναι η δεύτερη φορά σου στην Πράγα. Φύγε λοιπόν από τον πανικούλη της Stare Mesto κ κοίτα να ανακαλύψεις το Karlin, πλάι στον ποταμό Vltava. Διαμονή στο στυλάτο Penta Hotel φυσικά.

https://www.pentahotels.com/destinations/europe/czech-republic/prague/