Η πρωτεύουσα της ολλανδίκής επαρχίας Φρίσλαντ (Φρισίας) επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή to 2013 ως μία εκ των δύο πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2018, μαζί με τη Βαλέτα της Μάλτας. Έφτασε λοιπόν η ώρα του Λεουβάρντεν, η ευκαιρία του να βγει από τη «βαριά» σκιά του Άμστερνταμ, από το οποίο απέχει 115 χιλιόμετρα ή μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο.

Το Λεουβάρντεν αποτελεί εκρηκτικό συνδυασμό πολύβουων αγορών, πλούσιας πολιτιστικής ζωής και ευκαιριών για νυχτερινή διασκέδαση, χωρίς όμως τα ασφυκτικά πλήθη της ολλανδικής πρωτεύουσας. Η πόλη με τα καλντερίμια και τα όμορφα κανάλια φιλοξενεί συνολικά 800 μνημεία εθνικής κληρονομιάς της Ολλανδίας, μεταξύ αυτών και εκείνο της διασημότερης ίσως κατοίκου του, της Μάτα Χάρι. Η Μαργαρίτα Γερτρούδη Ζέλε γεννήθηκε εκεί το 1876 και αργότερα έγινε πασίγνωστη ως διπλή πράκτορας και κατάσκοπος των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσεία της πόλης, το Fries, είναι μια πραγματική «βιτρίνα» της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού του Φρίσλαντ. Παραδοσιακές φορεσιές, σπαθιά και αντικείμενα καθημερινής ζωής καλύπτουν 200 χρόνια ιστορίας της Φρισίας, ευρύτερης περιοχής που καλύπτει και τμήματα εδάφους τόσο της Γερμανίας, όσο και της Δανίας. Αυτόνομο τμήμα του μουσείου είναι και το Fries Verzetsmuseum, με θεματική τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Φρίσλαντ.

Η ημικατασκευασμένη «εκκλησία που γέρνει», η Oldehove, αποτελεί επίσης ισχυρό σύμβολο της πόλης ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Blokhuispoort. Πρόκειται για πρώην φυλακή η οποία λειτουργεί πλέον ως δημόσια βιβλιοθήκη, πανδοχείο και εστιατόριο. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης, το Nieuwestad, είναι ιδανικός για ψώνια, ενώ δεν πάει πίσω και ο De Kleine Kerkstraat.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, όπως είναι αναμενόμενο, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις θα έχουν την τιμητική τους στο Λεουβάρντεν. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει δεκάδες παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικά events είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της επαρχίας του Φρίσλαντ, για όσους αποφασίσουν το – όχι και τόσο μακρινό – ταξίδι:  https://www.friesland.nl/en/european-capital-of-culture/programme.